HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2008.05.30. 19:37 mdi

5. lecke: Nagyon csúnya dolgok

Bookmark and Share

Bárki megmondhatja, aki már járt életében sportpályán, hogy ha kéttonnányi szteroiddal felpumpált macsót csődítesz össze egy helyre, akkor esélyes, hogy nem mindenki fogja betartani a szabályokat. Ekkor jutnak szerephez azok a fura zebrainges alakok.

Kövérek, félvakok és a saját édes anyukájukon kívül szinte senki sem szereti őket, de ők a szükséges rossz a játék szempontjából. Méghozzá azért, mert nélkülük nem lenne játék, csak állandó veszekedés, rossz esetben verekedés, ami meg már egy másik sport.

Megjyezés: Jelen esetben főként az NFL szabályrendszere szerint írtuk le a dolgokat, az Európában használatos egyetemiben, illetve a kanadaiban van sok apró eltérés.
A bírók mind különböző feladatot látnak el, mást és mást figyelnek a játék közben, de ebbe most ne menjünk bele részletesen. Amit tudni érdemes az az, hogy mindegyiknél van egy ilyen sárga kis zsepi, amit ha bedobnak a pályára az azt jelenti, hogy valaki elszúrt valamit és minden valószínűséggel a zebrák szeretnének a labdához nyúlni egy picit.

A labdát előre, illetve hátra vihetik 5, 10, vagy 15 yardot, vagy bizonyos esetekben, akár meg is felezhetik a távolságot az utolsó akció kezdési helye és a gólvonal között. Úgy általában nem azok a fajta fickók, akiknek a figyelmét magadra akarod vonni, persze ez sok játékosnak mégis sikerül.

Amikor a zsepi a földre kerül és az akció véget ér a nézők fele elkezd káromkodni és próbálja kitalálni, kinek a csapata van bajban. Miután a bíró ily módon felkeltette az érdeklődésünket, rámutat egy csapatra és előad egy kis táncot. Hasonlóan a méhek násztáncához ez is egy történetet mesél el, mégpedig azt, hogy ki hibázott és mit tett, amiért csapata yardokban fog megfizetni.

Több mint 100 fajta módon lehet megszegni a szabályokat a fociban és egy igazán heves meccsen két csapat egyszerre 3-4-féle módon is megteheti ezt egyetlen akció során. Ha elég sokáig követi az ember nyomon az amerikaifocit ezek legtöbbjét ki tudja következtetni, most csak a leggyakoriabbakat fussuk át gyorsan:

Ez a fickó éppen a saját alkarját próbálja lekaratézni, ami lényegében annyit jelent, hogy valamelyik játékos egy fékezhetetlen állat. Ezt személyi hibának hívják, és azt jelenti, hogy valaki szándékosan valami nagy csúnyaságot tett valakivel. A kis tánc ezzel még nem ér véget, a spori ezek után úgy tesz, mintha elrúgná a labdát, vagy eldobná, vagy valamit megragadna az arca előtt. Ez azt árulja el, hogy kin követték el a csúnyaságot. Ettől függetlenül a labda 15 yardot fog haladni abba az irányba, amelyikbe a gonosztevő és csapattársai, illetve szurkolóik nem fogják szeretni. Ennél még rosszabb, ha a gonoszságot a rúgó, vagy az irányító ellen követték el, ilyenkor automatikus első kísérlet is jár a szabálytalanságot elszenvedő félnek.

Ez a spori nem repülni próbál. Lényegében ő valakit büdös bunkónak titulál. A jelzést a „sportemberhez nem méltó magatartás” (Unsportsmanlike Conduct) kommunikálására használják. Ez olyasmit jelenthet, hogy valamelyik játékos egy másik játékos mamáját a legősibb foglalkozással hozta összefüggésbe, keménykedett egy bíróval, esetleg használta a legnemzetközibb kézjelet, vagy bármi olyat tett, amit igazán nem illik olyan sportemberekhez, akik egy csomó hölgy és gyermek előtt vívnak párharcot. A csapat ilyenkor is 15 yard-dal fizet.


Na ezt legalább tízszer lehet látni minden meccsen. A zebra elkapja a saját csuklóját, mintha a jobb kezét megpróbálná megakadályozni abban, hogy orrba verje saját magát. Ez a „holding” titkos jele. A fociban addig lehet blokkolni egy játékos útját, amíg csak bele nem zöldül, vagy olyan közel rá lehet tapadni, hogy akár egy nadrágot is húzhatnának a felek, de a piszkos kezeit mindenkinek meg kell tartania magának. Nem lehet megragadni egy – labda nélküli -játékost és megakadályozni abban, hogy oda menjen, ahová akar. Ez az egyetlen dolog, ami megakadályozza, hogy a 22 pályán lévő izomagy csapatbirkózást rendezzen 60 percen át. Ha valaki mégis megkísérli, a bírók közbelépnek, csak hogy ne váljon szokássá.

Ugye egyszerre két egység van a pályán, egy védekező és egy támadó, így két fajta holding létezik, védekező és támadó. Példának okáért az egyik védő talál egy lyukat a támadófalban, és át akar futni rajta, hogy letarolja az irányítót, még mielőtt eldobná a labdát. Ezt észreveszi az egyik támadó és megragadja a védőt, hogy szerencsétlen csapattárást megóvja az elmatricásodástól. Ez bizony 10 yard-jába fog kerülni a támadó csapatnak.

Vegyük a másik esetet. Az egyik támadó sprintel, hogy elkapjon egy labdát. Szegény védőjét kisebb futósebességgel áldotta meg a Jóisten és az akció indításától számított 5 yardon belül megragadja a támadót, hogy kicsit kiegyenlítődjön ez az igazságtalanság. Ez a védekező holding és 5 yard-jába fog kerülni a csapatnak és ráadásul egy automatikus első kísérletet is jelent a támadóknak.

Mi történik, ha a holding(, vagy bármilyen más ütközés) az előbb említett 5 yardon kívül történik passzjátéknál? Ilyenkor az ítélet „pass interference” és a büntetés 15 yard, illetve automatikus első kísérlet. (Megjegyzés: az NFL-ben a labda, illetve a következő akció indítási pontja ilyenkor egészen a szabálytalanság elkövetésének helyéig mozdul előre.) Na ez aztán nagyon tud fájni a védelemnek.

Ez csak egy kis ízelítő volt a bírói mozgásszínházból, az alábbi linken az összes létező jelzés megtekinthető animáció formájában.

7 komment

Címkék: football


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr63495542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dsd 2008.05.31. 20:28:42

jó ötlet ez a blog.. hajrá!

a következő szezont biztosan követni fogom. Tavaly kezdett el érdekelni a sport, éppen tanúja lehettem a Patriots diadalmenetének és végső bukásának.

mdi 2008.05.31. 21:56:18

köszi, próbáljuk odatenni magunkat. ;)

átlag 2008.06.01. 08:58:55

Nem elfelejteni, hogy európában (magyarorszégon is) NCAA szabályok szerint játszanak, azaz nincs pl 5 yard a PI-nél.

Kenny 2008.07.16. 12:22:45

Ez állat! Nagyot röhögtem :D

rexter 2008.09.05. 08:15:22

ja en is nezni fogom iden jobban, bar tavaly is azert mar figyelgettem. oriasi volt a Giants gyozelme, ahogy kibujt Manning es ahogy a csavo 2 meterrel a fold felett parhuzamos testtel elkapta a tojast, na az igen :)

korankelo · http://korankelo.tumblr.com/ 2008.12.22. 18:25:58

rexter,

azon kívül, hogy szerintem olyan offenzív holding volt, hogy csak na.

De nem baj, én is a Giants-nek szurkoltam..

playgorro 2008.12.31. 22:33:06

Sajnos a link nem működik a bírói karmozdulatokról. Pedig még több szabálytalankodást nem értek, bár egy éve figyelem az NFL-t. (NCAA-re már nincs időm)
süti beállítások módosítása