HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2008.07.11. 10:52 Jerome de la Essex

Miért nem tudják a Wolvest elgyepálni?

Bookmark and Share

Szombaton 18 órakor kezdődik a döntő, ezért következő két posztunkban megnézzük, mit tudnak a IV. Hungarian Bowl résztvevői, és persze megmondjuk azt is, hol vannak a gyenge pontjaik. Az elmúlt hétvége után már biztos, hogy két év után új bajnokot avatunk: a Győr Sharks elvérzett a Budapest Cowboys ellen, míg a Wolves a Titansnek mutatta meg, hogy a két csapat közötti erőviszony az Aréna óta sem változott számottevően.

Először lássuk, miért nem tudták a Budapest Wolvest eddig elgyepálni itthon.

A csapat edzője, a magyar amerikai futball apja, Lee Hlavka. Lényegében, aki az országban magyar edző, szinte kivétel nélkül tőle tanulta, amit tud. Kivételes képességű személyiség, nem csak itthon kapott elismerést, rendkívül hozzáértően irányítja csapatát, az ellenfél hibáit maximálisan kihasználja. Játékosainak átadta már szemléletét, megértik és az esetek többségében végre is hajtják, amit kér tőlük. Elsőszámú padavanja, Boda Gábor kihasználta az elmúlt éveket, és amit ennyi idő alatt meg lehetett tanulni, azt elsajátította. William Goldenberg a csapat offensive coordinatora egy nagyon kemény, sok futással operáló támadó-gépezetet rakott össze. A hazai bajnokságban minden mérkőzésükön domináltak, tudásban egyedül a Cowboys az, aki megközelíti őket.

Offense-ről bevezetésképpen annyi elég, hogy a szezon eddigi 6 mérkőzésén (alapszakasz+playoff) 315 pontot szerzett, ez több mint 50 szerzett pontos átlag mérkőzésenként ( ezt még az Arena Football League-ben is megsüvegelnék...). Idén nem nagyon lépett pályára Cseperkáló Péter, a Wolves eddigi motorja a futásokban. Átvették a helyét viszont a nagyon tehetséges, de jóval fiatalabb játékosok (Csizmazia, Bíró, Erdélyi) akik éltek a sors által kínált lehetőséggel. Michaletzky Bálint és Vasyl Jordan távozásával a QB poszton komoly kérdések vetődtek fel. A szezon előtt mindenki Lendvai Attila érkezését várta a kezdő helyre, de Bencsics Márk üstökös-szerű berobbanásával édes gondjai adódtak a Wolves Coaching Staffnek ezen a pozíción. Az OL olykor kihagyott, „hála” a rengeteg sérülésnek, nem mindig tudták azt nyújtani, amit a néző várna a Wolves-tól. Az O talán legkiemelkedőbb része az elkapók, hiszen sokszor óriásit nyújtottak. Piros Krisztiánról néhány napja ódákat zengtünk, míg Király Csanád szinte mindig hozza a kötelezőt. 

Wolves offense line a Győr Sharks ellen. Kevesen vannak 120 kg alatt. (Fotó: Kollár Tamás és Simák Gergely)A védelem egyszerűen brutális! A magyar bajnokságban mindenképpen, míg a nemzetközi mérkőzéseken is csak a Vukovi Beograd tudta komoly gondok elé állítani őket Jordan Green vezetésével. A hazai füvön mindössze 43 pontot engedélyeztek az ellenfeleknek, és mindössze két csapat volt képes egy mérkőzésen 2 TD-t összeszorgoskodni a Wolves D ellen. A DL néha picit kihagyott, de ha ez meg is történt, a Péter Csaba és a szupertehetség, Szűcs Máté András majdnem mindig megoldhatatlan feladat elé állította az ellent. Ha valamelyikük sérült is volt, Ágota Balázs mindig ott volt, hogy megbüntesse az ellenfél futóit. Ezek után elmondható, hogy középen futni a farkasok ellen öngyilkossággal ér fel (ld. Titans harakirijét az elődöntőben), egyszerűen lehetetlen ezzel komolyabb eredményt elérni. A Budapest Wolves-t kőkemény, rövid passzokkal lehet zavarba hozni vagy hosszú passzokat beívelni a secondary mögé. Más igazán nem járható, ha Mihaleczkynek olyan napja lesz, mint a Sharks ellen, lesznek még izgalmas pillanatok a Döntő alatt!

Péter Csaba a Wolves védelmének kapitánya. (Fotó: Kollár Tamás és Simák Gergely)

Talán a legkevésbé komolyan vett csapatrész itthon a special team, de a fejlettebb csapatok már rájöttek, hogy igenis nagyon sokat kell gyakorolni, mert egy nívósabb külföldi rivális ellen egy hatékony ST nélkül nehéz eredményt elérni. A Wolves felkészültsége főleg a puntoknál volt megfigyelhető, több alkalommal sikerült blokkolni azokat, míg ha egyáltalán el sikerült rúgni, Piros Krisztián jelentett komoly veszélyt visszahordásaival. Kíváncsian várom Veréb Zsolt és PK összecsapását, hiszen a Liga két legjobb returnerjéről van szó. Okosan kell puntolnia mindkét csapatnak. Távozott viszont Sviatkó Gábor, hazánk legjobb rúgója, de Majoros Csaba remekül megoldotta eddig ezt a feladatot is.

Rövidesen folytatjuk a Cowboys ízekre szedésével.

12 komment

Címkék: hazai mafl budapest wolves hungarian bowl


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr43562541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bakmatyi 2008.07.11. 11:41:57

Engem az érdekelne, hogy a Wolvesnál létezik-e egyáltalán létszámgond. Ha meg nincs ilyen probléma, miért halljuk azt, hogy Bp-en sok a csapat. Ha bőven meg vagytok nem mindegy mit csinálnak a többiek?

Santos35 2008.07.11. 11:47:08

bakmatyi
szerintem nem a létszámmal van gond, hanem a szponzorok fillérjei osztódnak el
egyébként nem mindegy a létszám minősége sem gondolj bele, ha minden bpi csapat legjobbjait összegyúrnád egy csapattá...

bakmatyi 2008.07.11. 12:29:47

Ha a legjobbakat össze tudná gyűjteni valaki a Bp-i csapatokból mi lenne az eredmény? Lenne egy a mostani Wolvesnál is brutálabb csapat aki még jobban végigalázna mindenkit az országban. Ennek csak nemzetközi szintű meccseken lenne értelme, de a Wolves a jelenlegi kerettel is ott van a legjobbak között.

Adott mondjuk 300 Bp-i srác akik játszani szeretnének és van jelenleg 2 jó csapat. Ez a 2 csapat nagyon erős, fel tudnak szívni úgy max. 120-140 embert. Aki a bő keretbe sem fér be úgyis megcsinálja a saját csapatát előbb-utóbb, meg akik nem nagyon játszanak szintén át fognak ezekbe szivárogni.

Szerintem ez törvényszerű, a kiemelkedő csapatok az utánpótlás neveléssel tudnak maguknak jó játékosokat kitermelni, de erre már ők is rájöttek. Ha a "kiöregedő" ifik majd nem férnek be a nagyokhoz, ők is elmennek egy kisebb csapatba játszani. Minden sportág így működik.

mdi 2008.07.11. 12:42:21

bakmatyi, eddig nem akartam kifejteni személyes véleményem a budapesti csapatok számával kapcsolatban, de annyit lovagoltok rajta, hogy nem tudom megállni.

1.) Jelenleg van Budapesten két edzői gárda, akiktől igazán érdemes tanulni. Sokkal ér a Wolves második csapatában kiharcolni a játéklehetőséget, akik amúgy DivI-ben indulnak jövőre minden bizonnyal, mint új csapatokat alapítani. És ezt úgy mondom, hogy tudom, hogy a BPW-nél és a BPC-nél is vannak komoly gondok az alapokkal (játékosoknál), de ott legalább van aki kijavítsa.

2.) Amióta hat-hét csapat van Budapesten és környékén, a legmagasabb fizető nézőszám egy meccsen nem volt 1500 felett. Egyszerűen túlkínálat van meccsekből, 200-500 néző lézeng egy-egy meccsen. Ebből következik, hogy a meccsek nagy része veszteséges.

3.) A budapesti szponzorok nem igazán serények a sport felkarolásában - nem csak fociban -, így az a kevés pénz ami lenne, túl sok felé oszlik.

mdi 2008.07.11. 12:43:02

Sokkal - többet - ér a Wolves második csapatában

Bálint#15 BPC 2008.07.11. 13:34:11

MDI drága, legalább te figyelhetnél, hogyan írják a nevemet... meg szegény Csizmazia nevét... pedig az nem túl bonyolult

Fritz 2008.07.11. 13:47:00

már én is kezdem unni ezt az állandó vitát arról, hogy sok vagy kevés-e a csapat Budapesten, pedig nem vagyok fővárosi, csak itt dolgozom :-)

Én egyébként valahol a jelenlegi és az mdi által javasolt 2 között mondanám azt, hogy elég, ne tovább. Most ugye van Bp-en 6 csapat (W, C, T, V, B, G), ami már szerintem sok. Ebből, mint láttuk 3 ott is van kishazánk 4 legjobb csapatában idén. Én el tudom képzelni, hogy még maximum 1 csapat rajtuk kívül megéljen rendesen, nem több.

Először is el kell felejteni azt, hogy 40 ember elég erre a sportra. Nem emlékszem pontosan az egy meccsre nevezhető létszámra (minket idén még nem érintett a dolog sajnos), de még annyi sem elég. Lévén ez amatőr sport, mindig lesz pár ember, akinek a család/munka/egyebek mellett ki kell hagynia 1-1 mérkőzést, plusz a sérülések. Persze van olyan, hgoy kicsit fáj, de én úgy gondolom, hogy van az hogy fáj, meg az hogy nem fáj. A kicsit fáj az a fáj kategória, annak gyógyulni kell (nálunk ebből pl 95%-os keresztszalagszakadás lett - következmény: fél év betegállomány). Tehát én azt mondom, hogy az optimum, hogy max létszám + 10-15% van rosteren. Na most ezt a Wolves és a Cowboys tudja felmutatni, a maradék 4 csapat meg sem közelíti, legalábbis a neten fellelhető információk alapján. Ok, a Wolves majdnem duplán is, de az más téma :-) Elhiszem, hogy mindenki játszani akar, mert az szép és jó, de ez az amatőr és nem az amatőr sportolói hozzáállás. Szépemlékű legénykoromban volt úgy, hogy végigültem 6-7 kosármeccset a lelátón, várva arra, hogy vagy jobb legyek, vagy lesérüljön valaki, hogy játszhassak. Mielőtt valaki nekiáll magyar mentalitásozni, ez nem magyar mentalitás, hanem emberi mentalitás, így működünk mi perc-lények. A gond ott van, hogy nagyon sok fiatal, aki még esetleg nagyon tehetséges is lenne, így elaprózódik és nem jól sajátítja el az alapokat. Mire meg beérik a feje lágya és erre rájön, addigra hozzám hasonló 30 éves vénember lesz, és elúszik a lehetőség (én elsősorban azt sajnálom, hogy későn kezdtem csak ezt a sportot - tavaly :-)) Ha pár évvel fiatalabb lennék és budapesti, akkor tuti, hogy max a fent említett két csapathoz mennék csak le elsajátítani az alapokat. És nem 16-17 éves korrol beszélek, hanem mondjuk 22-25 évesen is csak náluk kezdeném el. Sőt, még így 30 évesen is gondolkodom, hogy edzés miatt megérne átpártolnom hozzájuk, lévén mi pont a létszámhiány miatt valószínűleg jövőre sem tudunk elindulni DIV 2-ben :-( Bár már érzem, hogy néha öreg vagyok :-)

bakmatyi 2008.07.11. 14:31:25

Én sem mondtam, hogy a legtöbb csapatnál sokat lehetne tanulni. Szerintem max 3-4 helyen vannak hozzáértő edzők az országban.

De látni kell, hogy a legtöbb embert ez nem érdekli, játszani akarnak és kész. Ezzel nem lehet mit kezdeni, ha elég sokan vannak úgyis megcsinálják a csapatukat. A legkevésbé meg az esetleges alacsony nézőszám fogja ettől eltántorítani őket.

DIV II-ben 40-50 ember már nagyjából tudja finanszírozni a dolgokat tagdíjból is (legalábbis nálunk Dunaújvárosban úgy tűnik működik), szóval igazából a DIV I-es csapatok vannak igazán nehéz helyzetben, mert ott bizony már nagyobb lóvét kell előteremteni, amihez kevés lehet még 50 játékos is.

Fritz 2008.07.11. 15:17:02

Bakmatyi: én most kifejezetten a fővárosi csapatokkal való összefüggésben beszéltem, nem a vidéki csapatokról. Vidéken teljesen más a helyzet, össze sem lehet hasonlítani a fővárosiakkal.

Nah, azért hogy legyen egy ontopic hozzászólás is:

Szerintem a BPC sem fogja tudni megverni most a Wolves-t. Persze, idén már volt pár meccs, amit rosszul tippeltem meg, úgyhogy ez nem jelent semmit.

Mivel egyik csapathoz sem fűz semmi (azon kívül, hogy magyar csapatok), én érdeklődve várom egyébként az eredményt, bár mint fentebb említettem, szerintem Wolves győzelem lesz.

mdi 2008.07.11. 15:27:54

Bálint: Sorry javítottam. Máskor már leírták rendesen, azt hittem erre már nem kell figyelnem. Mea Culpa, egyébként meg lehet kétni egyszerűbb nevet a hivatalban, pl. Nagy, Kovács, Magyar.

Fritz: Elég jól látod.

Vidék: Teljesen más tészta. Vidéken sok szempontból könnyebb, ingyen pályákon edzenek/játszanak, vagy minimálisat kell fizetni pályabérletért. Pesten az edzőpálya is belekerül 200e/hó-ba, rendes meccshez meg nem lehet 200e/alkalom alatt pályát kapni. Ezen kívül a helyi szponzorokat is sokkal könyebb általában megnyerni.

bakmatyi 2008.07.11. 15:43:04

Ez bizonyára így van, ti látjátok nálatok hogy megy ez. A pálya meg valóban kulcskérdés, ha van ingyen az többet ér bármilyen szponzornál.

A döntőről meg annyit, hogy a Wolves az esélyes, de szurkolok a meglepetésért. Meg is nézzük jó páran élőben.

Bálint#15 BPC 2008.07.11. 15:58:07

nagyon köszi!
süti beállítások módosítása