HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2009.10.10. 10:00 mdi

Rázkódik az agyad

Bookmark and Share

No igen, ez a fociban megesik néha. A klasszikus edzői hozzáállás a sérülések kapcsán ugye az, hogy jegeljed, holnapra rendbe jössz, harcos vagy fiam, azonban mostanra már bebizonyosodott, hogy az agyrázkódást kicsit finomabban kell kezelni, mint más sérüléseket.

A fenti videón az University of Florida iránytója/sztárja, a fehérember utolsó nagy reménysége, Tim Tebow látható, ahogy a Kentucky védője, Taylor Windham egy elképesztő nagy blindside (vakoldali) sacket mutat be rajta, minek eredményeként a floridai beleveri a fejét saját játékosának térdébe. Az eset két hete történt, a különlegessége az, hogy a mai Florida(*1) - Luisiana State(4) meccsre még mindig nem eldöntött, hogy Tebow játszik-e. A legtöbb edző egy ilyen eset után  egy héttel már visszaküldi játékosát játszani. Tebow esetében azonban a Florida HC-je úgy tűnik inkább a csapatorvosokra hallgat, mintsem meghajlik a hatalmas rangadó nyomása előtt.

*A számok a zárójelekben az egyetemi csapatok rangsorolását jelenti. Erről bővebben angolul itt.A közelmúltban számos kutatást végeztek a (sportolás során elszenvedett) agyrázkódások és hosszútávú hatásaik megismerése érdekében, mitöbb a betűszavakba szerelmes amerikaiak el is neveztek egy tünetegyüttest "Neurofibrillary Football Linked Dementia"-nak, azaz NFL demenciának (zavarodott állapot). Mostanra már több mint 200 aktív és visszavonult sportoló, főként az igazán érintett amerikaifocisták, bunyósok és hokisok ajánlották fel agyukat (haláluk utáni) kutatási célokra. Az agyrázkódások hosszútávú hatásaira irányuló újkeletű figyelmet többek között olyan esetek keltették fel, mint Andre Waters-é (ex-Eagles DB), aki 44 évesen öngyilkos lett és a vizsgálatok alapján az agyszöveteinek állapota egy 85 éves emberének felelt meg, vagy a tavaly ősszel elhunyt Ryne Dougherty-é, aki egy meccsen elszenvedett egy komolyabb agyrázkódást, majd három héttel később, amikor újra pályára lépett egy keményebb ütés után bevérzett az agya és elhunyt

Miután a téma közérdekű - legalábbis amerikai focis körökben - és itthon nem sokat lehet erről hallani, mi több a mérkőzésekre kirendelt mentőkön kívül a legtöbb játékos egy évi egyszeri, pár perces sportorvosi vizitben tudja le az egészségügyi személyzettel való kapcsolattartást, a következő hetekben megpróbálunk mélyebben utánajárni a dolognak és megszólaltatni pár szakértőt.

Szólj hozzá!

Címkék: agyrázkódás ncaa tim tebow


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr881439790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása