HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2008.07.16. 09:00 Valuska

Nem ígért soha gyémántpalotát

Bookmark and Share

Az utóbbi napokban az amerikaifoci-közösséget a döntő mellett leginkább a Nort-Pest Vipers körüli ügyek izgatják, ezért megkerestük a vezetőt, Góguczné Pierog Adrienn-t. Az interjú túlmutat a Vipers ügyén, rávilágít a hazai amerikai foci problémáira, ezért részletesen belementünk a csapatfinanszírozás, a tagtoborzás, a csapatszervezés, illetve a szövetség kérdéseibe is. A kérdéseket, észrevételeket ide küldjétek.

Mi motivált téged a csapat támogatásában, felépítésében?

Ez egy hosszú és sokak számára talán unalmas történet. Még 2004 őszére nyúlik vissza, amikor még csak a Wolves volt, mint budapesti csapat. A férjem, Gógucz Gyula, az akkori körülmények között mert nagyot álmodni, és úgy döntött, nem megy le századik embernek a Wolves-ba, hanem megpróbál ellenpólust állítani. Készített egy weboldalt és elkezdett toborozni. Eredetileg North Pest Reds néven szervezett új csapatot. Jöttek a jelentkezők, amikor tizenegynéhányan lettek, leültek, megbeszélték a „hogyan-tovább”-ot. Közös döntés alapján Vipers lettek, elindultak az edzések, később bejegyeztettük az egyesületet.

Fotók innen

Megpróbáltuk baráti alapon intézni az ügyeket, ment ideig-óráig. A továbbiakat nagyjából mindenki ismeri, mikor és hogyan lett a Cowboys, honnan kellett felállni, hogyan, miért, hányan akarták feladni. Én nem sokkal előtte szálltam be a ringbe, elsősorban Gyulának segíteni. A Vipers megalakulása után született az első fiam, akárhogy is, de otthon több időm volt a csapat ügyeivel foglalkozni, mint neki a munkában.

Itt nincs kiszállás, nem lehet feladni. Ha feladod, Te vagy a gyengébb. Nem akartam a férjem álmát veszni hagyni. Erő feletti munkát vállaltunk, toboroztunk, óriási segítséget-támaszt kaptunk Martinovics Peti személyében, aki tavaly júliusig kitartott mellettünk-mellettem, nagyon sok mindenen mentünk keresztül együtt. A nulláról (nyolcfős kezdeti edzéssel) álltunk fel, csináltunk újra csapatot. Végigvittük a másodosztályt. Tavaly a csapattagokkal közösen döntöttünk a költségek ismerete mellett az első osztályú szereplésről.

Én nem ígértem a srácoknak soha gyémántpalotát. Igyekeztünk a földön járni, racionális alapon intézni az ügyeket. Nyilvántartani, hogy pontosan meddig ér a takarónk, és ezen a területen belül mozogni. Nyilván hibáztunk, nincs ember, aki ne hibázna, de máig úgy érzem, hogy a megfelelő időben a megfelelő döntéseket hoztuk, többnyire a másnapért. A nehezebb időkben egyetlen dolog vezérelt: nem feladni. Nem gyengének mutatkozni és küzdeni, a csapatért, akik közül sokakat nagyon megszerettem és sokakkal baráti viszonyt alakítottam ki, és persze a férjem álmáért.

Mennyi pénzt áldoztál a North Pest Vipersre?

Ha konkrétan befektetett pénz a kérdés, akkor viszonylag „keveset” az elmúlt 3,5 év során. Elsősorban kisebb összegek formájában, illetve tavaly decemberben egy nagyobb összegű betéttel mentettük meg az egyesületet a csődtől. (Mentettük, mert nem „én”, hanem „mi”. A férjem és én.) Igyekeztünk mindig kihangsúlyozni, hogy ez nem támogatás, azt nem engedhetjük meg magunknak, hanem hosszabb lejáratú kamatmentes kölcsön. Néhány év alatt szeretnénk a betett összeget visszakapni. Ami azonban igazán megfizethetetlen, az a társadalmi munka formájában betett rengeteg idő és energia (a ráfordításokról, költségekről nem is beszélve – benzin, telefon, internet, stb…)

Mennyi egy csapat éves költségvetése a divízió 1-ben? Melyek a legfontosabb kiadások? A Vipers tudott valahol spórolni?

Jó néhány millió a nagyságrend. Kisebb csapatoknál kevesebb, nagyobb csapatoknál több. Ez sok mindentől függ, és sok összetevő alkotja. Sajnos ennek a 99%-a tagdíj vagy sportolói költség hozzájárulás formájában jut az egyesületi kasszákba, ma nagyon kevés cég támogatja az amerikai futballt, noha az ismertsége rohamosan nő. Mégis valamelyest stagnál a növekedés, a csapatok nagy részénél vízválasztó ez és a jövő év. A kiadások legnagyobb részét az edzésköltség viszi el. Ezek a csapatok heti két-három (inkább három) alkalommal edzenek, a létszám miatt viszonylag nagy területre van szükségük.

A saját példánkon tudom, hogy a megfelelő ismeretséggel és a megfelelő hosszú távú szerződések megkötése mellett egy-egy edzés minimum 10 ezer forintba kerül, de idén az Öttusa EB miatt pl kiesett áprilistól a Stadionkert lehetősége, ami az olcsó kategóriát jelenti, és a csapat részéről jelentkezett „jó minőségű pálya” igényre reagálva műfüves pályára vittük az edzéseket, ahol 15-18 ezer forint egy-egy alkalom. Könnyű kiszámolni, hogy ez havi szinten csak az edzésekre kb. kétszázezer forintot jelent. Jelenleg papíron 62 fő a Vipers összlétszáma, amiből nagyjából 10-12 ember már a bajnokság kezdete előtt eltűnt. A maradék kb 50 emberből pedig csak kb. a ¾-e aktív díjfizető. Mindig vannak olyan sérültek, távozók, akiknek a befizetésével nem tudunk számolni. Az erre a szezonra a játékosokkal közösen belőtt havi díjunk mellett a legnagyobb jóindulattal is durván 25 ember befizetése elmegy csak az edzésköltségekre. (Ráadásul a játékosok egy része kevesebbet fizet, a junior korosztály – 16 év alatti – és a méltányosságból csökkentést kért játékosok a többiek havi díjánál 20-22%-kal kevesebbet.

Emellett a MAFSZ-tagság havi fix 30ezer forint, és a DIV1 idei nevezési díja 615ezer forint volt. Ezen kívül nem árt edzőmérkőzéseket és scrimmage-eket szervezni, amiknek szintén komoly költsége van. A bajnoki nevezési díj gyakorlatilag csak a szereplés lehetőségét és a játékvezetők költségét fedezi, a hazai meccsek minden egyéb eleméről (pálya, mentő, hangosítás, kommentátor, statisztikus, stb.) a szervező csapatnak kell gondoskodni. Ez Budapesten alsóhangon 200-250, de átlagosan inkább 350-400ezer forint, de hallottam ennél drágább meccsről is.

Ezeken kívül rengeteg egyéb költség van, kisebbek és nagyobbak, de ha nem haragszotok, nem publikálom az éves költségvetést. Persze, tudtunk spórolni, pontosan azzal, hogy kihoztuk a mérkőzéseket Budapestről. Ahogyan azt valaki valahova leírta, hogy nem a csapatok számával, hanem a budapestiséggel van gond, tavasszal úgy döntöttünk – és ez az egyik legkomolyabb gyökere a csapattagokkal kialakult ellenséges helyzetnek – hogy egy vidéki pályára hozzuk a mérkőzéseket. Fontos tudni, hogy sok pályával és sok településsel tárgyaltunk, mielőtt Vasad mellett döntöttünk.

A község polgármestere és közgyűlése helyt adott az amerikai futballnak – amiben szerepe van természetesen, hogy a községben lakunk, ha nem így lenne, nem jöhettünk volna – és lehetővé tette, hogy használhassuk a pályát. Egy helyi vállalkozó megállapodott a pályát üzemeltető Vasad SC vezetőivel, hogy ő kifizeti nekik helyettünk a pályahasználati díjat. Ezen kívül három környező településbeli céget sikerült támogatóként megnyerni, igaz, nem közvetlenül készpénz, de mérkőzésenként nagyjából százezer forintnak megfelelő nézők közt kisorsolható szolgáltatás-nyeremény, vagy éppen kb ötvenezer forint piaci értékű hirdetési felület formájában.  

Miért csinálod még mindig, ha nem volt megfelelő a visszajelzés a csapat felől?

Nem volt ez mindig így. A közelmúltig nem. Voltak súrlódások és kisebb problémák, de az utóbbi néhány hónapban mérgesedett el igazán a helyzet. A Titans háttércsapatának elnökével, Fábián Krisztiánnal évek óta jó kapcsolatot ápolunk, tavaly már voltak egyeztetések arról, hogy mi lenne, ha megpróbálnánk közösen, akkor abban maradtunk, hogy muszáj megpróbálnunk önállóan a DIV1ben, anélkül nem dönthetünk felelősen. Ez megvolt. Végigcsináltuk. Azon a tavalyi többszereplős megbeszélésen azoknak az embereknek az egyike, akik most az ellenzéket képviselik, egyértelmű támogatásáról és bizalmáról biztosított a Titans jelenlegi vezetői előtt. A srácok közül jó néhányan jelen voltak a gyerekeim első lépéseinél, beengedtem őket a családomba, az otthonomba. Mára ez sajnálatos módon jószerivel teljesen a múlté.

Sokak szemében tüske, hogy egy nő irányítja őket, az meg még inkább, hogy egy olyan nő, aki az amerikai focihoz bevallottan nem ért. Sosem akartam beleszólni a szakmai dolgokba, hiszen nem értek hozzá, de sosem állítottam ennek az ellenkezőjét. Azt a szemléletet hoztam a csapathoz, amit édesapámtól tanultam – aki Futsal NB1es csapatot irányított sokáig – hogy a sport az a világ, ahol tisztességesen lehet intézni az ügyeket, ahol az eredmények magukért beszélnek, ahol a befektetett munka és pénz leginkább erkölcsi megtérülést hoz, mégis megéri csinálni.

Többen megkérdőjelezték, hogy milyen alapon vezetjük egy egyesület életét. Én személy szerint 1995 óta foglalkozom sporttal, nemhogy egy csapatot menedzselni, hanem édesapámmal egész bajnokságokat szerveztünk non-profit alapon. Mindig azt tanultam, hogy a sport hosszú távú befektetés, nagyon sokat kell sokáig áldozni rá ahhoz, hogy egy idő után akár anyagi szinten is megtérülést várhassunk. 1995-ben MLSZ labdarúgó játékvezetői képesítést szereztem, egy ideig aktívan vezettem mérkőzéseket, később dolgoztam az MLSZ kispályás bizottságával, emellett rovatvezetőként jelen voltam két budapesti futballmagazinnál és belekóstoltam az autósport világába is.

Ennek rengeteg ma is élő kapcsolatot köszönhetek – és köszönhetett ez idáig a Vipers –. Közgazdasági iskolában szereztem gazdasági képesítést. Amióta az eszemet tudom, a sport és a sportolók világában létezem, és ebből a szempontból most mindegy, hogy hobbi vagy megélhetési sportról van szó, mindkettő háttérirányításában így vagy úgy aktívan részt vettem.

Ha most feladom, azzal elismerem a vereséget. Ezt nem fogom megtenni. Szerencsére úgy tűnik, vannak, akik örömmel fogadják a segítséget, és elismerik a munkámat. Egy nagyon nehéz döntést hoztam, sokáig rágódtam, azt néhány mérkőzéssel a vége előtt eldöntöttem, hogy az eddigi felállásban nem csinálom tovább a Vipersnél, de eredetileg csapaton belül terveztünk átalakításokat. Azonban olyan erők dolgoztak a háttérben, amiket nem lehetett nem figyelembe venni. Az ember tudja, érzi, ha megszűnik a bizalom, és aki nem bízik benne, abban nehezen bízik meg.

Ha Pesten rendezzük a hazai meccseinket, a második után valószínű csődöt jelenthettünk volna. Az ellenhangok szerint persze nem, de látom az idei mérkőzéslátogatottságot, látom, hogy hány fizető nézője van egy-egy csapatnak, és tudom, hogy nem minden arany, ami fénylik. Most megpróbálom minden erőmet arra összpontosítani, hogy megfeleljek az új helyzetnek, ahogy eddig a Vipers csapatát segítettem minden tudásommal, kapcsolatommal, úgy most az új csapatomnak ajánlom ezeket. (Sokan nem tudják, hogy márciusban segélykiáltást intéztem a csapat felé, mert úgy gondoltam, hogy nem megy egyedül és az operatív feladatokban segítségre szorulok, de senkitől hosszútávon hathatós segítséget nem kaptam. Nem véletlen, hogy a saját családom és barátaim voltak jelen segíteni a mérkőzéseken, pályát építeni, jegyet árulni, felügyelni, stb.)

Az amerikai foci Magyarországon amatőr sport, mégis óriási költségekkel jár egy csapatot fenntartani? Illetve ezt jelenleg milyen támogatásokkal lehet menedzselni?

Ez a legnehezebb kérdések egyike. Hiszen óriási költséget viselnek a játékosok. Havi szinten persze elenyésző, egy-egy buli alatt elfolyik annyi a sörcsapon, amennyi egy játékos havi fizetnivalója az egyesület felé, mégis a többségnél könyörögni kell a befizetésekért.

A játékosok nem érzik át a felelősségük súlyát, a többség ugyan csapatjátékosnak tartja magát, de a legalapvetőbb felelősséget nem érzik egymás iránt. Itt a legtöbb csapat szinte kizárólag a játékosok befizetéseiből él. Nincs más anyagi forrás (leszámítva egy-egy pályázaton lecsippentett kisebb összeget – 2007 első félévében a Viperák 209ezer forint támogatást nyertek így –, vagy egy-egy családi vállalkozás által vállalt kisebb támogatási összeget – 2007 év vége óta az egyik játékos családi vállalkozása szállt be a költségekbe havi szinten egy kisebb összeggel), így a játékosok fizetési hajlandóságán és pénzügyi fegyelmén múlik a folyamatos működés.

Amíg ez nem nyilvánvaló, amíg a játékosok önmaguk nem érzik át, hogy a jelenlegi helyzetben ez a kulcsa mindennek, addig az egyesületek mindig is likviditási problémákkal fognak küszködni, és nem lehet egyről a kettőre lépni. Pedig a Szövetség működik és jól működik, még ha magam is egyetértek azzal, hogy talán egy kicsit nagyobb a lépték, mint amit bizton elbírunk. A lehetőségek adottak, a sportág a jelenlegi stagnálást kell túlélje, és komoly magaslatok várhatnak rá. Csak egy kicsit kell még kibírni.

Tudom, hogy azoknak a huszonegynéhány éves játékosoknak, akik „már három évet vártak”, hogy valami történjen, ez hosszúnak tűnik, de olyan sportágak között kell helytállnunk, amelyek évtizedek óta vannak jelen, és mellettük szeretnénk részesedni a cégek és az állami költségvetés sportra szánt pénzeiből úgy, hogy jelenleg nincs válogatott, nem nagyon van nemzetközi szereplés. Nem vagyunk még sporthatalom, csak szeretnénk kapni egy szeletet, de ahhoz vállvetve mindenkinek dolgoznia kell, és a többség érdekeit minimum egyenrangúnak tartani a saját érdekeivel.

Ez nem egyszerű. Még felnőtt, felelős embereknek sem egyszerű, hiszen a mai játékosállomány nagy része nem azért játszik, hogy majd tíz év múlva valaki másnak jó legyen, hanem ma, a hobbijáért játszik, a saját céljaiért játszik. És ezért vannak komoly ellentétek játékosok és egyesületi vezetők között, mert egy játékos foglalkozhat egy évvel, a saját problémáival, egy egyesület viszont nem gondolkozhat csak egy évben, mert megássa a saját sírját ezzel.

A játékosok azt állítják nem kaptak semmit a vezetéstől, szerinted viszont járt például kondibérlet.


Ez is egy sarkított dolog. A játékosok szerződéssel kapcsolódnak az egyesülethez, mely szerződésnek van egy havi befizetésoldala kötelezettségoldalon a játékos felől, amihez kapcsolódik egy kötelezettségoldal az egyesület részéről, konkrétan hogy az egyesület a befizetések fejében edzéslehetőséget és versenyzési lehetőséget biztosít a csapat tagjai számára.

Az egyesület vezetése végzi a háttértevékenységet, adminisztratív és gazdasági munkát egyaránt. Egyeztet, tárgyal, szervez. A szövetségi képviseletet látja el. Megkeresi a megfelelő csatornákat, amivel támogatókat érhet el. Toboroz. Önálló médiajelenlétet, akciókat szervez. Honlapot üzemeltet, fogadja a média legkülönbözőbb megkereséseit, fenntartja az egyesületi PR-t. Megszervezi az edzéseket, megszervezi a mérkőzéseket, legyen az bajnoki vagy barátságos. Gazdasági és szakmai hátteret ad a csapatnak a működéshez. Ebben nincs is hiba. Ezen kívül megpróbálkoztunk ösztöndíjrendszer segítségével motiválni a játékosokat, de igazából kudarcba fulladt. Németh Zsolt jóvoltából edzőterem-lehetőséget biztosítottunk a Griff Hotelben, amit a tagság egy része kihasznált, a másik része nem.

Az érdekesség az, hogy mivel ez szolgáltatásbeli támogatás, nem konkrét anyagi felajánlás, a játékosok nagy része hajlamos egy legyintéssel elintézni, hogy az nem szponzoráció. Csak azt felejti el mindenki, hogy az is pénz, amit egy-egy ilyen felajánlás jóvoltából a játékosoknak nem kell kifizetni. Ez tehát nem az egyesület, hanem ilyenformán közvetlenül a játékosok támogatása. Ha ez mind semmi, akkor valóban nem kaptak semmit az egyesülettől.

Mi volt a nehezebb: mikor a Cowboysba kapitulált az egész csapat, vagy amikor felálltak a Griff Hotelben az utolsó megbeszélésen?

Mindkettő másért volt nehéz. A Cowboysos elfordulás hátterében állt egy konkrét ember konkrét elképzelésekkel, aki megtalálta a társakat és alternatívát kínált a csapatnak. Hogy milyet, az ma már mindegy, az idő már begyógyította a sebeket, nincs harag köztünk. Nekik bejött, hiszen a „tönkretett” csapat döntőt játszott a DIV1ben. Azt az utat választották már hamarabb, ami a járható út egy ilyen költségmennyiséget felemésztő sportágban: a barátságot második helyre sorolták és üzleti alapra fektették az egyesületi munkát. Rossz ezt így kimondani és elismerni, de hosszútávon őket igazolta az élet. Még akkor is, ha annak idején azoknak az embereknek a védelmében mondtunk nemet arra az útra, akikkel most elváltak útjaink.

A mostani helyzet azért más, mert most házon belül fordult a kocka, a csapat döntött úgy, hogy szebben-jobban-okosabban-hatékonyabban tudják csinálni mindazt, amit eddig mi csináltunk.

Azt gondolom, hogy persze, meg kell próbálni. Néhány ember véleményére adok, ők egyértelműen pozitív véleménnyel vannak az eddigi munkámról, a többiek véleménye pedig ha őszinte akarok lenni, már nem igazán érdekel. Majd meglátják, hogy ez a munka egy kicsivel felelősebb szemléletet igényel, mint a jó hangulatú közös kocsmázások ihlette alap.

Mennyiben érzed magad felelősnek, hiszen két csapattal is elváltak útjaitok a közelmúltban.

Nagymértékben. Mert hű vagyok a már fentebb említett alapelvekhez. Mert nem alkuszom meg. Mert a helyes utat keresem, és mert azért, mert valaki hangosabb, nem húzom be fülem-farkam és nem futamodom meg. Olyan gyermeteg vádak és állítások hangzottak el az elmúlt egy-két hétben, és olyan egyértelműen önmagával ellentmondó érveléssorozat, hogy nem is hinné el senki, ha megpróbálnék példákat mondani.

Mikor keresett meg a Titans, hogy náluk folytasd? Mi lesz a dolgod a Titansben?

Ez összetett kérdés. Még mi sem tisztáztunk mindent pontosan. Mint már mondtam, Fábián Krisztiánnal régóta vagyunk jó viszonyban, eddig is tiszteltük és elismertük egymást. Már jó ideje, talán fél éve is van, hogy megbeszéltük, ha egyszer úgy döntenék, hogy mással akarok együttműködni, az Ő és a stábja lenne.

Egyszerűnek hangzik, de azért nem ilyen egyszerű. A főbb irányokat meghatároztuk, a konkrét feladatokat és tennivalókat a következő hetekben egyeztetjük.

A játékosok által felvetett problémákra önállóan saját erőből megoldást nem tudtunk nyújtani. A Titans vezetésével a tárgyalások lefolytatásakor szem előtt tartottuk mindkét egyesület és a játékosok érdekeit, az általuk megfogalmazott igények maximális teljesítésével. Azt gondoltuk, hogy a közös folytatás kiküszöbölheti a felmerült összes gondot, és hogy együtt egy olyan csapatot tudunk kiállítani, amely jó eséllyel indul neki a következő első osztályú szezonnak.

 

Hány játékos folytatja veled a Titansben?

Ma erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Nem hiszem, hogy sok. A megbeszélésen két ember kivételével felállt mindenki, de az is az igazsághoz tartozik, hogy talán harmincan jelentek meg néhány pompomlánnyal és szülővel együtt, szóval a szintén hangzatos „egy emberként felálltunk” is ilyen szempontból ferdítés. Bár akik jelen voltak, kétségkívül így tettek. Azt láttuk, hogy többen is felálltak úgy, hogy pontosan nincsenek tisztában a körülményekkel. Nem mindenki tudja, hogy mi ellen és mi mellett állt ki. Csapatként viselkedtek, épp ezért nincs harag senkivel szemben. Azt gondolom, a folyamatban lévő egyeztetések után kiderül, ki hol akarja folytatni.

A lehetőség mindenkinek adott, nehéz dolog döntést várni, hiszen ezek a srácok mégiscsak haverok, együtt játszanak egy-két-három éve, és most egy teljesen új helyzet állt elő. Bárkinek lehetősége van a Titans-ben jelentkezni és folytatni a munkát, de nem tudok haragudni azokra sem, akik nem kérnek ebből az útból, hiszen a társaikat nem akarják cserbenhagyni.

A Titans-ben látom biztosítva azokat a körülményeket, amelyek birtokában érdemi munkát lehet végezni. Heti három edzéssel, fix helyen, jó körülmények között, megfelelő edzésmunkával, három edző vezetésével készül majd a csapat. Ősszel edzőtábort, négy-hat mérkőzést illetve scrimmage-et tervezünk. A megfelelő létszámú és szakmai összetételű egyesületi vezetés a biztosítéka, hogy az operatív munka a kívánt mederben folyik majd. Létszámban-minőségben eredményes lehet mind a felnőtt, mind a junior csapat.

Ugyan más európai szövetségek beszámolói azt tanúsítják, hogy 25-35 fővel a csapatok hosszútávon is működőképesek, az itthoni viszonyok között az bizonyosodott be az elmúlt évek tapasztalatai alapján, hogy ennek a létszámnak a többszörösére van szükség ahhoz, hogy abból igazán ütőképes csapat válhasson.

A többieknek milyen lehetőségeik vannak?


Ezt nem tőlem kellene megkérdezni. Megkapták a megfelelő útmutatást, matematikai elven akár az első osztályban is tudnák folytatni, persze ehhez a megfelelő kompromisszumokat meg kell kötni. Ami biztos: nem kértem őket az általunk betett összeg megfizetésére, hiszen tudom, hogy legtöbbjük nem áll úgy anyagilag. Ha tisztességes akarok lenni velük, ilyen összeg megfizetésére nem kötelezhetem őket.

Viszont mivel a betett pénz nem a kamrában terem, hanem a lakáshitelünkből finanszíroztuk, és fizetjük utána havonta az árfolyamot és a kamatokat, így az egyesületről természetesen nem mondunk le. Jeleztem a srácok több „képviselője” felé, hogy nem állok az útjukba, amennyiben a jelenleg fennálló konkrét saját tartozásokat megfizetik, hogy a szövetség és mások felé fennálló tartozásokat az egyesület is rendezni tudja, akkor mindenfajta igazolást és segítséget meg fogok adni a számukra, hogy folytatni tudják a saját akaratuk szerint.

Sok csapat van Budapesten?

Igen. Elvileg nem kellene, hogy így legyen, hiszen Budapest egy hatalmas város, rengeteg ember van itt. Mégis azt látni, hogy egyre kevesebb néző megy ki a meccsekre, csak a komolyabb összecsapásokat látogatják viszonylag sokan. Tavaly a DIV2-ben átlagosan 170 fő (fizető) nézőnk volt. Idén a DIV1-ben Vasadon a három meccs átlagát tekintve 125 fő (fizető) néző. A kettő közötti különbség mutatja a legélesebben ezt, hogy egy 1700 fős vidéki településen átlagban 125-en fizetik ki a belépőt és nézik meg a meccset, egy kétmilliós fővárosban pedig 170en.

Mi lenne jelenleg a legfontosabb megoldás a hazai amerikai focinak?

Sok dolog együttes megvalósulására lenne szükség. De mindennek ára van. A Szövetség elérte a Sportági Szövetséggé váláshoz szükséges életkort, a „jelentkezésről” a közgyűlés szavaz majd. Ez a kulcsa az állami támogatási keretből való részesülésnek, azonban költséggel is jár. Részt kellene venni szövetségi szinten uniós sportfejlesztési pályázatokon, azonban ez is pluszmunkával és költséggel jár. Az egyesületek vezetésének fel kell ismerni az összefogás erejét, a pályán ellenfelekként, a háttérmunkában azonban tudatosan együttműködve lehet előrejutni.

El kell telnie időnek ahhoz, hogy a jelenlegi játékosállomány a hobbi- és sörfocisták betölthessék a szerepüket, letegyék az alapokat, ugyanakkor átadják a helyüket azoknak, akik már sportolói gondolkodásmóddal, sportolói magatartással állnak az egészhez. Meg kell születnie a szakmai vezetésnek, szükségszerűen elsősorban a kiöregedő játékosokból, akik nem akarnak teljesen eltávolodni szeretett sportáguktól, és át akarják adni a megszerzett tudást.

Szélesebb médiatámogatottság (pl. összehangolt kampány az adó 1%-okért), komolyabb szintű utánpótlás nevelés. Fontos részt vállalni karitatív ügyek segítésében, és még egy csomó minden, amik egymás nélkül nem sokat érnek, ezek mindegyikét egyszerre kellene elérni. Nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen. Csak a felesleges harcok kiveszik a legelszántabb emberek energiáit is, és nem segítenek a célra összpontosítani…
 

84 komment

Címkék: interjú hazai mafl budapest titans north pest vipers


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr84570001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lac 2008.07.16. 10:21:14

Az amerikai foci magyarországon elsősorban emberek hobbija. Aki pedig a hobbijának hódol, az fizessen, illetve a piacon szedje össze a reklámpénzt. Remélem, hogy állam, önkormányzat soha nem száll be ebbe a sportba.

nemcsak 2008.07.16. 10:34:35

csak annyit mondjatok, hogy a vipers lányokkal mi lesz... továbbra is ők a szívem csücskei a cheerek közütt ;)

Tightend 2008.07.16. 10:48:25

Legfeljebb akkor fognak beszállni ha a polgármester fiát kinevezzük kezdő QB-nak.

Fritz 2008.07.16. 10:49:11

lac: amit irsz az egy olyan sportra, hobbira teljesen igaz lehet, ami nem kerül sokba. Sajnos az amerikai foci nem olcsó sport, és mivel még messze nincs médiaértéke, ezért sajnos a piac sem támogatja annyira. Az, hogy az állam, önkormányzat beszáll, nem azt jelenti, hogy övék a felügyeleti joga a sportnak, hanem azt, hogy plusz bevételekkel lehet számolni (és persze plusz kötelezettségekkel is muszáj, de ehhez nem értek, majd más esetleg leírja, aki ezzel tisztában van).

Az elmúlt pár napban követtem a megjelent híreket és őszintén szólva a nyilatkozatok, információk alapján azt kell hogy mondjam, nem csak egyet értek Adriennel, hanem tökéletesen meg is értem. Személyesen nem ismerem, így arról nem tudok és nem is akarok nyilatkozni, hogy a dolgát milyen emberi megnyilvánulásokkal tette, de amiket ebben a riportban elmondott, abban tökéletesen igaza van. Lehet vitatkozni vele természetesen, meg ellenérveket felhozni, de sajnos ez nagyon sok helyen így megy. És szerintem ha most megkérdeznénk a Soldiers most lemondott elnökét és edzőjét, hasonló dolgokról tudna beszámolni ő is, és én is (bár én egy seholsem jegyzett csapatnál vagyok csak). A problémák kicsiben és nagyban is ugyanazok. Sokan felejtik el a játékosok közül, hogy a szervezési munka nem heti pár perc és két telefon, hanem nagyon sok utánnajárás, egyeztetés, szervezés, stb. Hajlamosak elintézni 1 legyintéssel és követelőzni, hgoy miért nincs ez, miért nincs az, amikor a legelemibb dolgokat nem tudják betartani: edzésre járni (és ha nem tud jönni egy telefont vagy egy fórumhozzászólást megereszteni legalább) és befizetni a tagdíjat. Lehet, hogy egyes csapatoknál tök jól meg lehetne élni a tagdíjak lenyulásából (bár nem hiszem, hogy van ilyen Mo-n :-)), de sajnos az a helyzet legtöbbször, hogy a vezetők kipótolgatják a saját pénzükből a hiányzó részeket. Szerintem megkérdezhetjük bármelyik egyesület vezetőjét, vezetőit: eddig mi jó származott nekik abból, hogy vezetik a csapatot. Hidd el, hogy mindegyikük max erkölcsi elismerést tudna elmondani (vagy némelyikük még azt sem sajnos), és a legtöbbjük inkább anyagi veszteséget. Csak a saját tapasztalataimról tudnék megtölteni egy fél könyvet, hogyan tudják a többiek elvenni a kedvét mindentől az embernek, és szerintem ezzel nem lennék bent az élmezőnyben.

afarkas 2008.07.16. 11:02:08

lac, igazad van, az amerikai foci hobbisport. Az, amit labdarúgás néven művelnek ma nálunk, az nem. Az a sport megcsúfolása, kirablása. Nyilván igazad van, másra, fontosabbra (is) kell a pénz az önkormányzatoknak, államnak, de sajnos, ahogy ma költik, annál sokkal hasznosabb lenne akár az amerikai foci támogatása. Valamint nem is kellene több közpénzt fordítani rá, elég lenne igazságosabban elosztani a sportra fordítottat.

És privát vélemény: az amerikai foci sokkal érdekesebb, izgalmasabb, látványosabb sport, mint az európai.

hát. 2008.07.16. 11:09:35

Eddig én csak a vipersről hallottam hogy egy csapat otthagyja a vezetőségét. Ráadásul most már a második komplett csapat. Régebben 60 emberről lehetett hallani, most 30-40 ember hagyja ott őket. Mindezt kb 2 év alatt!
Vannak nehézségek a hazai football életben az tény, de ettől függetlenül valami nagy gáz lehet a vipers vezetésben, ezt a hülye is látja.

Gyuri 2008.07.16. 11:19:42

Azért azt szóvátenném, hogy ne támogassa az állam, hogy b*ssza meg aki igy gondolja. Jómagam nem amerikaifocizom, szivemcsücske a jégkorong, de álljunk már meg.

Robbantani kellene a magyar focit és minden olyan sportot támogatni, amit szeretnének játszani az emberek. Nem rosszhelyre eltenni azt a pár milliárdot évente. Ha csak 1%-át lecsipnék, és odaadnák nekik, mi lenne? Kinek fájna? Ugyanez jégkorong, vizilabda, és több több több sport.

anonimusz 2008.07.16. 11:26:09

szep-szep a magyarazkodas, de megiscsak otthagyta a csapatot a sajat vezetosege, raadasul a szezon kozepen. legalabb annyi gerinc lenne bennuk, h vegigcsinaljak a szezont.

nehez lesz igy lemosni a "bunkok sportja" cimket errol a sportagrol.

Tightend 2008.07.16. 11:29:24

Ahol az önkormányzat fordít a sportra, ott az biztos hogy döntő többségében a focira megy. A többinek meg jut a maradék, akkor is ha más labdasport esetleg nemzetközi hírű a városban. Rossz beidegződés, hogy foci márpedig kell, mindegy milyen.

Csomó a kákán 2008.07.16. 11:30:09

Kis magyar valóság: lásd napi politika. Értelmes érvelés kontra aki nem ért velem egyet, az hülye.

. 2008.07.16. 11:31:59

anonimus!

Látszik, hogy nem tudod, miről van szó.

Ott áll feketén-fehéren:" akkor abban maradtunk, hogy muszáj megpróbálnunk önállóan a DIV1ben, anélkül nem dönthetünk felelősen. Ez megvolt. Végigcsináltuk. " Tehát, a szezonnak vége. "VÉGIGCSINÁLTÁK"

Egyébként pedig nem a bunkók sportja. Itt még nem láttam, "sündisznó védekezést", szabálytalan időhúzást, "katanaccsót", művészi színéstkedést, szándékos utánrúgást, stb.

oTTo$$ 2008.07.16. 11:36:11

nem az baj hogy az allam nem tamogatja, hanem az hogy pl. a labdarugast meg igen.
igy sokkal nehezebb a piacon az ami.focinak...

C

anonimusz 2008.07.16. 11:39:37

., hehe, jogos, pedig utananeztem, a keresoszora kiemelt talalat volt a www.amerikaifutball.hu/ , ahol a hirekbol arra kovetkeztettem h meg tart a szezon. kis szepseghiba, h a lapot honapok ota nem frissitettek :D igy a vonatkozo szurast ezennel visszavonom.

ettol mondjuk meg nem tartom szepnek, h ultimatumszeruen atvonul a vezetoseg egy masik csapatba, es probalja atcsabitani a jatekosokat.

ja, azoknak akik a foci 1%-at szeretnek: persze, akkor nem x pesti csapat lenne, amibol 30%(?) a megszunes hataran van, hanem x*10 csapat, amibol 30%(?) a megszunes hataran lenne. oke, lenne tobb penz, de mi akadalyozna meg a penzugyileg nem megalapozott csapat-alapitast?

Pit 2008.07.16. 11:53:49

Hát inkább az amerikai focit támogassa az állam meg az önkormányzatok, mint azt a *zart amit itthon focinak neveznek. Nevetséges pénznyelő...

Tattooed Loki 2008.07.16. 11:56:49

a meccslátogatottságról...
hiába indítottak szurkolói buszokat...
azoknak a szurkolóknak akik hozzám közel állnak,direkt mondtam,hogy NE jöjjenek ki a meccsre,egy meccs nem a világ,majd a pesti meccsekre jöjjenek...
és az hogy egy div 2-es meccsen 170-en vannak míg egy div 1esen 150en...
lehet hogy a belépőárak is elgondolkodtatják a nézőket...
lehet nem mindneki ngedhet meg magának minden hétvégén 1-2-3000 ft-ot azért hogy meccseket nézzen...
amúgy meg szimpatikus nagyon ez az interjú...
perszelehet hogy a másik oldal máshogy látja..

Tudom, hogy FAI 2008.07.16. 12:00:49

Az átcsábítás valóban csúnya dolog, de az eddig olvasottakból úgy tűnik, a csapat egységesen a maradás mellett döntött. Kívülálló érdeklődőként ahogy a Vipers-vitát követem, mintha úgy tűnne, az érzelmek kicsit a józan ész fölé kerekednek. Kérdem, az nem megoldás, hogy a vezetőség a Titans-ben dolgozik tovább, ha már megállapodtak, a csapat pedig keres magának új szakmai stábot, szponzorokat, támogatókat és így folytatják tovább? Vagy a Vipers-csapatnév használatán folyik a vita? Mert az racionális érv lenne (védjegy, logó, stb.).

.com 2008.07.16. 12:03:53

lac.,
ha mas sportagak egyutt, a focira forditott adoforintok csak egy tizedet kapnak, tobb olimpiai bajnokunk lenne mint NDK+CCCP osszesen!
Mint sportban elo, klub alapito/vezeto es orszagos szovetseg elnoksegi tag mondom ezt!
A vizilabdazokon es top kenus/kajakoson, kezilabdazokon kivul a teljes magyar sport vergodik,
sajat zsebbol finansziroz adott esetben vb, eb ermeket!
Egy kis megbecsulest, ha masert nem azert, mert ezek az emberek nem a sorhasukat szotyizzak le a taccsvonalon, hanem edzenek, theat valoszinuleg nem fogjak rabolni kesobb a TB-t. Nem beszelve arrol, hogy a kolykeiket is leviszik a vizre, ami kivetel a mai hambi-bambi zsirpacni teenagerek kozott

Tightend 2008.07.16. 13:06:55

Sajnos a szponzorszerzés az élsportokban is személyes kapcsolatokon múlik. Ha jó helyen van egy vezetőnek haverja, tudnak szerezni sok millát is, ha nincsenek spanok szinte lehetetlen pénzt szerezni cégektől (önkormányzati, kormányzati pénzeknél is hasonló a helyzet).

Nem én találtam ki, vastagon benne lévővel beszélgettem, ő azt is mondta hogy a cégeket nemigen érdekli a szponzorációból esetleg várható bevétel növekedés (ezért érné meg ugye sportba rakni lóvét), mivel ilyesmire nem nagyon lehet nálunk számítani egy sportnál sem. Úgyhogy marad a személyes lobbizás, meg a kapcsolatok. Nem amifoci specifikus dolog ez és kevés a kivétel.

Arius 2008.07.16. 13:30:50

anonimusz: egy (amerikaifoci) edzésen hallottam a szintén ott edző futóatlétáktól, hogy azon röhögtek, hogy minden kövér gyerek amerikai focizni akar. Nem tisztem minősíteni ezt, de manapság kevés olyan sport van, ami megmozgatja a 14-20 éves korosztályt idehaza és képes a PS2/WII/Internet elől elmozdítani, pláne heti több alkalommal. És az sem baj, hogy tanulnak valami valódi csapatjátékot/csapatszellemet, ami túlmutat a panelbandázás szépségein.

80 2008.07.16. 13:32:42

mindjárt elsírom magam, ennyi hantát

. 2008.07.16. 13:38:58

Hol a hanta? Kifejtenéd bővebben?

frunkp 2008.07.16. 13:43:00

Ha az amerikai foci állami támogatást kap, akkor eskü csinálok pár krikett csapatot,és arra is kérek.Nagyjából ugyanazt a társadalmi,és pénzügyi támogatást meg kéne kapnia itt.Néhány Ausztrál ismerősömmel úgyis játszunk néha. :) Ja, éshogy az amcsifocisok nem rabolják később a TB-t? Láttatok már komolyabb meccset? Milyen sérülések lehetnek? Az amerikai sztárfocisok jó része fájdalomcsillapító nélkül felállni nem tud,nemhogy játszani miután 5 évet a darálóban voltak...

Kovácsovics László, mosógépszerelő 2008.07.16. 13:59:44

Nem olvastam végig a cikket, mert nem volt türelmem.
Ezt az ipari méretű sírást...!
Kérdezzétek meg bármely magyar baseball-csapatot, min mentek keresztül az elmúlt 10-15 évben.
Nagyjából ugyanezt halljátok majd, emberi hangnemben. Ot van realitásérzék, és tudják, mivel jár egy ilyen nonkomformista csapatsport elfogadtatása és -űzése az országban.
Ébredjenek már fel.
Meg ez a borult "nem adjuk fel soha" gondolatsor.
Na mindegy.
Küzdjetek.

r ! d 3 r · http://rider.blogozz.com 2008.07.16. 14:24:52

anonimusz, az anyagi támogatást (mint az élet minden más terén) itt is feltételekhez, komoly tervekhez célokhoz kötném, tehát eleve nem azt támogatnám hogy gipsz jakab létrehozzon egy n+1-edik csapatot, hanem például a megszűnés határvonalán táncoló csapat vmilyen koncepcióját, reális célkitűzéseit
mondjuk ha a sportág népszerűségéről beszélünk akkor meg kell említeni, hogy ezen a téren vastagon sáros a média, ugyanis jelenleg egy olyan tévén népszerűsítik a sport magyar ágát, ami szvsz nem üti meg a színvonalat, másrészt a műsor sem éppen abban az időpontban megy amikor az emberek nagy többsége épp a tévé előtt döglik. ezzel szemben például a labdarúgás folyik minden tévéből, a magyar bajnokikat rendszeresen élőben, többszöri ismétléssel közvetítik, sőt ha vmelyik csapat európai kupaszereplés közelébe kerül, bekapcsolódnak a kereskedelmi adók is. sajnos amcsifociban erről szó sincs, ha belekerül valamilyen úton-módon a médiába akkor is mindig árpa attila nevével fémjelzik, valamint a naponta megjelenő sportújságunk sem éppen segít az alternatív sportágak népszerűsítését.. bezzeg a napi 8 oldal magyar labdarúgás az mindig benne van :D

nullnick 2008.07.16. 14:27:22

az ilyen költséges sportok helyett inkább támogatnák az úszást

hasznosabb

praktikusabb

egészségesebb

életmentő lehet

egész évbe végezhető, több városban is van fedett uszoda

a sok gerinferde meg asztmás gyerkőc számára terápiás hatása van

utánpótlás válogatáshoz biztos hátteret ad

a magyar úszósport eddig is kiemelkedő eerdményeket mondhat magáénak

nullnick 2008.07.16. 14:28:46

a foci minden formája felesleges pénzkidobás magyarországon

az amerikai foci különösen

ha a kigyúrt állatok verekedni akarnak, menjenek a kocsmába

r ! d 3 r · http://rider.blogozz.com 2008.07.16. 14:31:52

lauri, vannak még akik hisznek a csodákban... amúgy szvsz nem az állami támogatás kellene hogy a fő cél legyen, mert azzal köhömm... kitörölhetjük, szerintem a médiában kéne egy kis szeletet kapnia a sportnak és nagyobb lenne a reklámértéke adjaisten, komoly támogatók is beszállnának, megnőne a sportág népszerűsége, többen szeretnék kipróbálni majd az amcsifocit, senki nem sírna az állami támogatás után

név nélkül 2008.07.16. 14:35:32

először fel kellene fognia végre minden csapatnak, hogy mi a legfontosabb dolog, ami miatt kimennek a nézők a lelátóra:
jó meccseket kell játszani (hasonló színvonalút mint a döntő volt), addig meg várhatunk a támogatókra, állambácsira stb-re, de ameddig ezt nem tudjuk elérni pénzt se nagyon kapunk

oTTo$$ 2008.07.16. 14:45:19

nullnick--> szerinted,
masok szerint meg nem

Tightend 2008.07.16. 14:49:22

nullnick

Minden igaz az úszásról, de egy dologról nem beszéltél. Kicsit nehéz megszerettetni, ugyanis se nem érdekes, se nem izgalmas, mégcsak nem is túl játékos, viszont mintha kissé monoton volna.
Én úsztam, nagyon rühelltem. Szóval a fiatalokat hosszabb távon nehéz lesz a medencében tartani, de a kötelező oktatást támogatom :-)

A felesleges pénzkidobásról meg annyit, hogy hadd döntsem el pecabotot veszek, uszibérletet, vagy sisakot és vállvédőt. Nem a te pénzedből veszem.

Kúrcsány Ferenc 2008.07.16. 14:55:41

Amerikában is leszarják az európai sportokat, itt mért kéne az ő szarjukat futtani?

nullnick 2008.07.16. 14:56:59

Tightend

én ezt arra írtam, hogy itt felvetült az állami-önkormi támogatás ötlete

szóval azt azé' ne má'
ne egy szubkultúra rétegsportját tessünk má' támogatni adópízbő'

a rendes focitól is sajnálom az állami pénzt, mert az meg egyszerűen pocsék, vannak sokkal sikeersebb sportágaink

forever european soccer 2008.07.16. 15:36:10

kedves uraim

egy sport támogatását nem a válogatott vagy a nemzeti bajnokságban történő remeklése vagy (nálunk)balfaszoskodása után állapítják meg, hanem, hogy mennyi embert és milyen módon mozgat meg ez a sport
1. hány igazolt labdarúgó van a világon és Magyarországon ???
2.hogy akarod a focival összehasonlítani amikor azt egy egyötödével!!! nagyobb pályán játssza ötödannyi ember másfélszer annyi ideig
3.egy labdarúgó még a ZS osztályban is min 5km-t fut 20-30 hosszabb-rövidebb sprinttel ez az élvonalban a duplájától is több, hát nálatok?

én nem akarok a lelketekbe taposni ezért nem mondom, hogy ismét felkaptunk egy amerikai okosságot - , mert inkább ide járjanak a fiatalok, mint drogozni

én ugyan inkább a footy-t (gyengébbek kedvéért: ausztrál foci) tolnám, mert az a világon az egyik legatletikusabb sport (nehéz kimondani, de még a focitól is), de abban bízom, hogy legalább az edzéseken meghajtják az amerikai focistákat egy kis résztávozással és akkor a dagi gyerekek is lefogynak akiket fentebb említettek

nem kell feladni, mindig volt valahogy, én is fociztam olyan csapatban ahol a meccs végén 1 üccsi+1 szendvics volt a prémium és saját autókkal mentünk idegenbe, mégis szívesen jártam oda

aki meg a TB-t feszegeti az biztos fel volt mentve tornából, mert Mo-on egymillió!!! - a tízből - ember szenved májdaganatban és vajon a sporttól???

Earendil 2008.07.16. 15:38:34

Kedves Nullnick!

Az úszás egy baromi drága sport, ugyanis azt a szép fedett uszodát egy nagy halom pénzből építették meg a mi adóforintjainkból, és a fenntartása is veszteséges, amit a mi adóforintjainkból pótolnak ki.

Ezzel együtt egyetértek, hogy támogassuk az úszást!

Az amerikai fociban az a jó, hogy aki nem olyan alkattal születik, hogy atléta vagy úszó lehessen, itt sikeres lehet, ráadásul egy izgalmas csapatsportban játszhat. Ja és aki már látott ilyen meccset tudja, hogy nem arról szól, hogy kigyúrt emberek verekednek.

XTaki 2008.07.16. 15:42:57

Azt nem latom szivesen, ha egyebkent 'profi' sport kap allami tamogatast. A felnott versenysportnak ell kell tudni tartani magat vagy szponzorok, vagy sajat bevetel formajaban.

Az allami tamogatast nem arra kell igenyelni - adni, hogy barmifele sport klub eletben maradjon. Arra kell aldozni, hogy a gyerekek-fiatalok mozogjanak. Tok teljesen mind1, hogy ezt milyen sporttal tudjuk elerni. Tortenetesen, ha minden klub gyermek es ifjusagi csapatat az allam dotalja, azt, mint adofizeto, szivesen latom. Kesobb kifizetodik, mind mentalis, mind fizikalis fejlodesben. Ez a klub lehet europai foci, amerikai foci, uszas, pingpong, evezes, barmi...a lenyeg a sportolas!

lac 2008.07.16. 16:00:06

A téma valóban érdekes. A kommenteket végigolvasva meg lehet állapítani, hogy a téma kapcsán nagyon szépen kirajzolódik a mi kis társadalmunk működésének és a jellemző gondolkodásmintáinknak a képe. Ugyanis valóban lehet bármiről szó. Baseball, gyerekek lovagoltatása, vízalatti sakkozás, mindegy. A lényeg az, hogy mindenben van a Minarik Ede szakasz. Kell egy csapat. Amatőrök vagyunk, zsíroskenyeret eszünk, lelkesedünk. Aztán a dolgok kezdenek bonyolódni. A követelmények megnőnek. Ha valaki jól akarja csinálni, akkor főállásszerűen kell dolgoznia a sportban. Minarik Ede már kevés. Ez pedig azt jelenti, hogy kötelező szükségletek épülnek ki. És a kérdés egyre követelőzőbben merül fel. Kinek van valamire, bármire szüksége. És ha szüksége van valamire, akkor hogy tudja azt megszerezni. És itt válik el az amerikai foci amarikai megvalósulása és a magyar amerikai foci megvalósulása. Ahol van piac és piacgazdaság ott egyértelműen találkoznak a szükségletek a kínálattal. Nálunk se valódi piacgazdaság, sem olyan fogyasztói réteg nincs, amely magas szinten eltartana bármit. És akkor kezdődik a terelés, ködödítés. Kezdődik a médianyomulás, hogy ilyen érték, meg olyan érték megy veszendőbe, ha nincs ilyen meg olyan segítség. Ezt a segítséget pedig kis hazánkban Állami és Önkormányzati forrásnak hívják.

Igazából azt kell mindenkinek eldöntenie, hogy egy lelkes kisközösségben Minarik Edével jól érzi magát, vagy magas követelményekkel kilép a piacra.

hehe 2008.07.16. 16:07:26

Inkább a rugby-t kéne nyomni az olcsóbb.. Jobb játék is mint bármi ezen a földön. pláne jobb, mint az amerikai foci

Fritz 2008.07.16. 16:11:20

forever european soccer:

nem menjünk szerintem bele abba, hogy melyik az értelmesebb sport, az európai vagy az amerikai foci, mert a két sportnak vajmi köze van egymáshoz. És ne is menjünk bele abba ki mennyit fut (egyébként az erőkifejtésnek nem csak a futás az egyetlen módja) és azt milyen intenzíven teszi, mert csak parttalan vita lesz belőle.

Viszont tökéletesen egyetértek veled abban, hogy a pénzosztást az határozza meg hány ember játssza az adott sportot. A gond nem itt van, nekem pl semmi bajom nem lenne azzal, ha az adóforintjaimat tényleg a tömegsportba ölnék, mert az okés. Hanem hogy beleölik egy színvonaltalan magyar bajnoksági rendszerbe, és iszonyatos lóvékat... A tömegsportra szerintem fele annyi sem jut, pedig annak még értelme is lenne.

Ja, egyébként szerintem még a wolvesnál sincs prémium, max hátbaveregetés, nemhogy szendvics meg uccsi (hacsak veleki meg nem finanszirozza) :-)

Gyuri 2008.07.16. 16:18:24

Fritz...

Sokan fciznak, mégis az utánpotlásba kellene, nem abba, ami profi. Szerintem kicsit elment ez a beszélgetés... nem felesleges a foci minden formája MO-n csak rossz a szisztéma.

De ez nem fog változni...

johevi 2008.07.16. 16:20:50

Amikor "leamatőrsportozzuk" meg hobbisportozzuk az amerikaifocit, akkor jusson eszünkbe, hogy ugyanezt tettük 20 éve a szabadtéren, jégkásában bénázó, 4 csapatos hokibajnokságra is, és most eljutottak az A csoportba. A lehetőséget mindenkinek meg kell adni mindenkinek. Én speciel sosem fogok kimenni egy ilyen meccsre, de az aki szereti és csinálja és nézné, az megérdemli a támogatást. Aztán majd eldől, hogy mi lesz belőle.

Magiaro 2008.07.16. 16:37:29

Aki érzelmi, ideológiai, egyéb alapokról fikázza az amifocit, azzal nem foglalkozom. Én idén szerettem meg igazán, egyszerű volt: megértettem a szabályokat, de ez kevés, a játék lényegét is fogtam. Inkább nézek egy 3 órás amimeccset mint egy vízilabdát. Mondom nem érzelmi alapon, hanem pl. életem első élő meccse a Wolves-Sharks jobban megfogott mint egy OB1-es Szolnok Szeged vízilabda. Aki a durvaságot látja az nem is durvaság, s ha ezt észreveszed, már köd nélkül nézed és akkor lehet fikázni. Ha úgy gondolod. Erről ennyit.
Nem kell állami pénz hanem az kell hogy akik szeretik ezt a játékot, a játék szeretete kell hogy vezérelje őket, nem is értem a veszekedéseket, csak az összefogás segíthet. Jó meccseket játszani, a gyengéket felhozni, az erősektől tanulni. Mert itt is fontos hogy ne unalmas 100-0-ás meccsek legyenek hanem jó kis 32-28-asok, izgalom, nem papírforma. Kéne még egy csapat a két nagy mellé, aztán még egy, hosszú idő, a maiak nem fogják a gyümölcsöt élvezni, ők az úttörők, mi most a magyarországi hőskort látjuk. Kisfiammal, két és fél éves gömblabdával játsszuk néha hogy idedobja én meg elsprintelek pár métert és kacag, és mondja, hogy még, papi, még. Imádom a focit is, de azt mondom hogy ma itthon le lehetne lépni, lásd, az Újpest Bulldogs a fociból nőtt ki. HAsonló a közönsége a hokinak, a focinak és az amifoci nézősereg nagy része is innen fog kikerülni. Szerintem ezt meg lehetne lovagolni.

És arany szabály: ahova állam belép oda belép a politika, és az önkormányzat is állam. A jó kivételeket meg kell becsülni, de mindig óvatosan.

Magiaro 2008.07.16. 17:08:08

Azért a Vipers-szel kapcsolatban eszembe jutott , hogy amikor én a hírüket vettem, talán épp az Újpestfc.hu fórumról, (de erre nem esküszöm meg) azt hittem hogy tényleg egy Újpest/Palota/esetleg Angyalföld bázisú csapat. Erre látom hogy zöld a színük, ami ugye arrafelé nem jó ómen. Ezt ha jól emlékszem szóvá is tettem az adott fórumban.
Aztán idén mikor kerestem hogy mi legyen az első hazai amifoci meccsem, láttam Vasad-ot is, be kellett írnom a google-ba hogy az meg mi? Komolyan nem jött le elsőre és keresgéltem is pár klikkig, mire kiderült, hogy az egy (khm) Dél-Kelet Pesten túli falu.

hmmm.... 2008.07.16. 18:05:28

A Nemzeti Sport Szövetség honlapján megtekinthető forintra, fillérre, hogy ki mekkora állami támogatást kap, és hogy mi alapján számolják azt ki. Link: www.nssz.hu/index.php?Menu=Static_Page&Action=List&Info=Penzelosztas&lang_id=1
Ebből kiszámolható, hogy az amerikai football, hasonlóan a többséghez kb 3-3,5 milliós támogatásra jogosult. Aki ettől várja a megváltást, az nagyon téved. A kötelezőek levonása után ha 100.000 forint jut egyesületenként, akkor az már sok. Lehet gondolkozni. Ugyanakkor érdemes megnézni azt az MLSZ -t, aki ugyanezen számítások alapján 4,7 milliós támogatásra jogosult. Csakhogy ott van mellette az is, hogy míg az átlag szövetségek éves költségvetése 20-100 millió forint közötti (csak a sikersportágaké -úszás, kajak-kenu, stb., és a technikai sportoké -pl: repülő- éri el a 4-500 milliót), addig a labdarúgásnak majd' kétmilliárd forint. Miből áll a különbözet? mert hogy nem jegybevételből, és szponzorpénzből, az biztos. És ez 'csak' a szövetségi büdzsé, a teljes labdarúgás ennek a többszörösét emészti fel. Szóval míg egy átlag sportszövetség egy magyar állampolgár 30 FILLÉRjébe, addig a labdarúgás legalább 200 FORINTjába kerül. Lehet sajnálni az amerikai focitól a jelenleg amúgy sem létező 30 fillért, mindenki szíve joga. És akkor még nem esett szó a labdarúgásnak (és itt azért a többi sportág is vastagon benne van) jelképes összegekért, '1' forintokért tartók bérletbe, vagy tulajdonba átadott állami vagyontárgyakról, stadionokról, jégcsarnokokról, sportcsarnokokról, uszodákról, stb. Ez sem két fillér, de az amerikai footballnak esélye sincs arra, hogy ilyen vagyontárgyakhoz jusson 'ajándékba', hanem a pályabérlettel, edzőpálya használattal, télen a terembérlettel is az amúgyis agyontámogatott magyarfocit gazdagítja tovább. Tehát nem értem az ellenzőket igazán. Nézőket nem rabol el a focitól az amerikai foci (nehéz is lenne az üres stadionokból), tv-ben nem szerepel (nagynéha vagy 30 perc egy amúgy is mellőzött csatornán), tehát műsoridőt sem vesz el tőle, szponzort sem visz el, mert nincs, játékost sem, mert ide állítólag csak a 'kövér selejt' jut, sőt, még pénzt ad neki stadionbérlet címén. Akkor mi a félelem és az ellenszenv tárgya? Át kellene értékelni kissé a gondolkodásmódot, és túllépni a 'dögöljön meg a szomszéd tehene is' mentalitáson, ha nem is a 'mellszélességgel támogatom' irányba, de legalább az 'élni és élni hagyni' -ig jussunk már el.

füligjimmy 2008.07.16. 18:18:45

Szóba került az állami támogatások mértéke, főleg a focival kapcsolatban. Nos, ki lehet jelenteni, hogy az állam már nem támgatja a magyar focit, maximum az utánpótlás számára kap egy összeget az MLSZ, amit a leggyakrabban pályák építésére kell fordítani. Az előző (értsd: Fidesz-Kisgazda) kormány által folytatott támogatási rendszer (ami egyfajta szabad rablásként is működött), vagy kamatmentes hitelek (amit a klubok ma sem tudnak visszafizetni, persze erre megjelent a mostani kormány környékéről néhány "jószándékú üzletember"). A MOB kapja meg nagy nehezen az állami támogatást, melynek mértéke a GDP-hez mérve röhejes, ráadásul késve, több részletben. Mivel ez nem olimpiai sport, így nincs igazán miről beszélni. Egyébként fociban 150 fizető néző még megye 1 - ben is van. Persze, első osztályban se sincs sokkal több. Ha pedig úgy nézzük, hogy kapni kellene, akkor kapjon a floorbal, sqash, gyeplabda... Miközben olyan nagy hagyományú sportágak küzdenek likviditási problémákkal, mint asztalitenisz, vagy a röplabda.

., (törölt) 2008.07.16. 18:19:44

nullnick 2008.07.16. 14:28:46
Te még életedben nem láttál Amerikai focit.
Javallom szept hatodikán nézz meg egyet. Ingyen beviszlek. Szó sincs kigyúrt és verekedő emberekről.
Átlagos emberek, kemény szabályok szerint játszanak.
Ez nem amerika, ahol életcél /mert más nem lehet belőle/ focistának lenni.
Persze, van kigyúrt is, meg 60 kilós is...........

hmmm.... 2008.07.16. 18:25:32

És még annyi: Nem állami pénzre lenne itt szükség semmilyen szinten, csak arra, hogy az állam a lehetőségét teremtse meg annak, hogy aki akar, és életképes, az fennmaradjon. Hogy mire gondolok? Vonja meg mindenkitől a támogatást, minden szinten, de például adjon arra lehetőséget -ami más országokban régóta működik-, hogy az a cég, aki kultúrát vagy sportot támogat, az adóalapjából leírhassa a támogatás összegét, vagy annak 1,2-1,5 -szeresét. És akkor szabad a verseny. Mindenki úgy élhet meg, ahogy tud, amire képes, amennyi nézője van, amilyen érdekes a sportja, amilyen kapcsolatai vannak, stb. Legyen nyílt a verseny, mint a valódi sportban, ne induljanak egyes sportágak a 100 méteres pályán a 90. métertől.

., (törölt) 2008.07.16. 19:51:51

Kis morfondírozás után, nekem az is lejön, hogy ez nem több, mint egy elbukott vállalkozás, a bukott vállalkozóval.
Így már jártam én is / még most is nyögöm/, meg még a vállalkozók 90%-a.
Ha nincs elég imerettséged, akkor képletesen szólva, ad a bank kölcsön, de nem veszi meg az árudat tripla áron.
Ha van összeköttetés, akkor nyertél, mert kapsz kölcsönt, és még vissza is vásárolják tőled sokszorosáért...
Valaki most kellő támogatottság híján belevágott olyanba amibe nem kellett volna.
Nincs haver, nincs pénz, nincs támogatás.
Gyermek rák alapítványba lehet gyűjteni pénzt, és le is lehet nyelni, ha megvan az emberes hozzá.
Sajnálom, hogy elmúlt egy csapat, De nem az első és nem az utolsó eset az ilyen.

Farkas 2008.07.16. 21:21:50

Beszéltem pár emberrel, és így már egyértelmű! Itt nincs szó arról, hogy vége van a csapatnak! Itt annyiról van szó, hogy egy egyesületnél vezetőség váltás van de mivel Pierog Adrienn görcsösen ragaszkodik a hatalomhoz, ez sajnos nem megy simán. És mivel görcsösen ragaszkodik a hatalomhoz, ezért menekülő utat keres, és épít magának! És mivel görcsösen ragaszkodik a hatalomhoz bizony a "ha én bukok, bukjanak ők is" elv alapján tevékenykedik.

Ja és állítólag jelenleg ott tart az ügy, hogy meg vannak fenyegetve a játékosok, hogy ha valaki olyat mond ami NEKI nem tetszik, akkor nem tárgyal velük! Na ez miért nincs benne az igen jól, összeszedetten megírt manipulatív interjú válaszaiban?

Eddig teljesen semleges voltam a Viperákkal, amikor játszottunk szépen játszottak, de most szurkolok a srácoknak. Egyszerűen csak játszani akarnak, és menekülnek az öngyilkosságba hajszoló vezetőségük elől.

r ! d 3 r · http://rider.blogozz.com 2008.07.16. 22:45:45

ha igaz amit farkas mond, akkor hol van az az interjúban nagyon kihangsúlyozott nagybetűs barátság, és a nagybetűs sportszerűség, mert hogy ez minden csak nem az

Teddy 2008.07.16. 23:04:11

Farkas igazat mond.
Remélem a csapat nem haragszik meg, ha most kicsit az ő nevükben beszélek:
Mi nem szeretnénk senkinek sem rosszat. Mi nem fogunk senkit rágalmazni és nem szeretnénk senkivelsem kitolni (vezetőség). Mi csak a csapatunkat akarjuk.
Most az én nevemben:
Én régen jobban voltam Adrival és mindenki úgy fogta fel, hogy ez egy baráti alapon müködő csapat, mára ez megváltozott...
2 gyerekkel nem lehet egy csapatot irányítani!
Én csak játszani akarok! Mi 45-en csak játszani akarunk! És játszani is fogunk!

Teddy 2008.07.16. 23:05:06

Földi Mihály
Vipers #99

ogergely 2008.07.16. 23:45:26

Ha ez az Adrienn már a Titansnál van, akkor ki rendelkezik a vipera csapattal (logo, név, honlap, játékosok engedélye...stb.)??? Vagy akkor ő most két csapatnál valaki?

más: ha Pesten 170-en mentek ki a meccsre, Vasadon meg 120-an, akkor az azt jelenti, hogy 50 pestinek nem érte meg lemenni... nem azt, hogy az arányok alapján Pesten 200 000 embernek kellene meccsen lennie (mert ugye Vasadon a lakosság 10%-ának megfelelő ember ment ki).

Medo 2008.07.17. 00:36:12

ogergely: ez egy nagyon jó kérdés...

Véleményem: A cikk manipulatív / A kommentek közt van igazság és van ami téves szemlélet, mindenki maga dönti el, szerinte mi mi

"Én csak játszani akarok! Mi 45-en csak játszani akarunk! És játszani is fogunk!"

Medovarszki Zoltán
Vipers#25

Titán 2008.07.17. 09:28:14

Kedves Zoli, Mihály !
ha csak játszani szeretnél nálunk megteheted szeretettel várunk
egy Titán

hmmm.... 2008.07.17. 10:21:21

Lehet én értelmezem félre, de ha mindenki "csak játszani szeretne", ki fogja irányítani az egyesületet, festeni a pályát, vizet hozni a szünetben, rendezni a számlákat, beszedni a tagdíjat, edzést tartani, bankba járni, szponzorral tárgyalni, játékosokat toborozni, jegyet eladni, junior csapatot építeni, a jövőre gondolni, és még sorolhatnám?
Ha pedig valakik "csak játszani akarnak", akkor meg nem mindegy, hogy milyen színekben, ki ellen, hányszor, hogyan, milyen körülmények közt, kinek az irányítása alatt?
Nekem itt nagy ellentmondás mutatkozik. Lehet, hogy Adrienn sem mondott el mindent, de a játékosok is túllőttek a célon. Nekem alapjaiban inog ez az egész sztori.

gynemeth78 2008.07.17. 10:36:56

hmm:
Nem tudom mi inog neked ebben, a játékosok nem akarnak szétszóródni és külön csapatokban játszani. Együtt szeretnének maradni és egy zászló alatt folytatni.
És persze lenne új vezetőség, nem nekik kéne tárgyalni stb...

Steel · http://www.bptitans.hu 2008.07.17. 10:44:45

Szerintem fölösleges keresgélni a miérteket! Aki a Magyar Bajnokságban akar játszani, azt várjuk a Titans-be! Ne egy ember személyéhez kössétek a haragot, ez egy csapat játék, együtt nevetünk, együtt sírunk. Úgyhogy, ha rám hallgattok: GO TITANS! :) Steel

Tightend 2008.07.17. 11:05:55

Azért nem nehéz megérteni, ha egy csapat tagjai együtt akarnak maradni. A közösség is fontos itt, nem csak a játék, meg a színvonal. Nyilván nem tudna mindenki érdemi időt játszani a Titansben, aki most a Vipersben játéklehetőséget kap. Minden egyesülésnek ez a hátránya és sokaknak a jogos félelme is.

Gyanítom akadnak a Titansnél is akik nem szívesen vennék, ha jövőre már csak sokadik cserék lennének a rengeteg új játékos miatt. A Titans (és minden csapat) érdeke persze a minőségi fejlődés, de ennek meg lennének a vesztesei, márpedig a játékosokat inkább a saját helyzetük foglalkoztatja érthető módon.

A gyakorlati kivitelezése a csapat egybentartásának már más kérdés, azt tényleg akarni kell, tettekkel is, sok sikert hozzá.

péntek13 2008.07.17. 11:56:43

Na jó, akkor a játék kedvéért fordítsunk a dolgokon...
Ha információim nem tévesek, akkor az egy éve egyesült Giants-Black Knights párosból 5-6 játékos akar elmenni... Akkor kérdem én miért nem a Vipersbe olvad be a Titans, ha igaz hogy ott a csapategység megvan? Annélkül hogy bántani akarnám a Titans-t, a Vipersnek miért szakmai előrelépés egy kohézó nélküli csapatba belépni (jövőre újabb beolvadás?)? Ha Adrienn olyan baráti viszonyt ápol/ápolt a játékosokkal akkor miért nem adja át egy gesztussal az egyesületet (és a div 1-es indulást, gondolom ez a fő probléma), neki úgyis van egy új (lehet hogy a régivel más céljai vannak?)?
Bár a pontos helyzetet nem ismerem, nekem szimpatikusak a Vipers játékosok beírásai, nem ragadtatják magukat személyeskedésre és szerény tanulmányaim alapján én is arra jutottam Adrienn nagyon ügyes, manipulatív válaszokat írt (a klasszikus rosszat csináltak, jót csináltunk stílus :) )

Nem csak érzelmi hanem szakmai alapon merem azt írni: hajrá srácok!
Péntek B.

Wolverine 2008.07.17. 12:46:49

Ha Titans-ban folytatnánk, ugyanott folytatnánk. Ez egy csapat, akik így együtt alkalmasak voltak a Div1-ben maradásra, és mindent megtesznek, hogy ezt egy személy önkényes döntései ne vehessék el tőlük. A csapattársakat, az edzőjüket, nem tudta, és a játék szeretetét sem.

Wolverine 2008.07.17. 12:51:57

Ja és még valami: GRATULÁLOK A DÖNTŐ KÉT CSAPATÁNAK, MERT MEGMUTATTÁK ANNAK AKI KINT VOLT A MÉRKŐZÉSEN, HOGY MI LEHET A KIS CSAPATOK JÖVŐJE. TÖBB ÉV KEMÉNY MUNKÁJA LESZ UTOLÉRNI ŐKET.
A legjobb döntő volt eddig.

oTTo$$ 2008.07.17. 13:27:18

jo hogy tisztaban vagytok mi kell a DiV1 ben maradashoz... sajnos a jatszani tudas nem eleg.

amugy meg meruljeket el a mocskos kapitalizmus, a jog meg a magantulajdon rejtelmeiben.

szerintetek Bill Gates mit szolna ha vezeto programozo kitalalna hogy o jobban csinalna a WIN-t
es mostantol o fogja gyartani???

hát. 2008.07.17. 13:41:49

hu de kurvarossz hasonlat megint.

oTTo$$ 2008.07.17. 14:13:36

pedig azt hittem tetszeni fog :-)

2008.07.17. 14:14:39


Szakmai (edző) irányítás nélkül csak baráti társoság nem csapat.

Most indult a Farkasok II. csapata újra. Kevesen vagyunk 20-25-en. Gyertek oda, jó a banda de kevesen vagyunk és van szakmai irányítás és minden eszköz, minden megszervezve profin, minőségi pályán stb.
;)
írj ide a főnöknek: rookie@wolves.hu

! 2008.07.17. 14:22:51

végre értelmes hozzászólások vannak, nem úgy mint abban a redzonban, bár lehet, hogy értelmes írásokra értelmes hozzászólás a válasz.

Szilva #15 2008.07.17. 17:51:44

Szia tű! :)

Csekély létszámmal csak baráti társaság nem csapat.

Most indult a Viperák csapata újra. Sokan vagyunk 40-45-en. Gyertek oda, jó a banda és sokan vagyunk de a szakmai irányítás ránk férne. Minden eszköz, minden megszervezve profin, minőségi pályán stb.
;)

Szotyi #78 2008.07.17. 21:07:24

Én csak annyit fűznék hozzá, hogy nem engedjük a csapatot kárba veszni, én és még sokan mások küzdeni fogunk a csapatért!

Viperákként születtünk és halunk meg!

Szodoray Sándor #78 Vipers

Earendil 2008.07.17. 22:11:57

Megfogott Tightend "Gyanítom akadnak a Titansnél is akik nem szívesen vennék, ha jövőre már csak sokadik cserék lennének a rengeteg új játékos miatt." kommentje. Biztos vagyok benne, hogy a Titansnél mindenki örülne, ha nagy lenne a versengés a pozíciójáért! Ez a fejlődés felé vezető út...

Peace:) 2008.07.17. 22:18:57

Szottyancs:
Rozsomák és Teddy maci hogyan kelt ki a tojásból? :))

Viccet félretéve:

Rozsomák: Az a 2 csapat játszott olyan jó mérkőzést a döntőn, akinek kiemelkedő a szakmai stábja. Igen, tényleg CSAK a játékosokon múlott, senki és semmi máson, hogy a Div 1-ben maradtatok. Wake up Neo!

Teddy maci: ha nem csak játszani akarsz, hanem fejlődni is ebben a sportban, akkor a szakmai segítség elengedhetetlen, a DIV I nem.

Szerencsétlenke: azt írod, hogy, nem ismered pontosan a helyzetet és így nyilvánítasz véleményt és így nyilatkozol másokról... ez tényleg nem szerencsés...

edzőcske: nem lehetett volna ezt előbb megoldani? És akkor nem kerültetek volna ennyire lehetetlen helyzetbe.

Teddy 2008.07.17. 22:56:30

Nyugodj meg a defense jó kezekben van szakmailag :-) Mondták már sokan, hogy menjek máshova, de én nem vagyok olyan (állat) aki elhagyja a sülyedő hajót.
Földi Mihály (MLB)
Vipers #99

Peace:) 2008.07.18. 00:10:03

Hejj Mackó!
Én nem aggódom, de neked talán el kéne gondolkoznod kicsit.

Vipers defense számokban, 2008 Div 1:
messze a legtöbb kapott pont: 268,
átlagban 54 mérkőzésenként,
egy mérkőzés alatt legtöbb kapott pont: 100,

Sajnos ezek a számok magukért beszélnek:(

Teddy 2008.07.18. 00:37:10

Te is gondolkozz el...
Ha a defense 48-percből 30-at fönn van akkor szerinted???
Ez egy csapat játék, de szerintem ezt a te fejedbe is beleverték. Ha az egyik rész nem megy a másik sem működik. Ne egy meccset nézz! Öt meccset játszottunk!!!
És a mackózást kérlek melőzd.
Földi Mihály (MLB)
Vipers #99

Pessta 2008.07.18. 00:51:39

A lakáskölcsönből fizetni a csapatot.... pfűűűű.. aki ilyen meggondolatalan az magára vessen elsősorban. Betétként fektette be? Az egyesületbe?? És visszaakarja kapni 10 év múlva? ha közgazdasági nem tudommit végzett tudhatná, hogy ilyen a habokban van és azon túl.
Az amerikai futballt nem kellene más sportágakkal hasonlítgatni. Nincs ma magyarországon olyan ember aki igazán értené hogy miről is szól. Egy 40-50 fős csapatot összetartani???? Nem öt fő van a pályán mint a kosárlabdában és 3 csere.. Valakinek volt már ebben valamilyen tapasztalata itthon?Nem hinném.. Nekem is úgy jön le ez az egész mint egy bebukott vállalkozás. Befektettem, kockáztattam, vesztettem és most verem magam.. nevetséges.

gynemeth78 2008.07.18. 10:06:17

Min érintett, hozzá kell hogy szólja és nem mentegetőzés képpen.
Igen az a 100-0 nagyon sokat rontott a statisztikankon de sajnos nemcsak hogy pont a wolves-szal hozott ossze minket aznap a sors, de meg a kezdo 22 emberunkbol 8 nem is volt jelen... raadasul 1 first down-t tudott kb osszehozni a felig serult, felig hianyos offense, raadasul a punterunk sem volt a helyzet magaslatan. Igy a D nagyon nagy szazalekban a sajat 30asan belul kellett hogy vedekezzen.
Hozzateszem ez nem mentseg.
Ha a csere/ujonc jatekosokat jobban fel tudtam/tudtuk volna kesziteni, nem lett volna a depth chartban akkora szakadek a kezdok es a cserek kozott akkor ez nem tortent volna meg.
De megtortent. Én is tanulok mindenből.

#56 2008.07.18. 13:31:16

Kedves Peace!
A nevedhez képest elég kioktató stílusod van. Ez pedig ha valakivel, hát pont Teddyvel szemben nem jogos, aki ma Magyarország egyik legjobb védőjátékosa, számok ide vagy oda.
üdv és peace,
Kornél
Vipers#56

Szotyi #78 2008.07.18. 19:26:35

Peace!

Ha már becézgetsz, akkor írd már oda a renden neved.

Szotyi #78 2008.07.18. 19:27:35

*rendes

Wolverine 2008.07.18. 20:22:05

Az offense edzője azt ígérte megvédi a csapatot a vezetőségtől, míg a vezetőség tanácsot kért, hogy mit csináljon, mert az offense edző nem ért a feladataihoz, alkalmatlan rá teljesen. Most együtt segítik majd a Titánokat. Kioktattok, és lehülyézitek a játékosainkat, de azért a Cowboys-on kívül minden budapesti csapat igényt tartana rájuk. Ebből látszik, hogy mégis az állítólagos "lufi" Cowboys-nál mennek csak jól a dolgok. Építsetek csapatot, és ne a kész csapatot akarjátok szétmarcangolni! Csak egy ötlet.

wolves 52# 2008.07.19. 01:37:20

én drukkolok nektek Viperák de ha elsüjed a hajó amit nem kivánok ne az legyen amit kiveszek hogy abba hagyjátok hanem keressetek egy csapatot amibe ha lehet jól fogod magad érezni és itt nem a wolvesra gondolok hanem bármejik budapesti vagy vidéki csapatra és ne sértödjetek meg azon ha sokan a soraikban szeretne tudni titeket ha nem töltsön el inkább büszkeséggel mégegyszer sok sikert és remélem ellenkét vagy csapattársként még sokat játszunk

és éljen a tömeg sport bármi legyen

wolves 52# 2008.07.19. 01:40:04

ja Péter Csaba w1 52#

Kalo #85 BC 2008.07.24. 14:53:05

és akkor egy Cowboys hozzászólás (játékos, nem vezető részéről): becsülendő és tisztelendő, hogy igy kitartotok egymás mellett, és a Ti érdeketekben remélem, hogy meg tudjátok valósitani hogy együtt, egy csapatként küzdhessetek tovább. Ezzel együtt szerintem van abban valami, hogy még Budapest sem képes sajnos eltartani (nézőszám, támogató, stb) ennyi csapatot, de ezt majd az idő úgyis eldönti. Abban viszont az előttem szólónak messzemenőleg igaza van, hogy ha minden ajtó bezárul előttetek (igy együtt) akkor kár lenne a játékosokért. Nehogy rosszul értelmezett lojalitásból kifolyólag bárki is abbahagyja, mert azzal a sport sérül, nem pedig azoknak vágtok oda, akik miatt ilyen helyzetbe kerültetek. Szóval szerintem kitartás, próbáljátok meg együtt, de ha nem sikerül, akkor váljatok el barátokként, és keressetek más csapatot, csapatokat, ahol folytatni tudjátok. Hogy ez ki lesz, azt szivetek joga eldönteni, de biztos vagyok benne, hogy minden csapat örül olyan játékosoknak, akik focizni akarnak, és megküzdenének a csapatba kerülésért.

Kalovits Gábor, BC 85

pete 2008.07.24. 17:22:20

mivel pierog a titanshoz megy, ezért gondolom ha minden kötél szakad akkor sem mennének a játékosok a titanshoz, nehogy megint "egy fedél alá" kerüljenek pieroggal. Ugyhogy maradna a Cowboys meg a Wolves... netán a Bulldogs.

Pehely60 2008.08.09. 22:35:27

Annak idején a Wolves juniorjai első "meccsüket" a Viperák ellen játszották. akkor egy sportszerű, lelkes csapatot ismertünk meg, akik nagyszerű úton haladtak ahhoz hogy budapest egyik legjobb csapatává váljanak. Több ismerősöm is játszott a Viperáknál, sőt jelenlegi csapattársam korábban a kígyók kivállósága volt. nagyon sokat veszítene a magyar amerikai futball, ha ezek a srácok eltűnnének. remélem hogy egy újraalakult Vipersben vagy bármelyik másik csapatban találkozhatnék ezekkel az arcokkal.és igazán ez a foci lényege: mind1 hogy az első, vagy a sokadik kudarc, de utána fel kell álni, és tovább kell csinálni.
sok szerencsét nektek!
Oláh Zoltán #60 WJ
süti beállítások módosítása