HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2008.06.10. 19:39 Jerome de la Essex

Kisteleki idenézz!

Bookmark and Share

A magyar amerikaifutball újkori története, mint tudjuk, kb. 4 éves múltra tekint vissza. Ez nem túl veretes idő, de mindenképpen elég arra, hogy elérjünk valamit. Ez pedig nem más, mint az, hogy valaki normálisan áll az utánpótlás kérdéséhez. A napokban olvastam egy Kovács Zsolttal készült interjút. Itt a Budapest Wolves utánpótlás-edzője kifejtette véleményét a játék magyar jövőjéről, a saját hozzáállásáról, a játékosairól és amúgy mindenről.

Fotó: Kollár Tamás

Kovács elmondta, hogy rendszeresen jár ki Ausztriába (az osztrák amerikaifoci az egyik legjobb Európában) mérkőzésekre tanulni. Kapcsolatban áll ezen ország legjobb utánpótlás-edzőivel, rendszeresen konzultál velük a saját csapatáról, és mindenből a legjobbat kívánja nekik nyújtani. Biztos vagyok benne, hogy azt is fogják kapni.

Hogy miért vagyok ebben biztos az idei évben eddig elszenvedett súlyos (0-67 és 0-83) vereségek ellenére? Mert az ezeken a találkozókon részt vett játékosok többsége még csak 4 hónapja jár edzésre, ez volt a bemutatkozó meccsünk, az osztrákok többsége meg nagyjából 6 éve együtt készül. Akárhogy is számolom, ez 68 hónapnyi különbség a vendégek javára. Ez ennyi idős korban rengeteg, ami (sajnos) meg is látszott az eredményekben. Viszont van egy DE! A Wolves Juniors tavaly megyerte az osztrák junior kupát, ami az utánpótlás másodosztály megfelelője, és utól fogják érni a topcsapatokat is lassan. Mert akarnak tanulni, nem hordják fent az orrukat az edzők, hogy nekik senki se mondja meg, mit is kéne csinálni. Nem szégyellik azt mondani, a külföldiek jobban tudják. A csapatnál tervben szerepel, hogy a kiöregedő játékosokat edzőkké képezzék, akik már olyan tapasztalatokat adnak át (alig 19-20 évesen!), ami európai mércével is komoly szintet képvisel. Az előbb említett edző kifejtette, hogy két év alatt 10 éves előnyt akarnak szerezni a többi magyar alakulathoz képest. Ha ilyen tempóval fejlődnek és ilyen szintű képzést kapnak ezek a srácok (a többiek pedig csak nézik), akkor Kovács Zsoltnak igaza lesz, és nagyon össze kell szednie magát mindenkinek, aki meg akarja majd törni a Wolves hegemóniáját!

A másik szerintem mértékadó ember, aki az utóbbi időben hasonló témában szólalt meg, az Steve Benefield, a Zala Predators amerikai vezetőedzője.  Azt mondta, hogy utánpótlás-nevelő programokat kell elindítani, mert ha minél több fiatal játszik, annál nagyobb a sportág ismertsége és elismertsége. Ez szerintem egy teljesen világos gondolat. Egyszerű ok-okozat: több fiatal, tehát több szülő és barát, ebből kifolyólag több néző és még nagyobb népszerűség és ismertség. Teljesen tiszta dolog!  Séma itt, séma ott, ezek alapján az olyan csapatok is elkezdhetik a junior-csapatot fejleszteni, ahol eddig ez nem volt. Az utánpótlás-csapat (annak ellenére, hogy sok helyen így kezelik) nem a szükséges rossz, hogy a nagyok hobbyból játszhassanak, hanem a sportág fejlődését és túlélését jelentő alapkövetelmény! Ezt remélem mindenki komolyan veszi és az amerikai futballhoz méltóan nem csak beszél róla, hanem tesz is érte. Mi hiszünk benne!

3 komment

Címkék: magyar hazai mafl footbal


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr70513550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pc_x 2008.06.11. 20:48:17

Az a jó a junioroknál, hogy már jövőre olyan kiörergedő játékosokat tud a felnőtt csapatnak adni, akiknek 25-30 meccsel a és egy osztrák junior bajnoki címmel (reméljük idén 2.-kal) van a hátuk mögött... ez nagy előny lehet... és büszke vagyok arra, hogy én is tagja lehetek ennek a nagyszerű vállalkozásnak :):)

pc_x 2008.06.11. 20:50:46

mármint 25-30 bajnoki meccs és egy osztrák junior bajnoki cím... :$ nem tudok írni :)

bakmatyi 2008.07.09. 10:23:26

A Wolves-nál bizony helyükön vannak a dolgok. Nem kicsit irigylem, de talán majd egyszer...
süti beállítások módosítása