HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2008.12.10. 16:21 mdi

Kész átverés (2009. évi versenykiírások)

Bookmark and Share

Az alábbiakban egy levelet közlünk, melyet neve elhalgatását kérő olvasónktól kaptunk. Noha van benne a félinformáció, illetve ebből eredő hibás következtetés, leközüljük - megjegyzéseinkkel ellátva - a "közhangulatot" lefestendő. A 2009-es versenykiírásról saját elemzésünket pénteken rakjuk ki.

Amerikaifootball szeretőként és játékosként is vártam már a következő évi versenykiírást, de a Mikulás csalódást okozott. A MAFSZ által tegnap nyilvánosságra hozott 3 osztályú bajnokság kiírás jó néhány jogi és szakmai kérdést felvet.

A bajnokság felépítése és logikája egyértelműnek tűnik. A már 2008-ban MAFSZ tagsággal rendelkező csapatokat sorolja az I és II. Divízióba, még az újonnan csatlakozott 6 csapat kibővítve a DIV I-es egyesületek második csapataival kerültek a DIV III-ba.

Jogi szempontból az alábbi kérdések fogalmazódnak meg bennem a kiírás láttán:
A tavalyi bajnokságban 8 egyesület vívta ki magának az I osztályú indulás jogát. A 8 egyesületből a VIPERS kiesését követően még mindig 7 csapat indulhatna az I. osztályban. Adódik a kérdés, milyen logika mentén válogatott a szövetség a csapatok közül és fosztott meg önkényesen 2 csapatot (Nagykanizsa, Szolnok) az I. o. indulás jogától? Kérdés, hogy a két csapattal vajon előre egyeztetett a szövetség?

A két csapat előre jelezte a szövetségnek, hogy nem kívánnak résztvenni a Div1-ben 2009-ben. Erről bővebben a szövetség honlapján.

Ha igen, akkor felmerül az is, hogy egyes csapatok már a kiírás előtt rendelkezhettek információval a bajnokság lebonyolítási rendjét illetően, és ez alapján hozhatták meg döntéseiket, még mások a 2 osztályos bajnokság tudatában „építették a jövőt”. Gondolok itt például az újonnan szövetségbe lépőkre. Ők vélhetően fejlődésük és a nagyobb sportbéli kihívások okán választották az anyagilag nagyobb áldozattal is járó szövetségi tagságot és cserébe most ismét indulhatnak a „Rookie kupában”, ráadásul – erre még később visszatérek – a Rebels-szel nehezítve, vagyis csak matematikai esélyük van a magasabb osztályba lépésre. Két évre bebetonozták őket a DIV III-ba. (A Kistarcsa talán sejthetett valamit, hiszen így van egy esélyük a wildcardon?)

Valóban nem volt szép eljárás Div2-be hívni a csapatokat, majd Div3-at kiírni.

Ha nem egyeztettek a Kanizsával és a Szolnokkal, akkor vajon ők mit szólnak, hogy egyik pillanatról a másikra a DIV II-ben találjál magukat?
A csapatok jogán kívül a játékosok egyéni jogai is sérültek. Ha valaki például azért igazolt a nyári időszakban valamelyik csapathoz mert mondjuk a DIV.II-ben szeretett volna játszani, most már megeheti amit főztek neki, több átigazolásra nincs módja.

A szakmai kérdések a fentieknél összetettebbek. Haladjunk felülről lefelé és vizsgáljuk meg az egyes divíziókat.
A DIV I. 5 csapatból áll. Az 5 csapatból az „ alapszakasz” után 4 jut a rájátszásba, ahol eldől a bajnokság sorsa. A DIV I kimenetele egyértelmű, a bajnokság érdektelenné vált. Már most megjósolható, hogy a Farkasok és a Tehenészek játsszák a döntőt, az egymás elleni alapszakasz eredménytől eltekintve valószínűleg 100%-os mérleggel. Ráadásul az 5 csapat 5 alapszakasz mérkőzést játszik. Nem tudjuk ugyan a sorsolási szabályokat, de feltételezve, hogy mindenki játszik mindenkivel, plusz egyet meccsel még valakivel másodszor is, könnyen beláthatjuk, hogy a bajnokság lebonyolítási rendje nemhogy tompítaná a sorsolás „szerencsefaktorának” hatását, hanem meghatározó tényezővé lépteti elő. Gondoljunk csak bele, hogy a körmérkőzések után kialakult – elvileg az erőviszonyokat valóságosan tükröző -  sorrendet plusz egy sorsolt mérkőzéssel összekavarják, ahol az utolsó két helyen álló csapatnak nagyon nem mindegy, hogy az egyik mondjuk a Wolvesszal játszik, még a másik egy vele egy súlycsoportot képező csapattal.
Harmadszor kicsit furcsán hangzik: 5 csapatos alapszakasz 4 csapatos rájátszás.

Az 5 csapat, amely az első osztályban fog játszani sokkal inkább egy szintet képvisel, mint a 2008-as Div1 csapatai. A sorsolásos rendszert mi is szerencsétlennek érezzük és valóban eldöntheti a kiesést, hogy ki-kivel játzsa a plusz egy meccsét.

A DIV II.-vel, ha csak szűken erre az osztályra fókuszálunk és figyelmen kívül hagyjuk a környezetet, önmagában különösebb gond nincs. A lebonyolítási rendszer megegyezik a tavalyi – egyébként véleményem szerint jó – rendszerrel. A WILDCARD intézménye az induló csapatokat még megváltoztathatja, de erre inkább a DIV III kapcsán térnék vissza.

A DIVIZIÓ III „intézménye” rengeteg sebből vérzik. Már egyszer leírtam, de még egyszer megismétlem: a legnagyobb átverés az új szövetségi tagoknak, akik jelentős anyagi többletvállalásért szinte semmit nem kaptak.
Ráadásul többet fizetnek, mint a Div2 csapatai (255e vs. 280e).De menjünk szépen sorjában.
Az indulók végleges listája a WILDCARD rendszer miatt még változhat és véleményem szerint változni is fog. A WII valószínűleg simán nyeri a Wildcard meccset és fellép a DIVII-be. A Titans II (alias Kistarcsa) vagy feljut vagy nem, de a kialakult végleges DIV III mezőnyből mindenképp kilóg a Rebels.
A Rebels játékosai VIPERS színekben kivívták maguknak az I. osztályú, önálló indulás jogát. Akaratukon kívül egyesíteni akarták őket a Titánokkal, amit a társaság nem fogadott el, továbbra is önállóan szerettek volna indulni. És innentől kezdődik a kálváriájuk. Eléggé vitatható módon először elvágták előttük a DIV I. indulás jogát, majd miután új egyesületet találtak, jelen kiírással a DIV.III-ba száműzték őket. Talán ők ennek a bajnoki rendszernek a legnagyobb vesztesei és ha összeesküvés elméletet és szándékosságot nem emlegetünk, akkor is méltánytalan ami velük történt. Minimum 2 év mire az egyébként megérdemelt helyen szerepelhetnek, mellyel olyan mély szakadékba lökték őket, ahonnan csapat legyen a talpán aki kimászik.
Ha mégis együtt maradnak és nekiindulnak a felfelé vezető útnak, – feltételezve, hogy a WII a másodosztályban fog indulni – toronymagasan ők a DIV.III esélyesei. A többi csapat reálisan csak a 2010. bajnokságban számolhat a feljutás esélyével.

A volt Vipers játékosoknak tisztában kellett lenniük azzal, hogy az első osztályú indulás jogával az egyesület rendelkezik és nem ők, mint magánszemélyek csoportja. Maximum erkölcsi érv áll mellettük, azonban jogilag lehetetlen az első osztályba sorolni őket.

További jogi problémát vet fel a WILDCARD rendszer: milyen alapon kapja meg 2 csapat a Wildcard meccs jogát és a többi miért nem? Miért van rá nekik joguk és a többinek nincs? A többi csapatot milyen jogon diszkriminálta a szövetség? Valóban nehezen indokolható a Wildcard rendszer, azonban erről bővebben írunk pénteken.

Ha most holnap mondjuk a Tataiak egy merész ötlettől vezérelve megegyeznek a Győrrel és SharksII-ként neveznek akkor ők is játszhatnak? (ez csak példa volt. sic).
És egy szubjektív vélemény a végére: ezzel a kiírással sem a csapatok fejlődését, sem a bajnokság izgalmasabbá tételét, sem a sportág népszerűségének növekedését nem segíti elő a szövetség, sőt…

Pedig lett volna néhány lehetőség egy igazságosabb és a jövő szempontjából megalapozottabb lebonyolítási rendszerre is. Csak néhány lehetséges variáció:

A DIV.I  7 csapata mellett méltányossági alapon megadják a jogot a REBELSnek, ezzel 8 résztvevőre bővítve a divíziót. A lebonyolítási rendszer a tavalyival megegyezően alakulhatott volna. Ebben az esetben a DIV.II –ben azonban 17 csapat lett volna, ami meglehetően megbonyolítaná a rendszert, de erre is vannak megoldások.
A DIV.I. marad 7csapattal. Ebben az esetben a DIV.II-ben 18 csapat van. 3 db 6 tagú csoporttal, a két csoportelső automatikus rájátszásba jutásával, valamint a csoport harmadikok közül a két legjobb kiválasztásával (akár elért eredmény alapján, akár jó értelemben vett wildcard rendszerrel) a 8 fős playoff mezőny rendelkezésre áll.
A szövetségben jelenleg 25 csapat van. A második csapatok indítási joga nélkül 23 lenne. Ha ehhez hozzávesszük a Kistarcsa önálló indulásának lehetőségét, az 24 csapat. Matematikailag tökéletes szám egy 6 csoportos, csoportonként 4 csapatos rendszerhez. A mostani DIV.I csapatokat a csoportok élére kiemelve biztosítható lett volna egy erőviszonyokat tökéletesen figyelembevevő, NFL-hez hasonló rendszer. Nem is beszélve arról, hogy ezt már ki sem kell találni, hiszen létezik és véleményem szerint a csapatok és a sportág fejlődését is ez segitenék a legjobban.

Mi inkább egy 20 csapatos, területi csoportos másodosztályt támogatnánk, a Div1 csapatoknak semmi értelme a többiekkel mérkőzni és fordítva.

Ezek azonban csak álmodozások, példák. A tény az, hogy Magyarországon jelenleg egy jogilag vitatható és szakmailag kifogásolható kiírás született és csak reménykedni tudunk benne, hogy a bajnokság indulásáig hátralévő rövid időben a szövetség újragondolja a lehetőségeket és egy jogilag és szakmailag is megalapozott kiírás alapján játszhatunk, drukkolhatunk.

81 komment

Címkék: hazai mafl olvasoi level


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr80815239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én 2008.12.10. 19:56:24

Véleményem szerint, míg a MAFL egy egyszerű vállalkozásnak tekinthető, tulajdonképpen egyszemélyes vezetéssel, nincs miről beszélni..

hird 2008.12.10. 20:26:52

Szerintem meg ez egy vélemény, amit lehet tisztelni, de az olvasottak alapján SEMMIVEL sem jobb, mint ami megvalósult. Más.
És inkább sértődöttséget vélek kihallani belőle, mint jobbítási szándékot.
Kár, hogy az éppen csak szárnyakat bontó szövetséget már bomlasztanák egyesek. (ha cinikus és általánosító lennék, akkor ide leírhatnám a fórumok egyik legelterjedtebb mondását:"nincs mit csodálkozni, ez Magyarország".)

hird 2008.12.10. 20:58:07

A félreértések elkerülése végett:

Javaslat, jobbító szándék, és kritika is helyénvaló minden területen, így a MAFSZ-nál is. Azonban a fenti írás tartalma, és megjelenésének módja nekem inkább tűnik áskálódásnak, mint jobbító szándéknak, konstruktív hozzáállásnak.
Az áskálódás pdig nem szép dolog.

géza 2008.12.10. 20:59:42

Vitatkoznék hird-el. A vélemény maga részrehajlás nélkül objektív (bár kicsit sokat foglalkozik a rebelszel). A példának hozott lehetőségek közül pedig az első kivételével jobb mint a megvalósult, mégpeidg azon egyszerű oknál fogva, hogy nem kivételez egyik csapattal sem. Egyébként magam részéről a megjegyzésként hozzáfűzött rendszert használhatónak és minden csapat részéről érdeksérelem nélkül elfogadhatónak tartom.

gondolkodó 2008.12.10. 22:16:16

Én még arra gondoltam, hogy mi lenne ha idén div1- div2vel menne le a bajnokság ha már hitegették a bejövő csapatokat, azzal a kitétellel h. jövőre az utolsó 6-10 csapat div 3-ba kényszerül. Ezzel lehetőséget adva vmilyen szinten a bent maradásra. mert sztem div 3ra szükség van, csak nem mind1 milyen erőviszonyok közt.
vélemény?

hird 2008.12.10. 22:47:23

Én tényleg nem vettem részt benne, tehát
1:nem vagyok érdeklet
2. nem tudom, hogy hogyan alkították ki az, amit

Azt viszont tudom, hogy szövetség összehozása a semmiből + bajnoki kiírás összehozása nem egy egyszerű feladat.
Az pedig valószínű, hogy nem 1 ember firkantotta le 5 perc alatt, hanem valószínűleg sok k2-46..16 szemközti megbeszélés és még több óra/nap alatt alakult ki.

Ehhez képest lehet kritizálni, de a fenti stílus nekem a partvonalról való tipikus bekiabálás esete, (nem) kis érintettséggel/részrehajlással/sértődöttséggel fűszerezve.

Erre alapoztam a fenti hozzászólásomat.

hird 2008.12.10. 22:48:49

2-4-6...16 szemközti megbeszélés...

géza 2008.12.10. 23:17:58

gondolkodó.
Ez is lehet megoldás. Szerintem minden megengedett a szövetség részéről és minden elfogadandó a csapatok részéről, ami előre megmondottak alapján történik.
hird.
mire alapozod a véleményed? Szerintem az iromány csak felfedi rendszer nagyobb visszásságait. Részrehajlás akkor lenne, ha vmelyik csapat érdekeit akarná képviselni, de ilye nem látok benne. Próbál a tényekre szorítkozni.Lehet, hogy nálad van érintettség?

géza 2008.12.10. 23:27:39

Egyébként meg vettem a fáradságot és kicsit utána néztem. Álljon itt egy korábbi közlemény a a MAFSZ honlapjáról:

"Tájékoztatjuk azon egyesületeket, melyek jelezték indulási szándékukat a 2009. évi felnőtt, férfi, divízió II-es magyar bajnokságban, de még nem tagjai az MAFSZ-nek, hogy felvételi kérelmüket, és vele minden kötelező okmányt legkésőbb 2008. október 15-ig juttassák el a Szövetség részére. A határidőt követően beérkezett, új tagsági kérelmet benyújtó egyesületet számára nem tudjuk biztosítani az indulási jogot a 2009. évi bajnokságra."

Vagyis DIV II! elvileg ez hivatalos MAFSZ közlemény. Ezek után teljesen érthető a fogadtatás a DIV III-t illetően.

Szerintem ezt az idényt le kéne zavarni 2 divízióval , előre megmondani, hogy jövőre már 3 lesz és ettől kezdve senki nem szólhatna egy szót sem.

hird 2008.12.11. 00:02:39

Nem vagyok érintett. Vagy elhiszed, vagy nem...
Viszont van szervezési tapasztalatom, öszzehoztam már pár dolgot én is. Erre - és a fent leírtakra - alapoztam a fentieket.

hird 2008.12.11. 00:09:15

Egy ilyen volumenű dolog összehozása általában nagyon sok háttéregyeztetést igényel, ahol különböző érdekek ütköznek, és ezek eredője a végső megállapodás.
Abból a hangvételből/hozzáállásból, ami a posztból leszűrhető, szerintem levonhatók az általam leírt következtetések.

tulok 2008.12.11. 02:27:27

Ha valaki végigolvasta volna a kiírást az tudná, hogy a DivIII két döntős csapatának van esélye a feljutásra a DivII-be. Mért olyan rossz ha valaki saját sújához mérten játszik és nem egy erősen ingadozó eredményű bajnokság van. Ez csak sértődöttség hogy: "nekem a divIII-ba kell indulni." Előbb bizonyítson hogy jók.
Valaki írta:"Rebels szappanopera" hát már én is unom a 154.résznél tartunk de csak a sírás megy. Lett volna lehetőség több csapatnál is nekik, Titans, Cowboys is tett ajánlatot, a farkasok is hívták őket de ők meg akarták mutatni, hát itt a lehetőség.

Arról mindenki elfelejtkezik, hogy az 5 divI-es csapat lemondott a tavaszi bajnokságról, hogy az új csapatoknal ne legyen dünnyögés ugyanis nincs elég bíró. Nem saját ötletük volt hanem az ujjonan érkezőkért teszik.pl.cow vagy wol. a cefl-ben összel is játszanak+rájátszás és igen sűrű lesz a programuk. De ezt nagyvonalúan elfelejtik az emberek és csak a szájtépés megy, hogy nekik mi jár.

tulok 2008.12.11. 02:36:07

nemtudom miért kéne pár új csapat igényéhez igazítani a bajnokságot, még szinte be se léptek a szövetségbe de már megmondják, hogy is kell csinálni. Miért nincsennek itt a divI-es csapatok szájtépői? (talán mert edzenek és nincs idejük ilyesmire:))
Talán ott fenékig tejfel? Szerintem nem, csak ők már megszokták, hogy az eredményekért kemény munkával kell fizetni, kompromisszumok kellenek az egymás mellet éléshez, ezt mindenkinek be kellene tartani, érdekes a régi nagy csapatok már tudják ezt.
Talán nem csak szakmailag lehetne tanulni a divI-től.

tulok 2008.12.11. 02:44:52

Ráadásul minden segítő kézre szükség van a szövetségben is, ott vannak a bizottságok ahol lehet érdemi munkát végezni, csak amikor dolgozni kéne, tenni érte kemény munkával valahogy nincs tolongás.
Kritizálni, összeesküvés elméletet gyártani, vádaskodi arra bezzeg van jelentkező. Meg kell szokni, hogy egy rendszernek a része minden csapat, amit szövetségnek hívnak.

géza 2008.12.11. 10:22:43

Igazából akár egyet is érthetek tulokkal és hirdel. Csak azt az egyet magyarázzátok meg, hogy miért nem lehetett előre tizstázni a feltételeket? akkor tényleg senki nek szólhatna semmit

apika 2008.12.11. 10:45:25

Nekem ez a levél eléggé egyoldalú, amit mdi kapott. kicsit savanyú a szőlő, és kicsit unalmas a téma.
Ok, korábban kaptam egy megoldást a sok csapatos lebonyolítási rendszerre vonatkozóan, csak nem nagyon van megfelelő számú bíró, hogy azt meg lehessen megfelelően valósítani.
Jó lenne, ha ez a vipers, rebels téma és nyavajgás lezárulna végre. Ha végre olvasnának a sorok közt belátnák, hogy nem elég a pályán nyújtott teljesítmény, hasonlóan fontos a megfelelő management. Náluk ez nem sokszor volt még meg. Szépek a baráti kis közösségek, melyek csapatnak hívják magukat, de szem előtt tartva a szövetségi kötelezettségeket, ez ma már nem elég, sőt......sem ér. Nem hiába vannak elől azok a csapatok, akik összeszedett háttérstábbal rendelkeznek. Ez ma már alap. Mindenki a saját magának legtökéletesebb megoldást szeretné, nincs mindig ilyen...ezen jó, ha elgondolkozik talán minden csapat...

tulok 2008.12.11. 11:11:42

Géza, szerinted ha nem jó a csoportbeosztás akkor inkább nem leszek szövetségi tag? akkor most itt egy sör-virsli kupa szervezéséről beszéltek nem egy szövetségi hovatartozásról. Hogy valaki belép a szövetségbe nem egy kupának a részvételébe lép be, hanem egy szervezeti működés részévé válik, ahogy a szöv. résza az európai szövetségnek, és ott sem a frissen belépett kis balkáni országokhoz igazítják a működést, azon miért nem vagyunk meglepve. Ha részese akarunk lenni alkalmazkodnunk kell. Hogy a csapatok kapnak versenyzési lehetőséget nyilván a szöv. munkája az is, ahogy sok más is. Vannak bíróink - több bírónk van mint pl a cseheknek akiknél 15éve van szövetség, vagy van edzőképzés, szövetségi edzőtábor, tv megjelenés, döntő szépen be lett promótálva több ezer ember volt kinn, a wilsontól a szöv-ön keresztül labdákat kapnak minden évben a csapatok, számítógépes adatbázisban van a játékos nyilvántartás, statisztikák készülnek, pom-pom bajnokság, pályázati lehetőségek meg mittudom én még mi minden van, persze kicsit sárgán, kicsit savanyún de a mienk. Ezekhez mind lehetne kommentelni, hogy miért szar és öklöt rázni, de senki nem áll oda konstruktiv ötlettel hogy majd én megcsinálom. Ha nem teszünk érte neis szóljunk be szerintem. Én jó pár éve sportolok és sok szart láttam talán azért látom máskép adolgokat.

géza 2008.12.11. 11:25:56

Tulok. Nem a csoportbosztással vn a gond. Egyébként értem amit mondasssz, van igazságod is, csak azt próbálom mondani, hogy ne elpődjünk meg a kiírás fogdtatásán, ha utólag derül ki, hogy töke van a menyasszonynak.

Németh Gyula 2008.12.11. 11:29:19

Apika, logikusan gondolkozva nyilván nem azért hagytuk ott a Vipers-t mert tetszett a management. Másrészt sosem sírunk, maximum ha valaki elkezd ócsárolni minket.

mdi 2008.12.11. 11:59:26

Re: Németh Gyula
Lehet, hogy nem ti "sírtok", hanem független szimpatizánsok, de ha visszanézed a legutóbbi 10 bejegyzést, ahol 5-nél több komment van, mindegyiknél beírta valaki a vipers-rebels dolgot. Fárasztó.

Németh Gyula 2008.12.11. 12:02:15

Nekünk is.

Songi · http://Songi. 2008.12.11. 12:14:30

GÉZA!!!!!
Azt értsük meg már végre, hogy a csapatok, nem a div2-be léptek be hanem a szövetségbe!!!!! A szövettség rendez verseny sorozatokat pl div2 és oda külömböző érvek alapján sorol be csapatokat, és biztosítja a kiesés és feljutás lehetőségét! a verseny sorozatokra évente nevezni kell! Ha elfogadod nevezel ha nem fogadod el nem nevezel! Ennyi! Ha egy szövettségi csapat nem nevez sehova attól még a szövetség tagja marad! Csak ennek nem sok értelme van!(szerintem)

norbörg 2008.12.11. 12:37:44

üdv!

Valóban úgy tűnik, hogy beharangzás nélkül, meglepetésszerűen lett bevezetve a divIII. Annak ellenére, hogy a lebonyolításnak vannak hátrányai, és hátrányosai is, be kellene látni, hogy nincs 5 - 6 DivI szintű csapat, nincs 15-20 Div II szintű csapat. Muszáj osztályozni valahogy. Még ha sokaknak fáj is... de el kell valamilyen irányba.

Rebels: Ha valaki olvassa a netes megjelenéseket, tudhatja, hogy a csapat nem sír, hanem elszántan, emelt fővel készül arra, hogy tudásához méltóan szerepeljen a szövetség által kijelölt osztályban. Sajnos ebben az esetben a méltányosság nyelve lefelé billent, de a szabály az szabály... Ennyi!
Valóban unalmas már ezt mindenféle témához hozzácsapni!

Norbörg

Saját vélemény 2008.12.11. 12:44:13

Én úgy gondolom, hogy ennyi csapatnál már indokolt a 3 osztályos bajnokság, de ezt a formáját a bevezetésének én sem tartom szerencsésnek:
- Első sorban visszautalnék az "edzők és edzők" című írásra, ami pont arról szól, hogy egy csapat által képviselt szint nem attól függ, hogy mikor alakult, hanem attól, hogy milyen minőségű és mennyiségű a bele tett munka, az idei bajnoksági kiírás pedig egyértelműen az alakulás/tagság szerin sorolja be a csapatokat. Nem gondolom, hogy azok a csapatok, amelyek egy div II bajnokságot lejátszottak élesen elhatárolódnának a frissen jelentkezet csapatoktól a rutin miatt, vagy a háttérmunkájuk annyival jobb lenne. Egy évnyi előny a Sport hazai viszonyai mellett még azt hiszem ledolgozható.
- Másod sorban ezzel az újonnan alakult csapatok elég nehéz helyzetbe kerülnek: Szponzort/játékost találni ehhez a sportághoz igen nehéz, és ezt úgy, hogy az előbbre jutásnak csak a matematikai esélye van meg, még nehezebb. Sokkal jobb lehetősége van egy csapatnak a megerősödésre, ha az érdeklődők látják azt, hogy van jövője. Márpedig a vidéki csapatok ( Jászberény, Szeged, Fehérvár, Tata ) hátráltatása nem segít a sportág elterjesztésében.
- Harmadszor, a csapatok, ahogy idézve is volt, valóban div II.-re jelezték indulási szándékukat.

Ezek miatt én is egy 20 csapatos divII es bajnokságot tartok jó megoldásnak, ahol már az indulásnál tisztázva van az, hogy hány csapat és milyen rendszer szerint kerül harmadik osztályba sorolásra.

SV

mdi 2008.12.11. 12:46:20

Songi ezennel megkapja a Felkiáltójel Legfelsőbb Lovagja címet.(!!) Aki egy kommentben 15-nél tobb !-t ír, automatikusan a lovagrend tagjává válik.(!!)

Tightend 2008.12.11. 13:23:21

Ebből az esetből is látszik mennyire fontos a megfelelő kommunikáció, illetve milyen következményekkel jár annak hiánya.

Ha a mostani DIV III-asoknak konkrétan az arcukba mondták volna, hogy "elképzelhető egy esetleges 3. osztály is, de még nem tudjuk mi lesz", most nem lenne háborgás, legfeljebb minimális szintű.

Ahogy kiveszem a csapatoknak is ez b@ssz@ leginkább a csőrét, hogy konkrétan nem erről volt szó. Akik meg nem érintettek ebben az ügyben, nem beszéltek a szövetségtől senkivel, stb. meg úgyse tudják mit mondtak nekik, így ítélkezni sem tudnak. Én személy szerint elhiszem, hogy ígéretet kaptak a DIV II-re, így mindenképpen jogos a félretájékoztatás miatti felháborodás.

2008.12.11. 13:58:13

én nem hiszem hogy a versenysorozatra vagy kiírásra kaptak bármilyen igéretet, az igazábol nem is hiszem, hogy témája lenne a felvételnek. Továbbra sem kötelező a szövetséghez tartozni ha valkinek nem tetszik lehet tovább rookiekupázni

mdi 2008.12.11. 14:06:34

bé rosszul nem hiszed. a sportági szakszövetség pont az jelenti, hogy más nem szervezheti az adott sportágat Magyarországon.

tulok 2008.12.11. 14:09:43

saját vélemény kollégának:
szerintem divII-ben 4vereséggel sokkal nehezebb csapatot építeni, marketinget hozzátenni promotálni mint egy divIIIaranyéremmel, feljebbjutéssal, győztes meccsekkel. Aki meg nem éri el a DivIII döntőt a jelenlegi kiírással az meg miért akar egy Szolnokkal, Nagykanizsával, Debrecennel, Zalával stb-vel játszani. Nem hiszem hogy egy 60-0 ból lehet tanulni a vesztesnek, de azt tudom, hogy a győztes semmit nem tanul belőle, sőt. Miért kellene a közönségnek 60-0-as vérfürdőket végigunatkoznia.
Név nékül a 100-0as meccsen talán ha 2 db első kisérletet elért a veztes csapat, szerintem senkinek nem volt szórakoztató mérkőzés. A fejlődés első lépése, hogy a gyenge pontjaikat felismerjük, saját tudásunkat be tudjuk szintezni, szerintem ez hiányzik a dumagépekből.

géza 2008.12.11. 14:27:48

TIGHTEND!
Végre valaki megértette miről pofázok:)

Írásban, hivatalosan a DIVII-be hívták őket

Tightend 2008.12.11. 14:40:40



Pont ezt írtam. Te nem hiszed, hogy volt ilyesmi, de nem is TUDOD biztosan, tehát inkább ne nyilatkozz olyasmiről amit nem tudsz, mert nincs értelme.

tak10 2008.12.11. 14:56:53

sziasztok!
valamelyik kommentben benne van a bizottsagok mukodese felvetes. hat igen. a szovetsegnek kellenek az olyan arcok, akik hozzaertesukkel elosegitik a jatekvezetoi (itt a legjobb a helyzet, hiszen u. gyula nagyon jol kezben tartja a dolgokat), az edzoi, a fegyelmi/etikai etc bizottsagok napi eletet. nem konnyu feladat ez tarsadalmi munkaban. es ne gyertek a biroi fizetesekkel legyszi, mert az eloszlik, es kb apropenz...es ezt is kidolgoztak, sok-sok ido ment ra, foglalkoztak vele, a polgari foglalkozasuk mellett. ha a tobbi bizottsagban is igy mennek majd a dolgok, a szovetsegnek is konnyebb dolga lesz/lenne.
ki az aki bevallalja, ez a kerdes.
nekem van az edzoire elkepzelesem, de a srac 8 oraban dolgozik kemenyen, utana edzeseket tart, utazik scoutolni kulfoldre, veszi a szellemi taplalekot magahoz a neten, konyvek formajaban etc...ha ot pl megfizetnek valamilyen formaban, biztos tovabbadna a "tudasat". az eredmenyei mar igazoljak, de lehet neki is kicsit sok(k) lenne meg plusszban most a szovetseg. nem beszelve arrol, hogy ott egyutt is kell dolgozzanak a tagok a burokraciaval, ami szinten egy kulon embertipust igenyel, turelmet, alkalmazkodast a kobon.
ennyi. szep napot!
ago

Saját vélemény 2008.12.11. 15:08:10

Tuloknak:
Egyetértek veled abban, hogy "saját tudásunkat be tudjuk szintezni", pont ez az egyik dolog, amit hiányolok a kiírásból, mert nem tudás, hanem "jelentkezési sorrend" szerint tölti fel a harmadik divíziót.
Erre bizonyos mértékig megoldás a wildcard, de azt nem értem, hogy miért csak a két csapatnak tették lehetővé. Gyakorlatilag, ha egy csapat ki tudja fizetni egy plusz meccs rendezését és ellenfél útiköltségét, és meg is tudja nyerni a meccset, akkor igazolhatja, hogy technikailag és anyagi háttér szempontjából is tudja vállalni a div2-t. Ha meg kikap, vagy nincs fedezete egy plusz meccsre, akkor tiszta a helyzet.
A hátrányát ennek abban látom, abban, hogy nem egy bajnokságon, hanem egy meccsen dől el, az, hogy ki jut fel, mert egy rossz nap, sérülés stb. bárkinek bejöhet.
Ez az ami miatt szerintem egy 20 csp-os div2 lenne a legjobb megoldás arra, hogy 2.-3. divízióra osztályozza a jelenlegi csapatokat.

SV

tulok 2008.12.11. 15:19:47

Saját véleménynek:
Nagy divII legyen? de mi lesz a 60-0as meccsekkel? Arról mi a véleményed, mert én leírtam. És ne mondja senki, hogy az új csapatok legalább fele nem kapna ennyit a fent leírt sok éves rutinos nagycsapatoktól.

géza 2008.12.11. 15:30:45

Tulok.
Nyilván nem cél 100-0-smeccsek szervezése, de a fejlődéshez és a végső sikerhez kellenek a pofáraesések is. Ha folyton csak az ovisokkal sakkozol, fel sem tudod mérni, hol tartasz a mesterekhez képest. Ha más nem, legalább saját bőrödön tapasztalod, hogy hova kellene eljutni.
A farkasokat és a cowbojokat leszámítva (esetleg még győr) a csapatok között nincs akkora szakadék,hogy ne lehetne őket egy osztályba sorolni.Nézd csak meg, hogy a többi csapat egymás közötti, tavalyi eredményei között nincs ilyen nagy arányú különbség. (pl:tigers@heroes 26-12 vagy titans@vipers 41-29). Ráadásul ha a maradék 20 csapat egy osztályban lenne, akkor mindenkinek jut erős is, gyenge is, így lehetne tanulni is és a sikerélményből is kijuthatna mindenkinek.

játékos 2008.12.11. 15:33:48

géza és tightend látja a lényeget. Továbbá véleményem szerint elég nagy méltánytalanság, hogy a tavalyi divII-eseknek egy szóval sem említették, hogy az utolsókat a kiesés réme fenyegeti. Ilyen egyszerűen sehol sincs, hogy az előző évi versenykiírást módosítják. Akkor már inkább vártak volna a wildcarddal 1 évet.

tak10 2008.12.11. 15:33:58

en remelem, hogy tenyleg van "kereslet es kinalat" az uj/legujabb/gombamod szaporodo csapatoknal... ertem ezalatt, eleg ember a hattermunkara, a sideline-ra, az erdeklodok szakszeru(!!!) kepzesere, a szponzoraciora, a meccsrendezesre, a penzugyekre, az adminisztraciora...etc. es szellemi kitartas es tudas a mukodteteshez. nem csak a hattermunkara ertem ezt, hanem az edzoi letre...azert azt nem akaszthatjak le a szogrol az emberek. TF, ok. van. aki elvegzi papirt kap rola. es aztan? eredmenyek? latjuk oket. tenyleg nem bantani akarom a legfrissebben erkezoket, de pesti reven frankon nem latom az ertelmet hosszutavon a tizedik, huszadik, szazadik csapatalakulasnak. kurva nehez kenyer ez. latjuk sokan testkozelbol. am mindenkinek tenyleg sok sikert es kitartast kivanok. e azt, hogy ha mar ujat alapitanak, ne szegyelljek a segitseget kerni a regi rokaknak. ha van idejuk es energiajuk, biztos segitenek. csak ne menjenek pocsekba jatekosevek ezen...szerintem.

tak10 2008.12.11. 15:35:45

termeszetesen a budapesti helyzetre ertettem az elozo kommentem...videken egyertelmu, hogy nem a pesti csapatokhoz megy az ember, ha a videki varoshoz koti a napi rutinja. pisz

Németh Gyula 2008.12.11. 15:55:53

60-0-ás meccsek lesznek idén is. Mindhárom divízióban. Tavaly is verte a Wolves elődöntőben a Titanst 55-8-ra, Annyi minimum lesz idén is.
Div II-ben mondjuk egy Fighters-Demons hasonló lesz. De ott a Szolnok is agyonver pár csapatot.
Div III-ben meg meglátjuk, de remélem a Rebels fog behúzni nagy győzelmeket.
Ugyhogy tök mindegy hogy van e Div III. vagy nincsen, alázás lesz ettől függetlenül mindenhol.

hird 2008.12.11. 16:05:35

játékos

"ilyen egyszerűen sehol sincs..."
Mire gondolsz? 10-15 éve (csak hogy visszafogott legyek) működő szövetségekre? 10-15 év múlva valószínűleg itt sem lesznek ilyen volumenű dolgok.

Itthon azonban ez egy igencsak formálódó szövetség és bajnokság. (négy évvel ezelőtt hány csapat is volt? aztán az azt követő években sorra?)
A MAFSZ, meg csak most lett/lesz sportági szövetség.

Ilyen helyzetben az ilyen bicsaklások simán beleférnek - és még jó, hogy ennyivel a szezonkezdet előtt. Ilyen kezdeti helyzetben ennél sokkal durvább gubancok is lehetnének. Akkor mi lenne itt?

Szerintem az új csapatoknak kicsit vissza kellene fogniuk magukat.

géza 2008.12.11. 16:28:39

A bicsaklások beleférhetnek. És mivel ennyivel a szezon előtt vagyunk, a bicsaklások kijavítása is belefér a szezonig.

RoboGó 2008.12.11. 16:51:15

Tisztelt Felek!

Csak hogy újfent tiszta víz kerüljön a pohárba, és a másik oldalról is történjen némi válasz. Kommentem szokás szerint magánvélemény, és a velem, vagy közvetlen környezetemben történt tényekre szorítkozik.

Az új tagok felvétele előtt, már július-augusztus folyamán nagyságrendileg tudvalevő volt, hogy hány csapat szeretne újonnan csatlakozni. Akkoriban ez a szám (div II-vel összesen) még kb. 15 környékén alakult. Ezek azon csapatok voltak, akik legalább 1 nyilatkozatukban, vagy fórumokon megpendítették a csatlakozás lehetőségét, tehát NEM hivatalosan. De mi már ekkor számoltunk velük a jövőre tekintettel. Az akkori terv az volt, ha valóban 15 körüli lesz a végső létszám, akkor az kezelhetőnek tűnt egy összevont Div II-es rendszer szerint is. Ráadásul, mint mondtam, ekkor még csak 4-5 új csapattal számoltunk, értük külön Div III-at indítani nem lett volna ésszerű. Szeptemberben ez alapján került ki a mafsz.org-ra a tagfelvételi kiírás, melyet most többen olyan kőbevésett ígéretnek vesznek. Ráadásul aki visszaolvasott, az rájöhetett, hogy szóról szóra ugyanez a felhívás jelent meg 2007-ben is. Csak azt felejtik el, hogy a dolgok közben máshogy alakultak.

A tagfelvételi határidő közeledtével már egyre világosabb kép kezdett kialakulni. Nemcsak az új tagfelvételre várók konkretizálódtak, hanem az is, hogy két Divízió I-es csapat kettes csapatot szeretne indítani. A harmadik ekkor még hezitált. Ekkor már októbert írtunk, és 18-ra bővült az esetleges létszám. Ekkortájt kaptam 2-3 új egyesületi vezetőtől telefont, amiben többek között érdeklődtek a lebonyolítás mikéntjéről. Ekkor mondtam nekik, hogy jelenleg hol tartunk, mivel még korai erről beszélni, elképzelhető az összevont Div II, de a külön Div III is. Persze ők kifejezték, hogy jobban szeretnék az összevont Div II-t, de azt nem lehet mondani, hogy a kiíráskor szembesültek volna először a Div III gondolatával. Legalábbis az a 2-3 egyesületi vezető, aki vette a fáradságot, hogy felhívjon. A Rebels/ExVipers nem volt köztük. Ugyan voltak bent többször is, de az Elnök úrral négyszemközt beszéltek. Azt nem tudom, hogy ott mi hangzott el, egy biztos, engem nem kerestek meg ilyen ügyben. Ugyanakkor volt a leendő új tagoknak egy tájékoztató ülés, kvázi "Nyílt Nap", ahol viszont Szövetségi tagságról esett szó, és nem konkrét bajnoki divíziós szereplésről. Div II-ről sem.

Szóval megtörténtek a tagfelvételek, és a Div I-es egyesületek részéről a nyilatkozattételek, hogy kívánnak-e kettes csapatot indítani. Ekkor világossá vált, hogy 18 egyesületről beszélünk egy esetleges Div II kapcsán. Ugyan ez a szám már határeset volt, de készült lebonyolítási terv összevont Div II esetére 18 csapattal. Ekkor még -csak hogy színesítsem a sztorit- Még arról is szó volt, hogy mindkét/három divízió esetén tavaszi-őszi lebonyolítási rendszer lesz, mert így lehet megfelelő mérkőzésszámot kiosztani a rendelkezésre álló játékvezetői létszámmal. Közben jött az EFAF Challenge Cup gondolata, amivel konkrétan október elején kerestek meg minket, szeptemberben ennek még nyoma sem volt. Ez tovább növelte elméletben a mérkőzésszámot tavasszal, mert akkor még 3 egyesület indulásáról volt szó. Ugyanakkor kénytelenek voltunk kivárni a hazai versenykiírások elkészítésével, mert a nemzetközi kupa köré kellett szervezni mindent, ugyanis az is egy közös kérés volt, hogy amikor nemzetközi meccs van, ne legyen más mérkőzés. November 11-ét írtunk, mikor megtörtént a budapesti EFAF meeting, ahol a 3 magyar csapatból 2 további 2 hét gondolkodási időt kért a részvételt illetően. A kiírás tovább tolódott e miatt. Közben, de már vastagon NOVEMBERBEN a Demons és a Soldiers jelezte, hogy mégsem Div I. Ekkor már 20 csapatra nőtt a létszám. Bár még ekkor is készült lebonyolítási terv az összevont Div II-re, látható volt, hogy ilyen létszám+nemzetközi mellett nem fog menni az összevonás. A Div I-esek ezt követően jelezték az őszi bajnokság szándékát, hogy legyen idejük tavasszal a nemzetközi kupára koncentrálni. Majd erre egy héttel a 2 függőben lévő magyar csapat bejelentette, hogy mégsem indul a Challenge Cup-on. De ekkor már nem sok mindent lehetett tenni. November vége volt, és beszűkültünk időben. Volt egy érthető nyomás a 20 csapat részéről, hogy Karácsonyra már tudják, hogy ki, kivel, hogyan és mikor, és már most el tudják kezdeni lefoglalni a pályákat, másrészről november 25-nél hamarabb nem volt biztos, hogy a nemzetközi versenynaptár miatt hány hétvégét tegyünk szabaddá. Hogy biztosra lehessen menni, és ne kelljen később kéthetente módosítani a kiírásokat, a legpesszimistább forgatókönyvvel számoltunk, és abba csak a külön Div II-Div III fért bele. Mind játékvezetői oldalról, mind lebonyolításilag, mérkőzésszámban és a nemzetközi igényeknek is megfelelően.

Csak pár tény, -bárki hibáztatása nélkül- összefoglalva:
- Július óta készül az MAFSZ a következő évre.
- A legkorábbi -ekkor még nem hivatalos- visszajelzések a csapatoktól szeptember végén érkeztek.
- A visszalépő egyesületek novemberben közölték ezt a tényt az MAFSZ-szel.
- Az EFAF október elején állt elő a nemzetközi kupa gondolatával.
- Az ebben való részvételt a hazai csapatok november utolsó hétvégéjén döntöttek el véglegesen.
- A duplikációkról október közepén értesült az MAFSZ.

Ha mindezek után még bárki is úgy gondolja, hogy egy szeptemberi, "bekopipasztolt" félmondatra hivatkozással elküldi melegebb éghajlatra az MAFSZ-t, tegye. Ha bárki jobb rendszert tud, jelentkezhet a Versenybizottságba, ott a lehetőség. De készüljön fel rá, hogy amit ma kitalál, azt másnap 20 körülmény fogja megváltoztatásra kényszeríteni. Aztán azt követő napon még 10, majd újabb 20. Mindemellett tartsa a határidőket, a rendszer feleljen meg mindenki elképzelésének, és már a legelején, még véletlenül se mondjon olyan félmondatot, amire hivatkozva 3-4 hónap múlva nem küldik el melegebb éghajlatra.

A "Wildcard" rendszerről nyilatkozni nem tudok, annak kialakításában még érintőlegesen sem vettem részt.

Mosolygó Róbert

játékos 2008.12.11. 17:01:34

Bicsaklások lehetnek, kezdő hibák beleférnek, de ez sztem azért durva, és konkrétan ezért máshol (régebb és nem régebb óta működő szövetségekben is) simán beperelhetnék a szövetséget. Ugyanis ezzel, h. lehet h. div3-ba megy a fighters és a bulldogs szponzorokat veszíthetnek. (Nem tudom hogy állnak szponzorilag.) A csapat nem lesz (olyan) eladható, értékcsökkenés. Persze kijavíthatják még a hibákat, és remélem úgy is lesz. Szövetséget vezetni komoly felelősséggel jár.

hird 2008.12.11. 17:14:46

Szövetség tagjának lenni is komoly felelősséggel jár. Például azzal, hogy nem kizárólag a saját érdekeit nézi a tag.
Viszont a tagság semmiképpen sem jár alanyi jogon! Úgyhogy aki csak vagdalkozni tud, annak jobb helye van azon kívül. Mint minden rendes társaságban.

hird 2008.12.11. 17:17:21

Ja és szövetség tagjaként az sem árt, ha meghallgatják egymást a felek (elolvassák egymás hozzászólását), és arra is próbálnának valamit reagálni, nem csak szajkózzák a saját álláspontjukat.

hird 2008.12.11. 17:28:06

Játékos
Mond már meg légyszíves:
Szponzori szempontból mennyivel lesz kevésbé eladható egy csapat CivII és DivIII között? Ha?

Nem főműsoridőben adják a meccseiket, csak később/előbb? Vagy kevesebb mecset ad a Eurosport/NASN/Sport TV? Vagy ezért nem 40ezer, csak 10 ezer ember megy ki a meccseikre?

Szerintem mindenki számára előnyösebb lenne, ha nem csak értelmetlen vagdalkozás lenne, hanem konstruktív hozzáállás.

hird 2008.12.11. 17:28:37

DivII és DivIII között...

Kekec 2008.12.11. 18:55:04

úgy látom én ide nem is kellek, megy nélkülem is a kekeckedés :)

88as 2008.12.11. 20:27:19

KEZDŐŐŐŐDJÖN MÁÁÁÁRRR A BAJNOKSÁG!!!!!!!!!!!!

zavar a csusztatas 2008.12.11. 20:43:25

Tisztelt Mosolygó Róbert úr!

Az a bajom a beírásával, hogy az a valóság egy lehetséges másik olvasata
Hány div1-es csapat kérte az őszi kezdést?
BC; GYS; BW ?
BT; NyT; KD; SzS; biztos nem kérte: ez három a négyhez
Tehát a Div1-es csapatok, nem kérték az őszi indulást az én olvasatomban.
Ezek után már jobban érthető a két csapat Div2-ben indulása, különben mit csinálnak szeptemberig??

Tudom ön ebben nem vett részt, de a "Wildcard" meg szerintem nem igazságos, ne legyenek egyenlőbb csapatok. A szabályok mindenkire vonatkozzanak, még csak a gyanú árnyéka se vetődhessen a ligára hogy egyes csapatokkal kivételezik. A BC végigjárta a BR végig fogja, ne kivételezzünk a BT-vel és a BW-vel. Sírjunk nevessünk együtt de a szabályok vonatkozzanak mindenkire.

Olyan versenykiírás meg nincs és nem is lesz ami mindenkinek tetszik.

mdi 2008.12.11. 21:17:38

A BC és a BW nem kérte, hanem elfogadta úgy tudom. Szerintem a Győr sem.

Viszont a Nagykanizsa és a Szolnok döntése ettől sztem teljesen független.

RoboGó 2008.12.11. 21:56:10

Én a tényeket írtam le, nem olvasgattam a valóságot, és egy nekem tetsző alternatívával kápráztattam el a Nagyérdeműt. Lehet a tényekről mást hinni, vagy "úgy tudni", attól még ez, és így történt. Ráadásul a fenti, amúgy kronológiailag is helyes leírásból kitűnik, hogy a két egyesület visszalépése megelőzte a többi div I-es egyesület beadványát, ami az őszi bajnokságot illeti. Az EFAF meetinget megelőző zártkörű megbeszélés alkalmával, én magam kértem meg a három csapatvezetőt, hogy ezt a felvetésüket saját maguk kommunikálják le a másik két egyesület vezetője felé, hogy még csak a látszatja se legyen annak, hogy az MAFSZ döntött, vagy presszionált bárkit is ezügyben.

A "Wildcard"-hoz továbbra sincs hozzáfűznivalóm.

mdi 2008.12.11. 22:24:16

Szakmailag a BPC-nek és BPW-nek nem előnyös az őszi lebonyolítás (magyar bajnokikkal készülnek egy esetleges CEFL rájátszásra). Ezért számomra hihetetlen, hogy ők igazán ezt akarták volna. Elfogadtak egy kompromisszumot. Az, hogy ki adta be a beadványt meg már csak politika és bürökrácia.

Ettől függetlenül "zavar a csusztatas" kommentje egyáltalán nem állja meg a helyét.

PubliKUS 2008.12.11. 22:44:28

Több százezret költünk a tv-s senki álltal nem nézett összefoglalókra, de arra se pénz, se gógyi, hogy ha a szövegtség hoz egy döntést azt jól lekommunikálja?

Már megint M. Róbert írogat be, persze úgy hogy ő senki és semmi, ő csak leírja a mindennapjait.

Nevetséges! Nyílvánosságra hozunk valamit, azonnal szervezünk rá interjút, cikket hogy elmagyarázzuk a kedves publikumnak!

Például, hogy miért kell a Wild Card, miért kerül többe a DIV III, stb...

Most meg M. Róbert kaparja a tapétát a falról, hogy ő senki és semmi de minden így volt! Nevetséges, ahogy a Wild Card is, meg az egész új három divíziós rendszer!

géza 2008.12.11. 23:19:51

Lehet , hogy matekból gyenge vagyok, de
DIVII 4x12=48 alapszakasz meccs + 2 +1 rájátszás meccs az 51 meccs.
DIVIII 8x3=24, +2+1 az 27 meccs, össszesen DIVII DIVIII 27+51=78 meccs.
20 csapatos divII esetén, mondjuk 5 db 4-es csoport a csoporton belül játszás esetén 20x3=60 meccs. Ha a kevés meccsszámra megyünk akkor az 5 csoportelső + a 3 legjobb 2. a nyolc között rájátszásban. Az ugyebár 4+2+1=7 PO meccs.
Összesen 60+7=67meccs. Az ugye kevesebb mint a 78. szerintem. és ha közelíteni lehet a 78 meccshez, akkor még a csoport másodikok között is lehet sorsolni a rájátszásba jutásért, vagy keresztbejátszásokat lehet csinálni a csoportok között, vagy mittudomén... CSak azt akartam megjegyezeni, hogy a mérkőzésszám csökkentése nem lehet indok a 3 divíziós bajnoksághoz.
De ha valahol elszámoltam, szóljatok!

farkas 2008.12.11. 23:23:19

ha ez van az a baj ha az van az a baj ha túlfőzöm a tésztát az a baj!

az a vicc, hogy az itt beirogatók mindenki egytől egyig valamelyik csapatnak a valamilye. ezért nem lesz itt soha kiegyezés
hajrá wolves csak hogy tiszán lássatok!

apika 2008.12.12. 09:36:07

Kedves Zavar a csúsztatás,

Te biztosan egy csapatvezető vagy, aki mind a hét csapat pontos véleményét tudod, hogy ki és miért, mit is nyilatkozott az őszi kezdésről...
"Hány div1-es csapat kérte az őszi kezdést?
BC; GYS; BW ?
BT; NyT; KD; SzS; biztos nem kérte: ez három a négyhez"
Ha igen, nagyon szép és jó, de én nem erről hallottam....pláne, hogy kettő már nem is annyira szeretné, szerette volna vállalni a div1 terhét a szavazók közül, illetve van egy PICI bírószámbeli hiányosság a képletben...ja és egy efaf és egy cefl kupa is...

bakmatyi 2008.12.12. 09:44:06

géza, biztos hogy matekból gyenge vagy, irány vissza általánosba! :D

Ha már szétfejelték az agyadat megbocsátom, nem ritka az errefelé.

Ha van egy 4 csapatos csoport és mindenki játszik mindenkivel egy meccset az pontosan: 3+2+1=6 meccs, 6 meccs * 5 csoport = 30 meccses alapszakasz, nem 60.

Ugyanígy számoltad el a többit is.

Mosolygó Úrnak pedig annyit mondanék, hogy már a kiírás kihirdetésével együtt ki kellett volna rakni egy közleményt a miértről, akkor nem találgatna itt mindenki az okokról. Szerintem mielőbb meg kéne tenni.

Amúgy minden tiszteletem azoknak, akik az idejükből áldoznak a honi amifoci szervezésére, akkor is, ha néha hiba csúszik a gépezetbe.

Kiváncsifáncsi 2008.12.12. 10:13:29

Akkor most ki kérte?
Vagy ki nem kérte?
Mert ha jól olvasom MR szerint hárman kérték igaz nem mondta meg kik
MDI szerint BW BC nem GYS meg szerinte nem
Akkor ki is kérte ezt, van ennek nyoma?
Vagy el kell hinni MR-nek
Mert itt mindenki hallott mindent!
Én meg csak kiváncsi vagyok
Azt is megértem ha a birók miatt van de akkor ne mondja MR hogy a csapatok kérték

88as 2008.12.12. 10:20:34

"Ha már szétfejelték az agyadat megbocsátom, nem ritka az errefelé."

Dehogynem... Sajnos...
:-D :-D

Kiváncsifáncsi 2008.12.12. 10:26:49

Kedves Apika
nem nem vagyok csapatvezető egyszerű logika
ez a három csapat szeretne efaf ceflbe indulni
MR indoklása szerint ezért van összel a D1
engem csak az a mondat zavart hogy a csapatok kérésére.
Ha a birók miatt nekem úgy is jó
Ha a csapatok kérésére úgy is jó
de az legyen leirva amí az igazsághoz a legközelebb van (ha úgy sem akartak indulni D1-ben akkor miért kérték, hogy összel legyen, vagy akkor miért szavaztak, ha szavaztak, vagy kértek egyáltalán, mert most már ebben sem vagyok biztos)

géza 2008.12.12. 13:52:47

Hoppá. Fogjuk a fejelésre:)
De az arány így is igaz, a meccsszám nem lehet indok

aktív nyugdíjas 2008.12.12. 13:58:24

Vicces olvasni itt ezt a sok szájtépést.
Persze tény, hogy nem mindenkinek esik jól, hogy lassan formálódó kis magyar amerikai focis életünkbe a globalizáció jegyeit lehet felfedezni.

Egy pár dolgot viszont nem értek.
1. Miért kell egy rookie csapatnak, hogy 40-0ba veresse magát egy tapasztaltabb csapattal?
2. Miért gondolják sokan, hogy egy emberanyag játékosokká formálása, szakszerű oktatása egyszerű és kevés háttért igénylő feladat?
3.Ha a szövetség meghozza első felnőtt döntését, ami nem csak nevetéssel jár, miért kell azt kontár módon kritizálni?
4. Miért nem érti meg végre ez a kicsiny mayar amerikai football társadalom, hogy nem az az irány hogy ez a sport megkövetel egy igen magas szerveződési szintet, nem csak a pályán hanem azon kívül is?

Az első kérdésre a válasz igen egyszerű, azért mert sok hozzá nem értő tekvandó edző aki mellesleg szereti az amerikai focit, talált magának egy új kihívást amiből pénzt akar csinálni, jobb esetben évek óta csak ezzel foglalkozik mert szereti ezt a sportot és csapatot akar csinálni.
Ütközni kéne a realitásokkal végre.
Ahogy az "edzők és edzők" rovatban is lehet olvasni, egy Budapest Wolves vagy egy Budapest Cowboys sokkal magasabban képzett csapatot hoz létre azonos vagy rövidebb idő alatt mint egy alacsony támogatottsággal bíró kevés edzővel, játékosszámmal, anyagi háttérrel rendelkező vidéki csapat. Ez nem azért van mert a nagy csapatok gonoszak, vagy mert monopolizálni akarják ezt a sportot, hanem csak azért, mert meg van az erejük és felkészültségük hozzá. A kisebb csapatoknak meg realizálni kell hogy vagy építenek kellő infrastruktúrát a saját körzetükön belül ehhez a sporthoz, vagy maradhatnak a rookie kupában. A szövetségi tagság pedig a fejlődés egyik záloga, nem pedig az egyes divziókban játszó csapatok közti aktuális érdekellentétek rendezéséhez nyújt jogalapot.
(A második kérdésre válaszolva) Persze lehet a szövetséget vádolni, de az eredményen nem változtat. A szövetség minden sportban meghoz néha olyan döntéseket amelyek egyes tagoknak fáj másoknak nem. De a szövetség szerepe nem az hogy dédelgesse a tagjait, hanem hogy jövőt biztosítson, és utat mutasson.
Jelenlegi döntésével a szövetség két dolgot üzent meg világosan, a jövőben aki komoly versenyben akar részt venni, annak küzdeni kell méghozzá olyan szinten ahol tart.
Másodsorban azt ha egy csapat fejlett struktúrával rendelkezik, nem várják el feltétlen, hogy a legalsó szinten is bizonyítson.És ez így teljesen rendben is van.
/Ebbe az rebels ügybe meg ne is menjünk bele, mert pontosan azért nem kapnak előnyjogokat, mert rá kell jönnie minden játékosnak hogy egy csapat nem csak róla szól, hanem a szerveződési szintekről is, e nélkül csak egy fejetlen kígyó/

A magyar amerikai foci társadalom egy részének csípi a szemét, hogy egy rendszernek amit sokan, jóformán ingyen és sok energiával létrehoztak, nem lehet autómatikusan a legmagasab szintjén vagy az alatt eggyel. Mert ahhoz sok munka kéne. Észre kéne venni, hogy a nagy csapatok is sok emberből és sok ingyen áldozatból állnak, és nem egy perc alatt jöttek létre. Valamint el kéne kezdeni dolgozni azon hogy hogyan lehet ezt megvalósítani minden csapatban. És ha mindenkinek leesik hogy sok munkaárán van a fejlődés, akkor majd szines és élvezhető amgyar amerikai football lesz.

matematikus 2008.12.12. 14:33:13

Minden matematikát szerető szervező kollégának, mielőtt nekiáll versenykiírást kreálni és ostoba számokkal telenyomni az összes fórumot:

Elég egyszerű összefüggés, k... könnyű vele számolni utána....
Ha A és B csapat egymás ellen játszik az első meccsen, akkor a mérkőzés után MINDKÉT csapatnak beírják a lejátszott meccset az eredménnyel. Ezután ha ránézel a tabellára akkor azt látod, hogy mindkét csapat neve mellet szerepel a "meccsszám" oszlopban egy 1-es. Ezt összeadva valóban kettőnek tűnik az EGYETLEN lejátszott meccs.
Ugye nem nehéz belátni, hogy ezután könnyen értelmezhető az az alapszabály, hogy az összes csapat által lejátszott meccsek számát el kell osztani kettővel, hogy megkapjuk a tényleges mérkőzásszámot???

Tehát a 20 csapatszor 4 meccs sem 80 meccs, hanem csak 40....
Ettől még Gézát és a többi számolóművészt lehet szeretni, sőt szeressük is őket!:)))

Én azonban azt javaslom, hogy hagyjuk meg az illetékeseknek a versenysorozatok kialakítást, maximum kérjük meg őket arra, hogy kicsit többet egyeztessenek az érintettekkel. Ha pedig szorít az idő, akkor kezdjük el hamarabb ezeket az egyeztetéseket, hogy mindenre jusson elég belőle!

Meglátásom szerint a legnagyobb gond az, hogy rendkívül rövidek a határidők, sokan kapkodva döntenek és a csapatok nagy része nem is tratja be ezeket a határidőket. Így viszont nem csak saját maguk, hanem a szövetség és rajtuk keresztük az összes többi csapat dolgát is megnehezítik.

Jó matekozást kívánok!

tompa · http://Songi. 2008.12.12. 14:39:01

aktív nyugdíjas gratulálok!
sakk-matt
Erre bárki bármit is ír az már csak rinya!

játékos 2008.12.12. 15:04:24

hird! Csak képzeld el, hogy keresel egy céget szponzornak! Nyílván megkérdezi a cég képviselője: hanyadik osztályban vagytok? Válasz: három. Cég: Hány divízió van összesen? Válasz: Három. Cég: Ha-ha-ha viszlát. Emelett nyílván nézőből is mégkevesebb lesz, pedig eddig se volt sok.

aktív nyugdíjas, nem értek maradéktalanul egyet! 1. kérdésedre a válasz: azért mert minden kezdőcsapat beleszalad nagy verésekbe, mert kezdők. Ez szolgálhatja nagyban a fejlődést is, ahogy szolgálta anno a Cowboyst, a Gringost, a Nyíregyházát, stb. Így is lesznek nagy verések minden osztályban, mert minden divízióban 1-2 csapat messze jobb mint az átlag.

tulok 2008.12.12. 15:08:58

Szívesen olvasnám az írásaidat. Bár gondolom ebből nem tud bulvárhírt kreálni a szerkesztőség, így nem lenne beirogatás és rosszabbak lennének a statisztikák :)
Gratula aktív nyugdíjasnak

géza 2008.12.12. 16:03:27

Nyugdíjas.
Vicces volt olvasni az eszmefuttatásod. Egyetelen hibája, hogy az alaptéziseidet senki nem vitatja, de az ebből levont következtetéseid, hogy is mondjam kellő tisztelettel....nem helytállóak.
"De a szövetség szerepe nem az hogy dédelgesse a tagjait, hanem hogy jövőt biztosítson, és utat mutasson."
NNa most pont ez az, amit hiányolunk. Erre vonatkozóan , ha gondolod, olvasd el figyelmesen mégegyszer a kommenteket, valamint az ezt a cikket követően jelen blogon megjelent elemzést, melyek logikusan és tételesen is megmagyarázzák.

aktivnyugdijas 2008.12.12. 17:32:32

játékos!
Középiskolás koromban egy kis újságot kezdtünk el írni páran. Először nem volt hirdetőnk, de szép lassan sok utánajárással lettek, pedig egy utolsó diákujság voltunk.Fenn tudtuk tartani az ujságot a hirdetésekből, ugyanis ingyenes volt. És fejlődtünk. Akkor is volt sok nagyobb újság, ingyenes is, akik szinesebbek jobbak voltak nálunk, de a hirdető nem csak ezt mérlegeli. Azt is, hogy ki a célközönség.Mi elértük a diákokat.
Szerintem az amerikai foci pont egy olyan sport amivel lehet hirdetni, mert látványos és vagány. A hirdetőt valószínűleg nem is az érdekli majd hogy hanyadik a helyi csapat, hanem hogy beletehesse a srácokat a kiadványába. Pl az autósiskolák hirdetéseiben rendszeresen szerepeltek kosarasok, akik nem is voltak olyan sikeresek. Szerintem szponzorok után sírni nagyrészt a lustaságból ered.
géza!
Nem tudom hogy kik azok a "ti", ha gondotok van a szövetség munkájával, írjatok "ti" egy javaslatot írjátok alá és adjátok be. Szerintem a szövetségi tagok azaz "ő" legjobb hozzáértésükkel kidolgoztak egy rendszert amit most "ti" kontár módon kritizáltok. CSak hogy "ők" benne vannak egy szövetségben és sokat tesznek ezért a sportért, "ti" meg senki nem tudja kik is vagytok "ti".
Ha panaszotok van, annak nem úgy kell hangot adni hogy minden egyes fórumon telespamelitek a kommentfieldet.

rebel31 2008.12.13. 23:19:14

Tehát a lényeg, hogy Wild Card kinek is az ötlete? Ki vett részt a kidolgozásában? Erről miért nem akar senki beszélni?

rebel31 2008.12.14. 21:16:24

Még mindíg nem látom, hogy ki meri bevállalni a Wild Card ötletét:D Megmagyarázni meg főleg nincs értelme, mert biztos olyan logikus, és etikus;)

unalmas igazság 2008.12.15. 08:22:38

Ez egy icsit már komikus, merítsetek orwel-től
mek.niif.hu/00600/00620/00620.htm

Állatok ír- s Angolhonban,
S más hazákban, réteken,
Hallgassátok szép jövőnkről
Vígan zengő énekem.

Előbb-utóbb elsöpörjük
Az Embert, a zsarnokot,
S dús mezőink nem tapossák
Emberek, csak állatok.

Az orrunkban nem lesz gyűrű,
Hátunkon nem lesz nyereg,
Nem mar zabla és sarkantyú,
S nem vernek az emberek.

Gazdag lesz majd minden állat,
A lóhere, árpa, zab,
Széna, búza mind miénk lesz,
Ha eljön majd az a nap.

Fényesek lesznek mezőink,
Tisztábbak a patakok,
Lágyabb lesz még a szellő is,
Ha majd nem leszünk rabok.

E nagy napért küzdjünk, pulykák,
Lovak, ludak, tehenek,
Bár magunk a szabadságot
Meg sem érjük, meglehet.

Állatok ír- s Angolhonban
S más hazákban, réteken,
Hallgassátok s daloljátok
Szép jövőnkről énekem!

K.B.

rebel31 2008.12.15. 13:12:57

Ez is Orwell-től van:
"Gyengék és erősek, okosak és együgyűek - mindnyájan testvérek vagyunk. Soha állatnak nem szabad megölnie egy másik állatot. Minden állat egyenlő."
Majd eltelik pár év itt köztünk:
"Benjámin ez egyszer hajlandó volt áthágni önnön szabályait, és felolvasta Rózsinak, mi van a falra írva. Ott már semmi más nem állt, csak egyetlen Parancsolat, amely így hangzott:

MINDEN ÁLLAT EGYENLŐ,
DE EGYES ÁLLATOK EGYENLŐBBEK A TÖBBINÉL"

Hozzáteszem, ez bevállalható, ha valaki úgy érezte, hogy a focivilág elé tárja. Én arra lennék kiváncsi, ki a forrás?

Tightend 2008.12.15. 20:17:06

Az Állatfarm kicsit magasröptű ide.

-88as- 2008.12.17. 16:07:35

Lenne egy kérdésem...
Az elmúlt egy hónapban szinte csak a "Vipers" a téma.
A Vipers tavaly ugye jogilag bentmaradt az elsőosztályban, de anyagilag és egyéb nehézségek miatt felbomlott, csődbe ment stb. (Nincs infom a felbomlás részleteiről, de ez most nem fontos)
Tehát lényegében véve MEGSZŰNT.
Ezekután jött a felismerés, hogy van egy "csapatunk" - a játékosokra gondolok, és miért züllenénk szét, maradjunk együtt és focizzunk tovább.
Ezzel szemben természetesen semmi problémám nincs.
Csakhogy tulajdonképpen egy új csapat született, új névvel, vezetőséggel, stb-kel.
És jön a kérdésem:
Milyen alapon gondolta azt a Rebels, hogy ők majd I. vagy II. osztályban indulnak? Vagy egyáltalán miért vannak felháborodva?
(ugyanis az újonnan csatlakozott csapatok mindegyike a Div3-ban fog játszani, az utánpótlás csapatokról ne beszéljük)

Várom a válaszokat, ugyanis tényleg kíváncsi volnék

rebel31 2008.12.17. 21:18:40

Nem kíváncsi vagy, hanem megint szeretnéd picit ha sírnánk;)
De van egy egyértelműbb kérdés: Kinek az ötlete a Wild Card?
Egyébként mi csak annyira gondoltuk, hogy a Div. II-ben indulunk, hogy Div.III akkor még nem létezett.
Ennyi a válasz, és mi nem beszélünk erről, ha mindenki másnak jó, ahogy ez kialakult, és egyetért a Div. III-al, akkor mi elfogadjuk azt, mert egy szövetséghez csatlakoztunk, ahol MINDENKI EGYENÉRTÉKŰ tag, így a többség akarata számunkra szent.
Köszönjük a figyelmet, reméljük a szezon alatt is ilyen népszerűek leszünk.

Teddy99 2008.12.18. 08:51:18

Kedves csapattársam összefoglalta és tolmácsolta az egész csapat véleményét :-)
Legyen itt vége...

norbörg 2008.12.18. 20:00:04

pattanjunk már le erről a rebels témáról kedves 88-as! A div III sokakat/más csapatokat váratlanul érintett. A szövetség ez irányú törekvésével semmi probléma, csak rosszul tálalták. ennyi! Az elnök pedig nyilvánosan elnézést kért az érintettektől.
A Rebels pedig teszi a dolgát ott, ahová sorolták. Kellő alázattal a sport iránt. Tegyék ezt Mások is akár velük, akár magukkal szemben! De ha valaki figyelmes, erről már olvasshatott!

Tisztelettel:

N
süti beállítások módosítása