HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2009.11.17. 01:18 Valuska

4&2: rúgsz vagy dobsz?

Bookmark and Share

2:08 van hátra, a saját 28 yardosodon állsz, 4&2 van, elég lenne puntolni, mit döntesz?

Jelenleg ez a legérdekesebb kérdés az amerikai sportújságokban, mert vasárnap a New England Patriots edzője, Bill Belichick passzolt rúgás helyett, így az Indianapolis Colts csapata nyerni tudott a labdavesztést követő TD-vel 35:34-re. 

Bill Belichick nem a konzervatívabb változat mellett döntött, kockáztatott, és veszített. Valószínűleg megfordult a fejében, hogy de jönne Peyton Manning és a Colts, szinte biztos, hogy hazai pályán megcsinálnák a TD-t egy olyan meccsen, amin a Pats védelme a második félidőben elgyengült. Nem hülye volt, nyerni akart.

Az amerikai foci nagyon erősen a tradícióiból építkező sport, itt előfordulhat, hogy egy csapat az egész franchise története alatt végig a futásra épít vagy a védelmére, de igaz, hogy általában puntolnak negyedikre, mert az a biztosabb, csak legvégső esetben kockáztatnak. BB szeret kockáztatni, mert szeret nyerni, és mert bízik a csapatában. BB nem nagyképű, nem ostoba, hanem egy magabiztos edző, aki bátor döntéseket hoz.

BB döntésének többféle olvasata van: nem bízott a védelmében, amit meg lehet érteni. Bízott a támadóiban, amit meg lehet érteni. Tudta, hogy Manningék nem kaphatják vissza a labdát. A gép meg kidobta a passzt, mint egyetlen logikus, ám nagy rizikójú döntést. 

A világ legokosabb és legbátrabb sportja ez, és ezt nemcsak a New England Patriots, hanem a Jacksonville Jaguars is bizonyította, akinek a futója, Jones-Drew letérdelt 1 yardon, hogy futtatni tudja csapata az órát, mert egy field goal elég volt nekik. Kockáztatott, döntött, nyertek. 

Belichick kockáztatott, döntött, veszített. De ettől a rossz döntéstől még félelmetesebb csapat lett a Pats. Ki szeretne egy ilyen elszánt és magabiztos csapattal játszani? 

9 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr401530862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

predoc 2009.11.17. 06:42:18

Hát...a Tampa edzője sem igen hitte 1 perccel a vége előtt 1 pontos vezetésnék, hogy a Miami nyerni fog, mégis az lett a vége. Szerintem az amerikai foci meccseknek az utolsó 4 perce a legizgalmasabb, annyi meccs fordult már meg ilyenkor úgy, hogy az egyik csapat pontokkal vezetett....
Nem lennék egyik edző helyében sem, bár valószínüleg kint is úgy van mint nálunk, hogy mindenki ért a focihoz, és megy a duma, "persze, én máshogy csináltam volna..."-utólag :-))))
Többek között szerintem ez (is) különbözteti meg egymástól a "korrekt iparos" edzőt, aki csapatával elevickél a közép mezőnyben, és azt, aki super bowl-t nyer a csapatával...

FritzTata 2009.11.17. 09:49:09

Én személy szerint örültem ennek a húzásának :-)

Na de komolyra fordítva a szót: nagyon sajnálom, hogy nem adták le ezt a meccset (NASN-on lehet, de nekem olyan nincs). Úgy gondolom, hogy két klasszis csapat, amelyik bármikor képes lehet az SB-re játszott. Két olyan klasszis irányítóval, akiket lehet szeretni és nem szeretni, de bármelyik belefér a top 5-be. Ha nem éppen ők ketten a top 2 irányító per pillanat. És nem statisztikailag, hanem szakmailag. Rühellem a Pats-et, de ettől függetlenül el kell ismerni, hogy játszani azt nagyon tudnak. Kíváncsi lettem volna, hogy fordított helyzetben mi lett voln a döntés, mivel Brady ugyanaz a kategória ilyen szempontból, mint Manning :-)

Zaho84 2009.11.17. 12:52:29

Szerintem mindenképpne jól döntött BB.
Annak az esélye, hogy 4.-ik és kettőnél megcsinálják a first downt, 60%-osra szokták saccolni. Tegyük hozzá, hogy a Patriotsról beszélünk, szóval a szám inkább 65... Manning nagyon pörgött, a Pats védelme pedig nagyon nem. Ezt láthatta mindenki, akkor emellett kockáztatsz egyet, amire van 65%-nyi esélyed, és ha nem sikerül akkor a 30asodról jön a Colts, vagy elrúgod, és jönnek a saját 30-asukról, ahol az említett tények miatt valószínűleg ugyanúgy beviszik a Td-t. Hát ha választhatok....

Zaho84 2009.11.17. 12:54:54

Bocsi a floodért, igazán beszerkeszteném, de itt a statisztikai levezetése a történetnek:
www.advancednflstats.com/2009/11/belichicks-4th-down-decision-vs-colts.html

PK82 2009.11.17. 18:32:19

Zaho Okos :)

Olvasni kell a véleményeket. Az adott helyzetben, azért megkérdeztem volna a védelem pilléreit is, de ők melósok és Brady a döntő faktor. Mellesleg megkérdőjelezhetetlen vezető így senki nem mondott volna semmit. Szerintem csapaton belül már elfelejtették a dolgot és a következő meccsre készülnek. BB meg a következő draftjukon megint a védelmet fogja erősíteni. Szörnyű helyzetben vannak :) 6:3 valószínüleg playoff és idegenben indiana. Szerintem ez lesz és ha megint ilyen lesz a helyzet vagy másjátékot hívnak, vagy a védelem tudja mit kell tennie addigra :)

DiamondsHead44 2009.11.17. 20:34:30

2 érdekes vélemény ex-Pats játékosoktól BB döntésével kapcsolatban (és egyik sem dícséri):
Former Patriots linebacker Tedy Bruschi told ESPN on Monday that if he was still a member of the New England defense, "I'd be surprised and bothered, actually. Surprised that a chance like that (to help win a game) was taken and bothered as a former defensive player that the defense wasn't put out there to win the game. ... You have to look at it how the defensive players look at it. Bill Belichick said that we have a better chance of going for it on fourth down rather than you trying to stop Peyton Manning from going 70 yards."
"It was a really bad coaching decision by Coach Belichick," said Harrison. "I have all the respect in the world for him, but he has to punt the ball. The message that he's sending into that locker room is I have no confidence in my young guys on my defense. ... As great as Peyton Manning is, you have to force him ... to drive 65-70 yards to beat you."

kutyacica 2009.11.19. 03:25:04

poszthoz: tegnap mondta Joe Theismann (remelem nem irom el a nevet) egy talkshow-ban, hogy szerinte nem volt kivetni valo a call-ban, vele nem vitatkoznek :)

kicsit off: hogy lehet Magyarorszagon NCAA bowl-t (kozelebbrol: Orange Bowl-t) nezni ertelmesen?? Minden megoldas erdekel - valami hely ahol foghato ESPN Europe, mar ha van olyan, vagy barmi csatorna, hasznalhato stream, akarmi. Koszi!!

Egyebkent meg Belichick tanulja meg CPJ-tol hogy kell 4 down & 2-t konvertalni :)

Go Hawks and THWG!

Michael Collins 2009.11.19. 16:27:54

Az amerikai foci tényleg jó sport, mondom ezt rugby rajongóként! De azért ez erősen túlzás: "A világ legokosabb és legbátrabb sportja ez,"! Nem való ilyen exkatedra kijelentést tenni egyik spotágról sem. Valószínűleg Lékó Péter IQ-ja nagyobb mint a profi amerikai focijátékosoké! A legbátrabb megnevezés meg borzalmasan szubijektív!

playcaller · http://gridiron.blog.hu/ 2009.11.19. 23:13:58

@Michael Collins: ez lehet, hogy tényleg kicsit költői túlzás volt, de azért elég komplex játék ahhoz, hogy hülye játékosok nem nagyon férnek be.

a témához annyit, hogy már bebizonyították statisztikával, hogy jó döntés volt, csak nem jött össze.

Bruschihoz meg annyit, hogy bár a védelmek nyerhetnek meccseket, de ez nem az a meccs volt.
süti beállítások módosítása