HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2008.11.12. 08:00 mdi

Kicsi a bors, de már nem is kicsi

Bookmark and Share

A Budapest Wolves junior csapata 2008-ban (is) veretlenül nyerte a magyar utánpótlás bajnokságot, közben párhuzamosan az osztrák junior bajnokság alapszakaszát ugyancsak hiba nélkül hozta. Az elődöntőben a hatalmas Vienna Vikings csapatától vereséget szenvedett, végül a harmadik helyért megverte az idei Eurobowl győztes Swarco Raiders Tirol junior gárdáját, nem mellesleg a bajnoki cím védőjét.

Ez a csapat nemcsak a hazai amerikai football legeredményesebb csapata az elmúlt két szezonban. A bajkeverő juniorok nemcsak a Budapest Wolves hosszú távú befektetése, amely ugyan már idén is kamatozott, jövőre pedig fel fogja forgatni a közép-európai futball életet. A Budapest Wolves Juniors-t a még 1 yard blog ezennel kikiáltja az „Év Magyar Csapatának”. Mert megérdemlik.

Hogy helyére tudjuk tenni a dolgokat, menjünk vissza pár évet az időben. A Kisfarkasok három edzője közül kettő - Kovács Zsolt (vezetőedző, offense) és Zagyva Balázs (line) - a Wolves első szezonjában még mint játékos tevékenykedtek. Tagjai voltak az osztrák másodosztályban ezüstérmes, illetve az első magyar bajnokságot megnyerő csapatnak. Aztán egy idő után belátták, hogy nem játékosként tudják segíteni a legjobban az egyesületet. 2005-ben alakult meg a Wolves második csapata először, az itt kinevelt játékosok egy része csatlakozott a Wovles 1 keretéhez, a többiek pedig részt vettek a második és harmadik magyar bajnokságban. A csapat közben fokozatosan utánpótlás (értsd 19 éven aluli) gárdává alakult át, Sződy Ferenccel, a Wolves 2 volt csapatkapitányával kiegészülve 2007 elejétől már Kovács Zsolték irányították a felkészülését.

2007 őszén kiírásra került az első magyar junior bajnokság, meglehetősen esetlen, aréna szabályokra emlékeztető rendszerben, melyet Wolves Juniors különösebb felkészülés nélkül megnyert. Nem erre készültek, mivel közben beneveztek az AFBÖ Junioren Cup-ra, amely az osztrák utánpótlás másodosztályának felelt meg. A „Bigboys”, a profi csapatok utánpótlás egyletei, a Vienna Vikings, a Tyrolean Raiders és a Danube Dragons 2007-ben külön bajnokságban mérte össze tudását, míg a többieknek junior kupát írtak ki. Ezt az osztrák kupát pedig egy adminisztratív és egy tényleges vereséget elszenvedve, de megnyerte a magyar csapat.

Idén a Wolves magyar első osztályú indulása nyomán kötelezték a Wolves fiataljait, hogy ismét elinduljanak a magyar utánpótlás kiírásban. Ez sem az ellenfelek, sem a Wolves Juniors szempontjából nem volt egy nagy ötlet. Az ellenfelek, az első Győr Sharks elleni meccset leszámítva, nagy veréseket kaptak, olyanokat, amelyekből tanulni nem, elkedvetlenedni annál inkább lehetett. A juniorok felkészülését az osztrák bajnokságra, melynek immáron a Nagyfiúk ellenében történő megnyerése lett a kitűzött cél, inkább csak hátráltatta a hét emberes, special team nélküli, az osztrák bajnokikkal sokszor egy hétvégére eső sorozatban való részvétel.

Az osztrák kiírás az alapszakaszában a Bigboys megint csak egymás között játszott, míg a többieknek, szám szerint 9 csapatnak, kellett megmérkőznie a rájátszás egyetlen kiadó helyéért. A Wolves ráadásul szerencsétlen sorsolást kapott. Egyik ellenfelük, a Vienna Knights az első forduló után bejelentette visszalépését, így a nem túl acélos LA Titans (64:7, 48:6) ellen kellett felkészülniük a rájátszásra, és bízniuk kellett abban, hogy a 35:0-s adminisztratív győzelmek elegek lesznek a szintén veretlenül végző Graz Giants megelőzéséhez. Végül a Wolves pontkülönbsége +149 pontos, míg a Giants-é csak +119 lett, így a magyar csapat utazhatott Bécsbe megvívni a másik csoport győztesével, a Vikings Juniors-szal a döntőbejutásért.

Az elődöntőben a Wolves 40:14 arányú vereséget szenvedett, azonban egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet. A srácok idegesek voltak, négyszer adták el a labdát a redzone-ban (20 yardon belül), 4-5 TD benne maradt a csapatban. Ha egész szezonban jó csapatokkal játszanak, ez egy szoros mérkőzés lett volna. Mi sem jelzi ezt jobban, minthogy a Wolves 405, míg a későbbi bajnok Vikings csak 270 támadó yardot hozott össze. A csapat edzői meg is kapták a szezon legnagyobb elismerését – már blogunk „Év Magyar Csapata” címe mellett -, amikor Karl Wurm, a Vikings elnöke áradozva gratulált teljesítményükhöz. Aki nem tudná, a Vikings egész Európa legeredményesebb csapata, négyszeres Eurobowl győztesek, éves költségvetésük egymillió euró körül van.

A Kisfarkasok így utazhattak Innsbruckba megvívni a másik ág vesztesével, a 2007-es bajnok Swarco Raiders Tirol csapatával. Ha az osztrákok szponzora, a Swarco ismerős lenne, az azért lehet, mert például a Swarowsky kristály az egyik érdekeltségük. A 11 órás buszút éreztette hatását a srácokon, az első negyedben a Raiders 16 pontot szorgoskodott össze, míg magyar oldalról csak egy hatos került az eredményjelzőre. A második negyedben tovább nőtt a különbség, újabb két osztrák touchdown mellett csak egy Farkas pontszerzés jött össze, a félidőre 28:13-mal vonultak a csapatok.

A Wolves Juniors egy nagy, fizikális csapattal került szemben, azonban senkinek eszébe nem jutott 15 pontos hátránynál feladni a meccset. Az edzők a félidőben rendet raktak a fejekben és megbeszélték főként a védelemmel a szükséges változtatásokat. Ennek meg is lett az eredménye. A második félidőt úgy sikerült lehozni, hogy nemhogy pontot nem szereztek a tiroliak, de first down is csak kettőt értek el. A negyedik negyed közepére 27:28-ra alakult az állás, azonban a Wolves kihagyta a kétpontos kísérletet, ami nagy nyomást helyezett a védőkre. Amennyiben az osztrákoknak sikerült volna egy hosszú támadást vezetnie, amely akár csak mezőnygóllal ér véget, a magyar esélyek elszálltak volna.

Ehhez képest a hátralevő hét percben a Wolves vezetett két hoszzú támadást, az első ugyan elhalt a Raiders 3 yardos vonalán, azonban végeredményben megpecsételte az osztrákok sorsát. Ez egy a junior csapatra kevésbé jellemző, fizikális, erőfutásokra épülő támadássorozat volt, amely teljesen felőrölte az osztrák fiatalokat. Egy gyors „3 and out” után két és fél perccel a vége előtt újra a Farkasoknál volt a labda, Bencsics Márk 50 yardos futásával megközelítették a célterületet, majd pár akcióval később, 40 másodperccel a vége előtt Danku Dávid bevetődött az end zoneba. A kimerült osztrák csapatnak alig fél perce maradt a pontszerzésre. A Wolves épp pályán nem lévő játékosai összekapaszkodva nézték végig az osztrákok három sikertelen passzkísérletét, melyből az utolsó Varga Ferenc kezei között kötött ki, ahogy a meccs utolsó másodpercei leperegtek.

A junior csapat játékosai már idén is jelentős szerepet vállaltak a Wolves felnőtt csapatában. Bencsics Márk irányítót talán nem kell bemutatni, több meccsen is kezdőként lépett pályára. Szűcs Máté az év során a Wolves talán legeredményesebb védőjátékosa volt, Pfeilmayer Dávid és Kovács Gábor a támadófalban terrorizálta az ellen védőit, míg Bíró Szabolcs full back a magyar bajnokság elődöntőjének legértékesebb játékosa lett. 2009-re azonban „elballag” a junior csapat első „évfolyama”, 15-en öregszenek ki a korosztályból, és ezek közül a játékosok közül varhatóan vagy 10-en a Wolves első számú csapatában kötnek ki. Mi több, 5-6 közülük már most kezdő kaliberű játékos, és a többieknek sem kell sok idő majd, hogy beépüljenek a csapat alapszövetébe.

Ezek a játékosok 15-16 éves korukban kezdtek el játszani, sokkal korábban, mint a hazai, vagy akár a Wolves játékosok nagy része. Ennek köszönhetően sokkal inkább készség szinten tudták elsajátítani a játékot, sebességben és robbanékonyságban egy új szintet képviselnek. Ráadásul a Wolves Juniors-ban egy sokkal összetettebb támadószisztémát tanultak meg, mint amit a nagy Wolves idáig játszott. Amennyiben sikerül ezeket a fiatalokat beépíteni a nagycsapatba és a „spread offense”-t hatékonyan átvenni, a Farkasok 2009-es ellenfeleinek nem lesz kegyelem.

A cikk kapcsán kaptam egy levelet Kovács Zsolttól. Leközöljük, csak hogy érzékeltessük milyen szintű munka és elkötelezettség van a junior csapat teljesítménye mögött.

"tegnap költöttem el 130 usd-t :-)

ilyenekre:
texas tech style spread off playbook 49,99 usd
spread off playbook 25,99 usd
zone off playbook 17,99 usd
option off playbook 17,99 usd
goalline off playbook 17,99 usd

ma reggel nyomtattam ki, kb 500 oldal :-))

és még ezt fogom megvenni ->hybrid spread option shotgun off (ezt használja a florida gators) 94,85 usd (330 oldal)

amúgy meg jó lett a cikk!"

Mindez nem pénz kérdése, junior csapatot fenntartani és az osztrák bajnokságban indítani nem éppen kifizetődő üzletág. Ez elszántság és fanatizmus kérdése. A Farkasok borzasztóan szerencsések, hogy az utánpótlás képzésük három futballfanatikus kezébe került, akik napi 5-6 órában, pénzt, szabadidőt és fáradtságot nem kímélve képesek ezzel foglalkozni, egy fillér ellenszolgáltatás nélkül. Képzik magukat, tanulnak, utaznak, meccset néznek és elemeznek, nem ismernek megalkuvást. Kívánjuk, hogy összejöjjön legnagyobb álmuk, és a nagy példakép Vikings-hoz hasonlóan a Wolves egyszer Eurobowl-t nyerhessen.

12 komment

Címkék: hazai mafl junior budapest wolves afboe


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr23761728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Garfield 2008.11.12. 08:23:46

Gratulálok a Wolves Juniors minden tagjának, edzőjének és segítőjének!

Dharma · http://arcadia.blog.hu 2008.11.12. 10:39:10

Öszintén gratulálok!
Hajrá Farkasok!

pc_x 2008.11.12. 12:19:51

Azért az Arénán nyújtott teljesítményt se felejtsük el... :D:D:D
Illetve, hogy már 2006-ban is megpróbálkoztunk az osztrák juniorral és ott volt egy adminisztratív vereség :(

Motivator · http://Motivator 2008.11.12. 12:54:13

Igen !! 2006-ban indulunk elöször az Osztrák Junior kupában, de ott egy adminisztrativ vereség miatt nem jutottunk a rájátszásba.

mdi 2008.11.12. 12:57:20

Hoppá, ez nekem kimaradt.

Maximilien 2008.11.12. 13:43:01

Pc..A videon is látszik,hogy mutatom a hot route-ot kb 7:35nél...ennyit rólad:D

tak10 2008.11.12. 14:00:02

kedves mdi!

koszonet a cikkert, benne van minden, amit a nagykozonsegnek erdemes tudni errol a csapatfelepitesrol.
lehetne cifrazni, csurni csavarni, de te megfogalmaztad azthiszem a lenyegi dolgokat, meghozza objektiven, nem omlengve, korrekten.
azert van ennek ara is, hogy ok harman, az edzoi triumviratus, ami azert mar folyamatosan bovul szerencsere, ilyen fanatikusok, de a "gyerekek" szereplese a bajnoksagokban mindig eltorlik a negativ dolgokat. hal'istennek!
szoval emelem kalapom, go-go-go wolves jrz!
a

Francesco · http://francesco.blogol.hu 2008.11.12. 16:20:52

Nagyon tetszik a cikk!
Köszi!

Cupák 2008.11.12. 21:36:14

Nekem is teccik:) A wolves juniors is 2005ben alakult, ősz elején ha jól emlékszem:)

fighting 2008.11.13. 11:48:46

Bizony 2005 szeptemberében, és az első edzésen talán ha 10-en voltunk, de novemberben az első havas edzésen már közel 40-en.
Szép utat jártak be!
Amúgy nagyon jó a cikk!

88as 2008.11.15. 17:17:22

Remek cikk!!! ;-)
süti beállítások módosítása