HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2009.04.02. 01:03 Jerome de la Essex

Christos utánajárt!

Bookmark and Share

Értékes Christos, a Budapest Cowboys egyik vezetője elég keményen utánajárt az előbb feszegetett dopping-témának, így mindenkinek melegen tudom ajánlani a bölcs szavakat és a nagyon fontos információkat!

 Christos! Nagyon köszönjük!

 

Először is szeretném leszögezni, hogy ez a dopping vizsgálat nem a MAFSZ kezdeményezése! De a szituációról, hogy ilyen váratlanul és felkészületlenül ért minket sajnos ők tehetnek.
Egy rövid történetecskét mesélek el bevezetésnek. Van egy Kormányrendelet (55/2004 (III. 31. és ennek 2007-es kiegészítései), ami alapján 2008.01.01 óta a MAFSZ és azok tagjainak is kötelező volt a csatlakozás és közreműködés. Mert ez a Kormányrendelet kimondja, hogy:
1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed
a) az országos sportági szakszövetségekre, az országos sportági szövetségekre és a fogyatékosok országos szövetségeire (a továbbiakban együtt: szövetség), a Magyar Olimpiai Bizottságra, a Magyar Paralimpiai Bizottságra, a Nemzeti Sportszövetségre és a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségére (a továbbiakban együtt: sportköztestületek), a verseny- vagy rajtengedéllyel rendelkező sportolóra, az eltiltás hatálya alatt álló versenyzőre, és az eltiltás leteltét vagy visszavonulását követően a versenyszerű sporttevékenység folytatását bejelentő sportolóra (a továbbiakban együtt: versenyző), a versenyző felkészítésében, illetve irányításában közreműködő sportszakemberekre, valamint a versenyszerű sportban részt vevő sportszervezetekre;
b) a szövetségek versenyrendszerében szervezett versenyekre.
(2) A rendelet hatálya nem terjed ki a nemzetközi sportági szakszövetségek versenyrendszerében szervezett versenyekre.
Ez független attól, hogy amatőr sport vagy profi, hogy éppen sakk vagy repülőgép modellezés, hogy országos sportági szövetség keretein belül történik vagy éppen más szervezet keretein belül a versenyzés. Sajnos ez a törvény ilyen. Nem tesz különbséget amatőr, fél profi vagy profi versenyzés között. Az amerikai futball már 2007-ben felkerült erre a listára, mert ez a törvény.
2008-ban bizonyos sportágak –köztük az amerikai futball is – antidopping inaktivitása kicsapta a biztosítékot a kormányszerveknél. Ez azt jelenti, hogy a MAFSZ nem tett eleget a versenyengedéllyel rendelkező játékosok listájának elküldésére, nem tájékoztatta a csapatokat a kötelezettségeikről így 0 azaz nulla játékos regisztrálta magát a whereabouts rendszerbe magát az amerikai futballból. Holott az emberek azt olvashatták, hogy kétdivíziós bajnokság, egyre több csapat stb… Ezért a kormányszervek (NEM a WADA/MACS) úgy döntöttek, hogy az idei 900 kormányzati pénzből finanszírozott dopping vizsgálatból minden egyes sportágra jutni fog. (Egy ilyen vizsgálat ára 5.000+14.000+100Ft/km+55.000 laborvizsgálat Bécsben, tehát kb. 75.000 FT. A MAFSZ ezért sem lehetett megbízó, mert ez borzalmas összeg a szerény MAFSZ kasszához képest.)
Gondolom mivel most morcosak ránk az illetékesek a kormányszerveknél, ezért talán jobban is kijut nekünk a dopping vizsgálatokból.
Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy azok a játékosok akik nem rendelkeznek versenyengedéllyel és épp lent vannak az edzésen nem kerülhetnek dopping vizsgálat alá! Ez egy baromság! Itt azért érdemes lenne még utána menni, hogy a szövetség az általa kiadott játékos engedélyt, versenyengedélyként hogyan definiálja. A versenyengedély/rajtengedély csak azokra vonatkozik, akik felkerülnek az adott bajnokság rosterére vagy bárki aki leigazolt egy csapat?! Szerintem az előbbi az életszerű és megmente egy csomó embert a felesleges whereabouts-tól is. Tudni kell azt is, hogy a 14 év alattiakat nem fogják ellenőrizni. A 18 év alattiaknak pedig mindkét szülő (jobb esetben anya és apa) aláírásával ellátott engedélyt kell írni, amiben beleegyeznek a dopping vizsgálatba, amit a MACSnak kell el juttatni. Azt már nem tudom/nem emlékszem, hogy közvetlenül a MACSnak vagy a MAFSZon keresztül kell eljuttatni a MACSnak. Enélkül a papír nélkül szívás van. Viszont a vizsgálat a szülő jelenléte nélkül is végrehajtható, elég csak egy felnőtt kísérőnek kötelezően ott lenni, aki az eddigi gyakorlat szerint az edző volt.
A vizsgálat áll két gyorstesztből (alkohol és drog) illetve egy vizeletvizsgálatból. A gyorsteszt azonnali eredmény mutat ki. Ha ez pozitív, akkor vérvétel (is?) van. Rossz hír a rakétásoknak, hogy a marihuana származékok 4-6 hétig is kimutathatók a szervezetben. Egyébként mindenkinek másképp alakulhatnak a kiürülési intervallumok, akár egészen szélsőséges különbségekkel. Az alkoholra is mintha zéró tolerancia elve vonatkozna. Tehát a meccs előtti bulik nem ajánlottak  A vizelet mintát elküldik Bécsbe ahonnan kb. 3 hét múlva jön meg a vizsgálat eredménye. Egyébként azt mondják, egy jó ellenőr a kispad közeléből simán kiszagolja a doppingolót a verejtékezésének szagából és így akár célzottan is nagy biztonsággal tudja azt kiválasztani, akinél pozitív eredmény várható. Tehát nem feltétlen úgy jönnek majd meccsre/edzésre, hogy már megvan a neve annak, hogy kinek kell produkálni a 75 ml-t.
Apropó. Mérkőzésen nem fognak megjelenni a MACS vizsgálók, mert ők az ÖTM (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium) megrendeléséből ellenőriznek/vizsgálnak a mérkőzéseken csak akkor jelennek meg, ha azt a rendezvény szervezője rendelte meg. Így otthon és edzéseken futhatunk az ellenőrök poharaiba.
Nagyon fontos tudni azt is, hogy a magyar szövetség nem rendelkezik jelenleg a kötelezően előírt Dopping Szabályzattal!!! Pedig ezt a Kormányrendelet előírja!! Ezt ráadásul el kell fogadnia a csapatoknak is. Szóval ez most patthelyzet, mert a szankciókat ebben a Szabályzatban kell lefektetnie a szövetségnek. Baromság az, hogy a MACS hozza meg a pozitív eredményt produkáló sportolónak a szankciókat! A WADA/MACS ellenőriz, a szankciókat minden esetben a sportszervezet hozza annak Dopping Szabályzata alapján, ami igazodik az előírt szankciókhoz.
Most jutott még eszembe, hogy a szövetségnek még rendelkeznie kell, a szövetség doppingellenes éves programjával is….
Nagyon fontos lenne tudni, mert ezt még senki se tudja, hogy a MAFSZ aláírt a WADA-nak? Vagy melyik dopping szabályzatot tudja magáénak? Mert a versenykiírásban megemlíti az EFAF Dopping Szabályzatát is, amit egyébként én sehol sem találtam!! Ráadásul ha ez mondjuk nem azonos a WADA Kódex-szel, akkor ebből komoly bonyodalmak lehetnek mégpedig azért, mert lehet az EFAF Dopping szabályzata bizonyos szereket vagy azok limitét másképp ítél meg. Lehet, hogy a tűrés határ alacsonyabb de lehet, hogy magasabb egy-egy tételre vonatkozóan. Sajnos én ezt nem tudom most megmondani, mert nem találok EFAF Dopping szabályzatot.
A whereabouts-szal kapcsolatban. Elég ha leírod, egy héten 2-3szor hol és mikor edzel , illetve mikor vagy otthon és a meccseket. A MACS 06-23 óra között vizsgálhat. Tehát ha inkább reggel vagy otthon tutira, akkor írd be a 6-7 órai időtartamot, ha inkább este akkor a 22-23 órát. Egyébként, ha valami közbejön, akkor lehet módosítani indoklással. De én azt se tartom elképzelhetetlennek, hogy felhívja valaki a MACS-t, hogy hello én mára beírtam magam meccsre, de itthon esz az ebola Simagöröngyösön, ha kell az aranyzuhany itt megtaláltok! Egyébként a WADA/MACS elsődleges szerepe a tájékoztatás és a megelőzés ezért bárki kérheti őket, hogy tartsanak előadást!!!! NAGYON AJÁNLOTT!!!! Vagy menjen el a csapattól 2-3 ember egy személyes találkára hozzájuk. Biztos én is kihagyok egy két dolgot, vagy ők részletesebben, érhetőbben és első kézből tudják elmagyarázni nektek ezt az egész doppingvizsgálódást. Nagyon segítőkészek!

HUH, majdnem elfelejtettem. TUE! Azonnal intézd!! Igazából az vizsgálódás és a whereabouts már 2009.01.01 óta él, azóta vizsgálhatnának minket! Az is igaz, hogy még a MAFSZ sem küldte el nekik a játékos listát. Nagyon remélem a verseny – vagy rajtengedély nálunk a rosteren lévő embereket jelenti, nem a leigazolt játékosokat. Ok mondjuk ez csak azoknál a csapatoknál lehet érdekes ahol több játékos van mint a roster limit.
Tehát ha asztmás vagy allergiás vagy van bármilyen állandó gyógyszer amit szedsz és tiltott szert tartalmaz akkor a TUE adja meg az engedélyt, de csak akkor, hogy ha nincs másik gyógyszer ami ugyan olyan hatásfokkal működik és nem dopping listás. Azért sürgős még a TUE mert 30-90 nap az elbírálási idő!!! Lehet sürgetni de akkor se egyik napról a másikra fogod megkapni a szükséges jóváhagyást. Nagyon fontos, hogy írd be a TUE-s számot a telefonodba. Az orvosnál mindig mond, hogy sportoló vagy és vonatkoznak rád a doppingszabályok, így olyan gyógyszert írjon fel amelyik megfelel az előírásoknak. Ha valami olyan gyógyszert akar felírni amit nem tudja, hogy dopping szabályba ütközik vagy sem, akkor csörögd a TUE-t. Menj biztosra! Így szokták csinálni a profi sportolok. Ja és vidd magaddal a TUE nyomtatványt ha mész dokihoz, ha úgy adódik ne kelljen vele még egyszer fordulni.

Elmondásuk szerint a nagyon sok esetben véletlen doppingolás miatt kapnak valakit doppingoláson.
Miért? Pl. számomra az a kijelentésük okozta a legnagyobb megrökönyödést, hogy a táplálék kiegészítők 85% dopping!!!!
Ja és nincs olyan WADA lista ami azon szereket tartalmazza, amik biztos nem dopping szerek. Itt ismét pl. a táplálék kiegészítőkre gondolok. Volt ilyen de megszüntették 2005-ben.
Nagyon érdekes ennek is a története. Az Athéni Olimpia után a WADA bevizsgált rengeteg (nem 10-20, még annál is több) fehérje táplálék kiegészítőt. Több mint 70 százalékuk szennyezett volt így akik azt fogyasztották volna pozitív mintába futottak volna bele. Hogy lehet ez?
1., Az ilyen laborokra, sokkal lazább szabályok vonatkoznak, mint a gyógyszergyárakra. Ezért is fordulhat elő a szennyezés, kerülhet be egy egyszerű fehérjébe is tiltott szer!! Nem megfelelően tisztított, fertőtlenített környezet stb.. Lehet, hogy egyik nap bevizsgálják XY egyik termékét, az a sarzs átmegy a vizsgálaton (de ez csak egy termék és tudjuk mekkora terméklistával rendelkeznek ezek a cégek), de lehet lazul a fegyelem és szennyezett lesz a fehérje mert két gyártás között nem volt megfelelő ez meg az.
2., A leginkább dopinngveszélyes táplálék-kiegészítők amerikaiak. Hogy miért? Mert amerikában teljesen más dopping szabályok érvényesek, mások a tételek, a gyártók pedig azoknak a szabályoknak tesznek eleget. Sőt a szabályozások nem is kötelezi adott termék minden anyagát felsorolni az ismertetőben így lehet, megnyugodva látjuk a fehérjénk dobozán, hogy egyik alkotóeleme se szerepel a WADA listán, aztán lehet még is lemaradtunk valamiről. Ja és akkor még nem beszéltünk arról, hogy sok gyár kihelyezett kínai telepen gyártja a táplálék kiegészítőket ahol aztán szinte bármi megeshet és meg is esik 
Van egy lista egy táplélék-kiegészítőkről amiket a Vessling Labor bevizsgált: www.wessling.hu/media/document/etrend-kieg__09_02_16.pdf
De pl ez is marha érdekes mert szerepel benne mint nem dopping minősítésü tápkieg. az Animal Pak, de a WADA/MACS szerint aki ezt fogyasztja biztos nem megy át a teszten. Konkrétan amikor megkérdeztem milyen tápkieg-re gondol ami biztos, hogy dopping azt mondták ANIMAL PAK!
Nagyon fontos, hogy vény nélküli gyógyszert csak akkor vegyél ha tudod, hogy nem dopping szer (neocitrán dopping pl.) mert én is csodálkozva olvastam, hogy milyen általam is használt gyógyszerek minősülnek doppingszernek.
Van valami olyan dopping vétség amiért egy fekete pontot kapsz és ha három összegyűlik X időn belül akkor kapod a büntetést, de már elfelejtettem, hogy mi tartozik ebbe a kategóriába.

Tehát a MAFSZ miatt ez egy napon kapkodós időszak ráadásul a megfelelő tájékoztatás nélkül csöppentünk ebbe bele és sajnos ebben valamilyen szinten a MAFSZ is hibás. A dopping ellenőrzést nem biztos, hogy megúsznánk vagy megúsztuk volna, ha a szövetség eleget tesz a kötelező feladatának, de ha időben nekiállunk és felkészülünk sokkal gördülékenyebben és érthetőbben vágtunk volna neki. Most olyan is előfordulhat, hogy mondjuk a Csepel Tigers csapatából valaki fehérjét használt annak tudatában, hogy ez nem doppingszer és még is. véletlenül is nagyon sokat árthatunk a sportágunk megítélésén.
A MACS ellenőrökkel feltétlen legyetek együttműködőek és készségesek.

Ja igen. A 3 pozitív minta és a klub kizárása tényleg szabály. Én sem találtam egyik kormányrendeletben sem de a MACSnál mondták, hogy ez sajnos így van. Csak hát a kormányrendelet megint nem tesz különbséget 20 fős foci csapat keretről, 12 fős kosaras keretről vagy éppen 60 fős amerikai futball keretről.
És valóban az első három helyezett DIV I-es csapat és azok, akik nemzetközi porondon is szerepelnek, biztos kapnak ellenőrzést. Hogy mikor, mennyit stb.. nem árulták el  Ők lesznek leginkább a figyelem középpontjában. A többi csapat nagy eséllyel megúszhatja.

Ha még eszembe jut valami, akkor feltétlen megírom még de mostanra már elfáradtam!

5 komment

Címkék: dopping macs


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr581041024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

r ! d 3 r · http://rider.blogozz.com 2009.04.02. 19:16:05

ez még így is nagyon meredek.. elszomorító a kormányzat részéről hogy pont egy olyan kérdésben a legnagyobb a bürökrácia, ami tényleg semmilyen úton módon nem károsítja az államot.

G04Poker 2009.04.02. 22:18:00

Nem károsítja?

Költsed csak a pénzedet zárjegyes cigire meg tesco szeszesitalra, mint minden rendes adófizető.

Tagdíjra, sisakra meg fehérjére mégse rakathat kiemelt adót...

Ráadásul ha nem sportolsz, előbb elpatkolsz és kevesebb nyugdíjat kell kifizetni.

Ezzel az állam csak jól jár.

r ! d 3 r · http://rider.blogozz.com 2009.04.02. 23:10:38

a tüdő- és májbetegek kezeltetése sokkal nagyobb pénzbe kerül az államnak, mint az hogy én zárjegyes cigi meg pia helyett sisakra költöm a pénzem...

Tightend 2009.04.03. 08:13:50

Azért gyanítom, hogy ez nem magyar találmány, csak átvettük valamelyik igen "fejlett" demokráciától. Elvégre köztudott, hogy nyugaton nem kokszol egy élsportoló sem.

Radnai · http://www.tesztoszteron.hu 2009.04.03. 16:00:13

Eléggé hiányos az a Wessling lista a linken. A SCITEC NUTRITION termékek igazolásai; van, ami még meleg!

www.fitnessexpress.hu/ujdonsagok.php

Remélem nem gáz, hogy betettem a linket.
süti beállítások módosítása