HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2008.11.11. 08:00 mdi

Hogyan lehetne jobb az amerikai foci Magyarországon? (Kritikával építve 1.)

Bookmark and Share

A blog egyes bejegyzései révén kialakult heves, reményeink szerint építő szándékú vita nyomán arra jutottunk, hogy ideje összegyűjteni azokat a dolgokat, amelyek nehézséget jelentenek a csapatoknak, azokat a véleményeket, amelyek a jobb együttműködést és a fejlődést szolgálják, illetve a tisztánlátás végett rögzíteni azokat a tényeket, amelyek meghatározzák az egyesületek lehetőségeit. A témajavaslatokat és a véleményeket ide, illetve a kommentekbe várjuk.

Anyagias világban élünk, úgyhogy illendő, hogy elsőként máris a pénzügyekkel kezdjünk. Megpróbáltuk összeszámolni, hogy egy MAFL Divízió I-ben és egy Divízió II-ben induló csapat számára 2008-ban milyen költségekkel járt a bajnokságban való részvétel díjak szintjén. (Értsd: a meccsek szervezési költségeivel, az utazási költségekkel, edzőpálya bérlettel, stb. most nem számolunk.)

Divízió I

A bajnokságban induló csapatok szövetségi tagdíjat fizetnek. Ennek éves mértéke 360,000 Ft.

Az első osztály nevezési díja 615,000 forint volt, amely tartalmazta a bírói költségeket, a Sport Klubon vetített „Touchdown Magazin” gyártási költségét, illetve a döntő szervezésének költségét. Ez utóbbit mindenképpen indokolatlannak tartjuk, mivel a döntőt nem csak megszervezi a szövetség, de a belépődíjakat és a szponzori támogatást is beszedi utána. Ezt így igazságtalan a csapatokra terhelni, főként a döntőbe be sem jutó egyletekre.

A csapatok játékosai licenc díjat fizetnek, új igazolás esetén ez 2,400 Ft, míg megújítás esetén (évente kötelező) ez 2,000 Ft. Igaz ezt a díjat általában nem az egyesület fizeti, de mivel a csapatok költségvetésének nagy részét a tagok befizetései képezik, ezt a tételt is nyugodt szívvel ide számíthatjuk. Feltéve, hogy a csapat 35 korábban is igazolt játékossal és 10 új igazolással, azaz összesen 45 játékossal indult el a bajnokságban ez az összeg 94,000 forintra rúg.

Az első osztályú csapatokat idén kötelezték a junior bajnokságban való indulásra. Ez egyrészt üdvözítő, mivel az utánpótlásképzés elengedhetetlen, másrészt azonban újabb költségtétel a csapatok gazdálkodásában. A junior bajnokság nevezési díja 175,000 forint volt. Ha feltételezzük, hogy csupán további 5 junior korú játékost igazoltak az induláshoz, akkor ez további 12,000 Ft igazolási díjakban, azaz összességében 187,000 Ft kiadás az egyesületnek.

Összességében egy csapatnak 1,256,000 Ft szövetségi díjat kellett kigazdálkodnia, hogy elindulhassanak az első osztályban 2008-ban.

Divízió II

Egy másodosztályú csapat esetében a költségek – ha feltesszük, hogy ők 45 játékossal gazdálkodnak – a következőképpen alakulnak. 360,00 a szövetségi tagdíj, 330,000 a másodosztály nevezési díja és 94,000 a játékosok licenc díja, így a teljes összeg, melyet díjak formájában a MAFSZ kasszájába fizetett a csapat 784,000 forint.

Következtetések

Azért, hogy ezeket a számokat viszonyítani tudjuk, kiszámoltuk a fenti csapatok tagdíjbevételeit, amelyek véleményünk szerint a hazai egyesületeknél a teljes költségvetés 70-90%-át teszi ki. Első osztályú csapat esetén 50, másodosztályú csapat esetén 45 – fegyelmezetten - tagdíjat fizető játékossal és egy még elfogadhatónak mondható 6,000 forintos havi hozzájárulással számolva ez havi 300,000, illetve 270,000 forint. A tagok így az első osztályban több mint 4, míg a másodosztályban majdnem 3 hónapig csak azért fizettek tagdíjat, hogy elindulhassanak a bajnokságban, és a bírók levezessék a meccseket. A fennmaradó 8, illetve 9 hónap tagdíjaiból kellett az egyesületnek mérkőzéseket rendezni (pályabérlet, hangosítás, mentő, promóció, stb.), edzőpályát bérelni, az edzőket esetleg továbbképzésre küldeni, illetve mondjuk edzőfelszereléseket vásárolni.

Véleményünk szerint a díjterhek meghaladják a csapatok, illetve a játékosok hosszú távú teljesítőképességét. Amennyiben az elkövetkezendő években nem állnak a sorba a szponzorok a csapatok vezetőinél – és ez sajnos valószínűtlen – a szövetség kénytelen lesz úgy módosítani tevékenységét és az azt fedező díjakat, hogy a díjterhek ne haladják meg a fenti paraméterekkel rendelkező csapatok maximum kéthavi tagdíjbevételét.
 

(A kapcsolódó kalkulációk itt érhetőek el, xls.)

38 komment

Címkék: hazai mafl mafsz


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr63761430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tightend 2008.11.11. 08:32:44

Szerintem a DIV II díjai még beleférnek, átlagos létszámmal is ki lehet gazdálkodni a költségeket.

Azonban a DIV I már más tészta, oda már valóban nem elég a tagdíj, főleg ha még a juniorok plusz költségeit is hozzáveszem....

Azt gondolom, hogy ilyen DIV I-es feltételek mellett több egyébként a jövőben feljutó pozícióba kerülő klub is visszaléphet majd az első osztálytól.

Garfield 2008.11.11. 12:23:27

Ha már matekozunk, meg kellene vizsgálni, hogy mennyibe kerül a dolog játékosszinten, és a játékos ezért mit kap cserébe - összehasonlításként judo havidíj heti 2 edzéssel 6000, kung-fu havidíj heti 3 edzéssel 9000 Ft körül mozog. Ezen a szinten is versenyképesnek kell lennie az amerikai focinak, ha fenn akar maradni.
Ugyanakkor egy szövetségi költségvetést is jó lenne látni - egy díj ugyanis annak függvényében magas, hogy mire költik - ha jól költik el, megéri.

saku 2008.11.11. 13:32:49

Garfield
"Ugyanakkor egy szövetségi költségvetést is jó lenne látni - egy díj ugyanis annak függvényében magas, hogy mire költik - ha jól költik el, megéri."

ez lenne a lenyeg, hogy latni kellene, hogy Ok merre tolnak ezt a szekeret (es milyen erovel :) )

mdi 2008.11.11. 13:58:53

Ezt jól látjátok, lépésenként haladunk. Épp most kérjük ki a mérleget és a beszámolót a cégbíróságról. ezek persze nem fognak sokat elárulni, ráadásul a 2007-es lesz, nem pedig a 2008-as, aminek a tagdíjait itt láthatjuk, de ez is valami.

W Joe 2008.11.11. 14:27:58

Magyarországon a hagyományos foci se jó, nemhogy az amerikai.

Van egyébként valami felmérés, hogy mennyien néznek amerikai focit Magyarországon, vagy mennyien érdeklődnének iránta?

Bobby 2008.11.11. 14:32:48

"Van egyébként valami felmérés, hogy mennyien néznek amerikai focit Magyarországon, vagy mennyien érdeklődnének iránta? "

meglepődnél, ha lenne ilyen felmérés. qrva sokan nézik a sport1 közvetítései óta az NFL meccseit. nők is! egy csomó nő szokott SMS-ben, mailben kommenteket küldeni.

Atrox 2008.11.11. 14:54:51

"meglepődnél, ha lenne ilyen felmérés. qrva sokan nézik a sport1 közvetítései óta az NFL meccseit. nők is! egy csomó nő szokott SMS-ben, mailben kommenteket küldeni."

Ez igaz lehet, ahogy én is szoktam nézni a sport1-en az amerikai focit, meg az angol, spanyol, olasz hagyományos focit is.

Ez azonban nem ad választ a kérdésre, hogy a magyar csapatokat mennyien nézik élőben, akik nem rokonok, és máshogy sincs kötődésük a csapat játékosaihoz, egyszerűen csak rajongók, szurkolók.

Mert ugye a nyugati hagyományos focimeccseket is rengetegen nézik a sport csatornákon, de ettől még mindenki tudja, hogy mennyien nézik a magyar bajnoki meccseket élőben.

Egyébiránt nem akartam ünneprontó lenni, és engem is érdekele, hogy mekkora közönség előtt szoktak a csapatok játszani. Ez ugye a pénzügyet is érinheti, hisz több néző -> nagyobb jegybevétel, jobb reklámlehetőség, szonzorszerzési lehetőség.

kisregika 2008.11.11. 15:00:23

mennyi az a kurva sok? Kb. 10-15 000 embernél nézik többen az éjszakai közvetítéseket?

W Joe 2008.11.11. 15:21:22

A félreértést elkerülendő, én sem rosszindulatból kérdeztem, csak kiváncsi voltam.

Egyébként sok sikert kívánok! :)

Bobby 2008.11.11. 15:24:40

kisregika 2008.11.11. 15:00:23

ha az a 10-15000 meg van az nem kevés ahhoz képest, hogy eléggé embertelen időpontokban vannak a közvetítések

lehetetlenember 2008.11.11. 15:38:46

Szerintem csak nyugodtam számoljuk bele a rokonokat ismerősöket. Én is ilyen néző vagy, de ettől megveszem a jegyet a mérkőzésekre. Egyébként az is a szövetség felelőssége lenne, hogy népszerűsítse a sportot. Ehhez nem kell feltétlenül sok pénz, kíváló érdekes sportemberek vannak a mezőnyben akiknek az arcát meg lehetne mutatni a nyilvánosságnak. Árpán kívül ugye nem sok focista nevét ismeri a köz, pedig a sportág népszerűségét bizony a sportolókon kersztül lehet növelni. Nézd csak meg 10 éve ki hallott nálunk a hellovinről, ma meg már ki nem ismeri? Bizony ezt a ismeretterjesztő munkát el kell végezni, és akkor egész más kérdéseket is fel lehet tenni a sporttal kapcsolatban.

r ! d 3 r · http://rider.blogozz.com 2008.11.11. 15:46:32

párszáz ember szokott élőben kijárni a magyar meccsekre, csapattól, ellenféltől függően. mivel sajnos a tévében nincs élő közvetítés, ezért a magyar meccsek "élő nézőinek" száma ennyivel egyezik meg.
amúgy ha feltételes módot használtatok, akkor egy feltételezést engedjetek meg. ha a sportklub mondjuk szombatonként élőben leadná a 14 órás kezdési időpontú meccset (mondjuk a jéna-wolfsburg német bundesliga második osztályú rangadó ismétlése helyett) valószínűleg sokkal többen érdeklődnének a sport iránt, hiszen rengetegen nem is tudják hogy létezik egyáltalán ilyen magyarországon... csak hát ugye ez többletkiadás a sportklubnak, mert ki kéne tenni mondjuk min 3 max 5 kamerát a pálya környékére, mindegyiket kellene valakinek kezelnie, kéne még mellé egy-két olyan kommentátor aki érti, hogy miről beszél és élőben leközvetíti a meccset, meg valahogy az élő felvételt el is kell juttatnia a stúdióba, ahonnan továbbítják etc etc...
amúgy ha már sportklub meg költségvetés. érdekes, hogy egy olyan csatorna amelyik tulajdonképpen az rtlklub egyik gyermeke és rengeteg reklámbevételre tesz szertpénzt kér egy olyan műsor elkészítéséért, amelyet reggeli matiné időpontjában sugároznak. persze, a munka az idő, az idő pedig pénz, de akkor sem értem, hogy miért nem tudnak egy pici összeget lecsippenteni, és megtámogatni egy sportágat, pláne akkor ha ott van a csatornánál jó pár olyan fickó (André J Adler, Hethéssy, Pécsi, Ollári, meg még gondolom rajtuk kívül jó páran) akik szeretik ezt a sportot, és saját jólétük biztosítása mellett az is a céljuk, hogy népszerűsítsék az amcsifocit (természetesen nem a felsorolt urak hibája ez). pedig a sportklubnál lenne rá pénz, ebben biztos vagyok, ahogy az élő közvetítésre is jutna ha nagyon akarnák... csak hát nem akarják.
fájó újra és újra ráeszmélni, hogy micsoda hulladék a magyar média...
pisz

Pretorian 2008.11.11. 16:08:27

Hosszú lesz...sorry
Megkérek mindenkit, hogy se most, se máskor ne becsmérelje a mások által kedvelt sportot, mert az a másnak szívügye lehet.
Ezt az utánam következőknek írtam...

Talán a Football még nem ott tart ahol kéne, talán sok apró és nagyobb bajai is vannak. De azok akik csinálják, csinálták, csinálni fogják, azok tudásuknak megfelelően beletesznek mindent. Ne feledjük, sok kezdőnek EZ AZ ELSŐ SPORT ÉLMÉNYE!!!!! Nincs torna óra, dagadt, löttyedt kölykökkel tele a város...
De minden csapat igyekezni fog, hogy megnyerje a nézőket, támogatókat, hitetleneket. :-)

TV:
Nos, az AGB adatai (hazai nézettséget mérő, szerkesztő, cég) alapján számos más sporteseményt lenyomnak az NFl mérkőzések. Ez tény, mégha későn is kezdődik.
A hazai mérkőzések is nézett események, de nem mindegyik. Ennek az egyik oka, hogy sokszor rettenet időpontban kezdődik, néha rossz a felvétel, illetve a két csapat, hogy is mondjam, nem kelti fel a nézők érdeklődését... De legalább van műsor ami kommunikál a hazai mérkőzésekről.
Ez a TV.

Tagdíj:
na ettől viszketni kezdett a tenyerem... kung-fu edzés 9000 Ft-ért... szép. Segítettem már más sportágnak is, de az elmondható, hogy a baj mindenhol egyforma.
Nálunk 6000 Ft a tagdíj, heti 3x2 óra edzéssel, igen jó edzőkkel, most felújított UEFA minősítésű műfűvel, világítással, jó öltözővel. Télen heti 2 edzéssel, a többi konditerem, nem a vakvilágba összeállított edzéstervekkel! Szerintem ez nem rossz... de ez a miénk. Szerintem a Többiek sem mutatnak rosszabb képet.

Igen, jogos a felvetés, a Szövetségnek van mitől félnie, mert 2 ÉVE NEM LÁTTUNK PONTOS ELSZÁMOLÁST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Olyan terhek vannak rajtunk, amiket nem akarunk cipelni. Szomorú, hogy előbb nekünk kell letenni az asztalra, majd utána tesznek Ők valamit.
Ha jól tudom, 2500 néző volt a DIV.I döntőn...a jegy meg 1300 Ft volt. Ez 3,250,000 Ft jegybevétel, de legyen ez a max. Akkor ez mire ment el?????????
Nem azt feltételezem, hogy direkt átvernek, hanem hogy hozzá nem értésből úszhat el a pénz. Ez is legalább olyan rossz, mint az első verzió...
Nem a játékosok, nem a csapatvezető szándékaival van a baj, nem a csapatok közti morállal van a baj, nem a sport megítélésével van a baj. Az összefogással van a baj...nagyobb nyomást kéne alkalmaznunk, összefognunk!

A másik a nyerészkedő segítség.Ha adsz pénzt, melléd állunk, megcsináljuk, ha nem akkor le vagy ejtve kisgyerek... De ebben az országban szinte minden így megy. Nincs összefogás, támogatás se a kendo-soknak, se a kung-fu-soknak, se nekünk. ha mi nem csináljuk meg, akkor senki. Aki elért valamit az fog a Dicsőség Csarnokba kerülni, a többi meg a szemétre.

A Csapattársaim és a magam nevében kijelenthetem, nem engedjük, hogy a lefolyóba kerüljön a sport!

Egy hazai csapat vezetője vagyok. Ez csak a hitelesség miatt lehet érdekes. Köszönöm

Én? 2008.11.11. 16:23:53

És melyik csapaté?

88as 2008.11.11. 17:23:35

... minden bizonnyal ez nem publikus, és lehet h nem is fontos pillanatnyilag!

Nekem speciel tetszik a magyar amerikai football ezen része:
Van egy Div 1 a jobb csapatoknak, egy Div 2 a kisebb tapasztalatlanabb csapatoknak, és egy Rookie-Cup az absolute kezdő csapatoknak! Emellett elkezdődött a Div1-es csapatokank a kötelező junior képzés... Szerintem ez így remek!!!

A pénzügyi rész valamilyen szinten szerintem felháborító! Ennyi pénzt a semmire.. (vagy nem semmire, kitudja, csak én (mi) játékosok ebből nem látunk hasznot)

A szövetséggel más gondok is vannak jelen pillanatban... Nem forszírozom...
De szerintem heteken belül elkezdődik a "Challenge Bowl" téma, főleg BPW és BPC körökben...

Salamon 2008.11.11. 22:01:51

Nagyon kiváncsian várom hogy mi lesz a szövetség álláspontja sok dologban. Biztos vagyok benne kemény munkát végeznek össze kell tartani ennyi csoro csapatot. Szerintem csapatonként lehetne mérlegelni ki mennyit birna állni a költségekböl.Szerintem egy nagyon messze lévö csapatoknál belehetne vezetni hogy a nevezési dij olcsobb legyen de ez akkor nem lenne fer bár akik nagyon kis városban vannak ott lehet 22 embernél nincs is több játékos.A Tagdij bevétel is kevés ha 5000ft azis csak 110 ez mire elég semire ebböl a havi tagdij ha jol tudom 30 ezer s akkor nem beszéltünk utazásrol mecs rendezésröl ezért megy csödbe sok csapat elöbb utobb nem lesz pénz s a lelkesedés is lankad. Bp-en könnyebb a helyzet valamivel de nem sokkal. Ami szerintem nagyon hiányzik az a támogatok az lenne a jó ha ezt minden csapat érezné.

Tisztelettem minden egyes embernek aki ezért a sportért harcol.

Sali

Lányosanyákálma 2008.11.11. 22:33:29

"Challenge Bowl" téma lesz még egy érdekes dolog...
főleg hogy (értesüléseim szerint) ez a BPC és BPW csapatoknak olyan szinten változtatná az életét,hogy nem indulhatnának a CEFL-ben...
illetve ha indulnak,akkor kidobják őket a szövetségből...
persze,lehet hogy ez z egész "csak" egy kacsa...
de mint tudjuk "nem mind kacsa ami hápog"

tak10 2008.11.11. 23:28:27

hello!

a felmillios egy meccs rendezese temahoz szoltam hozza ezen a forumon eloszor.
garfield jelentkezett marketing/szponzoracios etc etc temaban (koszi:-)), hogy jovo heten uljunk ossze beszelgetni. en hozom a sport iranti es az ebben tevekenykedok iranti tiszteletem, szeretetem, plussz a szovetsegben toltott 10 honapnyi "munkasember" tapasztalatom, pont a marketing ugyintezes, vegrehajtas (hat igen, valljuk be ez volt valahol...) temaban. o pedig a jelenleg is egy csapat maretingese elmenyeit.

mdi-t kerdeznem, mikorra igertek az uvegzseb politikahoz hasonlo koltsegvetes nyilvanossagra hozasat a szovetseben neked?
ha tag vagy, elvileg latnod kell mire megy a penzed ugye...
engem speciel a marketing resz erdekelne a leginkabb, es az ezzel jaro szponzoracios temak (akar a termekszponzoracio/veritas viz masodik szezonja a negy evbol, wilson labdak, bannerek, tv kozvetitesek, oriasplakatokon torteno megjelenes, radiospotok, print es online megjelenes, nyeremenjatekok etc etc) atl es btl megjelenesek (gerillamarketingre egyelore a 18 2008-as csapat weboldala es forumai gondolom rahuzhatok a tevekenyseg szinten...magyarul masra nem volt energia, ido, penz etc etc).

ok tenyleg magasak a kiadasok, ez valoban igy van. a szovetsegben is, es a csapatoknal is. ellenben hogyan koltenek majd a reklamra...mely ugye a nezo/hallgato letszam novelesere, kesobb jatekosallomany novelesere hivatott letrejonni, szponzori oldalrol meg majd egyszer penzkivetelre (ha nem karitativ az ugy valakinek-most meg szinte egyebkent a resztvevoknek, edzoknek, segitoknek, szervezoknek abszolut az!!!ehh-immar 3-4-5 eve), azt bizony marketingre fordithato keretnek hijjak! na en erre leszek a 2009-es terveknel kivancsi.

eleg sok ismerosom ul donteshozoi poziciokban sok-sok csapatnal (jatszik, edz, szerencses esetben mar csak ezzel foglalkozik a polgari foglalkozasa mellett!!!, legrosszabb esetben mindegyikkel egyszerre), igy is - ugy is kiderul, de az elobb a szerencsesebb, hiszen sokminden a legmagasabb poszton dol el, elnoki dontes, es ez nem minden esetben (finoman fogalmaztam) egyezik a csapatok erdekeivel itt kishazankban. es most csakis es kizarolag a reklam oldalat karcolgatom az ugynek.

nagyon szeretek ausztriaba menni es neha tenyleg nem balkani gerlekent szerencsetlenkedni, es szeretnem ezt a legmelyebb tiszteletem hangjan mondani, hiszen nem vitathato el egyetlen egy ember eddig befektetett munkaja ezert a sportert, csak a cikk felvetette a hozza nem ertes bizonyos temahoz gondolatot, es bizony egyszemelyes dontesekkel nem minden esetben halad normalis tempoban (nem hogy rohamleptekben) ez a szeker...

remelem mdi informal minket a koltsegvetesrol.

bocs az essze hosszusagert...

udv,

agota

Tightend 2008.11.12. 09:34:32

Úgy tűnik mindenki nagyon kíváncsi mire költi a szövetség a pénzt. Biztosan lesz lehetőségük megmutatni, hogy mire mennyit költenek. Amúgy biztosan nem lehet úgy elkölteni a pénzeket, hogy az mindenkinek jó legyen, de talán a többség véleményét figyelembe lehet venni.

TV-s téma szerintem egyértelmű, egy TV se fog pénzt áldozni a közvetítésekre amíg olcsóbban megveszi a másodosztályú német meccseket. Melyik szponzor fog a szünetre reklámot venni amikor alig nézik a műsort, akkor legalább legyen olcsó. Én se nézem a magyar teremfocit, karatét, satöbbit a TV-ben mert nem érdekel. Amíg az elsőosztályú sporteseményekre is általában alig pár 100 ember kíváncsi élőben nem kell csodálkozni ha az amifoci is csak ennyire érdekes a többségnek. Bár ha 500 néző kimegy egy meccsre szerintem az már tök jó, mind nem lehet rokon!

CYBER · http://index.hu 2008.11.12. 11:41:13

Kedves Blogolók!

Kiszámoltam, hogy a SportKlub egy mérkőzésre eső közvetítési költsége 190.000 Ft.

Ez onnan jött ki, hogy ugye a DIV II-es és a DIV I-es nevezési díjak között a különbség 285.000 Ft, tehát egy szezonban ennyit fizet egy csapat a SprtKlubos "közvetítésért". Ez önmagában nem sok, de ha úgy nézzük, hogy van 8 csapat, akkor ez rögtön 2.280.000 Ft. Ha beleveszünk minden meccset (alapszakaszi meccseket, rájátszást,döntőt,gálát) akkor a SportKlub 12 meccsről sugárzott közvetítést, tehát így jön ki az egy csapatra jutó 190.000 Ft.

Azon el lehet gondolkodni, hogy megéri-e egy csapatnak egy bajnokságban 190.000 Ft-ot, hogy lássák a meccseit(Ha a döntőt és a gálát is a csapatok fizetik).

Ha a szövetség ezt az összeget (2.280.000 Ft) Mondjuk óriásplakátolásra költené, sokkal hasznosabb lenne(szerintem).

tak10 2008.11.12. 13:04:52

cyber te nem jossz velunk otletelni egyszer? mert jo dolgokat irsz szerintem. hasznos lehetne a te otleted/otleteid is. hmm?
jelentkezz garfieldnal, en hozza igazodom majd jovo heten. koszi elore is. mar ha pesti vagy, es tudsz/szeretnel jonni.
bar jeleznem, a nagykanizsatol is jeleztek mar a reszveteli szandekot, ha ertelmes es nem felesleges frazospuffogtatas lesz a talalka. szerintem igyekszunk majd azt kihagyni, es tenyekrol es valos lehetosegekrol beszelni :-)
udv!

CYBER · http://index.hu 2008.11.12. 18:16:07

Ne haragudj, Ágota, de hogy tudok jelentkezni Garfieldnál?Igen, pesti vagyok, és bocsi, hogy ezt a kérdést itt tettem fel.

tak10 2008.11.13. 02:33:34

jogos :-) akkor irj nekem egy uzenetet az agota.toth10@gmail.com-ra es en az emilcimed odaadom neki, majd ertesit minket is a talalka helyszinero idejerol. nyilvan tobb lehetoseget is megad majd. koszi, udv
ui: kepzeljetek, a szovetsegtol is eljon egy tag, hogy legyen sulya es foganatja a dolgoknak. szerintem ez mar pozitiv. persze o sem a donteshozo, de sokat nyom a latba a velemenye.

tak10 2008.11.13. 14:23:25

kellene akkor a kikert es kiadott koltsegvetes a tavalyi/2008as szezonrol. ha valaki ehhez hozzajut, mar lesz mihez jovo vasarnap viszonyitani financialisan, hogy mire mennyi megy/ment/mehetett volna el. lesz mafsz kepviselet is ha raer, csapatok, tagdijbefizetok, marketing ugyintezok. szoval lesz ertelme ennek remelem en is. november 23. vasarnap. 15:00. a helyszint majd garfield ismerteti. szerintem nyilt dolog legyen, johet barki. lesz moderator, aki megadja minden oldalnak a szot. csapatok, kulsosok, mafsz...hajra. szep napot!

Kurucz Csaba 2008.11.13. 21:25:27

Hali!
Ha módom lesz rá rám is számíthattok Veszprémből! Persze, csak ha elfogadtok...

tak10 2008.11.14. 00:49:08

alap! gyere! irj a fent megadott emilcimemre, rateszunk a koremilre. koszi

norborg 2008.11.18. 10:18:33

Sziasztok.

Nekem az a feltűnő, hogy még 1 NBII-es PROFI kézilabda bajnokságben sincs ekkora nevezési díj, mint itt, ebben az elvileg amatőr sportban! Véleményem szerint ez nem a csapatokat, hanem csak a szövetséget segíti. Azt a szövetséget, amely a csapatokért van, és nem fordítva! Csapatok nélkül meg szövetség sem létezik. Kissé túlzának tartom az efféle járulékos költségeket, miközben mindeni tudja, hogy pl 1 mérkőzés megrendezése is sokszor gondot jelent anyagilag. Ezen kéne odafent elgondolkodni és végre a csapatokért tenni! Mert ez eddig erősen egyirányú! SZERINTEM. Természetesen elfogadom és szívesen venném a másik fél, azaz a Szövetség véleményét is, hátha én látok valamit rosszul.

CYBER · http://index.hu 2008.11.18. 12:51:52

Kedves norborg!

Valamiben igazad van, valamiben nem.
Abban például nem, hogy a kézilabda olimpiai sportág, sokkal régebbi a Szövetsége, mint az amerikai focié.Mivel olimpiai sportág, ezért sokkal nagyobb támogatást kap.

Véleményem szerint az eléggé siralmas, hogy az állam nem az ilyen feltörekvő sportokat támogatja, mint az amerikai foci. Sokkal nagyobb támogatásra lenne szüksége, mint mondjuk az európai focinak.

Arról nem is beszélve, hogy a televíziók (SportTV,SportKlub,DunaTV) szívesebben közvetítenek egy dögunalmas magyar focimeccset, mint egy végletekig kiélezett, színvonalas IV.Hungarian Bowlt.

A nevezési díj ennyi, igazából azt kell eldönteni, hogy ezt a pénzt mire költse a Szövetség.Ha konstruktív javaslatod van ezzel kapcsolatban, várunk vasárnap.

Környei Balázs

pc_x 2008.11.18. 13:44:58

Pont ezt akartam kérdezni, hogy hogy áll az összeülős móka, de látom akkor vasárnap lesz. Majd valami beszámolóval kedveskedjetek nekünk :):)

norborg 2008.11.18. 14:14:16

Üdv Balázs!

Szándékosan nem a labdarúgáshoz hasonlítottam, mert bár hazudnék, ha szt írnám, hogy nem nézem meg, de ugye az aránytalanul túltámogatott sport. a II. oszályú kézilabda, kosárlabda, asztalitenisz - csak hogy bővítsem a kört - nem élvez állami támogatást, igaz a sportágak múltja, régebbi ismertsége már eleve több támogatót vonz. Ebben kellene itt fejlődni. Állami támogatást ne igen várjunk. Ez a sport max Amerikában kap ilyet. De addig is én úgy gondolom, amíg építkezik itthon az amerikai foci, nem sanyargatni, hanem segíteni kéne a szövetség részéről.
Én nem látok bele a költségeikbe, így tényleg csak a saját véleményemet tudom leírni. De nem látom hol köszön vissza ez a bevétel.
Elképzelhetőnek tartanám, hogy ezt a fenti hozzászólások alapján valóban mondjuk az utánpótlásba, óriásplakátokra, támogatói ankétok szervezésére, közös népszerűsítésre lehetne fordítani.
Lehetne esetleg pályázatokat kiírni a csapatok részére.
TV közvetítés? A saját véleményem az, hogy nem öszzevissza leadott összefoglalókon kéne mérni a magyar mérkőzések nézettségét, hanem mondjuk éles focit adhatna valamelyik csatorna. Gondolok itt pl. egy-két Wolves nwemzetközi mérkőzésre, esetleg.
lehet itt ötletelni, de ez meghalgatásra talál majd valahol? Személyesen tapasztaltam, de lehet, hogy magam látom rosszul - elnézést, ha így van - hogy a szövetség részéről a magánakciók, kezdeményezések süjet fülekre találnak. Szeretném hinni, hogy ez esetben nem így lesz. Rajtam nem múlik a dolog, szetem a sportot!

Norbörg

tak10 2008.11.18. 19:50:22

hello! ezt kuldom mindjart korbe a csapatok marketingeseinek, hatha tobben leszunk, es akkor nem talal az egesz suket fulekre a donteshozatali szinten...udv! lentebb lathato hol lesz a brainstorming, melyre mindenkit szivesen varunk! ago

kedves cimzett!

civil kezdemenyezes keretein belul szeretnenk meghivni titeket, hogy jojjon el toletek egy kepviselo (csapat, hirportal, etc) egy interaktiv, moderator altal vezenyelt otletborzere, melyen a mai magyar amerikai football elet reklamlehetosegeirol/hatarairol/kozponti iranyitasarol (mafsz) lenne szo. a cel, hogy egy olyam memot es javaslattervet kuldhessunk a mafsz-nak, ami talan elorebb mozditja a kicsit lassan docogo marketing szekeret ebben a sportagban. ehhez a csapatok, szurkolok, szulok, mafsz, szponzoracio etc osszetartasa/osszefogasa mind-mind egyutt kellene alljon.

a helyszin es az idopont: most vasarnap, 2009. november 23. 15:00 Pizzárium étterem, Újpest központ, Árpád út 66.

remeljuk el tudtok jonni.

a resztvevok, akik mar visszajeleztek: csapatok marketingesei, mafsz titkar mosolygo robert, lelkes amatorok/forumozok.

koszonettel, udvozlettel,

toth agota
lelkes amator (ex mafsz marketing ugyintezo)

pc_x 2008.11.18. 22:36:37

Norbörg! A sportág múltját és régebbi ismertségét csak évek alatt lehet elérni :)
Amúgy a Vikings is kap támogatást pl. Bécstől, ami nem Amerika...
Nem akadékoskodni akartam, félre ne érts.
Amúgy hétvégén le kell ülni és lehet ötletekkel előállni, mindenkinek szól :)

CYBER · http://index.hu 2008.11.19. 08:06:55

Kedves Norbörg!

Maga a Magyar Kézilabda Szövetség élvez támogatást, nem az egyes bajnokságok. A támogatást meg azért kapja, mert olimpiai sportág.

Én sem látom amúgy, hogy hova megy el a Szövetség pénze, ezért megyek el Vasárnap, hogy ezt megtudjam és konstruktív javaslatokat tegyek ennek megreformálásáról.Arra a kérdésedre, hogy "lehet itt ötletelni, de ez meghalgatásra talál majd valahol?" a válaszom: Ha összefogunk, igen!

Környei Balázs

norborg 2008.11.19. 08:21:03

Sziasztok!
Mindkettőtöknek igaza van. :-) Mint a fentiekből kiderült a népszerűsítés elkerülhetetlen!!!! Én is csak választ keresek a "problámákra"!
Sajnos nekem a vasárnap az utódok edzésre cipelése miatt nem jó, de kíváncsian várom a fejleményeket!!!!
Személyes javaslatom is talán meghallgatásra talál, ha tolmácsoljátok: Érzésem szerint a szövettségenk a bevételeiből illene "látványosabban" visszaforgatni a sportágba. Illetve betartható és elérhető szabályokat hozni a csapatok működésével kapcsolatban!

Továbbra is várom az építő kritikákat!

Üdv!

Tightend 2008.11.19. 09:09:28

Ugyan különösebben nem tudom most mire költ a szövetség, de egy dolog azért egyértelműnek tűnik.

Kevés nevezési díj és tagdíj - kevesebb marketing
Sok nevezési díj és tagdíj - több marketing

Szóval ne essen senki abba a hibába, hogy egyszerre akar alacsonyabb díjakat a szövetségtől, meg több reklámot. Persze a marketingre költött összeg felhasználásának ideális módjáról mindenkinek más lesz a véleménye, mivel ezer féle módon lehet reklámozni.

Sok sikert a megbeszéléshez!

norborg 2008.11.19. 09:47:07

Világos! Nem feltétlenül a nevezések megnyírbálása a cél itt. A hatékony felhasználás annál inkább! Anélkül, hogy ezt előre megkérdőjelezném persze!!!!!

szel 2008.11.19. 19:51:24

Tisztelt Norborg! Csak olyan dologgal példállózzál amit biztosan tudsz! Kézilabda: NBI, NBI/B,-profi. NBII,megyei-bajnoságok -amatőr

norbörg 2008.11.19. 20:53:18

Szia Szel!
természetesen pl kézilabdában II. osztály alatt a második vonalat értem. (NBI/B, ahol magam is igazolt játékos voltam valaha.) Nem vizsgamunkát akartam készíteni, csak próbáltam érzékeltetni az arányokat SAJÁT véleményem indoklásához. Spec. ebben képben vagyok, de nem akartam a részletekben elveszni. Ezért elnézésedet kérem. Az én "célom" is az itt, mint a fenti Tisztelt hozzászólóknak, hogy az amerikai foci - amit itt mindannyian szeretünk - többet kapjon annál, mint amiben jelenleg részesül! Anyagilag és elismertségben egyaránt!
De köszönöm a helyreigazítást! Igazad van, természetesen!

Üdv:
Maár Norbert/Norbörg
(egyszerű szurkoló!) :-)


ui:
annak külön örülök, hogy így beindította ez a téma az agytekervényeket!
süti beállítások módosítása