HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2009.03.16. 08:30 mdi

9. lecke: Védők - 2. rész

Bookmark and Share

A korábbi leckékben már megemlékeztünk a nagyobb darab támadókról, a kis fürge támadókról, no meg a brutál védőfalról és linebackerekről. Hosszú kihagyás után – ezúton is elnézést – itt az ideje, hogy átbeszéljük azon védők dolgát, akik jobb ha gyorsak, mint a villám. A probléma adott; ha a támadók átjutnak a védők első vonalán, akkor egy jó kis versenyfutásnak nézünk elébe, aminek a végén akár egy szép kis győzelmi tánc alakulhat ki a gólterületen. Ezt ugye szeretnénk elkerülni.

Ennek érdekében van a pályán a „második vonal”, azaz secondary, másnéven defensive back-ek. A második vonalat értsd úgy, hogy B-terv, esetleg úgy, hogy „mentsétek meg a seggünket a totál leégéstől”.

Ismétlésképp a posztok:
Corner back: Az elkapók kísérői, jó esetben ragadnak rájuk, mint a légypapír.

Free safety: Ő a söprögető. Ha mögé kerülnek a támadók, nagy gebasz van.

Strong safety: Mutáns, félig linebacker, félig secondary.

Corner back (CB)
Általában a cornereket az elkapókra állítják fel azzal az egyszerű feladattal, hogy kövessék őket mint a ronda csaj, akit sehogy sem tudsz a buliban lerázni. További corner feladat, hogy elkapjon mindent, amit az elkapónak dobnak. Ha ez nem megy, akkor legalább akadályozza meg, hogy az elkapó elkapjon. Ha ez sem megy, akkor legalább legyen biztos, hogy amint az elkapónál a labda, az elkapó a földön legyen. És fájjon neki. Ha ez sem megy, akkor lehet kulacsot töltögetni, meg labdát szedni.

Amikor jól csinálják a dolgukat: A hosszú passzok soha nem érnek célba.

Amikor nem csinálják jól a dolgukat: (Vigyázz, ez most egyszerű lesz!) MICSODA TOUCHDOWN!

Free safety (FS)
„…ha Eger elesik, hát beteheti a Szent Koronát a kamarájába.”
                                   Gárdonyi Géza, Egri Csilagok
A fenti idézet nagyjából megfelel egy free safety munkaköri leírásának. A srác vagy húsz méterrel hátrébb áll fel mindenkinél, arra az esetre, ha valaki, vagy valakik nagyon elszúrnak valamit. A feladata az, hogy soha senki ne kerülhessen mögé. Ha ez bekövetkezik, akkor a védőknek lőttek. Tehát a FS figyeli az eseményeket, mint akármelyik néző, azzal a különbséggel, hogy ő nem csak szavakkal csapathatja az ellent. Ha valaki átjut a falon és az LB-ken, akkor a free safety megállítja. Elviekben. Ha egy elkapó szalad egy hosszú passz után, a free safety lekapcsolja. Jó esetben.

Amikor jól csinálja a dolgát: Akármi is történik, amire a free safety-re terelődik a figyelem a dolgok szopóágon vannak. Az FS arra jó, hogy a gázból ne legyen ultra nagy gáz.

Amikor nem csinálja jól a dolgát: A szopóágról über-szopóágra terelődnek az események.

Strong safety (SS)
Az első kérdésre a válasz igen. A Strong Safety általában erősebb a Free-nél.  De nem azért hívják így, hogy kedveskedjenek neki. A Strong egy hibrid, félig safety, félig LB, akit általában a támadók erős oldalán játszatnak, azaz ott, ahol a tight end feláll. Feladata passzjáték esetén az, hogy megakadályozza, hogy a TE szabadon szaladgáljon és passzokat kapjon el. Futójátéknál simán LB üzemmódba vált, és próbálja megakadályozni a labda előre haladását. Ez persze az SS feladatának leegyszerűsítése, van, hogy pont az ellenkező oldalon áll fel, van, hogy hátrahúzódik Free barátja mellé, de maradjunk csak az egyszerű esetnél.

Amikor jól csinálja a dolgát: A gonosz irányító (mármint nem a te csapatodé) elhajítja a labdát, ami ártalmatlanul a fűre hullik.

Amikor nem csinálja jól a dolgát: Látsz egy nagydarab monstrumot a labdával a gólterületetek felé robogni, mögötte lemaradva meg egy srác lohol a te csapatodból. Még rosszabb esetben a földön fekszik és öklével csapkodja azt.

 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr901004675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tightend 2009.03.18. 08:09:42

"Akármi is történik, amire a free safety-re terelődik a figyelem a dolgok szopóágon vannak"

"Látsz egy nagydarab monstrumot a labdával a gólterületetek felé robogni, mögötte lemaradva meg egy srác lohol a te csapatodból. Még rosszabb esetben a földön fekszik és öklével csapkodja azt."

XD

Mr Anderson 2009.12.14. 16:55:53

Remek írások!!!
Bírom a stílust is. Sokat tanultam belőlük.
A Special Team-ről még jó lenne ha írnál valami hasonlót!

Köszi
süti beállítások módosítása