HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2009.09.17. 08:30 -meg1yard-

Első osztályú bajnokság... ősszel

Bookmark and Share

Idén bíróhiány miatt az az érdekes megoldás született, hogy a másod-, illetve harmadosztályt tavasszal, míg az első osztályt ősszel bonyolítja a Szövetség. Jóslatunk; visszaesett nézőszám, visszalépő feljutó, átigazolási mizéria. Már volt erről szó korábban is, de az alábbiakban összegyűjtöttünk egy kis gondolat-csokrot ezen megoldással, és a kialakult helyzettel kapcsolatban.

Európai gyakorlat és az éghajlat

Az európai gyakorlat szerint (többnyire) tavasszal kerülnek a bajnokságok megrendezésre. A magyarázat: 1) Az import amerikai edzők ősszel otthon dolgoznak (ez nálunk nem jelentős); 2) Nincs olyan népszerűsége a sportnak, hogy időjárástól függetlenül megteljenek a lelátók.

Itt bizony tele a lelátó a hóesés ellenére is.

Tavaly közel 2.500-an látogattak ki a Div I döntőjére. Kíváncsian várjuk, hogy egy esős-havasesős november 7-én hányan lesznek az idén. Persze lehet mondani, hogy a Szövetség baja, ők rendezik a döntőt, de a játékosok és sport számára rossz, ha kevesen vannak az év legnagyobb eseményén. Ráadásul a csapatok fizetik a döntő rendezési költségeit, így a MAFSZ-nak bukta nem igen lesz belőle. Ne legyen igazunk.

Kiegészítés: Noha Amerikában hóban-fagyban is megtelnek a lelátók, a döntőket és bowl gameket (decmber-február) az utóbbi évtizedekben fedett pályákon, illetve déli államokban rendezték.

Elődöntők a hosszúhétvége/utcai harcok közepén

Az elődöntőket a hosszúhétvége közepére rakták (október 24). Tavaly az év minőségileg legjobb focis rendezvénye volt a Wolves-Cowboys közös rendezésű dupla-elődöntő a Margitszigeten. Más kérdés, hogy a két Budapesti csapat viszonylag könnyedén győzött (55:8, 48:30), ezért a döntő sokkal izgalmasabbra sikeredett. Gyönyörű napsütés (június 6.), kiváló környezet (MAC Stadion), 1600 néző. Idén próbálja meg ezt bármelyik csapat utánozni. Ha jó idő lesz, az emberek elutaznak három napra, ha rossz idő lesz, esélytelen 5-600 embernél többet kicsalogatni. Egy margitszigeti, vagy hasonló kaliberű rendezés (á 800.000-1.200.000 HUF) szinte lehetetlen. Na és akkor vegyük bele még a biztonsági kockázatot is. Az elmúlt évek sajnálatos eseményei nyomán valós lehetőség, hogy október 23-án ismét utcai harcok alakulnak ki a fővárosban. Az időpontválasztás nem csak rendezvényszervezési és PR szempontból elhibázott, de felelőtlenség úgy általában.

2008.07.06. Margitsziget. Novemberben is lesznek ennyien?

Feljutás és igazolások

Az eltolt bajnokság olyan rendszert eredményezhet, hogy a feljutó, vagy tavasszal kiharcolja a feljutást, majd ősszel játszik a magasabb osztályban - így kicsenget csak nevezési díjakra az adott évben közel 1.000.000 forintot -, vagy 15 hónappal a feljutás után indul el az első osztályban. Belátható, hogy az utóbbi szakmai szempontból mennyire rossz megoldás, a játékosoknak kimarad egy év komoly versenysorozat nélkül, gyengébbek lesznek, mint a másodosztály csapatai. Nem véletlen, hogy a Div II bajnok Dunaújváros Gorillaz nem is kért a feljutásból. Amellett, hogy vezetőedzőjük egyben az első osztályú Győr feje is, sokkal egyszerűbb volt legjobb játékosaikat kölcsönadni a Sharks számára, mint kivárni a 15 hónapot.

Ezzel el is jutottunk az igazolások kérdéséhez. Annak elkerülésére, hogy a több osztályban csapatot indító Egyesületek „lejátszassák” teljes gárdájukat az alsóbb osztályokba, netalántán ugyan azzal a kerettel két bajnokságban vegyenek részt, a Szövetség korlátozta a keretek átjárhatóságát csapatokon belül (maximum 10 fő játszat az alacsonyabb osztályú csapatból a magasabb osztályúban). Talán nem kell kielemeznünk, hogy ennek milyen káros hatásai vannak a játékosok fejlődésének szempontjából, ugyanakkor megjegyeznénk, hogy ezzel a nagy Egyesületek hűséges játékosaival szemben előnybe hozta a kisebb csapatok „vándorait”. Jelen helyzetben a Cowboys, a Wolves, vagy a Titans maximum 10 saját nevelésű, a másodosztályban indított játékost nevezhetett Div I-re, míg a Győr 15-16 dunaújvárosi játékost vett kölcsön. Noha Grátz Vilmosnak nagy szerepe van abban, hogy a Gorillák ilyen kíváló játékosok lettek, ez akkor is abszurdum.

Hab a tortán

Végezetül, a kölcsönadás témakörénél maradva, álljon itt három idézet az átigazolási szabályzatból.

7. (3) A játékos egyik sportszervezetből egy másik sportszervezetbe való kölcsönadása átigazolásnak minősül. Kölcsönadni csak az MAFSZ Versenybizottságnál érvényes szerződéssel rendelkező, vagy nyilvántartásba vett játékost, játékost lehet.

...

7. (3) g) A kölcsönadható játékosok száma nem korlátozott, azt az erről készülő megállapodásban kell rögzíteni a feleknek.

...

8. (17) Egy sportszervezet egy bajnoki évben egy másik sportszervezettől maximum 4 játékost igazolhat át. Amennyiben ennél több kérelem érkezik be az MAFSZ illetékes szervéhez, úgy az MAFSZ Versenybizottsága hivatalból fegyelmi eljárást indít az átvevő sportszervezet ellen. Az így benyújtott Átigazolási kérelmek mindegyike semmisnek tekintendő, a játékos játékjoga az eredeti sportszervezetnél marad.

Szigorúan értelmezve – és jogi szöveget szerintünk csak így lehet – ennek értelmében, a 7. (3) g) ellenére is csak 4 játékost lehet kölcsönvenni egy sportszervezettől. Amennyiben értesüléseink nem tévesek – a Titans esetében lehetnek azok, a Győrnél köztudomású, hogy 8 újvárosi szerepelt a hétvégén – mind a Győr Sharks, mind a Budapest Titans megszegte ezt a tilalmat átigazolásai során, így összes érintett átigazolásuk érvénytelen. Folyomány: Játékosok jogosulatlanul léptek pályára az első fordulóban, 35:0 az ellenfélnek, pénzbüntetés. Persze ez a következmény valószínűtlen, már csak azért is, mert a Titans-t sajnos várhatóan mindenki többel fogja verni 35 pontnál, ráadásul vezetőjük egyben a versenybizottság feje is.

Véleményünk szerint a fentiek remekül szemléltetik, hogy miért problematikus elcsúsztatva játszani a bajnokságokat, ráadásul az első osztályt hagyni az év végére. Reméljük a jövőben jobb, átgondoltabb megoldás fog születni, nem lesznek olyan szűk keresztmetszetek, amelyek ilyen kényszermegoldásokhoz vezetnek. Ennek érdekében arra bíztatjuk az érdeklődőt, hogy jelentkezzen a szövetség bíróképzésére, melyet hamarosan meghirdet a játékvezetői bizottság!

12 komment

Címkék: hazai mafl


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr381386701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

istvankovacs 2009.09.17. 11:40:51

jó összefoglalója annak a témának, ami egész évben ment futballkörökben. kíváncsi is vagyok a véleményekre, ellenvéleményekre. szerintem is "kicsit" elhibázott a szezonok csúsztatása, bár ennek biztos megvannak a racionális okai és gondolom, a div I-es csapatok is rábólintottak. ez az átigazolási-kölcsönadási téma tényleg ingoványos talaj.

kalo BC#85 2009.09.17. 16:25:23

Azért az egyik legaggályosabb rész szerintem a játékos-igazolás.. érdekes egy helyzet az, hogy több tucatnyi játékos két bajnokságban is szerepel, külön csapatok mezében. Elismerem hogy nehéz fenntartani-kinevelni egy teljes csapatnyi játékost, de ha egy csapatnak szüksége van 10-15 játékosra, akkor az azt jelenti, hogy nincs meg a saját kerete.

És itt vissza is érkezünk a magyarországi csapatok számának kérdésköréhez, hiszen ekkora kölcsönadási hullám azt feltételezi, hogy Győrben, és a Titánoknál (ahol tudomásom szerint szintén komoly mennyiségű kölcsönjátékos van több csapatból) nincsen kellő mennyiségű ember. Viszont azzal, hogy máshonnan töltik fel a keretet kicsit sportszerűtlenné válik a küzdelem -és ez még akkor is igaz, ha egyik csapatot sem segítette győzelemhez a keretbővítés a múlt hétvégén.
Nálunk a Cowboysnál is vannak hiányposztok, mégsem "néztünk körül a piacon", hogy más csapatok játékosait elcsábítsuk -akár erre a szezonra, akár hosszabb időre, mert nem ez a cél. Van egy csapatunk, és bár itt-ott van lyuk a keretben, mi ezzel a társasággal akarjuk végig küzdeni a szezont -annak minden nehézségével és szépségével együtt. Akárhogy is nézzük ez egy amatőr sport, és az eredmény mellett fontos a Csapat egysége is és a játé szeretete is, ami a fenti formában kérdésessé válik...

Fortisszima Fingusz 2009.09.17. 18:00:11

Azzal, hogy csapatok kerülnek az összeomlás szélére (költözés,belső viszályok, uj csapatok feltűnése) csak ezzel az egy dologgal tud az a csapat élni, akik elvesztenek sok játékost egy hosszúra nyúlt szezonközi pihenő alkalmával, éppen azért mehetnek el emberek egy csapattól, mert nincs kedve ,lehetősége két -két órát autózni egy edzésért, vagy 15 hónapot várni megint tétmeccsre.Mármint azzal, hogy kölcsönbe vesznek játékosokat.Az megint morális kérdést vet fel, hogy honnan, és milyen módon szerzi be azt, sőt hogy hogyan találja meg a jogi kiskapukat ahhoz, hogy több embert vegen kölcsön, mint azt a jogszabály engedi.
Nem hiszem, hogy a Sharks ilyen bugyuta , könnyenn támadható hibát vétene,megkockáztatva egy esetleges győztes meccs utáni eredménytörlést,bár ha a Wolves ellen eleve benne volt a vereség,nem kockéztattak semmit, max látták, hogy a csapatot hogyan lehet összerakni esetlegesen úgy, hogy nem saját játékosaik vannak csak

mdi 2009.09.17. 18:56:07

@Fortisszima Fingusz: Nem jogszabály, átigazolási szabályzat és bele is írták a kiskaput (7.(3)g), csak éppen pongyola a fogalmazás és támadható.

Nem azt mondom, hogy meg fogja bárki támadni, de ha bíróságra vinni mondjuk a Tigers az ügyet, mert nekik számítan (ez csak egy példa), akkor nem állná meg a helyét. Szerintünk. Ez nem jogi szakvélemény.

(Amúgy az egész szabályzat pongyolaságára jellemző, hogy a paragrafus jelzéseket a hazai jogban a jogszabályoknak, törvényeknek tartják fent, igazából egy szervezet egy belső szabályzatában nem használhatná.)

babosikpeter 2009.09.18. 11:44:25

Azért kell az első osztályt év végére hagyni, hogy csak 5 csapat fagyoskodjon, ne 21:)

mdi 2009.09.18. 14:18:33

@babosikpeter: ... 5 csapat fagyoskodjon, ne !nulla! :)

lelkesz g 2009.09.18. 14:47:53

Kalo mondja jól: a kölcsönadásnak az lehet a vége, hogy a csapat nem csapat többé. A Titans meccsen egy Soldiers LB hívta a playeket... fura volt.

Bálint #15 2009.09.18. 16:48:24

a 0:39 eredmény alapján nem túl nagy sikerrel hívta :)

lelkesz g 2009.09.18. 18:32:12

Hát kétlem, hogy hónapok óta együtt edzettek volna. éppen ez a baj. a D Falban 4 fajta sisak volt (szolnok, veszprém, BpT, Jászberény)... így hogyan????

kafelnikov 2009.09.24. 11:01:01

@kalo BC#85: Tény hogy, nem túl fair dolog ennyi kölcsönjátékossal pályára lépni, de szerintem addig örülj, amíg egyáltalán van lehetőségetek itthon valakivel játszani, mert ha jól tudom a legtöbb csapatnak nem túl rózsás az anyagi helyzete...
"action speak louder than words, so i don't do a lot of talkin'... by Andre Johnson
sztem ezt vehetnéd iránymutatónak

GYS#89

Teddy99 2009.09.26. 23:28:02

Aki nem tudja megteremteni az anyagi háteret vagy kinevelni a szükséges létszámot annak nincs is helye... (ez elég durva, de ez van.. szerintem) Állandóan az a baj, hogy sok a csapat...
Ha egy csapat nem életképes, mi a kérdés?
A másik. Mi az hogy 15 hónapig nincs meccs? Attól, hogy nem a magyar ligában játszik a csapat, játszani még tud bárkivel... És fejlődni is!

maszek1 2009.11.06. 00:14:27

A kölcsönadott (kapott) játékosokról meg annyit, hogy azért egy 2 000 000 -s városban sokkal könnyebb válogatni a játékosok között mint egy 130 000-ben. Szerintem már eddig sem volt sportszerű feszegetni ezt a témát, Mert ha két vidéki városból csinálnak egy csapatot, még akkor is messze elmarad a bp-i lehetőségektől. A "kölcsönjátékosok" nem előnyt hoznak a vidéki csapatoknak, hanem csak a lemaradást csökkentik a bp-i csapatokkal szemben!!!!
(Itt főleg a neves bp-i csapatokra gondolok mint Farkasok, Cowboyok, mivel azért aki amerikai focizni szeretne Bp-n, inkább oda megy mint a kevésbé nevesekhez.)
Az hogy meg hogy egy bp-i csapatnak mondjuk játékos hiány gondja van, gondoljátok a vidékinek nincsen mikor 1/15-nyi "embertömegből" válogathat.
Hiszen így is "haldoklik a divízió 1.
Vagy azt tartanátok sportszerűnek és egyenlő küzdelemnek hogy egy kisváros álljon ki egy nagyvárossal szemben. Szerintem ez messze nem sportszerű!!
Ezt is megpendíthetitek a Pro Football-ban!!!
süti beállítások módosítása