HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2008.12.22. 10:00 mdi

6. lecke: A támadók - 1. rész

Bookmark and Share

A fociban nem meglepő módon egyszerre két csapat mamlasz van a pályán, egymás megsemmisítésének nem titkolt céljával. Azokat a rosszarcúakat, akiknél a labda van, támadóknak hívjuk. Bármilyen hihetetlen, ezeket hústornyokat betanították számos, sok esetben igen összetett trükk végrehajtására. Minden játékosnak meghatározott feladata van, amelyet egy adott akció során végre kéne hajtania.

Megjegyzés: A hangsúly a kéne szócskán van, ha minden támadó pontosan végre tudná hajtani a feladatát, a meccsek eredményei a kosárlabdáéhoz lennének hasonlatosak. Sorozatunk korábbi írásai elérhetőek itt.

Aki nagyjából sejti, hogy az egyes posztokon pályára lépő játékosoknak mi a feladata, az meg tudja mondani, hogy ki nem csinálja jól a dolgát. Folyomány: Tud ordítani velük a lelátóról, vagy a tévén keresztül. A folyomány folyománya: A körülötte ülők azt hihetik, hogy ért ehhez a játékhoz és esetleg még egy sört is vesznek neki a meccs szünetében.

Amellett, hogy az ingyen sör igen nemes célkitűzés, ha tudjuk kinek mi a feladata, lassan rájövünk, hogy a focisták egymás laposra zúzásánál összetettebb tervel lépnek pályára. A támadókat alapvetően két csoportra lehet osztani, falemberekre (5 db) és ügyességi posztokon (skill position) szereplő játékosokra (6 db). Ennyi bevezető után lássuk a támadó posztokat:

  • Center: A srác a támadóalakzat közepén. Vigyázat, okosabb, mint várnánk!
  • Guard (bal és jobb): A center két oldalán található behemótok, akik jó esetben futni is tudnak.
  • Tackle (bal és jobb): A támadófal szélső emberei. Ha ők elszúrják, a labda visszafelé halad.
  • Split end: Az elkapó, aki a pálya szélén olyan egyedül van.
  • Slot receiver/flanker: Olyan elkapó, mint a split end, de mégsem az.
  • Tight end: Olyasmi, mint a split end, de a falemberek barátja.
  • Quarterback: Az irányító, a főisten.
  • Tail back: A futó, aki jó esetben gyors, mint egy gepárd.
  • Full back: A futó, aki jó esetben erős, mint egy bivaly.

Jelen cikkben a falról, minden offense alfájáról és omegájáról emlékezünk meg. Folytatás az ügyességi posztokkal hamarosan.

Center
Ha az ember először lát amerikai focit, a center poszt tűnik a leghülyébbnek az összes közül. A srác egy labdával a lába között guggol a pályán, majd amikor az irányító jelt ad, felszedi azt és az ágyéka alá-mögé tartja. Igazából a center ennél sokkal többet tesz. Először is ő az irányító első védvonala. Elméletben a védők egyszerűen átugorhatnák a centert és legyalulhatnák az irányítót.

Ez a támadók szempontjából nem lenne egy jó dolog, és nem is látni ilyet, mert arra a centerre, aki annyira béna és lassú, hogy ezt megengedné, legfeljebb a kulacsokat bízzák. Ezek a srácok kőkemények. Képzeljük magunkat a center helyébe. Ott pucsítasz a pályán, és ahogy feladod a labdát egy 130 kilós gorilla ugrik neked 30 centiről. És te megállítod. Kéne a meló?

A kőkemény anyaszomorítóság mellett a centernek ráadásul mentális feladatai is vannak. Mielőtt feladja a labdát, rámutat egy-egy védőre és ordít valamit. Ilyenkor saját társait instruálja, azt határozza meg, hogy ki kit és hogyan blokkoljon, amikor elindul az akció. Center így a labda feladásáig az irányító után a második legfontosabb játékos a támadók közül. Miután egyszerre kell szupererősnek és okosnak is lennie, jó centert talán nehezebb is találni, mint jó irányítót.

Amikor jól csinálja a dolgát: Az irányító gyorsan megkapja a labdát, és a fal közepén nem jön át egy buldózer, aki letarolja.

Amikor nem csinálja jól a dolgát: Az akció indulása után az irányító elkezdi kergetni a földön pattogó labdát, majd érkezik egy útgyalu a fal közepéről és eltemeti.

Guard
A center két oldalán található a bal és jobb guard (kiejtés: gárd). Az adott akciótól függően két feladatuk lehet: 1) lyukat ütni a védőfalban a futónak 2) kőfallá változni és megakadályozni, hogy középről valaki leszedje az irányítót. Ideális esetben mindkettőt végre tudják hajtani, legalábbis ez az elképzelés.

Többféle adottságú jó guard létezik, attól függően, hogy „klasszikus” támadójátékot, vagy ún. West Coast offense-t játszik egy csapat. Alapesetben rusnya, nagydarab, három méter magas, 150 kilós tűzokádó állatokra van szükség ezen poszton. A klasszikus szisztémában ezek a játékosok mint a bivalyok kobakra veszik az ellen falembereit és hülyére fejelik egymást.

A West Coast támadójáték azonban ennél fifikásabb dolog. Ahelyett, hogy szemtől szembe vennék fel a harcot a védők anyaszomorító retteneteivel, valami olyasmit csinálnak, amit „szög-blokkolásnak” hívnak. Ilyenkor a mellettük álló haverjukkal szemben elhelyezkedő mamlaszt támadják meg egy adott szögből. Megtévesztés a puszta erővel szemben, tiszta kung fu. Ahhoz hogy ezt hatásosan tudja csinálni, a West Coast guard ha nem is szebb, de általában kisebb és fürgébb klasszikus társainál.

Amikor jól csinálják a dolgukat: Az irányító nem a seggén csücsül az akció végén, és ha valamelyik futó középen próbál áthaladni, rendelkezésére áll egy lyuk a falban ennek elősegítésére.

Amikor nem csinálják jól a dolgukat: Az irányítót lezúzzák középről, vagy a futót az akció indításának vonalán, esetleg még mögött feltartóztatják.

Tackle
A két guardon kívül áll a két igazán nagydarab, a bal és jobb tackle (kiejtés: teköl). Két okból akkorák, amekkorák. Egyrészt ők vannak a formáció legszélén és abszolút tuti biztosra kell menniük, hogy senki, de senki nem tudja megkerülni őket és leszedni mögülük az irányítót, mielőtt az azt tud csinálni a labdával amit akar. Bármi is legyen az.

Másrészt szükségük van az extra lóerőkre, hogy lyukat tudjanak ütni a falban, egy sávot az ellenséges területen, amin aztán a futók átfuthatnak. Ismét meg kell említenünk, hogy a West Coast támadójáték a tackle-ök területén is lehetőséget ad valamivel kisebb kivitelre. Elvileg. Azonban ha elnézzük az NFL West Coastot játszó csapatainak szélső falembereit, hát nem is tudom. Nem kifejezetten kákabelűek.

Amikor jól csinálják a dolgukat: Az irányító nem a seggén csücsül az akció végén, és ha valamelyik futó szélen próbál elhaladni, rendelkezésére áll egy lyuk a falban ennek elősegítésére.

Amikor nem csinálják jól a dolgukat: Az irányítót lezúzzák a szélről, vagy a futót az akció indításának vonalán, esetleg még mögött feltartóztatják.

38 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr82836215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maydayray 2008.12.22. 15:49:22

az angol kiejtést magyarázó cuccokat inkább töröld ki, fáj.
amúgy egész viccesen írsz.

MiKeyRuLeS 2008.12.22. 15:57:10

Jó írás, de az magyaros angol kiejtést én is hanyagolnám.

misc · http://misc.blog.hu 2008.12.22. 16:16:11

jó a poszt nagyon :)

sose értem egyébként, hogy miért fullback a fullback.. a tailbacket ugye halfbacknek is szokták hívni, és akkor tök logikus lenne, hogy az I-formációban center mögött a quarterback, mögötte halfback és fullback lenne.. de pont fordítva van.

ladislaus 2008.12.22. 16:23:22

most nézem a sporttv-n a falcons-vikings meccset.
Hajdu B. össze vissza beszél :D

suo tempore 2008.12.22. 16:27:02

hát, ez teljesen hiábavaló próbálkozás...

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2008.12.22. 16:27:52

ahüm, ráadásul HB-t, TB-t RB-nek is running back-nek is hívják.

ladislaus: az Faragó volt.

Zzoorroo 2008.12.22. 16:45:09

Hála istennek ezzel a magyarok millióit érdeklő témával is foglalkozik végre valaki :-)

szobatars 2008.12.22. 16:50:23

Nem tisztem Hajdú B-t védei, de a sport tv-n Faragónak hívják a baromarcút

ladislaus 2008.12.22. 17:07:49

oké, félévente egyszer ha hazajövök... :D

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2008.12.22. 17:47:01

Jó szöveg, elnevetgéltem rajta.

Ladislaus, mdi, ti nem a Sport Klub-ra, vagy Klub Sportra vagy RTL Sportra vagy mifenére gondoltatok? A Hajdú B. mintha ott lenne. A Sport Tv-n a Faragó Ricsi nyomja, szerintem nagyon jól, szédületesen tájékozott és nagyon érti a játékot. A segítőik, a Mackó Sanyi megy valami Olivér is jók, az a nagyorrú cigány gyerek, a nevét nem tudom, az túl sokat okoskodik. De jó a közvetítés, a Ricsi nélkül nem érne egy kalap szamócát.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2008.12.22. 17:56:04

Miért baj, ha a kommentátor az nfl.com-ot olvassa? Inkább oda kéne mennie minden játékoshoz egyenként és megkérdezni, hogy mi újság? Én nem olvasom az nfl-com-ot, én azt a keveset, ami a liga ügyeiből érdekel, a kommentátortól tudom meg. ha szakmai apróságot figyelhetünk meg, arra van ott a szakkommentátor. Te pedig, az avatott fül, nézd a NASN-t. Én még nem kaptam rajta a Faragót, hogy hülyeséget beszél. Tudom, te biztosan igen.

mdi 2008.12.22. 18:06:53

Moderáltam magam. A sport1 valószínűleg jó lóra tesz Faragó Ricsivel, de én egy picit kevesebb benézést és három-négy év után egy picit több szakmaiságot várnék.

Tájfájter 2008.12.22. 18:10:58

Volt már, hogy Faragó hülyeséget beszélt, de akkor:

1. észrevette magát, és javította
2. a bírók is éppen valami hülyeséget csináltak és másnap hosszú viták jelentek meg a vájt fülűek között is.


Szerintem a Sport tv-s csapat nagyon jól nyomja, ahhoz képest, hogy itthon nincs mindenkinek a vérében ez a sport.

-88as- 2008.12.22. 18:11:01

Felmerült a Fullback kérdés:
Szerintem fullback mivel full = "egész" , half = fél, és ugye a HB-k fele akkorák mint a FB-k..
Mellesleg RB - Running Back - nek hívják mindkettőt, ill. az adott play-ban a labdahordót :D

A sport tv- bár mondanak benne baromságokat - megjegyezném örüljünk neki h legalább heti 2 meccset leadnak, amiből 1 emberi időben van... Ez is csoda ebben az országban :)

Ja és a cikk... Nekem nem tetszik, a szóhasználat miatt.. De ez csak egy szubjektív megnyilvánulás.

korankelo · http://korankelo.tumblr.com/ 2008.12.22. 18:24:15

Egyetértek azzal aki azt mondta, hogy jók a Sport Tv-s riporterek. Hüleséget csak annyit mondanak mint egy átlagos focimeccsen, sőt...

Engem csak az zavar néha, amikor elérzékenyülnek attól, hogy milyen qrva jó mindenki, és mennyire összetartanak, és milyen f*sza sport ez, stb, tisztára mint egy szentté avatás.

Egyébként szerintem a fenti pozíciókkal kapcsolatban az a marha nehéz, hogy olyan szinten csapatjáték amit csinálnak, hogy egy 5 mp-es akcióból vagy egy visszajátszásból sem tudom megállapítani, hogy ki hibázott, főleg, hogy azért az ember a labdát próbálja követni, ugye.

Szóval több visszajátszással meg elemzéssel menne talán, ami általában meg csak akkor van, ha zászlót dobnak valakire.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2008.12.22. 18:33:14

mdi, Tájfájter, akkor kiegyeztünk. Tudjátok, én olvashatnám egész nap az összes szakfórumot, én akkor sem lennék képes azt mondani, hogy tavalyelőtt a Chicago ellen épp ilyen elfutást csinált az akárki, hogy az milyen szép volt. Vagy hogy Á! Emlékszel arra a meseszép 58 yardos passzra X-től, az utolsó percben, amivel sikerült megszerezniük a csoportelsőséget? Ő tud ilyeneket mondani, és nekem semmi okom kételkedni abban, hogy tényleg emlékszik ilyenekre. Ja, és névről ismeri a teljes ligát, egyeseknek tán még a seggére tetovált jelmondatát is ismeri, csak nem akarja elkotyogni. Én azt sem bánom, ha harminc kisinas hordja a keze alá az összes adatot és adalékot, nekem bőven elég az, hogy nem Sváby módra kutakodik a papírjai között, hanem mondja. Folyamatosan, gördülékenyen. És én maximálisan kiszolgálva érezhetem magamat. No és, cseppet sem utolsósorban, nem idegesít. Ez nem mondható el mindig mindenkiről. Élharcosnak említhetem az RTL sportcsatornáján azt a fazont, aki mindig úgy beszél, mintha kisüstivel gargalizált volna. Le is szoktattak a csatornáról, bár igaz, ott mindig csak foci megy.

Ol_Sanchez 2008.12.22. 19:22:17

jo ez a cikk, csak igy tovabb

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2008.12.22. 19:30:05

kedves mdi, az amerikai fociban van döntetlen, legalábbis az alapszakaszban. idén is volt egy, meg hat éve is, úgyhogy tényleg gyakori.

a sportág szuper, de az, hogy egy 60 perces meccs három-négy órahosszáig tart, hát... :)

Tightend 2008.12.22. 19:47:18

Jópofa a cikk, nyilván nem a hozzáértőknek íródott.

A SportTV-s közvetítés meg szerintem kimondottan jónak mondható. Gondoljatok Knézyre, Gulyásra, stb., brrrrrrr.

NAR 2008.12.22. 19:52:01

Valami ősi felállásban volt a fullback "egységnyi" távolságra a centertől, a halfback feleolyan messze, a quaterback pedig negyedolyanmessze.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.12.22. 19:54:19

Nekem nagyon tetszik a cikked, pont azon a szinten vagyok amerikai fociból, hogy szeretem nézni, de csak töredékét értem. Remélem a sorozat végére állást kínálnak nekem a valamelyik nagycsapatnál.

Keep up the good work!!!

2008.12.22. 19:56:38

Nekem is tetszenek a Sport1-es kommentárok, szerintem jól végzik a dolgukat.

2008.12.22. 19:57:36

Csak egy gyors kérdés: mivel még most kezdtem el nézni ezért nem igazán tudom: ha vége az NFL-nek akkor onnantól 1 évig ismét nuku amerikai foci a sporttv-ken?

mdi 2008.12.22. 20:18:47

smv: Hát, az NFL alatt is van más foci, az NASN-en egyetemi bajnokság, annak is a legjava - a Bowl gamek. Legjobb csapatok meccsei.

NFL után: Eurosport2-n lehet néha látni aréna focit (7-7 ellen, teremben), a magyar bajnokikról lesz ősszel magazinműsor a SportKlubon, illetve úgy néz ki pár meccset a Közép-európai Football Ligából is közvetítenek.

mdi 2008.12.22. 20:22:50

Radio Free...:Valóban létezik, de igazából ligától függően van, vagy nincs. Minden esetre ma már nagyon ritka, a 60-as években még sok volt.

mdi 2008.12.22. 20:24:05

60-as évek: bevezették az NFL-ben a hirtelen halálos hosszabítást, illetve később megengedték, hogy a falemberek használják a kezüket blokkolásnál, ami nagyban elősegítette a passzjátékot, így a pontszerzést.

mdi 2008.12.22. 20:25:38

Ja és egyetemiben már nincs. Szóval csak NFL-ben van asszem.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2008.12.22. 21:09:02

Faragó tényleg jó ,de van amikor túlzásokba esik és néha elfogult.Szerencsére a colts fan szakkomentátor tavaly óta nem volt..akivel végig jessicasimsponizták tavaly a cowboys meccseket na az volt a legalja a közvetítéssorozatnak.

Gestas 2008.12.22. 21:10:20

Jelenleg a komplett magyar nyelvű televíziózás legjobb párosa a Faragó Richárd/Kovács Sándor páros!Jelentkezzen aki apró hibák,szakmai bakik nélkül le tudna közvetíteni egy ilyen nem éppen egyszerű szabályrendszerű és nem túl rövid sporteseményt!Szerintem élmény minden egyes NFL-közvetítés.Nem csak sport, hanem televíziós élmény is!

playgorro 2008.12.22. 21:47:01

Go Panthers Go, Go, Go!!!

pc_x 2008.12.22. 22:03:02

Azért pölö Tálosi Tibi sokkal többet ért a sporthoz, mint mondjuk Kovács Sanyi, vagy Faragó... Sanyi D-ben elég jó, Faragó meg adatokban, viszont olyan szinten nincs néha tisztában a pályán történtekkel, hogy az valami hihetetlen... persze ezért vannak a szakkomentátorok... (köbö az az 1 db :/ )

Maximilien 2008.12.22. 22:19:00

Azért ennyi közvetítés után nem kéne majdnem elsírnia magát,mert valakit vakoldalról telibe fejeltek.. vagy ha megsérült valaki. Annyira humánusan áll hozzá pont ehhez a sporthoz,plána 1-2szituációhoz,mintha vmi tragikus tömegkatasztrófa történt volna,ahol kihalt az emberiség 57%-a.. De jobbat úgysem fognak találni :)
Aki meg annyira isteníti őket,az nézzen meg egy eredeti kommentáros meccset és ráérez a különbségre minden téren,szerintem.

mdi 2008.12.22. 22:43:19

Pc_x, Max: Más nektek nézni, más annak, aki egy évben megnéz 3 meccset. Nektek baki meccsenkét egy tucat dolog, ami másnak fel se tűnik, meg az a másik tucat, amit nem mondanak el, de a nézők nagy része nem is értené.

Nekem csak az fáj, amikor nem veszik észre, hogy mit látnak és helyette valami idióta statisztikát citálnak éppen, vagy visszamondják az nfl.com-on olvasott pletykákat.

kpityu2 2008.12.23. 08:44:23

Köszi a cikket. Az index címlapjáról keveredtem ide, és végre érthetően magyaráz valaki.

mdi 2008.12.23. 10:22:24

Próbálkozunk...

jerk_off 2008.12.29. 16:35:44

a cikk príma, kiváló és humoros szóhasználat, mely olvashatóvá és érthetővé varázsol egy olyan témát, ami alapvetően "működés közben" érthető meg igazán.
a sport tévés közvetítésekkel meg sztem nincsen baj. azt kell figyelembe venni, h nem szakbarbároknak közvetítenek. meg azt is, h senki sem tévedhetetlen. a sportág hazai népszerűsítésében pedig elvitathatatlan érdemeik vannak.

angerfist 2009.01.03. 22:49:20

ricsi igen jól felkészült, jó kommentátor. egy baja van: nem ért az amerikai focihoz. mint játék. nem érzi. azt mondja h jó védekezés volt amikor 15 yard-ot hoznak egy slantből. meg folyton túlspilázza a sérüléseket, meg ütközéseket. de aranyos mondom.

zoli101 2009.01.07. 15:39:57

Nekem Faragóban az nem tetszik hogy nem 100%-osan a pályán tjörtenteket fogyeli,vagy az éppen foplyó elemzést és valami teljesen más dologról beszél.Amúgy szerintem több meccset kéne közvetítenie a sporttv-nek.
süti beállítások módosítása