HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2009.09.28. 14:45 mdi

Magyarok az NFL-ben: The ZONK

Bookmark and Share

„Ha mindent meg akarsz nyerni, fel kell készülj arra, hogy mindent elveszítsél.” Larry Csonka, kétszeres Super Bowl bajnok, Super Bowl MVP, Pro Football HOF tag.

Lehet, hogy meglepő, de a magyarok meglehetősen jók amerikai footballban. Természetesen nem arra gondolunk, hogy a Győr Sharks mondjuk kiállhatna a New England Patriotsal, és egyelőre Európában sem tartozunk az élmezőnyhöz. Azonban egyéni szinten számos legendás magyar származású játékos és edző tevékenykedett a sportágban. Nyolcan - játékosok, edzők és egy klubtulajdonos - tagjai a Football Hall of Fame-nek, azaz az Amerikai Football Hírességek Csarnokának. Sorozatunkban az amerikai football legnagyobb magyarjai előtt kívánunk tisztelegni.

Larry Csonka a Miami Dolphins veretlen szezonjának (egyik) kulcsfigurája egész véletlenül lett futó játékos. A magyar szülőktől egy kis Ohio állambeli farmra született Csonka 16 évesen már 190 centi és 105 kiló körül tornyosult és falembert játszott a védelemben. Egy visszahordás során hozzá került a labda, és onnantól kezdve nem akarta kiadni a disznóbőrt kezei közül. Az ő szavaival:

„Átfutottam két szerelésen, mielőtt leesett, hogy mit is csinálok. Nem szereztem TD-t, vagy mentettem meg a meccset, de leírhatatlan érzésem támadt attól, hogy én viszem a labdát. Pusztítottam, egyszerre akartam hat irányba futni. Imádtam. Onnantól kezdve tudtam, hogy futni akarok a labdával.”

Persze futó-karrierje nem indult ennyire könnyen, előbb meg kellett győznie középiskolai edzőit, hogy nagy termete ellenére alkalmas a posztra, majd a Syracuse egyetemen bizonyított, többek között a legendás Jim Brown rekordjait is megdöntve. A Miami első körös választásaként azonban profi karrierje meglehetősen döcögősen indult. Első néhány meccsén komoly agyrázkódásokat szenvedett, és Don Shulának lényegében meg kellett tanítania futni.

Az igazi erő-futó Csonka sokkal inkább átment az embereken, mint megkerülte őket, rendszeresen a fejével vette fel a védőket. Ennek meg is lett az eredménye, pályafutása során tucatszor törte el az orrát, ami maradandó nyomott hagyott ábrázatán. Shula rávette, hogy vállal-alkarral támadja a védőket, a változtatás annyira eredményes volt, hogy a Zonk a Miami Dolphins futó triójának legeredményesebb tagjává, és az egyik legjobb futóvá vált az NFL-ben. 1976-ban a VIII. Super Bowl legértékesebb játékosává választották (MVP) köszönhetően 145 futott yardjának és 2 TD-jének, és annak, hogy vezérletével a hírhedt Vikings védőfalból (Purple People Eaters) bohócot csinált a Dolphins.

Larry Csonka kétszeres Super Bowl győztes, Super Bowl MVP, 6 szoros Pro Bowl játékos, a Liga első 1000 yardos futó tandemjének tagja, 1987-ben választották a Football Hall of Fame-be, de (számomra) mégsem ezek a rekordjai a legérdekesebbek. Ő az egyetlen labdavivő játékos, akire „szükségtelen durvaság”, unnecessary roughness büntetést fújtak valaha. 1970-ben egy Buffalo elleni meccsen Csonka eleresztett egy alkarost, amely a beszámolók szerint inkább egy jobbhorog volt, és kiütötte John Pitts-et, a Bills safetyjét. Képet, vagy videót nem találtam az esetről, kommentekbe várom, ha van. No meg persze ott van a híres Sports Illustrated borító. Az SI 1972.08.07-i számának címlapján Csonka (#39) és barátja, a szintén Miami futó Jim Kiick feszít, és hát Csonka kézjelzése elég nemzetközi, hogy ne kelljen magyarázni.

Források: wiki, larrycsonka.com, nfl.com

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr31412866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása