HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2008.10.30. 08:00 mdi

Miért amerikai a foci?

Bookmark and Share

Gaelic FootballBár Magyarországon a football szó hallatán az ember egy bizonyos labdajátékra gondol, a világon ezen elnevezéssel számos sportágat, különböző szabályrendszereket illetnek. Legelterjedtebb formája persze a labdarúgás, de igazából gyűjtőnév, jelentheti az amerikai, kanadai, ausztrál szabályrendszerrel játszott focit, vagy éppen a rugbyt, vagy a gaelic footballt. Ezen játékok közös tulajdonsága, hogy labdával játsszák őket, illetve hogy valamilyen mértékig rúgják is bennük azt a labdát. Azonban az elnevezés - „láblabda” – etimológiailag nem erre vezethető vissza, megértéséhez legalább 500 évet kell visszautaznunk a középkori Európába.

Football-jellegű labdajátékot Európában már a görögök (phaininda) és rómaiak (harpastum) is játszottak, ugyan kevés beszámoló maradt fent a szabályokról, de ezek szerint leginkább a mai rugbyre hasonlíthattak. Később a középkorban Nyugat-Európában egyre népszerűbbé váltak azok a tömeges játékok, ahol falvak, kisebb városok „csapatai” csaptak össze azzal a céllal, hogy egy felfújt disznóbelet, vagy más hasonló alkalmatosságot eljuttassanak a szomszéd település főterére, vagy más kijelölt területére. Szabály nem sok volt, sérült annál több, ennek is köszönhetően maradt fent a football szó első írásos emléke. 1314-ben Londonban kiadásra került egy rendelet, igaz francia nyelven, amely betiltotta ezt a veszélyes játékot a város határain belül. Angolul írásos formában először IV. Henrik rendelete említi, amely megtiltja a fogadást a „foteball”-ra. Láblabdaként hivatkoztak a játékra, mivel azt a közemberek játéka lévén gyalogosan játszották, és nem lóhátról, ahogy a nemesség közkedvelt játékait.

Tömeg foci

Az akkori játék durvaságát jól jellemzi, hogy 1324 és 1667 között 30 királyi és helyi rendelettel tiltották a footballt csak Angliában. A sport konszolidálódása, szabályok közé szorítása az angol magániskolákhoz köthető. A 16. században többek között a híres Eton College-ban már játszották a játékot, és fokozatosan szervezett csapatsporttá formálták. Ezekben az iskolákban írtak le először szabályokat, ezen iskolák diákjai alkották az első csapatokat és itt váltak el a labda rúgását, illetve kézben hordozását előnyben részesítő játékok. Az 1800-as évek közepére a vonatközlekedés előretörése lehetővé tette iskolák közötti sportversenyek szervezését. Az iskolák előbb úgy mérkőztek meg, hogy félidőkre osztották a meccseket, előbb egyik majd másik szabályai szerint játszva, majd elindult az egységes szabályrendszerek kialakulása. Ezek egyike volt a „Cambridge rules”, amelyet 12 prominens iskola vezetői alakítottak ki Cambridgeben, és amely később a sheffield-i szabályrendszerrel ötvözve a mai labdarúgás, az FA szabályrendszer alapjait hozta létre. Az egyik másik domináns football forma a Rugby iskola szabályrendszere volt, mely alapján 1871-ben lefektették a mai rugby union szabályait.

Walter Camp az 1800-as évek végénAz Egyesült Államokban érdekes módon előbb az FA szabályrendszer terjedt el, az első egyetemi meccset 1869-ben a Princeton és Rutgers csapatai játszották egymás ellen. A modern amerikai football a kanadai McGill és az amerikai Harvard egyetem 1874-es meccsére eredeztethető vissza. A Harvardon a többi amerikai egyetemmel ellentétben úgynevezett bostoni szabályok szerint játszottak, ami a labdarúgás és a rugby ötvözete volt. A McGill rugby szabályok szerint játszott, a két egyetem mindkét szabályrendszer szerint megmérkőzött, majd később közösen elfogadták a rugby union szabályait néhány módosítással. Az újonnan kialakított játékhoz hamar csatlakozott a többi főiskola is, majd 1880-ban Walter Camp, a Yale egyetem edzője behozta azokat az újításokat, amelyek az amerikai focit végleg elválasztották a rugbytől.

Walter Camp javaslatára, akit „az amerikai football atyja” elnevezéssel is szoktak illetni, 15-ről 11-re csökkentették a játékosok számát csapatonként és bevezették a „line of scrimage” szabályt, azaz azt, hogy minden akciónál a labda kiindulási vonalának egy-egy oldalán kell elhelyezkednie a két csapatnak. Később szintén Camp ötlete alapján felére csökkentették a pálya méretét, és a játék izgalmasabbá tétele érdekében megalkották azt a szabályt, miszerint amelyik csapat nem halad három próbálkozásból adott távolságot, az átadja a labdabirtoklást. 1887-re a játékidőt két 45 perces félidőre korlátozták és két fizetett játékvezető igénybevételét is kötelezővé tették. A játék gyors terjeszkedésbe kezdett Amerikában, míg 1880-ban csak 8 egyetem játszott meccseket egymás ellen, 1900-ra ez a szám 43-ra nőtt.

Yale-Harvard meccsfüzet 1920-bólA football egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, már az 1890-es években is 25.000-en látogattak ki egy Yale-Harvard meccsre, ugyanakkor kezdetleges szabályaival borzasztóan durva volt a játék. A támadók összekapaszkodva, élő buldózert alkotva haladtak előre, az ellen és saját játékosaikat is gyakran bedarálva. A helyzet 1905-re kritikussá vált, ebben az évben 19-en haltak meg Amerika szerte football pályán. Theodore Roosevelt elnök a foci teljes betiltását helyezte kilátásba, ha a játék biztonságosabbá tétele érdekében nem tesznek lépéseket. Az év decemberében 62 főiskola képviselői találkoztak New Yorkban, bevezették az utolsó lényeges újítást az amerikai footballban az előre passz formájában és megalapították az egyetemek közötti sport szövetséget, későbbi nevén NCAA-t.

Iowa State Norman School 1898

Az 1905-ös reformoknak, illetve a XX. század első felében bevezetett számos kisebb változásnak köszönhetően a passzjáték az amerikai footballban egyre nagyobb szerepet kapott a futójáték mellett. A század első harmadában az amerikai foci fellegvárai az egyetemek voltak, a profi football csak lassan indult be. Ugyan az első profi meccset már 1985-ben lejátszották, és profi liga is létrejött öt csapattal National Football League néven – a jelenlegi NFL-től függetlenül - 1902-ben, többnyire csak bemutató meccsekre szerveződtek profi csapatok. 1915-ben a Canton Bulldogs leszerződtette az olimpiai bajnok Jim Thorpeot, aki a következő években a profi football arcává vált, majd 1920-ban a mai NFL elődjének, az American Professional Football Association elnökének választották. A korai években a liga csak egy laza formáció volt, a csapatok játszottak más egyesületekkel is, de a szezon végén az egymás elleni eredmények alapján avattak egy bajnokot. Mindez még persze nagyon messze volt a dollár milliárdokat megmozgató mai NFL-től.

16 komment

Címkék: harvard rugby mcgill yale ncaa walter camp boston rules


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr59738848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tuskó 2008.10.30. 08:32:44

Jó kis írás, tetszett, de az utolsó bekezdés évszámait érdemes lenne felülvizsgálni!

Geitenbeffer_ 2008.10.30. 17:05:24

Itt egy masik magyarazat, ami a "soccer" szo eredetet is tisztazza:
www.youtube.com/watch?v=138CaUjCorU

cámpuszmadár 2008.10.31. 10:22:37

A "foci" becenév,azéris az európai focira volt kitalálva.

marcika 2008.10.31. 11:02:33

dzenisz pankratov: "európai foci" van legalább három fajta. gondolom a labdarúgásra gondolsz. (labdarúgás, union rugby, gaelic)

pancer1 2008.10.31. 14:46:35

Üdv. A képeket honnan szerezted? Főként a Harvard-Yale-s érdekelne, bírom az ilyen régi plakátokat...

Tightend 2008.10.31. 21:47:57

Bármennyire is fáj ez nekünk, sosem fog az átlagember eszébe jutni nálunk a foci szóról az amerikai foci. Ez legyen a legnagyobb baj.

Garfield 2008.11.01. 09:57:24

Nagyon jó cikk, és nagyon előremutató! "1915-ben a Canton Bulldogs leszerződtette az olimpiai bajnok Jim Thorpeot, aki a következő években a profi football arcává vált". Valami hasonló kellene nálunk is, mivel sztárkultusz van: Kell egy ismert név, egy ismert játékos, aki megjelenik a sajtóban, tévében. Neves "celebet" kell keresni, vagy sportolót, aki nemrég visszavonult a saját sportjából. Röviden: Kokót az MAFSZ-be! :-)

Tightend 2008.11.01. 19:50:29

Ha ismert arc kell ott az Árpa, szerintem sokat jelentett a médiaszereplése a sportnak. Élsportoló kéne második körben, szerintem idővel az is lesz.

r ! d 3 r · http://rider.blogozz.com 2008.11.01. 22:34:15

Árpa szereplése szerintem inkább a Wolvesnak jelentett sokat mintsem a sportnak.
de ha mondjuk az rtlklubos balázs elkezdene játszani nálunk, az is inkább a mi csapatunknak tenne jót, nem a sportnak.
szerintem.
amúgy volt annak idején valami olyasmi, hogy világsztár istván dániel elkezdi a sportot a vipersben..

Tightend 2008.11.02. 09:26:17

Az elég vicces volt. A kis ratyi mint amerikai focista, jót röhögtem rajta.

r ! d 3 r · http://rider.blogozz.com 2008.11.02. 12:21:26

miért? ki tudja? itt bárkiből válhat nagy játékos, lehet ha tényleg csinálná, ő lenne magyarország top3 elkapójának egyike... :D

Tightend 2008.11.02. 20:53:21

Szerintem RB akarna lenni inkább, akkor mindig egy kupac izzadt pali fekszik rajta a végén. :D

Francesco · http://francesco.blogol.hu 2008.11.03. 11:49:07

Nagyon jó a cikk!!!
Pont mostanában beszélgettem erről a foci-football dologról az öcsémmel és örülök, hogy nem nekem kell utánanéznem :)

Hogy az Árpa csak a Wolvesnak tett-e jót... Nem tudom, de emlékeim szerint amikor az Attila még igen aktívan részt vett az amerikai foci életben, akkor a magyarországi amerikai football voltaképpen egylényegű volt a Budapest Wolves-szal.

spartan 2008.11.03. 17:18:37

Tightend! megkérdezhetem melyik csapatban játszol?

Tightend 2008.11.05. 16:21:20

Gorilla #11 a becsületes nevem.
süti beállítások módosítása