HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2009.10.27. 08:10 mdi

Pom-pon lány? Micsinál ő?

Bookmark and Share

Egyáltalán pom-pom, vagy pon-pon, vagy egyszerűen vezérszurkoló? Az amerikai megnevezés ugye cheerleader, de ez nem visz közelebb a megoldáshoz. Vagy mégis? Láttunk ilyet már filmben, meg sportközvetítésen, esetleg itthon is mérkőzésen, vagy rendezvényen. Az összeállítás első részében egy amerikai cheerleader osztja meg velünk, hogy mi fán terem a pom-pon lány, majd megkérdezünk két magyar hölgyet is, akik belecsöppentek ebbe a műfajba.

Lauren Brigham
válaszolt kérdéseimre, aki mintegy 10 évig volt cheerleader, általános iskolától egészen az egyetem végéig. Köszönjük Lauren közreműködését, és ezúttal is küldünk egy Let’s go Buffalos!-t a távoli Colorado-ba.

M1Y: Miért kezdtél cheerkedni és mikor?

Lauren: Lányos lány vagyok, miközben sportos és nyitott is, úgyhogy mindig úgy gondoltam, hogy a szurkolás tökéletes nekem. Hatodikban kezdtem el, végignyomtam a középiskolát, majd folytattam a University of Colorado-n Boulderben (CO, USA).

M1Y: Mit csinál egy jó cheerleader?
Lauren: Egy jó cheer mindig formában van, elkötelezett a csapat mellett és akkor is pozitív tud lenni, ha a csapat nem vesztésre áll.

M1Y: A szurkolók, vagy a pálya felé fordultok, ez hogy működik?
Lauren: A cheerleaderek a legtöbb esetben a szurkolóknak arccal állnak, mivel ugye mi igazából „vezér szurkolók” vagyunk, azaz az a dolgunk, hogy feltüzeljük a többi szurkolót és persze bíztassuk a csapatot. Természetesen néha a pálya felé is kell néznünk, hogy lássuk mi történik, adott helyzetekben milyen specifikus cheereket, bíztatásokat közvetítsünk a szurkolók felé.

M1Y: Volt, hogy leejtettek? Sérülés?
Lauren: Az hogy leejtenek, benne van a sportban, bár a biztonság nagyon fontos része a cheerleadingnek. Amikor valamilyen új trükköt tanulsz, jó esély van rá, hogy párszor leesel, mielőtt „beadnád”, így MINDIG egy csomó biztosító emberre van szükség, hogy legyen aki elkapjon. Mind a középiskolai, mind a főiskolai cheerleading-ben nagyon komolyan veszik ezt a szabályt. Ha egy lányt ténylegesen a földre ejtenek, az általában büntetést von maga után, úgy mint futásokat, vagy fekvőtámaszokat a csapatnak. Az egyetlen alkalom, hogy tényleg megsérültem, az egy középiskolai edzésen volt, akkor teljesen kiestem a formációból és szétszakítottam a bokaszalagjaim. Az nagyon fájt.

M1Y: Mi van a fiú cheerleaderekkel?
Lauren: Haha, fiú cheerek, igazából ezt a kérdést sokszor megkapom. Általában főiskolán van az, hogy szükség van rájuk a páros trükkökhöz, és meglepő módon ezek a srácok középiskolában mind többnyire például amerikaifociztak. Ugye az a pletyka, hogy a fiú cheerek mind melegek, de korántsem ez a helyzet. Az a helyzet, hogy azok a srácok, akikkel én együtt szurkoltam mind nagyon is heteroszexuálisak voltak, és nagyon élvezték, hogy csinos miniszoknyás lányokat dobálhatnak a levegőbe!

M1Y: Na és mi van a focistákkal és a cheerleaderekkel?
Lauren: Hogy megmondjam az igazat, a legtöbb cheerleader akit én ismerek egyáltalán nem érdeklődik az focisták iránt. Persze mindig lehet találni egy-egy „mez-kergetőt”, de én úgy találtam, hogy ezek a lányok nem is igazán cheerleaderek. Egyetemen egyáltalán nem támogatták a vezérszukolók és a focisták érintkezését, mi mindig olyankor használtuk a sportlétesítményeket, amikor a focicsapatnak nem volt edzése. Ennek az indoklása ugye az, hogy elvonnánk a játékosok figyelmét. Szóval úgy gondolom a „cheerleader mindig a focistával jár” dolog inkább középsulira jellemző, vagy valami olyasmi, amit inkább csak a filmekben látsz.

M1Y: Mi az, amit a legjobban szerettél a szurkolásban?
Lauren: Amit igazán imádtam, azok a trükkök voltak, hogy feldobtak a levegőbe, és az a sok életre szóló barátságot, amit az évek alatt kötöttem.

M1Y: Volt valami, amit utáltál?

Lauren: Nem vagyok az erőnléti edzésnek nagy rajongója, de az, hogy formában legyél, borzasztóan fontos.

Mint az interjú után kiderült, Lauren volt az első, aki Glenwood Springs-ből, a festői fekvésű 9000 lakosú kisvárosból bekerült az állam legnagyobb egyetemének szurkoló csapatába, ezzel kikövezve az utat több iskolatársának. Gratulálunk Lauren!

14 komment

Címkék: cheerleader


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr821436435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maestro 2009.10.27. 09:23:39

"M1Y: Mit csinál egy jó cheerleader?
Lauren: Egy jó cheer mindig formában van, elkötelezett a csapat mellett és akkor is pozitív tud lenni, ha a csapat nem vesztésre áll."

már hogy ha a csapat vesztésre áll...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.27. 09:38:17

A helyes kifejezés magyarul pomponlány. Így, egy szóba írva, hiszen ő nem egy lány, aki pompon:) És abból alakult ki, hogy a vezérszurkolók egy pomponszerű akármit rázogattak a kezükön (kezükben). Pom-pom pedig egy mesefigura.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.27. 09:39:55

Az előzőből lemaradt, hogy nyilván a mesefigura, Pom-pom neve is a pomponból ered, ahogy az elején el is hangzik a rajzfilmben, hiszen ő olyan, mint egy pamutbojt.

OmegA404 (törölt) 2009.10.27. 10:03:10

Súlyos feltünési viszketetegség.

AmonShi 2009.10.27. 10:06:30

imádjuk amerikát és minden "hagyományát", mert az jó... ostobaság a köbön. pff

Ted Striker 2009.10.27. 10:43:23

@AmonShi: azért megvolt ennek a cucialista ellenpárja a bányászvárosi majorett/mazsorett-csoport, csak nem a csapatot hanem a brigádot éltették a felvonulások során...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.10.27. 10:48:05

Akik nézik az amerikaifocit, azoknak nem új, de a kevésbé jártasak kedvéért ki kellene emelni valamit. A középiskolai és egyetemi csapatok meccsein a cheerleaderek kis csapatai bonyolult, látványos, akrobatikus formációkat, mutatványokat csinálnak, itt is említve voltak a levegőbe dobálások. Ezt bizony nagyon is indokolt sportnak nevezni, és a csapatok, amellett, hogy a meccseken szurkolnak, az egyetem betűinek összehangolt kiabálására, csatakiáltásokra buzdítanak, önálló versenyeken is megmérkőznek. Ők az ilyen mutatványok közben nem is használnak pompo*okat. Az NFL meccsein, tehát a profi ligában a cheerleaderek között nincsenek fiúk, és a lányok ma már leginkább egy csapat hétpróbás, rafinált ribanc összképét nyújtják, amint pompo*okkal vagy anélkül igézően tekeregnek.

szbszig 2009.10.27. 10:58:02

Végigolvastam a cikket, de még mindig nem jöttem rá a "cheerleading" értelmére. Vajon bennem van a hiba?...

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.10.27. 10:59:06

A témához lazán kapcsolódva eszembe jutott, hogy a most aktuális H1N1 járvánnyal kapcsolatban is van egy szomorú cheerleader-es eset.

Egy amerikai lányt beoltottak influenza ellen, és azóta csak hátrafelé tud járni:

www.youtube.com/watch?v=mScGC7nFDxM

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.10.27. 11:27:43

@szbszig: Az NFL meccsein még én sem. A tévé sosem mutatja őket, annak az egy percnek a kivételével, amikor egy holtidőben a kamera végignéz rajtuk, és a csajok a csimbókjaikat (vagy legyen ez is csinbók? :-)) rázogatják, így sokat nem látni belőlük. Ők csak szórakoztatnak, azzal, hogy amikor épp áll a játék, akkor a néző jó macákat méricskélhet. Már ha az első sorkban ül, mert messzebbről legfeljebb távcsővel látszanak. Ezek a csajok is ritmikusan ugrálnak és hadonásznak, de még a filmekből sem derül ki, hogy mekkora haszonnal.

Az egyetemi csapatok már szervezettebben működnek, ők valóban irányítják a nézőket abban, hogy a csapat bíztatására mindenféle egyszerű dolgokat skandáljanak. Például az egyetem nevének kezdőbetűit, mivel ott ez a névhasználat a szokás, például BYU, nagy táblákon egyesével felmutatja három kis csaj, akik két emelet magasságban egyensúlyoznak a társaikon, méghozzá olyan ritmusban, ahogy azokat kiabálni kell, a csapat egy része pedig látványos mozdulatokkal diktálja is a ritmust. Ezek a csapatok, amellett, hogy ők is szórakoztatnak, összehangolt kiabálásra buzdítanak. Nálunk ezt néhány korhadt gégéjű fickó intézi el a B-közép melegében, a többiek pedig követik.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.10.27. 11:39:12

Azt egyébként megfigyeltem, hogy egy csinos színésznő vagy modell életrajzában rendre megemlítik, hogy az iskolája cheerleader (am.: szurkolásvezető vagy éljenzésvezető) csapatának tagja volt. Ez egyfajta rangnak számít, olyasmi, mint, mondjuk, az iskola szépe, az anyák pedig azért fohászkodnak, hogy a lányukat kiválasszák erre a nemes posztra, mert ez elindíthatja őket akár a modellkarrier felé is. Celebkezdemény, mondhatjuk.

predoc 2009.10.27. 13:18:11

@Androsz: Így is van, ezért van az, hogy míg nálunk legtöbbször nyűg a csapatok hátán a lány koszorú, kint ez akár Hollywood-ig is elvezethet, tehát nem toborozni kell a csajokat, (aztán olyan-amilyen, örüljön mindenki, hogy "csak" a ruhát a kaját a szállást, meg az utazást kell fizetni) hanem komolyan válogatni. Beszállnak a szülők, különböző egyletek, saját támogatók, stb. Komoly bevétel a csajos naptár, stb. És hát ahogy te is mondtad, ez bizony rangot, lehetőséget jelent, anélkül, hogy pucéron kelljen valamelyik magazinban flangálni. Mert hát ugye ez lehet a másik út, és ez nálunk is működik. De mint Yoda is megmondta, a könnyebbik út az erő sötét oldalára vezet.... :-)))))

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2009.10.29. 11:50:32

@agyvihar: ezen kiba jó röhögtem (szerintem hoax teljes erőből), főleg, mikor az esküvői felvételeket mutatták róluk, ahol olyan szinten négerek - nem a szó szitok értelmében, hanem tényleg két afroamerikait mutatnak rajta -, hogy besírtam. Érted, a következő képen meg a férj egy ilyen egybenyakú hyporeklám.
:)

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.10.31. 12:41:08

pompoM.
minden nyelven.

www.getpoms.com/
"Pom Poms for your dance, spirit, or cheerleading team"
süti beállítások módosítása