HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2008.05.30. 18:59 mdi

2. lecke: A játék célja

Bookmark and Share

A foci, ha rendesen játsszák, olyan mintha behúzott fékkel próbálnánk autót vezetni. A srácok, akiknél a labda van előre akarják vinni, míg a másik csapat ezt egyáltalán nem akarja. Néha-néha a labdás társaság rémesen béna és a labda hátrafelé mozog. Ilyenkor a labda nélküliek és szurkolóik általában végtelenül jól szórakoznak.

Játék közben a labda hat különböző módon haladhat:

1) Futó játék

Az irányító (quarterback) a kezébe nyomja egy játékosnak a labdát, aki eszeveszetten fut az ellenfél védelmében található lyukakon keresztül, mígnem valaki agyon nem üti, és helyes kis matricát csinál belőle a füvön.

2) Passz játék

Az irányító előredobja a labdát valakinek, aki (remélhetően) elkapja és fut vele, mint egy bolond, amíg valaki le nem gyalulja.

3) Interception

Ez a passz játék a támadó csapat szempontjából legveszélyesebb folyománya és minden irányító rémálma. Akkor beszélünk interception-ről, ha azt a fránya passzt nem hogy nem kapja el a támadó játékos akinek szánták, de az egyik védő szerzi meg még mielőtt a labda földet érne. Ekkor minden borul és a védő a másik irányba kezd el futni, az egész támadó csapat pedig megpróbálja megakadályozni, hogy touchdown-t érjen el. Mivel így is úgy is elvesztették a labdabirtoklás jogát, illetve totális idiótának látszanak, legalább megpróbálnak elégtételt venni azzal, hogy lehetőleg minél nagyobbat ütnek a gonosz védőjátékoson.

4) Fumble (a labda kiejtése)

Az irányító, vagy bárki más, akinek épp a birtokában van a labda a fűbe ejti azt a vackot. Rossz esetben egy védő veszi fel. Innentől lásd a 3. pontot.

5) Punt és mezőnygól

A lehetséges négy kísérlet negyedikénél általában a csapatok behozzák a rúgó játékosukat, hogy az egy punt-tal a lehető legmesszebb jutassa a labdát a saját gólvonaluktól, vagy ha elég közel vannak, megpróbálja a korábban említett kapuba három pontért berúgni. (Amúgy a rugó játékosok nem igazi amerikaifocisták, általában európai focicipőt hordanak, és edzésen és az öltözőben ők a viccek elsőszámú célpontjai.)

6) Büntetés (Penalty)

Ha bíró meglátja, hogy valaki valami undorító, csúnya, szörnyű, vagy más okból szabálytalan dolgot művel a pályán, akkor megbünteti az egész csapatot azzal, hogy a labdát előre (a védők hibáztak), vagy hátra (a támadók szabálytalankodtak) mozdítja a vétség súlyának megfelelő számú yard-dal.

Ezeket észben tartva - elméletileg - a játék meglehetősen egyszerű. A csapat megkapja a labdát és négy próbálkozásból összesen 10 yard-ot kell előre haladniuk, hogy meg is tarthassák a bogyót. Az számít egy kísérletnek és addig tart egy akció, amíg a labdás játékos, vagy a labda földre nem kerül, vagy el nem hagyja az oldalvonalat. Ha a négy kísérlet bármelyike során végbe megy az összesen 10 yardos előrehaladás, van újabb négy kísérletük, hogy újabb tíz vacak yardot tegyenek meg. Ha a negyedik kísérlet végére nem tettek meg 10 yardot, a labda az ellenfélhez kerül, és az egész kezdődik előröl, persze a másik irányba.

3 komment

Címkék: football


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr24495478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malubacko 2008.06.01. 01:04:54

aki nem ismeri annak felreertheto lehet hogy a 10 yardot nem a 4 kiserlet valamelyikebol, hanem osszesen kell osszehozni. amugy hajra elore kellett ez mint egy falat kenyer

48 2008.07.28. 15:41:13

Juj ezt még csak most látom... :D
Nagyon mókás. Arra emlékeztet, amikor molekula koromban a Goofy mindig más és más élethelyzetekben játszotta a főszerepet és az egyik epizódban pont a football szépségeit mutatta be. Aranyos!
"Ilyenkor a labda nélküliek és szurkolóik általában végtelenül jól szórakoznak." --> Ez a legjobb! :D:D
süti beállítások módosítása