HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2008.12.12. 08:00 -meg1yard-

Bajnoki kiírás 2009 (Kritikával építve 4)

Bookmark and Share

Hol is kezdjük? Márciusban kell nevezni a játékosokat a szeptemberben induló bajnokságra? Az első osztályt őszre halasztjuk bíróhiány miatt, majd csinálunk egy harmadosztályt tavaszra? 5 csapatos első osztály, 12 csapatos másodosztály és 8 csapatos harmadosztály? Drágább első osztály kevesebb szolgáltatással? Ennek aztán se füle, se farka.

Jelentjük átrágtuk magunkat a MAFSZ VB 2009-es versenykiírásain (2, 3). Majd emésztettük egy kicsit, elolvastuk mások elemzéseit, átböngésztük a vonatkozó kommenteket és meghallgattuk néhány csapatvezető kirohanását. Megpróbáljuk pontokba szedni észrevételeinket, bár az érdekek, a szempontok és a kompromisszumok olyan összetettsége sejlik ki a kiírásból, hogy ez nem lesz könnyű, ahogy a versenybizottság számára sem lehetett könnyű kitalálni ezt a rendszert.

1. Infrastruktúrálisan (értsd bírók száma) a szövetség nem készült fel 25 csapat bajnokságainak lebonyolítására.

Saját fogalmaink szerint egy négy alapszakasz meccses sorozat nem nevezhető bajnokságnak, csak kupának, de ezen lépjünk túl. A jelenlegi kiírás figyelembe vételével a 25 csapat 74 meccset játszik. Figyelembe véve az aktív bírók maximális számát (25), a meccsenkénti 5 spori szükségességét(?), ez 15 hétvégén át adna szünet nélküli programot a játékvezetőknek. Ezt érthető módon nem vállalta a játékvezetői bizottság, 50 meccsben határozták meg a tavasszal maximálisan lebonyolítható találkozók számát.

2. Részben az 1. pont folyományaként az első osztályú bajnokságot az európai gyakorlattól eltérően őszre halasztották.
Elviekben az első osztály prioritást élvez és kiváltságokkal jár - ahogy ezt számos alkalommal hallottuk a MAFSZ tisztségviselőitől – azonban ez a kiírásban nem látszik érvényesülni. Az általunk hallott indokláshoz hozzá tartozik az is, hogy így a Div1 és junior meccsek költséghatékony módon együtt kerülhetnek majd megrendezésre ősszel. A bajokság ősszre halasztását információink szerint a Div1 csapatok ugyanakkor elfogadták. Érdekesség, hogy a kötelező junior bajnoki csapat indítás nem szerepel a versenykiírásban.

Az első osztály elcsúsztatása az alsóbb osztályok lebonyolításához képest ugyanakkor felvet számos problémát a több csapatot indítani szándékozó egyesületek játékoskerete, illetve az átigazolások kapcsán. Lásd 7. pont.

Az őszi bajnokság a Cowboys és a Wolves számára magában hordozza azt a további nehézséget, hogy nem tudnak majd nemzetközi ellenfelek ellen készülni a CEFL rájátszására, mivel majd minden hétvégén meccselnek szeptembertől októberig a honi sorozatban.

3. Az első osztályú bajnokság nevezésidíja tovább nőtt (690 ezerre), közel háromszorosa a másodosztály díjának.
Feltételezzük, hogy a csapatok létszámának csökkenésével a bajnoki döntő rendezésének terhét viseli kevesebb váll, és ez lehet az oka 75 ezres díjemelésnek. Átlagosan 2,5 meccset rendez egy csapat, 5 bíró a kiírásban lefektetett "szolgáltatás", sporinként 15.000 forintos költséggel számolva kevesebb, mint 190 ezer a bírók bére. A további 500 ezer a 70 db érmet, a remélhetőleg 2009-ben normális időpontban leadott Touchdown magazint, illetve az adminisztrációs költségeket és a döntő megrendezésének költségeit hivatott fedezni. Korábban már kifejtett álláspontunkat csak annyival bővítenénk, hogy 700 ezres nevezési díj mellett egy csöppett hosszúnak tűnik a felsorolás a szövetségi szponzorok számára biztosítandó jogokról.

4. Egységes másodosztály helyett kialakításra kerül a harmadosztály, ahol az újonnan csatlakozott, illetve létrehozott csapatok játszhatnak.
A legtöbb ellenvélemény és kritika ezzel kapcsolatban hangzott el. Szerintünk ésszerű volna egy 20 csapatos másodosztály négy területi csoportra osztva. Ebben az esetben mindenki játszhatna a csoportjában mindenkivel a jelenlegi faramuci helyzet helyett (6 csapatos csoportok 4 alapszakasz meccsel). Természetesen itt felmerül az az ellenérv, hogy az egyes csoportok így nem egyenlő erőviszonyokat képviselnének, azonban szerintünk ez a feljutások révén hosszú távon kiegyenlítődne.

Ráadásul információink szerint a 20 csapatos másodosztály rendszere kidolgozásra is került, azonban mielőtt azt a szövetségnek bemutatták volna megszületett a döntés a Div3-ról. A Div3 kiírása abból a szempontból is problematikus, hogy a szövetséghez újonnan csatlakozó csapatok számára a felhívás eredetileg Div2-es tagságra vonatkozott, így joggal érezhetik becsapva magukat.

Miután a Div3 kialakításra került, a Div1 őszre halasztását még kevésbé tartjuk indokolt eljárásnak, jelen helyzetben úgy tűnik, mindkét alsóbb osztályú bajnokság prioritást élvez.

5. Újbuda Rebels a harmadosztályban.
Megértjük a Rebels játékosainak felháborodását, akik, mint csapat kivívták a bentmaradást az első osztályban, most mégis harmadosztályba kényszerülnek. Ugyanakkor be kell látniuk, hogy indulási joga nem magánszemélyek egy csoportjának van, hanem különálló jogi entitásoknak (jelen esetben egyesületeknek). Ezzel tisztában kellett, hogy legyenek, amikor eldöntötték, hogy otthagyják egyesületüket, így panaszra jogalapjuk nincs.

6. Wildcard, azaz a lehetőség a Div1-es egyesületek számára, hogy kihívják a 2008-as Div2 utolsó helyezettjeit, ezáltal azok indulási jogát megszerezzék.
A probléma ott kezdődik, hogy a kiírás szövege szerint JELENLEG SEMELYIK CSAPAT NEM JOGOSULT WILDCARD-ra! Idézet:

”… minden olyan MAFSZ egyesület, amely divízió I. osztályú bajnokságon való indulási jogával él, 2. csapattal rendelkezik és azt a soron következő bajnokságban a divízió II. osztályban kívánja indítani, és eddig nem indult semmilyen osztályban, jogosult Wildcard igénybevételére.”

A szabály ebben a formában csak olyan egyesületekre vonatkozik, akik nem indultak 2005-től 2008-ig semmilyen MAFL osztályban, de Div1-es tagsággal rendelkeznek. Ilyen csapat pedig nem létezik. Értjük, hogy mit akart írni a szöveg írója, azonban vitatjuk, hogy sikerült volna azt rendesen megfogalmaznia.

Miután mind a többi Div3-as csapat, mind azok a csapatok, akiket kihívhatnak osztályozóra komoly ellenérdekeltek, számíthatunk rá, hogy ebbe a rosszul megfogalmazott mondatba többen belekötnek majd és igazuk is lesz.

A probléma ott folytatódik, hogy nem világos, hogy melyik csapatot hívhatják ki wildcard meccsre. Idézünk:

„A Wildcard igénybevétel alapján…” (sic. A szerk.) „…a divízió II. osztályú bajnokság megkezdése előtt legkésőbb 10 nappal a kihívó (igénybe vevő) egy osztályozó mérkőzést játszik az előző bajnoki idény divízió II. osztály utolsó helyezettjével.”

Miután a Div2 két csoportban zajlott 2008-ban – szerintünk – nincs utolsó helyezett, csak két utolsó helyezett. Amennyiben győzelmek száma, pontkülönbség, stb. alapján határozzák ezt meg, azt illett volna a szövegben rögzíteni. Hasonlóan, ha mind a Wolves2, mind a Titans2 igénybe venné a Wildcard-ot, valahogy el kellene dönteni, hogy ki melyik utolsó helyezettet kapja, amiről ugyancsak elfelejtett rendelkezni a VB. Ráadásul a Fighters és a Bulldogs nem volt tudatában annak idén, hogy esetleg ki is eshetnek a másodosztályból. Talán másmilyen prioritásokkal játszották volna utolsó meccseiket.

7. Játékosok nevezése márciusban a szeptemberben induló Div1 bajnokságra, illetve a keret nyári változtatása.
„-  Csapat, játékosok nevezését határidőre megküldi postán MAFSZ irodába eredeti aláírással ellátva, illetve ugyanazt  megküldi e-mailen a  MAFSZ VB számára 2009. március 7-ig.”

Amellett, hogy egy igekötő és három névelő hiányzik, ez teljes nonszensz. Márciusban nincs az az edző és egyesület, aki olyan helyzetben van, hogy lássa melyik 60 játékos fog rendelkezésére állni fél évvel később. Ez sportszakmailag elfogadhatatlan. Játékosok megsérülhetnek, átigazolhatnak, abbahagyhatják, meghalhatnak.

A csapaton belüli feljebblépésről így rendelkezik a szövetség:
„A 2009. évi MAFL I. divízió osztályban induló csapat, a nevezett játékosai mellé a roster keret létszám figyelembe vételével, maximum 10 játékossal lehet a bajnokság kezdetéig keretet kibővíteni alacsonyabb osztályban játszó játékosaival. Csak olyan játékossal lehet az I. divíziós csapat  keretet feltölteni, akik azonos évben alacsonyabb osztályban nevezve voltak. Ennek ellenőrzése a MAFSZ VB feladata. Amennyiben olyan játékos kerül divízió I. bajnokság roster keretének feltöltésére, aki nem szerepelt alacsonyabb osztályban, úgy az a játékos nem vehet részt a divízió I. osztályú bajnokságban.”

Tegyük fel, hogy Nyíregyházán, vagy Győrött májusban elkezd edzeni egy tehetséges, ám 19. életévét betöltött játékos. A jelenlegi rendelkezés alapján ő legkorábban 2010-ben léphet pályára. Elfogadható ez?

Ezen rendelkezések összessége gátolja a sportág és a csapatok fejlődését, mivel egyrészt megakadályozza, hogy a több csapattal rendelkező egyesületekben ténylegesen megversenyeztessék a játékosokat az első csapatba kerülésért, másrészt egy-egy felbukkanó tehetség fejlődését meggátolja, mivel kiváló teljesítményét követően csak másfél évvel léphet pályára új egyesületében.

Megértjük, hogy ezzel azt akarja elkerülni a szövetség, hogy a Cowboys2-be, a Titans2-be, vagy a Wolves2-be nevezzék az adott egyesületek teljes első osztályú keretét, és támogatnánk is a kettős igazolással rendelkező játékosok számának korlátozását. Azonban egy ilyen korlátozás csak akkor tud ésszerűen működni, ha a különböző osztályok küzdelmei egy időben kerülnek megrendezésre.

8. Sorsolásos rendszer
Mind a Div2-ben, mind a Div1-ben van egy erőteljes szerencsefaktor. A Nyíregyházának, a Győrnek és a Titans-nak egyáltalán nem mindegy, hogy kit kapnak ellenfélnek ötödik meccsükre (mindenkivel játszik mindenki egyet, egy csapattal, pedig kettőt), mert ez eldöntheti a bent maradást. Még zavaróbb a helyzet a Div2-ben, ahol nem játszanak a csapatok minden csoportellenfelükkel. Itt is múlhat a rájátszásba jutás, vagy akár a kiesés egy csapat szerencséjétől.

14 komment

Címkék: hazai mafl mafsz


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr62815404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PubliKUS 2008.12.12. 11:18:28

Szóval ki lehet jelenteni, hogy igen komolyat hibázott most az szövetség!
Nem is egyet, sokat! Hogyan lehet ezt megváltoztatni?

Pretorian 2008.12.12. 11:37:50

Ésszel... Sajnos egyes dolgokban nyitott kapukat döngetünk, de hülye őrök állnak az útban. Tisztában vagyunk azzal, hogy előre kell menni, meg még mérkőzés, meg még ez, meg még az... De előbb az asztalon kéne rendet rakni, ahhoz, hogy az új könyvnek helye legyen. De megyünk neki töknek, paszulynak. Nem tudjuk levetkőzni a közel minden hazai egyesületre igaz, nehézkes, körülményes esetleg átgondolatlan döntési, működési rendszert.
Nem mérik fel mink van, mit tudunk bevállalni, mit lehet erőn felül kikényszeríteni. Sokszor, sok pénzt fizetünk egy semmire. Így nem lesz jobb a nívó, nem jönnek többen nézőnek, játékosnak. A Szövetség azt szeretné titkon, hogy ne legyen több Fővárosi csapat, ne legyenek anyagilag megingatható csapatok, de azért még egy kis bajnokságot kiírnak. Egyszer ezt meg fogja unni egy csomó csapat és akkor lesz majd magyarázkodás, meg futás!

Németh Gyula 2008.12.12. 11:39:23

A Rebelshez csak annyit (mert már tényleg nagyon ki lett vesézve a dolog) hogy az egész csapat tisztában van azzal hogy SEMMI jogalapunk nincs feljebb indulni. Ha volt is panasz az azzal volt kapcsolatos hogy nem számítottunk mi sem Div III-ra.. Div II-re készültünk, de ez meg érthető. Ezzel nem csak nekünk volt bajunk.
Ennyit erről.

... 2008.12.12. 12:09:14

szőrszálhasogató, kötözködő, pontatlan az kritika és felületesen olvasta el az írója+sok határozatot szövetségi levelet amit kapnak a csapatvezető (mert hogy ilyen is van-kommunikáció) nem vesz-tud figyelembe venni. demagog, felbujtó írás szerintem

Garfield 2008.12.12. 12:43:20

Tetszik a cikk, gratulálok hozzá!
A bírók alacsony számán kívül felmérték az egyéb személyek számát is, pl. bemondók, újságírók stb? Mert úgy igazi meccset nézni, ha szól a zene, van bemondó, van cheerleader show és minden, ami kell, hogy jól szórakozzon a néző (nevezzük mondjuk meccskultúrának :-) ). Újpesten volt minden, el voltunk kényeztetve, még U14-es bemutató is volt, pedig nem számít a nagy csapatok közé :-)
Kérdés még, hogy a több csapat több meccs dolog hogyan érinti majd az MAFL.HU illetve a Kickoff.hu működését, jut-e újságíró a kiscsapatok meccseire? (Tényleg, ezen az oldalon voltak jó kis belsős Grizzlies cikkek, most miért nincsenek?)
Utolsó kérdés: Korlátozzák-e a barátságos mérkőzések tartását a bajnokság alatt, mert hogy most egész évben tart majd, és én önző módon szeretnék tavasszal is hosszú délutánokat tölteni a MAC-ban, és ősszel is Bulldogs meccsre járni! És ez a szponzorok és a játékosok miatt sem mindegy.

Palmi 2008.12.12. 12:50:04

A fentebbi összecsapott kommenthez;
Nem tudom (nincs rálátásom) milyen szövetségi határozatokat kapnak a csapatok, de azt kérdezném, hogy önhibájukból nem tudják figyelembe venni azokat egyes csapatvezetők, avagy nehezen vagy egyáltalán nem teljesíthetőek a bennük foglaltak?
Az természetes, hogy van információcsere a szövetség és a tagok között, de nekem eddig az jött le, hogy ez nem akadálymentes.

Pretorian 2008.12.12. 13:08:21

Ha tartozik a csapat, akkor nem igényelhet bírót. De mivel egyébként is bíró hiányban szenvedünk, ezért előbb-utóbb majd valamilyen akadályt fognak gördíteni...

... 2008.12.12. 14:51:27

Az van, hogy valóban sokan találgatnak, részinfoból összesküvés elméleteket gyártanak, a helyett hogy megkérdeznék a csapatuk vezetőit.

mdi 2008.12.13. 00:28:53

Kedves ...! Felületesen az olvasta el a versenykiírást, aki rábólintott a Wildcard részre, mielőtt kikerült. A versenykiírás egy olyan szabályzat, amelynek önmagában meg kell állnia a helyét, és mi épp ezért önmagában elemeztük.

88as 2008.12.13. 11:49:43

A wildcardhoz. Ha Wolves2 és Titans 2 is él a lehetőséggel, akkor sorsolással döntik el ki kivel játsza az osztályozót.

cápa77 2008.12.14. 17:55:05

A legszebb az egészben Tóth Laci bácsi reagálása a Mafsz oldalon,az elírásukra. Akinek nem tetszik az lépjen ki a szövetségből, aki meg nem akar kilépni az kussoljon,mert vannak szabályok amiket be kell tartani.
Szerintem elég lett volna elnézést kérni a hibáért, és nem erőből megoldani ezt is, bár lassan úgy érzem, hogy az elnök úr semmi máshoz nem ért csak az erőből politizáláshoz.
Lehet több segítője és támogatója lenne a hazai fociéletben, ha egy kicsit emberibben állna a dolgokhoz, és amikor beszél vagy ír nem mindig helyreutasítania kellene a focitársadalmat, és valamilyen burkolt vagy nyílt ultimátumot adnia.
Ez csak egy vélemény, lehet nincs igazam de én így gondolom.

Teddy99 2008.12.15. 09:23:21

Megfogalmaztad amit én nem tudtam... Köszi cápa77 teljes mértékben egyetértek veled. Lehet, hogy a többi hivatalos nyilatkozat is el van írva...

KelAki 2008.12.15. 11:11:07

Remélem nemsokára megjelenik az "ötletbörzén" feljegyzett változtatási javaslat, hiszen abban cápa77 észrevétele is megfogalmazásra került, ha jól emléxem.

norbörg 2008.12.15. 11:54:01

Sajnos ebben igazat kell adjak Cápának. Személyes tapasztalat, amely azt hittem nekem, vagy a hozzám kacsolódó ügynek szól. ezek szerint nem...
A magam részéről remélem és kérem, hogy ez változzék/változzon! Márcsak a sportág miatt is.
süti beállítások módosítása