HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2008.07.23. 20:16 mdi

Próbajáték és társai

Bookmark and Share

Tryouts? Pro Day? Combine? Eljutott egy közlemény hozzánk (a bejegyzés végén olvasható), és ennek apropóján szeretnénk tisztázni a fenti fogalmakat. Próbajátékról mindenki hallott már, ez az, amire a "jobb" magyar labdarúgók sokszor nem hajlandóak menni. Ehhez képest az NFL-ben a legnagyobb sztárokat leszámítva rendszeresen részt vesznek a játékosok tryout-okon, a jobb egyetemi játékosok pedig egy össznépi próbajáték a "combine", illetve számos az egyetemek által szervezett Pro Day keretein belül mutatják meg tudásukat.

A tryouts, válogatást, meghallgatást, próbajátékot jelent. A fogalmat használják színházi, zenekari válogatásra, de jelenthet próbajátékot, felmérőt is bármilyen sportban. Amerikában - és persze más országokban is, de most a focira koncentrálunk - már középiskolás szinten ilyen válogatások során lehet bekerülni az adott iskola kosárlabda, foci, baseball, stb. csapatába. Hogy miért van erre szükség? Az Egyesült Államokban jóval nagyobb a középiskolák átlagos mérete, ráadásul a sporttal kiemelten foglalkozó középiskoláknál jellemző a 2-3000 fős méret is (a középiskolákat méret szerint A, AA, ..., AAAAAA osztályokba sorolják, így csak hasonló lélekszámú iskolák versengenek egymással).

Ez Georgia Generals profi csapat tryout videója, középiskolásat sajnos nem találtunk.Tryoutok során a felvonult játékosok számos általános felmérő gyakorlatot hajtanak végre, mint például a 40 yardos sprint, a "3 cone drill", azaz három bójából álló pálya teljesítése időre, vagy a fekvenyomás, ahol azt mérik, hogy 200 (kb. 91kg) vagy 220 fontot (kb. 100kg) hányszor tud a delikvens kinyomni. Az általános gyakorlatok mellett végeznek úgynevezett "poition drill-eket", magyarul pozícióra lebontott gyakorlatokat is. Értelemszerűen egy falembernek mást kell jól csinálnia, mint egy elkapónak, vagy egy rúgó játékosnak.

A combine - legismertebb az NFL Skills Combine, ahol a draftra jelentkezett legjobb egyetemi játékosok tudását mérik fel - általában profi ligák felmérőjét jelenti. Itt fizikai felmérés mellett sokszor intelligencia és pszichológiai teszteket is végeznek a játékosokkal, hiszen leendő alkalmazóik dollár milliókról döntenek kiválasztásukkal. Ha már a dollár millióknál tartunk megjegyzendő, hogy egy jó teljesítmény a combine-on feledtetni tud egy kevésbé erős egyetemi szezont, vagy egy sérülést. Mindez persze fordítva is igaz, így a leendő profik számára is milliókban mérhető a combine-on mutatott teljesítményük értéke.

A 2007-es NFL combine legjobb eredményei három kategóriában

40 yardos sprint
Név Poz. mp
Johnson, Chris
RB
4.24
King, Justin
CB
4.31
Branch, Tyvon
CB
4.31
Scandrick, Orlando
CB
4.32
McFadden, Darren
RB
4.33
Rogers-Cromartie, D.
CB
4.33
Jackson, DeSean
WR
4.35
Barrett, Josh
FS
4.35
Aldrige, Anthony
RB
4.36
Caldwell, Andre
WR
4.37


Fekvenyomás (100kg)
Név Poz. db
Long, Jake
OL
37
Gholston, Vernon
DL
37
Zuttah, Jeremy
OL
35
Rubin, Ahtyba
DL
35
Laws, Trevor
DL
35
Barton, Kirk
OL
34
Hayden, Nick
DL
34
Ellis, Sedrick
DL
34
Okam, Frank
DL
32
Keith, Brandon
OL
31

 

Súlypontemelkedés
Név Poz. cm
Stewart, Carl
RB
99.1
Burton, Keenan
WR
97.8
Rodgers-Cromartie, D.
CB
97.8
Keller, Dustin
TE
96.5
Talib, Aqib
CB
96.5
Roach, David
FS
96.5
Simpson, Jerome
WR
95.3
Shields, Arman
WR
95.3
Molden, Antwaun
CB
95.3
Sharpe, Glenn
CB
94.0

 

Vannak olyan játékosok azonban, akik nem kapnak meghívást a combine-ra, esetleg sérültek, vagy épp nincsenek nagy formában a combine idején, ezért (ügynökük tanácsára) egy vagy több számban nem teljesítenek az össznépi felmérőn. Nekik az egyetemük által szervezett Pro Day (profi nap) keretein belül van lehetőségük megmutatniuk magukat a profi csapatok megfigyelőinek. Az is előfordul, hogy egy-egy húzónév, aki mindenképpen előkelő helyen kell majd el a drafton, csak kevés számban, vagy egyáltalán nem teljesít a combine-on. Teszi ezt azért, hogy egyeteme Pro Day-ére minél több megfigyelő jöjjön el, így biztosítva nyilvánosságot saját kevésbé sztárolt csapattársainak. Egy komolyabb egyetem profi napján nem ritka, hogy 15-18 NFL csapat megfigyelői és edzői vesznek részt.

A képen többek között a Cardinals, a Colts és a Chargers megfigyelője látható, amint éppen egy lehetséges játékos idejét mérik.

Ezzel el is jutottunk bejegyzésünk magyar vonatkozásához. A Budapesti Farkasok meghirdette az első hazai amerikai foci tryout-ot. Augusztus 3-án várják azokat a kezdő és tapasztalt, felnőtt és utánpótlás korú fiúkat és lányokat, akik a Wolves valamelyik csapatában képzelik el magukat a következő szezontól. A vezetők elmondása szerint emellett szívesen látják azokat is, akik csak fel akarják mérni képességeiket. Várhatóan erre minden lehetőség meglesz, az időket fotocellás kapukkal mérik, az azonos pálya és súlyok, illetve feladatok mindenkinek egyenlő esélyeket biztosítanak.

A Budapest Wolves nyílt próbajátékot, tryout-ot hirdet augusztus első hétvégéjére. A próbajátékon a Wolves első és második, illetve junior (utánpótlás) és női csapatába keresünk játékosokat. Tapasztalt, illetve kezdő játékosok egyaránt kipróbálhatják magukat!
További információ: wolves.hu

3 komment

Címkék: draft football nfl combine budapest wolves ncaa tryout pro day


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr64582362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Döme 2008.07.25. 23:08:44

A 40 yardos listában a legtöbb játékos posztja nem jó, pl. Jamaal Charles RB, Desean, és Dexter Jackson, valamint Eddie Royal WR-ek.

JSanyo (törölt) · http://jsanyo.freeblog.hu 2008.07.26. 10:46:00

A Golden Fox is szervez próbajátékot Fonyódligetre, az edzőtábor idejére.. további infó: www.goldenfox.hu

mdi 2008.07.26. 15:40:09

A 40 yardos lista teljesen elcsúszott, de most már javítva.
süti beállítások módosítása