HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2008.05.30. 19:25 mdi

4. lecke: Pont(osan)

Bookmark and Share

A foci igazi amerikai játék abból a szempontból, hogy az egyik csapat győztesen, a másik vesztesen hagyja el a csatateret. Itt nincs döntetlen, újrajátszás meg visszavágó. Az itthon is egyre szaporodó "szakértők" mindenféle nagy okosságokat tudnak összehordani arról, hogy ki miért nyert és ki miért veszített - Futó Jóska kedvenc kutyája elszökött a meccs előtti éjszaka, meg hogy Irányító Géza egy kaviccsal nem találná el egy bérház tűzfalát, aztán ott vannak a gyerekkori traumákról és a felnőttkori reumákról szóló szomorú történetek - de had mondjam meg a kőkemény valóságot. Az ok, amiért az egyik csapat nyer, a másik meg veszít az, hogy az egyik több pontot szerez a 60 perc során, mint a másik. Ilyen egyszerű.

Vagy mégsem? Az amerikaifociban - sok más csapatsporttól eltérően - pontokat szerezni többféle képen is lehet.

A legtöbb pontot az eredményjelzőn és legnagyobb elismerést a "touchdown" jelenti. Ha egy csapat túljuttatja a labdát az ellenfél gólvonalán - befuthatnak vele oda vagy elkaphatják ott - és a labda egy olyan játékos birtokában van a sípszó pillanatában, aki oda is akarta juttatni, az hat pontot ér. Ekkor persze mindenki örül a pontot szerző csapat szurkolói közül, és mindenki bosszankodik a másik csapatnál. Noha ezek a szurkolók jó esetben baráti viszonyban vannak, azért tessék alkalmazkodni!

Na már most a foci kicsit olyan, mint egy kvíz-show. Ha nagyot szakítasz, van bonusz-kör. Illetve bonusz kísérlet. Ilyenkor általában hívják az aranylábú rúgót, aki egy pontért megkísérli berúgni a korábban említett sárga villa szárai közé a labdát. Ez a rúgás a kaputól számítva nagyjából 20 yard távolságról megy végbe, ami meglehetősen biztos pontszerzési lehetőséget jelent. Ugyanakkor a csapat megpróbálhat újabb "touchdown"-t bevinni egy akcióból, ezt "two point conversion"-nek hívják. Ez nem túl könnyű feladat, ráadásul csak két pontot ér, úgyhogy ezzel csak akkor szoktak próbálkozni, ha egy játékosuk sincs, aki bírna egy egyeneset rúgni a labdába, vagy annyira elszántak, hogy már a könnygáz és napalm bevetésén is elgondolkoztak a meccs megnyerésének érdekében.

Egy másik lehetőség a pontszerzésre, amely nem igényel személyes kézbesítést a gólvonalon túlra, a mezőnygól. Ezt általában – kivéve, ha már csak másodpercek vannak hátra - a negyedik down-nál kísérelik meg, amikor a gólterület már látótávolságon belül van, de a csapatból kifogyott a szufla, vagy már nincs elég idő eljutni oda. Ilyenkor megnézik a távolságot, és ha úgy érzik, hogy a korábban említett aranylábú képes lehet eljuttatni a labdát a két kapufa közé, rámennek erre a 3 pontot érő kísérletre. Ha nem jön össze, az meglehetősen kellemetlen, mivel az addig védekező csapat a kísérlet helyén kapja meg a labdát támadáshoz. Ugye azt már tudjuk, hogy a kapu 10 yardra van a gólvonaltól, ráadásul a rúgó a játékosok vonalától még legalább 5 yard-dal hátrébb áll fel, így ha mondjuk a 30 yardos vonalon kívülről kísérelnek meg mezőnygólt, az már kockázatos. Azon belül jók az esélyek, a 20 yardon belüli területet "red zone"-nak is szokták hívni a fociban, ha idáig eljut a támadás, a védőknek illik összekapniuk magukat.

Végezetül elérkeztünk a pontszerzés legmegalázóbb formájához. Ezt úgy hívják, hogy "safety" és olyan, mint az öngól. Ez akkor esik meg, ha a támadó csapat a saját gólvonalához van szorítva és a labdás játékost - általában az irányítót - a gólvonalon belül *letaglózzák. Ekkor a védők szereztek két ingyen pontot, a támadók meg bebiztosították, hogy ők legyenek a hétvége vicce és az edzőjüknek legyen egy plusz oka az üvöltésre. Ja és elrúghatják a labdát a saját 20 yardjukról, csak hogy kerek legyen a büntetés.

*Megjegyzés: Safety ezen kívül még vagy öt féle képpen lehet, ez a leggyakoribb.

9 komment

Címkék: football


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr87495515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JSanyo (törölt) · http://jsanyo.freeblog.hu 2008.06.01. 01:44:07

még pont(osabban): akkor is lehet safety, ha kirúgásnál a védekező csapat egyik tagja hozzáér a labdához, majd az kipattog az end zone végén.

Ja és safety után az azt elszenvedő csapat puntol, természetesen csakis azért, hogy jól érezze magát a pontszerző csapat.

átlag 2008.06.01. 08:52:49

Bocsi, de az extra pont snapje a 3 yardosról indul. Kevered a touchback-el.

átlag 2008.06.01. 08:54:28

a "red zone" pedig a 20 yardon belüli terület

mdi 2008.06.01. 12:15:13

A safety után "free kick van", ami lehet punt, drop kick, vagy placed kick (holderrel)..

Extra pont snapjéről nem beszéltem.

Redzone igaz, javítottam.

Safety még vagy 5 féle képpen lehet.

átlag 2008.06.02. 19:16:56

Snap tiltakozás visszavonva, én nem figyeltem :)

JSanyo · http://www.kihittevolna.freeblog.hu 2008.06.02. 19:54:40

én is tudom, de még ez szokott leggyakrabban előfordulni...

állítolagmárvillamostisláttam 2008.12.22. 21:19:30

sztem fiúklányok ez kezdőknek szól, nem a vérprofiknak, nekünk bőven elég a leggyakoribb eset, szóval ne kommenteljétek szét sztem a részletekkel, mert még beletörik az agyvelőnk ;)

bonobonohu · http://bono.hu 2008.12.28. 00:13:40

hi,

azt nem írod le, miért nem lehet dontetlen?

mdi 2009.01.07. 23:33:31

@Bono: NFL-ben lehet, ha lejár a hosszabbítás anélkül, hogy bárki pontot szerezne. NCAA (egyetemi) szabályok szerint, ahogy pl. Európában is játszák a focit, viszont nincs döntetlen. Hosszabítások vannak, meg "tiebraker" szabályok.
süti beállítások módosítása