HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2008.10.23. 23:23 -szp-

Lehet őket nem szeretni

Bookmark and Share

 

Magyarországon gombamód szaporodnak a csapatok - mondtuk pár éve, mikor kezdett beindulni az érdeklődés. Örömteli esemény volt ez, hiszen csak így lehet fejlődni. Ma már ott tartunk, hogy a két divízióban idén összesen 18 csapat szerepelt, és  jövőre nagy valószínűség szerint még többen csatlakoznak. 

Ezek jó dolgok, az MAFSZ is fejlődik, éppen most növi ki régi burkát, és alakul át egy komolyabb szervezetté. Mégsem vagyok elégedett. Sokan, sokféleképpen látják a hazai helyzetet, én azok közé tartozom, akik azt gondolják, így nem tartható sokáig.

 

Kevés lesz

Ha csak a tavalyi mérkőzek látogatottságát hasonlítom össze az ideivel, egyértelműen kitűnik, hogy fogy a lelkesedés szurkolói oldalról. Alig néhány csapat tudja - relatív - magasan tartani a számadatokat, a Wolves és a Cowboys kivételével nem sokan. Ráadásul utóbbinál inkább egy marketinglufiról beszélhetünk, mint valós teljesítményről.

A gond az, hogy a csapatokban nem megfelelő emberek ülnek a megfelelő helyeken. Abba ne menjünk bele, hogy a vezetőség hol milyen, az legyen a saját gondja mindenkinek, akire tartozik, úgyis tudja, rendben vannak-e a dolgok, vagy sem. A probléma az edzőkkel, illetve a tervekkel (pontosabban azok hiányával) van.

Gyakorlatilag csak a Wolves fordít számottevő energiát az utánpótlásképzésre. Persze, junior kupa, kötelező, tehát megyünk. De ezen kívül senki sem csinál semmit. A csapatok zöme egy évadban 4-6 mérkőzést játszik, rájátszástól függően. Hasonló kaliberű csapatok ellen, belterjes környezetben.

 

Kifogások

Külföldre menni? Drága, válaszolják, ha kérdezem. Ha kikapcsolom a diktafont, gyakran az is kiderül, hogy - szerintük - nincs értelme idegenben játszani, hiszen nyerni nem igazán lehet. Ezzel minden el van intézve. 

Sokan vádolják az mafl.hu-t, hogy Wolves aloldal lett, és minden körülöttük forog. A címoldalon gyakran két, akár három cikk is róluk szól. Igen kérem, valóban róluk írunk sokat, hiszen tesznek érte. Mert miről írhatunk egy szövetségi oldalon? A szövetség tagjairól, természetesen. De ha senki nem csinál semmit, akkor könyörgöm, ne tessék elvárni azt, hogy mégis foglalkozzunk a vegetálással! Írhatnánk arról, hogy az alapszakasz óta nem volt ugyan mérkőzése a csapatnak, de azért nagyon szorgalmasan edzenek. De értelme, na az nem sok lenne. 

Nagyképű, megalomániás, csak a bársonyszékre pályázik - ez csak néhány példa arra, hogyan szokták illetni a konkurens csapatoknál Kovács Zsoltot, a W. Juniors vezetőedzőjét. Van, amiben igazuk van azoknak, akik kritikát fogalmaznak meg vele kapcsolatban. A probléma inkább azzal van, hogy itthon amúgy is dívik irigykedni, és utálni azt, akinek összejött. Amikor elkezdtem amerikai futballal foglalkozni, azt gondoltam, ez tipikusan olyan sport, amit nem lehet Európában értelmesen csinálni, egyszerűen a mentalitás miatt. Szerencsére tévedtem, nem is kell messzire menni. Az osztrákok meg tudták csinálni azt, amit mi nem.

 

Lenne megoldás

Coaching camp, meghívott sztáredzők, továbbképzések kellenek ahhoz, hogy valakiből jó edző legyen. Vagy rengeteg olvasás, és a sport imádata. Itthon sokan szeretik az amerikai focit, - nézni. De ha oda kell állni a játékosok elé, valahogy megváltoznak a dolgok.

Hivatalosan csak az lehet edző itthon, aki elvégezte a tanfolyamot. Aki kifizette, vagy akinek kifizette csapata a költségeket. Aki végigülte az előadások nagy részét, és átment a teszten. Ráadásul ez így nem is pontos, mert az oktatás itt nem áll meg, a TF-en lehet még feljebb jutni. Az a helyzet, hogy ettől még nem lesz senkiből jó edző. Lesz egy képesítése, és kész.

Tehetség, empátia, és folyamatos tanulás kell hozzá. Lehet azt mondani Kovácsra hogy beképzelt, de azt nem, hogy ne volna szorgalmas. Szorgalmas, és törtető. Mert ez kell hozzá. Elérte, hogy a juniorok már harmadik éve szerepelnek nemzetközi bajnokságban. Elérte, hogy edzőtábort szervezzenek, és elérte azt is - bár elmondása alapján nem akarta -, hogy rengetegen irigykedjenek rá. Pedig Kovács nem egy született géniusz, abban az értelemben legalábbis, hogy azt, amit elért, bárki elérhette volna. De könnyebb várni, hogy a szomszéd tehene is megdögöljön, mint a sajátunkat rendesen etetni. Pont azok tiltakoznak a személye ellen leginkább, akik kardoskodtak az ötmérkőzéses bajnokság, illetve a fejlesztési terv ellen. Ráadásul rajta kívül mindenki nyűgnek tekinti az utánpótlásképzést. 

 

Az utolsó esély

Pedig azok az emberek, akik jelenleg a hazai amerikai fociéletben részt vesznek, hamarosan végleg kiöregszenek. Egy új sportágról van szó, ahol a félszemű is király lehet, ha jókor van jó helyen. És ez tökéletesen meg is felel. Gombamód szaporodtak a csapatok, mondtuk évekkel ezelőtt. De mostanra ennél több kell. Jóval több. Valami olyasmi, amit a Farkasok csinálnak. Komoly ellenfelek ellen, komoly bajnokságban indulni, és tapasztalatot szerezni. Igen, akár bukások árán is. Persze, jönnek ilyenkor az edzői visszakozások - de elkedvetlenedik a játékos, ha sosem nyer. Aztán nem jön le edzeni, nem fizeti a tagdíjat, és mi csődbe megyünk.

Elkedvetlenedik, persze. De nem azért, mert nem győzött. Azért, amit utána az öltözőben kap. Azért, mert bűnbakokat kell keresni. Pista nem kapta el a labdát, a Józsi meg bénán dobta. Ráadásul a fal is gyenge volt, futni nem lehetett. A defenseről ne is beszéljünk, mindenki ügyetlen volt. Ettől nekem is elmenne a kedvem. 

Amit viszont nem veszünk figyelembe az, hogy míg nálunk az átlagéletkor 26-30 év, az ausztriai csapatoknál 20-24. Ez nem is fog változni, hiszen ameddig az idősebbek bírják, és hátukon viszik az egyesületeket, addig nem is fognak változtatni a stratégián. Aztán pedig késő lesz. Már várom az újabb olvasói leveleket, miszerint nem látom át, hogy itt egy korosztályos szakadékot kellene áthidalni, hiszen a fiatalok nem találkoztak még a labdával, így csak az idősebbekből lehetett táplálkozni. És erre megint vissza fogok kérdezni, hogy az idősebbek talán láttak labdát öt évvel ezelőtt? Gyakorlatilag senki nem néz előre. Megyünk az úton, és a betont nézzük, hogy nehogy orraessünk. De azt, hogy húsz méterrel előrébb kanyarodni kellene, nem vesszük észre. Majd akkor, ha odaértünk. Ezzel a sebességgel azonban nem lehet az utolsó pillanatban korrigálni. Fékezni kell, vagy előre nézni. Egyik sem rosszabb a másiknál. Viszont a fejlesztési tervvel megígértük, hogy fogunk előre is pislogni, hogy lássuk a kanyart. Aztán, mintha semmi sem történt volna, néztük tovább az aszfaltot, és majd meg fogunk lepődni, ha jön a fal.

 

Közel van, de mégis távol

Nem eget rengető dolgokról van itt szó, kérem. Nem kell Amerikából iderángatni az edzőket, Európában is van belőlük elég. Csak körbe kellene nézni, máshol hogyan csinálják. Aztán a jó dolgokat megtartani, a rosszak helyett pedig a másik irányba is elnézni, hátha azt meg ők tudják jobban. Ehelyett szidjuk egymást, szidjuk a szövetséget, szidunk mindent, amit csak lehet, és nem csinálunk mást, csak ülünk otthon, és várjuk, hogy megdögöljön a másik tehene.

Nagy hibaszázalékkal dolgozik itt még mindenki, hiszen fogalmunk sincs, hogy mit is kellene csinálni. De félünk megkérdezni, nehogy hülyének tűnjünk. Inkább azok maradunk. Lehet nem szeretni azokat, akik mégis mernek kérdezni, akik utánajárnak, és rengeteg energiát fektetnek bele. De talán okosabb volna tanulni tőlük. Lenne mit.

 

57 komment

Címkék: magyar football mafl


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr46729042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

javorszarvas 2008.10.24. 10:20:59

Egy kicsit olyan a helyzet, mint a jégkorongé volt egy pár évvel ezelőtt. Oké, tudom, a jéghoki már évtizedek óta jelen van a magyar sportéletben, de mégis: volt egy a magyar mezőnyből kimagasló csapat (Alba Volán Székesfehérvár), amelyik elkezdte járni a saját útját (EBEL szereplés) és ezért sokan a vesztüket kívánták - nyílván sokan irigységből. Azonban a hokinak sikerült végül felülkerekednie a belviszályokon, összegereblyézték a fejesek a cuccot egy kazalba aminek ugye meg is lett az eredménye: A csoportosak lettünk, amiben nyílvány nagy szerepe van annak, hogy az Alba Volán bele mert vágni olyan dologba amibe mások nem. A fejlődés egyértelmű volt, az eredményre pedig az egész jégkorongsport büszke lehet. Na, valami ilyesmit kellene az amerikai focisoknak is csinálni ahelyett, hogy belülről próbálnák meg szétrohasztani a rendszert. Hajrá, sok sikert, remélem hamarosan lép egy szintet feljebb ez a nagyszerű sportág!

Garfield 2008.10.24. 11:03:43

Jó kis cikk, jó, hogy itt lehet kommentezni, mert van néhány észrevételem a dologhoz :-) (A sport részhez nem értek, abba nem szólok bele) Szövetség szinten: Sok dolgot, például a marketinget is, hatékonyabb lenne közösen csinálni, mivel nincs minden csapatnál szakember és pénz rá. (Annak idején 1000 példányos, A3-as méretű, havonta megjelenő "plakátújságban" gondolkodtunk, amit iskolákba lehetne kitenni. 50 Ft körülire jönne ki 1 színes, nagyon szép plakát, kb. 40-et kaphat egy csapat.) Szövetség szinten lehetne helyet "vásárolni" a sportnak fiataloknak szóló sportújságokban is (pl. offline magazin). Ez a két dolog kb. 50 ezer a plakát, kb. 200 000 a PR cikk az offlineban - kb. 10 ezerrel emelné egy-egy csapat tagdíját - lehet ömbölögni ordenáré, de ingyen nincsen semmi! Az mafl.hu wolves aloldalságáról: Mondjuk az edzőmeccsekről tényleg elég nagy csend volt, pedig volt pár (GO BULLDOGS!). Ezekről, ha nem mennek ki, legalább a csapathonlapok alapján lehetne írni.
A nézőkkel kapcsolatban: szerintem családtagok járnak ki főleg, tehát nagy csapat, sok néző :-) Némi szervezéssel más "lelkes őrülteket" is oda lehetne vinni a meccsekre - vagy a meccseket vinni hozzájuk - pl. amerikai autó találkozók, rod'n'custom show, tuning show, csak hogy adjak pár tippet a tavaszi szezonra. Ott lennének nézők bőven - aztán hogy kijönnek-e majd rendes meccsre is, az már a játéktól függ :-)
Próbáltam építő jellegű lenni, remélem sikerült.

bubo 2008.10.24. 11:15:05

Lényeglátó és nagyjából megállja a helyét az írás.
Csak azt a részét nem értem, hogy a Cowboys, akik szintén elmentek a CEFL-be úgy, hogy nem a győzelem, hanem a fejlődés volt az egyetlen lehetséges és reális cél, miért kell lefikázni? Tessék fejlődni, de aki nem jut rájátszásba egy sokkal erősebb ligában az dögöljön meg a tehenével együtt? Ha a Sharks elindul majd egy erősebb ligában, az is lufi lesz?

-szp- 2008.10.24. 12:13:01

A Cowboys marketinglufi nem erről szól. Arról szól, hogy az utánpótlás nekik is nyűg, pedig az átlagéletkor ott is csak egyre magasabb lesz. Két-három éven belül el fognak fogyni, a fiatalok oktatára fordított energia pedig kevés ahhoz, hogy ütőképes maradjon a csapat. De legyen neked igazad, és változtassanak időben a mentalitáson.

88as 2008.10.24. 13:01:32

Remek cikk!
Mikor elolvastam és láttam, hogy már van 4 komment már előre gondoltam h jön a fikázás, a szerkesztő, a Wolves, a mafsz szidása stb...
De nem igy lett:D
Garfield hozzászólásában rengeteg igazság van! Többet kellene reklámozni a sportot (ingyenes fiataloknak szoló ujságokban pl PestiEst, Flyerz, különböző weboldalakon, több szórólap ésatöbbi :D

Az igaz h ez megnövelné a játékosok tagdíját. DE CSAK EGY IDŐRE!
PL: Most egy Wolves v. Cowboys meccsen van kb 3-400 ember - Ha több hirdetés stb lenne akkor egy meccsen lehetne akár 10x ennyi.
3-4000 ember pedig már hozza magával a szponzorok érdeklődését is.

Így mindenki jól jár:
- nézők jól szorakoznak.
- csapatoknak van normál szponzoruk amik segitik a fejlődést minden szinten
- Valamint
Mint játékos megemlíteném, hogy egy hatalmas élmény lenne 3000 vagy mégtöbb ember előtt játszanom... Kevesen tudják milyen érzés ez :(
(azt hiszem ezt minden magyar játékosról elmonhatni)
A szánalmas socceristák meccseire ennyien járnak ki... megérdemlik? kérdem én? Nem hiszem....
Ezen is változtatni kellene!

Adiedzo 2008.10.24. 15:16:37

Érdekes!

Én már elég sok helyen játszottam, és edzettem.(pl az USA-ban is), és azért van még probléma a sport háza táján. Pl. nincs rendes pálya itthon, ami több mérkőzés rendezésére is alkalmas. A szövetség ugyan követel a csapatoktól, ami rendben van, de ezért mindenkinek nagyon komoly adminisztrációs minkát kell végeznie, ami bizony sokba kerül.
Nem értek egyet azzal, hogy magas az átlagéletkor, és ez az alapvető gond. Tényleg a csapatok gerince, főleg Div I-ben, az idősebb játékosokat jelenti. DE! A fiatalok csak tőlük tanulhatnak, mivel egy olyan csapat sincs akinél edzői gárda van. Talán, szerencsés esetben, van egy-kettő olyan "edző", aki legalább itthoni szinten szakembernek tekinthető, ő viszont nem tud egyszerrre 50-60 emberrel foglalkozni.( még 20-al is nehéz) Így a fiatalok csak tőlünk, az öregektől tanulhatnak.
CEFL-indulásról: ha ennyien vannak egy csapatban, mint a két említett gárdában, akkor muszály játéklehetőséget biztosítani minél több játékosnak. Különben nem lesz aki tagdíjat fizet!
Tudomásul kell venni, hogy ez amatőr sport! Amíg ez nem változik meg , és ez egy hosszú folyamat, addig nagyon nehéz bizonyos dolgokon változtatni.

r ! d 3 r · http://rider.blogozz.com 2008.10.24. 17:33:43

én nem érzem edzőimen, hogy az utánpótlás nekik nyűg lenne. pláne az utolsó meccsünk után... na mind1, amúgy érdekes cikk lett

játékos 2008.10.24. 22:08:34

Érdekes cikk, de szerintem túl drasztikusan látod a helyzetet.(pl. "Az utolsó esély")
Más: Az az egyesület, amely örül, ha fenn tudja magát tartani a magas szövetségi díjak mellett még jó, hogy nyűgnek tekinti az utánpótlásképzést, amit csak újabb költségek forrásaként lát. Úgy gondolom, hogy butaság volt bevezetni egyelőre a kötelező junior csapatot, mert ezt sok egyesület egyszerűen nem engedheti meg magának. Nincs annyi pénz, de nincs annyi képzett szakember sem az országban, hogy ezt megtehesse minden csapat(sőt, a wolveson kívül...)! Így a fiatalok szakképzetlen kezek közé kerülnek, aminek nyílván nincs olyan eredménye, mint a w-nál, sőt akár el is lehet vinni a kedvüket az egésztől. A fiatalok képzése óriási felelősség! De erre még nincs felkészülve ez az AMATŐR sport és ez az AMATŐR bajnokság.

vick 2008.10.24. 22:08:59

Azert magasabb az atlageletkor mint ausztriaban, mert a foiskolasok valahogy elvesznek a csajok az ivas es vizsgak bermuda haromszogeben. A kozepiskolasok es a relativ oregek sokkal kitartobbak. Konnyebben motivalhatoak.
Szerintem hatalmas hiba volt a szovetseg reszerol egy idoben rendezni a div1 es div2. Regebben
gyakran lehetett latni meccseken mas csapat tagjait,de ezzel ezeket az embereket elvesztettek.
A sokat emlegetett biro hianyt is megoldana,ha kulon idopontban rendeznek. Tavasz-osz
Kezd elveszni a kezdeti szurkoloi magatartas.Mar ott tartunk,hogy junior meccseken minosithetetlen hangnem uralkodik.Elo pelda a csapat tagja a kispad mellol hergeli a sajat taborat az ellenfel szurkoloi ellen,mindez junior merkozesen.

játékos 2008.10.24. 22:12:04

ja és tetszett a falas hasonlat, de kicsit túlragoztad a végét

88as 2008.10.24. 22:34:37

Jatekos!
Az ilyen csapatoknak (akiknek nincs anyagi kerete, nincs energiája a juniorokra stb) lett kitalálva a tavaly már megrendezett ROOKIE CUP, 5 csapat részvételével...
Van lehetőségük a játékra, egymás elleni meccsekre, mégsem kell több dologgal "kínlódni", valamint itt egyenrangú, hasonló képességű ellenfelekre találnak.

Vick! a hsz-ed utolsó mondatához fűzném hozzá, hogy szerintem ez hatalmas edzői hiba! Az én csapatomnál, ha hergelném az ismerőseimet, barátaimat a nézőtéren az ellenfél tábora ellen és ezt észrevenné az edzőm, akkor nem léphetnék pályára aznap... sőt abban a szezonban.

-szp- 2008.10.24. 22:46:42

játékos: pont erről van szó, hogy nincsenek szakemberek. Hogy miért nincsenek, mikor egymástól is rengeteget lehetne tanulni, nem érdemes beszélni. Kéthavonta összeülnének, vagy ott a szövetségi telefon, INGYEN tudnak egymással beszélgetni... mindegyikük jó valamiben, de nem tökéletesek.

Garfield 2008.10.25. 18:15:08

Ami a fiatalítást illeti: Idén a Div 1 és a Div 2 legfontosabb meccsei is vizsgaidőszakra estek. Ezt a szervezéskor figyelembe kellene venni, hogy a továbbiakban ne így legyen - lehet, hogy eredményesebben el lehetne érni ezt a réteget, ha nem kellene a tanulmányaik és a sport között választaniuk.

játékos 2008.10.25. 19:32:35

88-as, ebben nem hiszem, hogy igazad van, hiszen ahogy azt Sz. Peti is írja cikkében, a wolveson kívül senki nincs ilyen helyzetben, de attól még sok csapat felnőtt csapata "kilógna" a rookie kupából, pont azért, mert már nem "rookie".
szp: Nagyon jó lenne, ha meglenne ez az összefogás, de amíg ezt nem koordinálja senki, addig nem lesz fogganatja a dolognak, sztem pl. a szövetség szervezhetne ilyen konzultációkat. Vkinek el kell kezdenie...

XTaki 2008.10.26. 15:06:59

Jomagam abban is biztos vagyok, hogy szinten a Wolves lesz az elso, aki a junior szint alatt is elkezd majd epitkezni. Akkor majd megkerdezik egyesek, hogy vajon miert foglalkoznak 10-14 eves gyerkocokkel...egeszen az elso korosztaly junior koruva ereseig...
Habar a szovetseg hosszutavu tervezeteben, ha jol emlekszem 2010-tol, kotelezoen szerepel 2 junior szint alatti csapat foglalkoztatasa...
Ez nem is baj, gondolkodjunk csak elore, foglalkozzunk a kicsikkel!

GRAFI 2008.10.26. 15:57:21

A pont szerintem ott van, hogy REKLÁMOZNI kell. Mint már előttem is említették, sokaknak fogalma sincs róla, hogy milyen csapatok vannak, hogy mikor vannak meccsek, stb. Nem egyszer előfordult már, hogy 1-1 meccs előtti napon (és ez minden csapatra igaz), még az érintett csapatk honlapján sem volt fellelhető a pontos helyszín. Ismerek több embert aki szívesen kimenne 1-1 meccsre, mert érdekli ez a remek sport, de az esetek 90%-ában utólag értesült róla hogy meccs volt, itt és itt, ekkor és ekkor. Persze aki fanatikus, az valahonnan kideríti, de ez csak kis része a foci iránt érdeklődők körének.

XTaki 2008.10.26. 16:59:14

raadasul aki kimegy, legtobbszor nem is erti mi folyik a palyan...
sokan meg azert nem mennek ki, mert nem ertik, mi folyik a palyan :)

-szp- 2008.10.26. 17:18:50

GRAFI: az utóbbi két évben erre igazán nem lehet panasz, a hétvégi meccsek beharangozói csütörtökönként felkerülnek az mafl.hu -ra.

XTaki: eleinte voltak gameday kiadványok, szabályismertetővel, mindenféle információval. Erre van lehetőség, ha 1000 feletti nézőszámmal tudsz számolni, ahogy ez volt is régebben. Emlékezzünk csak vissza a Wolves Dózsa lelátójára. Tele volt! Amikor viszont nem tudod, hogy most ötven ember jön ki, vagy annyi sem, akkor nem viszel nyomdába színes, több tízoldalas füzetet.
A kommentátorok (Koroknai, Pécsi) pedig néha még mindig magyarázzák a szabályokat, de nincs könnyű dolguk;aki sok meccsen volt már, unja, aki meg új, nem biztos hogy megérti.

stopposok rémálma 2008.10.26. 17:57:11

Végre egy cikk, elemző, mélyreható, pontos és szakmai... vagy mégsem.
Személy szerint már nagyon unom a hasonló "neszesemmi" cikkeket, melyek rendkívüli érzékenységgel veszik észre azokat a hibákat, hiányosságokat melyeket mindenki tud, ismer és ért. Unom a hordószónokokat és a "végítélet prófétáit" (fékezni kell, jön a kanyar meg társai, hahhh). Azt már megszoktam hogy az -szp- billoggal ellátott cikkekben nem kell mélyreható szakmai meccselemzésekre számítani. Ez nem üres sértegetés, mikor írtál olyat hogy zóna, taktikaváltás, playbehívás stb., mert hogy mi történt a pályán azt mindenki látja. Eme igényességemet sikerült levetköznöm és szakmai beszámolót már nem várok (pedig a fejlődés nem csak edzőktől és játékosoktól lenne elvárható!). De.
De hogy egy egyszerű, elemző cikk nyomokban sem tartalmaz semmi szakmaiságot, az már felháborít. Megcsömörlöttem a: mi a baj?, túl sok csapat Budapesten és hasonszörű üres cikkektől. Biztos tanultad "újságírásórán" azt a fogalmat hogy oknyomozás esetleg tényfeltárás, ennek ellenére okokról, megoldásokról nem írsz, továbbá általánosítasz (javaslom a válaszkeresést a következő hogyan?, honnan?, miből? kérdésekre). Elismerem játékosmúlt híján nincs lehetőséged betekinteni a paravánok mögé de egy kis szorgalommal (pl. lemennél egy edzésre, kérdezgetnél mellőzve a sablonokat), empátiával ötletesebb, előremutatóbb (ne adj Isten szórakoztatóbb) cikkeket tudnál kreálni, az üres szócséplés helyett. Te most nem tettél mást, mint az amerikaifoci társadalmat igen előnytelen oldaláról ábrázoltad, az árnyoldalakat rákenve a semmitevő játékosokra és a fejlődésre képtelen, tanulni hanyag edzőkre, szembe állítva a Wolves csapatát akiknek anyagi, szakmai, tapasztalat beli tartalékaik meghaladják a többi csapatét. Írhatnék a teljesítménykényszerről (bennmaradás, feljutás, rájátszás, döntő stb.), ami megnehezíti az új játékosok (akár juniorok) beépítését a csapatokba, ahogy szólahatnék az anyagi problémákról, kérdezhetném hogy rendeltél e már dvd-t vagy könyvet amerikából (hidd el jelentős költség!), vagy hogy felfogod e hogy ez egy amatőr sport (értsd: másnap mindenki megy tanulni, dolgozni, csinálni azt, amiből megél) annak minden velejáró bajával és szépségével együtt. A félreértelmezett lojalitásodat értem - de nem megértem! - a szövetség felé (mert hibát ott is lehetne keresni), de ha csak popsinedvesítő maradsz akkor mondj le az igényességről és tekintsd semmisnek hozzászólásomat.
Apropó popsinedvesítés... rendkívül szerencsétlennek tartom hogy egy olyan (egyébként vitathatatlanul sikeres!) edzőt állítasz középpontba aki azonban teljes alkalmatlanságot mutatott "sportemberek nevelésből", bizonyíték erre a Cadets elleni erkölcsi mélypont, mind a Sharks elleni nagyképű fennhéjázás. A marketinglufi kifejezés előtt kifejezetten értetlenül állok, pláne ha azt a liga legdinamikusabb fejlődését bemutató csapatáról írod. Mondom ezt a "fekete szeptember" ellenére!
A végére egy kis stílusgyakorlat: a "kérem"-ezés utoljára Vitray Tamásnak állt jól, bár Komlósi Gábor is használja, de az ő szintje - annak ellenére hogy jó úton haladsz felé - kerülendő lenne.

- a stopposok rémálma -

Tightend 2008.10.26. 19:30:44

Érdekes dolgokat olvastam, de nem tudok elszakadni attól, hogy nekem alapvetően pozitív benyomásaim vannak az itthoni amerikai fociról.

Persze, amatőr, sok a gond minden téren a legtöbb csapatnál, de mindenhol rengeteg fanatikus játékos ölti magára a mezt edzésen és meccsen is és ezt jó látni. A gyerekbetegségek meg mindig meg lesznek valamilyen szinten (lévén új csapatok mindig alakulnak majd), a lényeg, hogy legalább 10-20 masszívabb, utánpótlással is érdemben foglalkozó csapat stabilan tudjon működni.

Böff 2008.10.26. 23:35:32

3-4 éve nincs nemhogy 10-20, hanem 3-4 hosszútávon is életképes klub idehaza. Még mindig van a messiásvárás (fogjunk össze, stb) hogy már megvannak az alapok, csak éppen az elvárások nem találkoznak a realitásokkal. Az utóbbi 2 szezonban volt olyan komolyabb bajnoksági szponzor, akinek a támogatását megérezték a csapatok? (Nem hinném hogy a kapott palackos víz vagy éves szinten kapott 10 db labda számottevő segítséget jelent)
A nézőszám csökken, médiajelenlét jelentéktelen (a SK-s vasárnap reggeli vidám vasárnapos félóra a maga minőségével nem éri el a minimum szintet).

cápa77 2008.10.27. 08:44:33

IMÁDLAK stopposok rémálma.
Úgy osztasz mindenkit mintha nálad lenne a bölcsek köve. Természetesen név nélkül. Ki kérhetsz magadnak bármit, főleg úgy, hogy elmondásokból hallomásból mondasz véleményt dolgokról.
Én egy picit örülök, ha szabad, hogy sikerült a "fennhéjázó" kollégákkal olyan csapatot összehoznom mint a WJ. Szerintem az, hogy valaki olyan play-eket játszat a csapatával, amilyeneket te még nem láttál az nem biztos, hogy fennhéjázás.
Annak is örülök, hogy szerinted egy olyan ember aki nem volt játékos, nem érthet ehhez a sporthoz. Te biztos voltál, azért értesz hozzá ilyen jól.
De ha fekete szeptemberről beszélsz akkor azért említsd meg a fekete októbert is. Ha jól emlékszem se a felnőtt csapat, sem a juniorok nem nyertek meccset, és a pontarány is igen "jó" lett. Na ez a lufi.
Esetleg lenn voltál Szolnokon és láttad mi történt, vagy csak olvastad, meg persze hallottad is.
Az a baj, hogy még mindig magyarok vagyunk mentalitásunkban, és irigyek.

Linus 2008.10.27. 08:45:37

Tudjátok valaki megkapargatta a felszínt és most mindenki dühös és hárít.
Nem, nem az én csapatom nem ilyen; az én csapatomra ez nem vonatkozik; dehogyis nálunk van junior képzés; dehogyis nálunk szakképzettek az edzők....
Kapjunk már magunkhoz.
Juniorképzés - 1 helyen van igazán. Ott sem időben kezdődött el, hanem vártak vele 2 évet. Most szívja a felnőtt csapatuk. A többi helyen pedig maszatolós önképzőkör működik. Igen nézzetek magatokba. Nem 1 meccsen ültek mögöttem junior játékosok és mondták azt, hogy inkább átigazolnak a Wolveshoz, mert 10en járnak edzésre, az edzőik hol ott vannak, hol nem. Ha a gonosz szövetség pedig nem kötelezi a csapatokat az utánpótlás bajnokságra akkor még ennyi sem lenne.
Edzőkérdés - itt is mindenki hárít. A mi edzőink tutik. A mi edzőink szakmailag felkészültek. A mi edzőink egy továbbképzik magukat. Szeretném megkérdezni, hogy ma itthon hány olyan vezetőedző van, akit adott esetben nagyobb európai edzői konferenciára delegálni tudunk? Hány olyan vezetőedző van, aki egyáltalán eljár ilyen képzésekre? A vezetőedzők mennyire vannak tisztában az új edzői "trendekkel"? A vezetőedzők mennyire tartják a kapcsolatot a nemzetközi kollégáikkal? A válaszok: talán 2-3, 1 sem, semennyire, egyáltalán.
Szép kilátások. Gyönyörűek.
Arról már ne is beszéljünk, hogy edzőink az alapvető szabályokkal nincsenek tisztában. Ez magával hozza azt is, hogy ezt a tudást adja át a játékosoknak és akkor görgethetném tovább...
Arról pedig már végképp ne is beszéljünk, hogy meg kellene tanulniuk kedves edzőinknek viselkedni és ezt a viselkedést átadni a játékosaiknak. Itt is lenne mit tanulni. Ugyanis nézői szemmel 2-3 meccs után már hányok a lelátón mind az edzők, mind a játékosok beszólásaitól.
Mondjuk az alapvető probléma nem ez. Az alapvető probléma a nyelvtudás hiánya. Sajnos az aktív edzők közül 1 kezemen meg tudnám számolni, hogy hány edző beszél angolul.
Nem beszélve a csodálatos edzői bizottságunkról. Hát ők sem azért működnek, hogy ez a sport ma itthon előrébb menjen.
Összegzésként leginkább annyit, hogy nem utálkozni kéne a másikra és fikázni folyamatosan a szövetséget, hanem sepregetni kéne először minden egyesületnek a saját portáján.
A másik fele csak a példát kéne lelesni a 220 kilométerről odébbról.

CYBER · http://index.hu 2008.10.27. 09:05:46

A legnagyobb baj tényleg azzal van, hogy kevés a reklám.Első kérdésem az lenne, hogy például a SportTV miért nem közvetíti az amerikai idő szerinti 1:15-kor kezdődő meccseket?Azok a meccsek nálunk kezdődnének 7:15-kor, tehát nem csak a "fanatikus őrültek" néznék végig a délutáni meccset, ami 22:15-től hajnal 1-ig tart!

A másik meg az, hogy minden meccs szünetében beraknak egy vágott anyagot az NFL-ből, mindig ugyanazt, tehát a SportTV ezt az időt nem reklámozással tölti, pénzt nem hoz neki!Miért nem lehet a szünetben highlights videókat csinálni a magyar csapatok mérkőzéseiről, reklámokat leadni a honi amerikaifociról, és mondjuk bemondani szünet előtt, hogy maradjanak a fenekükön a nézők, ha akarják látni a magyar amerikaifocit :).

Nagyon sok pénzből (számításaim szerint kb. 16 millió forintból) gazdálkodik a Szövetség, az ő feladatuk lenne ezeknek a dolgoknak a lekoordinálása.

A másik, hogy a BVSC stadiont el kéne felejteni, gusztustalan az a környék, ahol az a pálya van!Én inkább a MAC mellett voksolnék, ha meccset rendeznék, kulturáltabb környezet, jó megközelíthetőség (az anyagi részt nem tudom).

Egyelőre ennyi...

Tightend 2008.10.27. 09:28:05

Most őszintén, mitől, vagy honnan lennének itt profi edzők mikor maga a sport is alig pár éve van jelen? Egyáltalán mitől ennyire egyértelmű, hogy itt márpedig mindenkinek profinak kell lennie különben ne csináljon semmit?

Ki kell várni a dolgokat, nem megy ez pár év alatt. Nyilván lesznek (vannak) olyanok, akik tényleg akarnak fejlődni, ők el is juthatnak egy viszonylag magasabb szintre. Szerencsés esetben egyre több ilyen hely lesz és fokozatosan lesz fejlődés. Minél több fanatikus játékos öregszik ki, annál nagyobb erre az esély.

A többség azonban mindig is csak jó szabadidős tevékenységnek fogja gondolni ezt a dolgot és nem lesz életcélja a DIV I megnyerése, de még a DIV II-é se. Játszunk-játszogatunk ahogy tudunk és kész, se több se kevesebb. Játékosoknál-edzőknél egyaránt. Nézzétek meg a többi sportot, hogy egy komolyabb klubra hány "baráti alapon sportolgató" csapat jut. Amifociban sincs és nem is lesz másként, de ez nem feltétlenül óriási probléma. Gondolom Ausztriában is bőven vannak játszogató klubok, nem mindenhol profik a körülmények.

Tightend 2008.10.27. 09:32:40

Off: az nfl.hu csak nálam nem megy?

88as 2008.10.27. 18:02:12

Stopposok rémálma:
"liga legdinamikusabb fejlődését bemutató csapatáról írod"

Hungarian Bowl 08 Final - Wolves vs Cowboys 20 - 14
(2008 június)
CEFL alapszakasz - Wolves - Cowboys 62 - 14
(2008 szeptember)


Wolves JR.
Idei mérleg:

Cellect aréna cup: 4 győzelem 1 vereség (a wolves 1 től)

Hungarian J bowl: 6 győzelem 0 vereség
389!!!!!! szerzett pont - kb 120 kapott

Austrian Bowl: 4 mérk. 4 győzelem 0 vereség
182 szerzett pont 13 kapott!!!!
Valamint most fognak játszani europa 2 top junior csapatával...

EZZEL SZEMBEN COWBOYS JR.

Külföld: ---
M.o.: Junior Bowl: 68 szerzett pont 217 kapott, táblázatbol 7ből 7.


böffffff.... mind1 nem a cowboyst akarom oltani, hanem az ilyen szarrágókat akik beirogatnak nyilvános forumokra a nagy pofájukkal, a hozzánem értésükkel, primitiv reakciojukkal!

Ehelyett inkább nyomtathatnál 300 szórolapot, hogy segíts a magyar football helyzetén!!!! :D


MÁS:

Cyber-ok
A BVSC pálya egyenlő egy kalap kuplerájjal!
Mint játékos és min néző is kijelenthetem.
A pálya rögös, kopott fű, öltöző kicsi, kommunista állapotok uralkodnak, az öltözőhöz való WC meg.... NA mind1 akit érdekel nézze meg.
Lelátó: a mobil wécé 23 éve nem volt takaritva, a vendég lelátó egy rakás dzsúva... stb.....

Ilyen pályán ne akarjuk fejleszteni, fellendíteni a hazai footballt!!!
Ott a Margitsziget, a Népliget, és még 1000 hely pesten amit még nem fedeztünk fel a sok semmirekellő szarsoccerista miatt!!

Saját véleményem:
Egy jól megközelithető helyen kellene létrehozni egy Vienna Vikingsé hoz hasonló footballkomplexumot, amit minden BP. csapat használhatna meccsekhez, valamint lehetne rendezni itt más csapatok meccseit is.
modern lelátó, büfé, hotdog, eredménykijelző, pompom girls, felfestett yardlines, VILLÁSKAPUK :D

Tudom nincs rá pénz...
Nem is lesz...
soha...
de szépen hangzik nem? :-)

XTaki 2008.10.27. 19:53:05

lottozzunk wazze...aki megnyeri, az megepiti! :)

Gocó 2008.10.27. 20:16:06

:) úgy kéne...de jó is lenne:) sztem egyébként úgysem fog a helyzet olyan gyorsan változni, mint eddig. most majd szépen lassan fejlődget a legtöbb csapat. 1-2 (bár remélem több) másik pedig majd ugrásszerűen meghódítja a külföldi ligákat(ezek a csapatok fix hogy budapestiek lesznek mert vidéken sosincs elegendő pénz+ emberanyag (nemhogy junior hanem felnőttképzésre sem: én két és fél éve játszom, még mindig junior korú lennék, de eddig csak felnőtt bajnokikon tudtam játszani)). Új csapatok alakulnak régiek eltűnnek vagy összeolvadnak. Junior meg addig nyűg lesz amíg nem jut el a köztudatba h ezt a sportot nálunk is játsszák.

Gocó 2008.10.27. 20:18:06

aki meg junior és teheti elmegy a wolvesba mert ott kaphat egy minőségi képzést.

-szp- 2008.10.27. 20:30:42

Azért annak, hogy a junior csak Bp-en lehet sikeres, elég masszívan ellent mond akár a tavalyi, akár az idei juniorcup. Győr? Szolnok? Debrecen? és hol voltak a fővárosiak? ;)

wolves#80 · http://www.wolves.hu 2008.10.27. 22:48:47

hát itt akárki akármit mondhat és bárki bármilyen módon köpheti karakteren a másikat. jómagam egyet tudok. játszom, részese vagyok az összes negatívumával és pozitívumával együtt. ez az érzés pedig még VISA kártyával sem pótolható. továbbá pontosan tudom, hogy én legalább annyira irigy leszek az utánam lévőkre, mint akik most irigykednek rám, hogy részese lehetek ennek. a többit meg rágjátok meg ti, akik a inget hordjátok...

Pópitty 2008.10.28. 11:23:01

Néhány reális kérdést tegyetek fel magatoknak az anyagiakkal kapcsolatban
- Átlagban mennyi a csapatoknál a tagdíj? (4-8e Ft.?)
és ezt rendesen fizetik is a sportolók? (gyakorlatilag ebből él a csapat)
- Átlagban mennyi a fizetése az edzőnek a csapatoknál (?) ITT GONDOLKOZZON EL MINDENKI AKI SÉRTÉSEKKEL DOBÁLÓZIK

Szerintem a nagy többség tisztelet a kivételnek játékos, vagy edző - gyarló módon- saját örömére, saját idejéből, saját pénzéből, saját körülményeitől függően áldoz e szép sport oltárán, ki többet ki kevesebbet.
Nem kéne elítélni egyiket sem.

Mindegyik csapatnál eldől majd, vagy már eldőlt hová tartozik, az úgynevezett élvonalba, vagy a tingi-tangli (ne vedd sértésnek, ha csapatod ide sorolnád).

A játékosok, el tudják dönteni hol szeretnék képességeiket kipróbálni. A Bull in the ring ben minden kiderül :)

Cápavadász 2008.10.29. 11:26:24

cápa77:
nagyon szeretem ezt a sportot, mert kemény, gyors, néha nagyon fájdalmas, de tiszteletben tartják az íratlan szabályokat.

a junior csapatnak gratulálok, s lehet hogy nektek edzőknek van közötök az eredményekhez, lehet hogy csak a Wolves név miatti nagy merítés miatt vagytok jók, de most nem erről akarok írni.
hanem a példamutatásról, amit edzőként kellene tennetek. s ebben nem lemaradástok van, hanem vállalhatatlanul tuskó parasztok vagytok, aki nem tisztelik meg az ellenfelet. de ebben jó párost alkottok...

ott ültem a közeletekben a Div 1 döntőn... bár nem kellett a közeletekben ülni, hogy süljön a bőr a képemről
kint voltam a junior döntőn, ahol fake field goal-t hívtatok... ahol nincs kapu, vezettetek 30+, utolsó 2 percben

88as:
nem a Cowboys-t akarom védeni, de kikaptak a BBK-tól a Blue Bowlban, bucira verte a Wolves 75-0, majd megnyerték a Div 2-őt, idén pedig a címvédőt 2x kérdés nélkül megverték, s kikaptak a Wolvestól egy parázs meccsen. Most ne gyere nekem CEFL eredménnyel, amikor a Cowboys előre mondta, hogy a CEFLben tapasztalatszerzés miatt indul, s őszre a Cowboys gyengébb lett, a Wolves meg hozott pár külföldit.

"nem a cowboyst akarom oltani, hanem az ilyen szarrágókat akik beirogatnak nyilvános forumokra a nagy pofájukkal, a hozzánem értésükkel, primitiv reakciojukkal!"

azt hiszem ezen megjegyzésed jó pár része igaz rád is...

együtt 2008.10.29. 12:50:57

Őszintén szólva sokat gondolkoztam érdemes-e reagálni itt bármire, hiszen a szokásos módon ugyanaz megy, mint minden eddigi vita kapcsán. Nincs az az észérv, amivel meg lehet győzni egy elvakult szurkolót/játékost/cikkírót arról, hogy esetleg nincs mindenben igaza. Kint voltam én is rengeteg meccsen, engem is irritál amit a WJ edző csinál, szerintem minősíthetetlen, és nem mutat jó példát. De ez majd legyen az ő gondjuk, meg a játékosoké, amikor kiöregedve nagycsapatban szeretnének játszani, és akárhova mennek is (vagy maradnak) majd az öregebb, tapasztaltabb játékosok jó eséllyel rendbe rakják az agyukat. Vagy leszállnak a most tanult magas lóról, vagy nem lesz jövőjük játékosként sehol, semmilyen komoly csapatnál. Tagadhatatlan, és becsülendő, amit a Wolves tett/tesz a magyar fociért, de azért egy cikkírónak nem ártana tájékozódnia, és tényeket nem hamisítania, ha már belefog egy "elemző" cikkbe. Mert ebben a cikkben sok (ezerszer leírt) igazság mellett rengeteg tévedés/hazugság van. Leeht becsmérelni a Cowboyst, de elvenni tőlük, hogy fejlődni akarnak, és fejlődnek is nem fair, és nem tesz jót a honi focinak -márpedig a cikkíró elvileg pont azt akarja, hogy előbbre jusson ez a sport. Azt állítani, hogy csak a W akar és mer külföldön is szerencsét próbálni megint csak eléggé ferdítés.
Nehéz a sportágnak előre lépnie addig, amíg nincs meg az őszinte szándék arra, hogy segítsenek egymásnak a csapatok. A szövetség erősen inkompetens, és drága a működése, a csapatok valóban magas átlagéletkorral dolgoznak, de ennek megváltoztatásához összefogott, korrekt utánpótlás-kereső-fejlesztő programra lenne szükség.
Fel kellene ismerni, hogy az egész sportág egy baráti társaságból indult, haveri alapon. Amatőr sport, ami egymás ellen dolgozva soha nem is lesz előrébb, sőt.

Linus 2008.10.29. 13:29:27

együttnek
- Cowboys: senki nem vesz el tőlük semmit. elismeri mindenki amit letettek az asztalra
- a szövetség működése drága??? mi drága? a havi tagdíj vagy a nevezési díj? mi a drága? és hogy csökkentsék?
- ki ment még a Cowboyson és a Wolveson kívül külföldre szerencsétpróbálni?
- melyik csapat mit tesz a magyarországi amerikai foci fejlődéséért?
- hogy akarnak fejlődni a csapatok? (nyelvtudás nélkül? - ami mint tudjuk egy amerikai sportágnál egy csöpp hiányosság)
egyébként meg kár volt reagálni ennyi gondolkodás után, mert nem javaslatokat tettél hanem pocskondiáztál. te sem voltál jobb, mint a többiek

Maximilien 2008.10.29. 14:17:18

Kedves együtt!
Ezeknek a játékosoknak már nem jövőjük van magyar viszonylatban,hanem jelenük és ezt jobb,ha mindenki tudatosítja magában,akár tetszik,akár nem.
Az,hogy ki és hogyan viselkedik a pályán,vagy azon kívül,senkit sem érdekel,ha play közben 100%-ot ad és a szemben álló embert a földbe döngöli.. Mert az igazi tiszteletet a játékban kell kivívni,nem utána és nem előtte. A többi csak mellékes. Szerintem.
Persze ebbe is bele fog majd kötni néhány ember,de nem igazán izgat.

88as 2008.10.29. 14:38:08

cápavadász :D
"nem a cowboyst akarom oltani, hanem az ilyen szarrágókat akik beirogatnak nyilvános forumokra a nagy pofájukkal, a hozzánem értésükkel, primitiv reakciojukkal!"

RÁD AZ EGÉSZ IGAZ!!! MICSINÁLSZ ITT??? :D:D:D

Más:
Szerintem ezen a forumon akkor birálják legközelebb a WJ edzői stábját, ha vki a közelükbe ér tudás szintjén!!!!
Addig ez ne legyen téma! Ők is a nulláról kezdték mint a többi szarházi, de mégse oda jutottak... Ugyanugy nem kapnak érte pénzt, és ugyanolyan képességű játékosokkal kezdték a pályafutásukat...
Csak ők láss csodát már értenek is hozzá, eredményeket értek, érnek el, (fognak elérni) nem ugy mint a többi.

Amugy meg örülj neki h láttál fake field goalt!!!! Soha életedben nem látnál ilyet ahhoz meg hogy kitaláld (vagy valami hasonlót találj ki) meg soha életedben nem lesz eszed!!!

Go Hungarian American Football!!!

88as 2008.10.29. 14:41:16

együttnek pedig:
Ha lenne rá idő, alkalom, lehetőség, pénz, akkor megnézném a WJ-t akármelyik magyar felnőtt csapat ellen! (már amelyik ki merne állni)

együtt 2008.10.29. 17:21:07

Linus: hogy kérdéseidre válaszoljak:
nem hiszem hogy ez a fórum, ahol egyszerű hozzászólóknak kell megoldani a problémákat, de akkor nézzük:
-Cowboysról: majd ők hozzászólnak a maguk védelmében, ha akarnak.
-Szövetség: drága a tagdíj, a nevezési díj is, és komoly teher a meccsrendezés, de még azt is szabályok korlátozzák. Mindezekért nem jár semmi (értsd komoly, hiteles érdekképviselet, stb)
-senki sem ment ezen a kettőn kívül külföldre, de a cikkíró csak a Wolvest említi
-melyik csapat mit tesz? A W és a C invesztál, edzőket foglalkoztat, játékosokat hoz, külföldre megy tanulni, fejlődni. A többiek is teszik amit képességeik-lehetőségeik engednek. Jól-roszul, de mindenki igyekszik előbbre mozfulni, ami becsülendő.
-a nyelvtudás csak meg van a csapatoknál, ha máf külföldre járnak, van mindkét csapatnál játékos és vezető is, aki tud nyelvet, és hajlandó a csapa érdekében használni.

Maximilien: nem hiszem hogy tiszted saját magad védeni, és elvitatni tőlem a vélemény jogát. Szerintem nem tesz jót ez a hozzáállás, de amint azt írtam is, ezt majd a jövő eldönti.

és ezzel tovább is 88as-nak: azt én is megnézném. Nem hiszem, hogy ez "ki meri" kérdés, de kiváncsi lennék mit tudnának összehozni nagy pályán a "nagy" csapatok ellen (Győr, W1, BC, esetleg még Titans). Szavazzuk meg, hogy legyen ilyen meccs, én megnézném szívesen :)

Egyébként pedig tényleg hajrá honi american football!

XTaki 2008.10.29. 19:09:37

Volt mar ilyen meccs. a 2007-es div1-ben a wolves2 indult, ahol voltakepp talan csak 10 felnott koru jatekos volt, a tobbiek mind mind a juniorok kozul kerultek ki.
Mindenki ismeri az tortenetet, rajatszasban kaptunk ki, hosszabbitasban :)

Persze azota sokat fejlodtek! :)

Tightend 2008.10.29. 19:34:02

Korábban kultúráltabb volt a hangnem Urak. Nehogymár visszafejlődést kelljen tapasztalnom. Még a végén kimegyek az Újpest-Fradira jómodorért.

Különben meg most őszintén azon vitatkoztok, hogy a Wolves jelenleg a legjobb minden téren? Ezt mindenki tudja. Azt is, hogy a Cowboys rengeteget fejlődött. Ja, hogy vannak problémák minden téren mindenhol? Na nee.... Remélem a W2 indul a DIV II-be, kíváncsi leszek rájuk.

envy 2008.10.29. 23:30:05

"kiváncsi lennék mit tudnának összehozni nagy pályán a "nagy" csapatok ellen (Győr, W1, BC, esetleg még Titans)."

2008
aréna football
titans@youngboys(wj) 22:28
legtöbb szerzett pont 20,5/game youngboys
2. legkevesebb kapott pont 10,5/game youngboys

2008 div 1
sharks@wolves mvp #11 QB (wj játékos)
elödöntő
titans@wolves mvp #36 RB/FB (wj játékos)
döntő
wolves legtöbb tackle #54 (wj játékos)

wolves kezdő LT/RT #65 (wj játékos)

2008 cefl
wolves kezdő LG/RG #69 (wj játékos)
az év juniorja #11 QB (wj játékos)

a többit a fantáziádra bízom...

88as 2008.10.30. 12:23:19

Én is nagyon kíváncsi lennék ezekre a WJ vs említett csapatok meccsére... Sajnos ez egy olyan dolog amit szerintem már nem fogunk megtudni, ugyanis a WJ-ből tudomásom szerint 10-14 játékos kiöregszik.

Igen, tudomásom szerint a W2 indul a Div2-ben tavasszal.
A csapat 50%-a idén februártól futbalozik, a másik fele meg még fél éves tapasztalattal sem fog rendelkezni a Div2 kezdésekor. Ettől föüggetlenül irtó kíváncsi vagyok mit fognak alkotni egy Predators, Bulldogs, Steelers stb ellen...
Ez pedig egy olyan dolog amit hamarosan megtudunk!

tattooed loki 2008.10.30. 12:40:49

egy örök érvényű idézettel foglalnám össze az eddig elhangzottakat:
"a vélemény olyan mint a segglyuk...mindenkinek van,és senki (vagy csak kevesen..ugye kedves MB)kíváncsi a másikéra"
idén az arénán azért majd meglehet figyelni a youngboys csapatát...
elkenődik majd egy két nagy száj...
ebben biztos vagyok...
amúgy meg a WJ edzők úgy viselkednek ahogy akarnak...
akinek nem tetszik,szerintem nyugodtan odamehet hozzájuk és a nemtetszését személyesen is a tudtukra hozhatja,nem pedig "csak így" a monitor árnyékában...

dawk 20 2008.10.31. 21:27:47

Szerintem az utánpótlás egyáltalán, nem nyűg, szívesen játszanánk külföldi csapatokkal, de nem csak az a gond, hogy sookba kerül az út, hanem az ember hiány is, sok csapatnál még a 7 es foci is necces volt ( Nagykanizsa Juniorok például ) és erről nem a játékosok tehetnek. A reklámozás és a közönségszám pedig tényleg nagy probléma, bár néha szoktam hallani rádióba egy egy beharangozót, de semmi többet., vagy pl sport tv ben is lehetne hírdetni ( ennek összegét nem tudom).
A cikk jóra sikerült.

Zorddd · http://zordddsfootball.blogter.hu 2008.11.01. 22:59:25

Csak annyit fűznék hozzá, hogy mi (VÖRÖS DESIGN Kaposvár Goldenfox) két barátságos meccset is játszottunk az ősszel, jövő héten játszuk a harmadikat, és egyikről sem esett egy szó sem a mafl.hu-n... Szóval csak finoman azokkal a kijelentésekkel ,hogy ti irnátok ,de nincs mit, és hogy egyik csapat se csinál semmit, csak a wolves....
Igazán nem bántásképp mondtam, mert szerintem mindenki, aki ezzel sporttal foglalkozik itthon, bármilyen szinten is, csak dícséretet és buzdítást érdemel.
#10

Tightend 2008.11.02. 09:29:19

Szerintem se lenne túl nehéz néhány kis cikk a barátságos meccsekről. Engem is mindenkinek a meccsei, eredményei érdeklnek, akár rookie kupa, akár CEFL. Gyakran csak részinformációkhoz lehet jutni, pedig nem tartana ez sokból.

Zorddd · http://zordddsfootball.blogter.hu 2008.11.02. 12:18:09

Tightend!
Ha jól tudom, a Rookie Cup-ot nem a szövetség rendezte, ezért nem is írtak róla.

Tightend 2008.11.02. 20:54:44

Elsősorban azért nem a rookie eredményei hiányoznak. A barátságos meccseket se a szövetség rendezi, mégis van amiről megjelenik cikk, van amelyikről nem.

Zorddd · http://zordddsfootball.blogter.hu 2008.11.03. 18:35:22

Az a különbség, hogy a rookie cup-hoz a szövetségnek semmi köze nem volt, bírók nélkül zajlott. A barátságos meccseket pedig a szövetség tagjai játszák, vagy legalábbis az egyik fél a szövetség tagja, és rendes bírók fújnak a meccsen. Azt egyébként én is hiányolom, hogy az ilyen meccsekről legalább egy-két kép és az eredmény nem szerepel.

-szp- 2008.11.03. 23:14:37

hiába kértük a csapatokat, hogy event előtt küldjenek egy mailt, vagy smst, hogy történni fog valami. nem küldtek. a bírókat is kértük, ha barátságos meccsre érkezik felkérés, szóljanak. nem szóltak.

flanders 2008.11.04. 00:17:00

Nos, ha már újságírás... tényfeltárás, akkor: információszerzés. Nem várni hogy az öledbe hulljon, hanem megszerezni. Bár nyilván ez a része kevésbé érdekes, ugye?
De legalább most már a másik cikk hozzászólója is látja hol jársz ilyenkor... Hárítasz.

-szp- 2008.11.04. 02:43:16

flanders: azt hiszem hogy nem hárítottam. 25 csapatot, heti rendszerességgel hívni azt hiszem teljesen felesleges, ha van erre egyszerűbb módszer, nem? Azt gondolom nem csak nekem érdekem, hogy írjak a többi csapatról is. Amúgy minden bizonnyal nincs jobb dolgom, mint menekülni meg hárítani, és hülyeségeket írni. Csak nézz körbe, mit értem el ezzel a cikkel. Éltek, megmozdultatok, és ötleteltek. Nagyjából ennyi volt a cél. Hogy megmozduljon valami, hogy elinduljatok valamerre. Az hogy a haverjaidnak is megmutattad a cikket: "nézd ez milyen hülye" - csak tovább gerjesztette a folyamatot. Köszönöm, tényleg.

ne stoppolj, mert elkapnak 2008.11.04. 08:22:23

-szp-: szerintem te sem gondolod komolyan, hogy ezek a témák nem mindennaposak egy csapat életében?

tehát azon kívül, hogy kiokádtál magadból valami förmedvényt (megint), nem értél el vele semmit

ui: javult a helyesírások, de nem ártana feltöltés előtt leellenőrizned, amit írtál...

Kodomo 2008.11.20. 13:38:25

OFF
88as írja:
"Amugy meg örülj neki h láttál fake field goalt!!!! Soha életedben nem látnál ilyet ahhoz meg hogy kitaláld (vagy valami hasonlót találj ki) meg soha életedben nem lesz eszed!!!"

Tényleg ennyire nóvum ama bizonyos feke field goal, hogy az életben nem találna ki ilyet vagy hasonlót senki, csak kivételes zsenik?

Mondjuk igaz, hogy élőben ebből a párezres lélekszámú falumból valószínűleg nem fogok látni soha (tvben már láttam).

Ha kb. ilyen az fent emlegetett edzői stílus, akkor érthető és jogos a kritika!
ON
süti beállítások módosítása