HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2009.10.06. 13:00 mdi

Tévképzetek az amerikaifociról

Bookmark and Share

Csak 120 kiló fölötti fekák játszák ezt a játékot, a 100 alatti IQ alapkövetelmény, és egyébként is, ez lényegében csoportos garázdaság. Mint gyakorló focisták és futball szerető emberek gyakran találkozunk érdekes tévképzetekkel az amarikaifociról. Szájbarágó, vagy mi a fene.

Ez ugyan az, mint rugby: Hát nem egészen. Tény, hogy a labda itt sem kerek, meg kézbe lehet venni, de itt nagy vonalakban meg is állnak a hasonlóságok. Azáltal, hogy a fociban lehet előre passzolni, illetve blokkolni a labdás játékosnak, teljesen más a két játék. Mint a kosárlabda és a kézilabda.

Sisakban és vállvédőben nem nehéz janinak lenni: A "védőfelszerelés" egyben támadófelszerelés is. Ha nem tudod használni a sisakod és a vállvédőd, akkor olyan, mintha rajtad sem lenne, ha érted a módját, akkor pusztítasz vele, mint egy élő faltörőkos.

Ilyet nem csinál az ember páncél nélkül.

Én túl kicsi vagyok ehhez a játékhoz: A méretek számítanak, de csak azonos technikai képzettség és egymással szembe kerülő pozíciók mellett. Mind a támadóknál, mind a védőknél számos olyan poszt van, ahol a gyorsaság, illetve ügyesség, és nem a méret és az erő a fő vezérelv. Lásd Darren Sproles (running back, 167 cm, 84 kg), vagy Roscoe Parrish (wide receiver, 175 cm, 75 kg). Hogy egy klasszikust idézzek: Nem a kutya mérete számít a harcban, hanem a harc mérete a kutyában!

Ez az idióták sportja: Már hazai szinten is 3-6 féle felállást, és az azokból futott 15-50 különböző playt kell tudniuk a támadóknak, és 1-2 féle alapvédelmet, számos speciális védelmet (gólvonal, hosszú kísérlet) és az azokból eredeő 2-3 zóna és 2-3 emberfogásos védekezést, no meg 5-10 féle különböző stuntot (blitzek, irányító siettetések) kell ismerniük és végrehajtaniuk a védőknek. Ez papíron lerajzolva és leírva úgy 50-100 oldal. Szóval nem árt, ha a játékosk nem kifejezett idióták.

Ilyenből, meg ilyenebből van 100 oldal és meccs közben 5 másodperced van, hogy tutira visszaidézd. Miközben a seggeden veszed a levegőt.

Az irányítóé a legjobb/több csaj: Oké, itt nem vitatkozunk, de azért van, hogy a többiek is jól járnak.

A védők csupa sittes arcok: A védelemben igazából általában kevesebb nagydarab van, mint a támadóknál, miután csak 3-4 falember van, szemben az 5 támadófallal. Mután a támadók (jóesetben) tudják mit csinálnak, a védelmbe fürgébb emberek kellenek, mert nekik le kell reagálniuk a támadókat és úgy kell cselekedniük. Ugyanakkor az tény, hogy nem árt, ha a védőkben van egy egészséges dózis gonoszságból és anyaszomorításból. Csak a biztonság kedvéért.

A fociban mindent lehet: Mondjuk úgy, hogy a labdavivővel sok mindent lehet. De azt is csak a karokkal és felsőtesttel végrehajtva - rugdosódást meghagyjuk a labdarúgóknak - és bizonyos keretek között. Akinél meg nincs labda, azt csak szemből lehet támadni, de megfogni, vagy lerántani még onnét sem. Aztán persze a gyakorlatban történnek érdekes dolgok, és repülnek a szép sárga zászlók.

Amerikaifoci? Az Árpával játszol, a Farkasoknál?: A 2009-es idényben 26 felnőtt és 8 junior csapat vett részt hivatalos bajnokságban Magyarországon. Ha focistával találkozol, jó eséllyel nem a Wolves játékosa lesz, és valószínű nem is ismeri Árpa Attilát. Viszont egyike lehet annak a több mint 1200 játékosnak, akik nem kevés áldozattal, többnyire saját zsebből finanszírozva űzi ezt a nagyszerű sportot.

59 komment

Címkék: nfl hazai


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr851422938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egysegelem 2009.10.06. 17:12:50

jo, de ettol meg utaljuk a tombradyt

dávidka22 2009.10.06. 17:15:51

Hajrá, hajrá és hajrá. Azt azért már szinte senki nem gondolja, hogy ez a seggfejek sportja... Legfeljebb, aki még mindig a rögbivel keveri, de annak mindegy... :)

Ennél stratégiaibb sportot el sem tudok képzelni.

pussz,

d.

dávidka22 2009.10.06. 17:17:57

@egysegelem: Ja tombrédi szakksz :) Én egyébként Jeremy Shockey sisakleesős rohanásánál szerettem bele végleg az NFL-be, de nem tartottam vele a Saints-hez, maradtam Giants-fan. Pedig Isten látja lelkem, soha nem tudnék szurkolni semminek, ami New York-ból jön :) :) :) Kivéve a Giants... :)

lápi lidérc 2009.10.06. 17:18:58

Ne írj hülyeségeket, előre passzolni amerikai fociban sem lehet, csak az irányító dobhatja előre egyszer a labdát.
(Futás közben oldalra és hátra passzolni viszont lehet, pont mint a rögbiben - nyilvánvaló, hogy annak a szabályait szabták át kicsit, úgy lett az amerikai foci.)
(Viszont nincs bedobás, meg nem lehet emelni a társat stb., mint rögbiben, tehát különbségek tényleg vannak, de azért nem akkorák, mint a példában felhozott kézilabda meg kosárlabda között).

Az meg tény, hogy az amerikai focisták nem az eszükről híresek (bár paródia, de lásd Forrest Gump), bár néhányan vannak ott is intelligensek.

Tegnap pl. nagyon meglepődtem, hogy (Sport TV) a Green Bay eddigi irányítója (Brett Favre) épp a GB ellen, a Minnesotában irányított, nyertek is (és a GB új rányítója valami rohadt lassú gondolkodású és reagálású tutyimutyi csávó lett, egy normális labdája nem volt szinte egész meccsen, Favre-rel meg az ő szokásos 60-70 yardos passzaival simán nyerek volna - persze most az elkapóik is elég bénák voltak).

A helyesírásról nem is ejtenék szót.

lápi lidérc 2009.10.06. 17:21:56

(Nekem mondjuk Favre a kedvenc irányítóm egy ideje, valószínűleg elküldhették a GB-től - aminek vagy 10 éven át a lelke volt -, mert a riporter kérdezte utána, hogy édes-e a bosszú, mire Favre mondta, hogy bosszúról szó sincs, ő továbbra is szereti a GB-t, de most másik csapatban játszik, és amíg a meccs tart, nyerni akar, bárki is az ellenfél. A GB-játékosakkal meccs végén tartottak is egy ölelkezőpartit.)

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2009.10.06. 17:23:52

Jó cikk. Amúgy az "egésszen" az valójában "egészen".

nem-igen 2009.10.06. 17:43:41

@lápi lidérc: Favre 16 éven át volt a GB irányítója, előtte egy nagyon rövid kitérő a Falconsnál is. Azóta, hogy GB-ben megköszönték a részvételt neki már megfordult egy szezonra a Jetsnél, és most ugye a Vikingsnél.

A GB mostani legyőzésével ő az NFL első irányítója, aki mind a 32 csapat ellen győzni tudott.

nem-igen 2009.10.06. 17:46:38

"A védők csupa sittes arcok: A védelemben igazából általában kevesebb nagydarab van, mint a támadóknál, miután csak 3-4 falember van, szemben az 5 támadófallal."

A "nagydarab" emberek és a sittes arcok között nem sok összefüggés van. Igaz, hogy a támadófalban több nagyember van, mint a védőknél, viszont érdemes megemlíteni, hogy a támadó falemberek jellemzően a pályán lévők közül az IQ-val leginkább megáldott emberek, nem ritkán sikeres sport utáni karrierrel is. Ennek egyébként szintén elég egyszerű okai vannak, az irányító után a támadó falemberek azok akiknek a legtöbb játékot meg kell tanulni, bonyolult blokkolási schemák, bonyolult együtt végrehajtott mozgás, ezt pedig nem lehet egy agyatlan ütközőgépre bízni.

Footballfever 2009.10.06. 17:47:42

"Ne írj hülyeségeket, előre passzolni amerikai fociban sem lehet, csak az irányító dobhatja előre egyszer a labdát."

Te se írj hülyeségeket, mert nem csak a QB hanem RB, WR, TE, FB, is dobhatja előre a labdát :D

"Futás közben oldalra és hátra passzolni viszont lehet"

Futás közben előre is lehet passzolni, lásd QB csempész futása közben.

"Az meg tény, hogy az amerikai focisták nem az eszükről híresek"

Nem? Még mindig több eszük van, mint a "labdarúgóknak" akik állandóan kurvaanyáznak a pályán, nálunk ezért 15 yard jár minimum, a nézőkről nem is beszélve. Igenis, intelligens emberek az amerikai focisták!

"és a GB új !rányítója! valami rohadt lassú gondolkodású és reagálású tutyimutyi csávó lett"

Ha Te gyorsabb vagy és nem vagy tutyimutyi, jelentkezz a Green Bay-nél, hogy Aaron Rodgers helyett Te akarsz lenni a QB :D

No comment...

mdi 2009.10.06. 18:00:14

@lápi lidérc: @Footballfever: Köszi footballfever, megspóroltál pár percet, hogy kijavítsam tájékozatlan, ám annál bőbeszédűbb barátunkat.

Lápi lidérc: Ajánlom az 'alapok' rovatot...

Michael Collins 2009.10.06. 18:04:02

@lápi lidérc: Bocs a rugbyben nem lehet oldalra passzolni, az már szabálytalan!
Nem rosz az amerikai-foci, de aki jó tojás labdás játékot akar látni - ahol nem műanyag katonák csapnak össze - az nézze a rugby Heineken-kupát és VB-t, vagy az ausise focit :)!

lopicygaspar 2009.10.06. 18:12:33

jaja.. aussie rules. ott nem kell pancel, meg sisak.
ott test test ellen. az nem holmi nyapic, kitomott amerokas labdarugas. :DDD

Kampec 2009.10.06. 18:14:28

nem kell foglalkoznotok lapi liderccel, alap blogos troll, mindenhova odairja a sajat okossagait valogatas nelkul.

deputy sheriff 2009.10.06. 18:22:58

@Michael Collins: Megneznem hany percet birnal ki egy profi amcsi football meccsen "muanyag katonakent". :P

Etniez 2009.10.06. 18:30:37

Szívesen űzném ezt a sportot, csak nincsen rá időm :(
Meló mellett nem tudnék Budapesten edzeni.

Michael Collins 2009.10.06. 18:30:42

Érdekelne egy ami-foci vs rugby mecs eredménye :).
Mondjuk sokminden befolyásolná az eredményt. Elösször is sokkal több profi rugby játékos van mint profi amcsi focista - és a maorik sok meglepetést tudnak okozni. De ez megjelenik az NFL-ben is :).
Ha a rugby szavályok szerint játszanának - szerintem - 90%, hogy a rugby világválogatott nyerne.
Köztes szabályok és csökkentett védőfelszerelés esetén 50-50%. Az amerikai foci szabályai szerint meg nagy eséllyel kikapnának a rugbysek.
Tavaly játszott az ír (egyetlen) gaelic foci válogatott az aussie focisokkal. Nyertek, baromi jó mecsek voltak.

Michael Collins 2009.10.06. 18:31:56

@deputy sheriff: Én egy rugby mecsen sem bírnám sokáig :).
De a rugby mecseken a játékosok 80-90%-a 80 percet végig játszik!

Michael Collins 2009.10.06. 18:33:34

@deputy sheriff: A műanyag katona kifejezést meg a védőfelszerelés miatt alkalmaztam. Nem mindegy hogy "csak" here-, fog- és sípcsont védő van a játékoson, vagy egy szinte teljes páncélzat.

O'Neil 2009.10.06. 18:54:03

T.B. lehet utálni mint embert,de hogy mint játékos a jelenlegi legjobb QB az vitathatatlan.4 SB. ebből 3 győzelem . 7 aktív idény alatt.

DPO 2009.10.06. 21:44:24

Ahogy a kommentekből is kiderül, azt hiszem a "védő felszerelés" kérdése is egy nagy tévképzet! Lehet, hogy más sportban nem használnak csak mininális felszerelést (Pl.: here-, fog- és sípcsont védő), de abba már belegondolt külsős ember, hogy milyet tud ütni egy sisakrács a bicepszedre, vagy a combodra? Milyen az, amikor nem emberi test - emberi testtel ütközik, hanem fémmel, vagy más kemény anyaggal?

Itt van "védőfelszerelés", de azt fegyverként lehet használni!

A rugbyvel való hasonlítgatás ebben a témában sem állja meg a helyét, amerikaifutballban az ütközések jelentős része frontálisan történik, a rugbyben pedig oldalról! Amerikaifutballban bizonyos helyzetekben a levegőben lévő embert a szó szoros értelmében el lehet kaszálni, a rugbyben tílltják! Ha két rugbys ütközik fejjel egymásnak, rendszerint lent maradnak ...

Szóval a védőfelszerlés megléte miatti kislányozás nagy butaság!

Teddy99 2009.10.07. 00:06:17

www.youtube.com/watch?v=W7tGY-VDx3o

Tessék. Itt egy pont, ott egy pont. Itt ez a durva, ott az...

Smaug111 2009.10.07. 10:17:25

footballfever te se irj hülyeséget ;-)
pontosítanák : a szabály úgy szól, hogy egy play során csak(!) 1 db előrepassz lehetséges, amennyiben a passzoló játékos még(!) nem lépte át a neutrális zónát (nem ment a LOF line of scrimmage elé).
A hátrapasszok száma nincs korlátozva. vagyis bárki, aki már átment a LOS-on, csak hátrapasszolhat!
Ugyhogy a csempészes QB-d is csak addig hösködhet;-)

FritzTata 2009.10.07. 11:06:34

Valahol van egy video a youtube-on, ahol leméregették az ütések nagyságát, statisztikailag kielemezték az ütközések számát, stb.

A lényeg: rugby-ben több ütközés történik, de amerikai fociban nagyobbak. A kettő az én véleményem szerint kiegyenlíti egymást.

Nem ismerem a rugby-sek véleményét a mi sportunkról, de én személy szerint tisztelem őket a saját sportjukért, amit ott kapnak és adnak. Aki pedig nem hiszi el, hogy mekkorákat lehet kapni nálunk, annak javaslom, hogy próbálja ki, milyen az, amikor mondjuk elkapás pillanatában, a levegőben hátulról egy 70 kilós (magyar viszonylatú safety kb) gyorsvonat teljes sebességgel, sisakkal, vállvédővel telibe kapja a gerincét... Láttam már nem egy ilyet (sőt, edzésen én is kaptam ilyet, csak nem safety-től, hanem 100 kilós linebackertől...), vagy hogy ne legyen extrém eset, mondjuk csak a karját vagy a combját. Teljesen szokványos eset, mondhatni "mindenplayes".

Az, hogy mi lenne egy foci-rugby meccsen, egyértelmű: mindkét csapat a saját szabályai szerint nyerne nagy valószínűséggel. És a nem saját szabályaik szerint játszott meccsen rengeteg büntetést kapnának. Mert bár a két sport hasonló, de annyira mások a szabályok, hogy a már reflexszinten beivódott dolgokra nem tudnának figyelni. (ugyanez volt anno megfigyelhető, mikor kosaraztam: akik kéziből jöttek át, sokáig elrontották a lépésszabályt, 3-at léptek, lépéssel indultak, stb. Én is. Kb 10 év kosárlabda után játszottam újra kézilabdát, folyamatosan rám szóltak, hogy ne pattogtassam a labdát, időt vesztek tőle, és léphetek 3-at...)

Tightend 2009.10.07. 11:21:13

A rögbiben legalább mindig látod ki fog legyalulni, így fel is tudsz rá készülni. Ettől még ritka pokróc egy sport, de az azonos szinteket kell összehasonlítani (NFL-Heineken Cup), ott mindkettőt fáj még nézni is.

Teddy99 2009.10.07. 11:52:32

@FritzTata: H te milyen ki***ott felkészült vagy... Mi lenne ha mindenki végig olvasná az előtte szólok kommentjét és csak utána mondaná el azt, ami 2 hozzáoszlással előtte belinkeltem!!! :@:@:@

FritzTata 2009.10.07. 13:19:36

@Teddy99: Elolvastam. A hozzászólásodból nem derül ki, hogy mi van a videón, én pedig nem néztem a videót. Ezer bocsánat és az én kurva anyámat, hogy nem tudom munkaidőben, a munkahelyemről, ahol a youtube-ot letiltották, megnézni a belinkelt videót, és nem tudom a fejedből kiszedni a teljes információt, amit már nem írtál le (mint pl, hogy ez a videó arról szól, hogy...).

Teddy99 2009.10.07. 13:27:48

@FritzTata: Megbocsájtok... Ezért kell rendszergazdának lenni és meghackelni :P
(és én honnan tudjam, hogy melóban vagy???)

FritzTata 2009.10.07. 14:12:02

@Teddy99: napközben az ember melózik :-)

(btw informatikus vagyok, de BA-ként már sajnos sok ráhatásom nincsen a tűzfalakra... a translate-s trükk meg jópofa, de nincs hozzá türelmem :-))

DPO 2009.10.07. 14:27:30

Hát ez egy gyönyörű barátság kezdete! Mega LoL :D

Teddy99 2009.10.07. 14:43:05

@Lacza: :D:D:D
Veled is így kezdődött :D

FritzTata 2009.10.07. 14:52:27

@Lacza: nem hiszem, hogy "disz iz a bigining of a bjutiful frendsip", csaupán értelmes emberek módjára mifasznak veszekedjünk? Ő is túlreagált valamit, én is. Ettől még nem utálom, és az országos cimborám sem lesz (de ha hoz mondjuk 2 üveg jófajta bort nekem, hogy igyuk meg közösen, még az is lehet ;-))

Teddy99 2009.10.07. 14:55:21

@FritzTata: Ha szóltál volna a Tatai meccsre vittem volna... Kutya úgyis inni akart :D

FritzTata 2009.10.07. 15:00:41

@Teddy99: Szomódra bort? :-) Amikor a 2004-es év borásza a pályától kb 1500 m-re dolgozik, a 2009-es év borászata meg kb 4 km-re van? :-)

Teddy99 2009.10.07. 15:04:50

:D Ezt megint honnan tudjam?:D

FritzTata 2009.10.07. 15:10:09

@Teddy99: csak a borászatokat kell ismerni :-)

FritzTata 2009.10.07. 15:34:03

@Teddy99: aki szereti a jófajta borokat annak tudni kell, legalább a legismertebb borászatok helyét :-)

(én könnyen beszélek, a fenti két említett borászat a kedvencem, és 5 km-en belül lakom tőlük...)

Fortisszima Fingusz 2009.10.07. 15:49:53

@Teddy99: Megboldogult katonakoromban a szomódi tankpályán vedeltük a szomódi borokat. Akkor , és oda jó volt. Most meg nem ismerem, de ha Fritz, te mondod, akkor hiszek neked :)

Bár mikor ellenetek játszottunk a bajnokságban, akkor nem mondtad , hogy igyunk egy jó bort meccs után :)

FritzTata 2009.10.07. 16:17:01

@Fortisszima Fingusz: idén? Mert én a 2009-es évet a W2-ben játszottam le, így nem játszottam Tatán és környékén :-)

FritzTata 2009.10.07. 16:19:18

@Fortisszima Fingusz: ja, és nem a szomódi borokra gondoltam, mivel a két borászat csak Szomód fölött van a szőlőhegyen, de az egyik Dunaszentmiklóshoz tartozik, a másik meg Neszmélyen van

DPO 2009.10.07. 16:23:17

Na ez a társalgás már abszolút tévképzet! :D

pc_x 2009.10.07. 16:34:11

Visszatérve az alap témára... A Sports Scients-es videóban is, ha jól emlékszem bizonyították, hogy kb. 6X akkorát üt egy focis, mint egy rögbis (nem néztem meg újra, lehet rosszul emlékszem, mindegy), ezt azzal kompenzálták, hogy a rögbisek meg többet... Persze ők alapul egy CB-t vettek figyelembe (még ha az a hard hitter Jammer is) nem egy LB-t, aki köbö annyi szerelést csinál egy meccsen, mint egy rögbis... A védőfelszerelést meg a profiknál köbö sisakon meg vállvédőn kívül el is felejthetjük (QB,WR + bordavédő), szóval nem tudom melyik jobb, simán hasba/oldalba/bordán/gerincen/combon/néha sípcsonton fejelnek, vagy ugyanezt sisakban teszik?
Ettől függetlenül tisztelem a rögbiseket, sőt egyetemen fél évig rögbiztem a Mao-val (talán ismerik mind a két táborban ;)) még egy alap licenszet is szereztem... szóval ez nem lenéző hozzászólás, csak nagyon utálom, ha valaki a védőfelszerelésre hivatkozik...

mdi 2009.10.07. 16:40:37

@Teddy99: @Lacza: @FritzTata: Van ilyen boros, meg alkoholista blog, a borvidékeket akár ott is nyomhatnátok :D

Teddy99 2009.10.07. 18:20:41

@mdi: Én csak néha iszok2-3 sört meg egy vbk-t :D Szóval én nem számítok szakértőnek :D

Tightend 2009.10.08. 08:29:15

Erre csak a Belgát tudom idézni: "De botrány, hogy nem tér ki a BTK arra, hogy emberiség elleni bűntett a VBK."

A felsőoktatásban tanulóknak felmentést adok :D

Teddy99 2009.10.08. 09:25:13

@Tightend: Nyugi nem a Tokai-t pazarolom el :D
(És kösz a felmentést :P - voltam és még leszek is :D)

FritzTata 2009.10.08. 09:51:31

@Teddy99: A Tokaji az egy más kategória. Ugyanis a fehér bor az száraz, az aszú meg édes, ezáltal az én szememben az aszú nem bor, hanem lőre ;-)

@mdi: legalább pörög a blog, amíg nincs új poszt ;-) De ha nagyon zavar, akkor abbahagyjuk :-)

Teddy99 2009.10.08. 10:03:49

@FritzTata: Na látod... Én ennyire értek hozzá :D

Michael Collins 2009.10.09. 14:23:34

@FritzTata: Ha rajtam múlna ezért a kijelentésedért keresztre kéne feszíteni. Azt elhiszem/elfogadom/tiszteletben tarom, hogy nem szereted az aszút, de az nagyon primitív megnyilvánulás, hogy lőrének nevezed!
Mellesleg nem hallottál még a száraz szomorodniról!

Vajmaci 2009.10.13. 17:58:51

Tök zsír az összeállítás!

minkomisu 2009.10.13. 21:28:57

uff mindenkinek
bocs de csak most olvastam el a kommentek egy részét

fritztata te nagyon vágod látom a sportot de kíváncsi lennék hogy mikor szeretted meg????,,

mert szerintem kihagytál egy keveset hogyha csak most lepődtél meg azon hogy brett favre már nem a gb-ben van.

Zaho84 2009.10.14. 15:09:40

Attól, mert az NFLt nem nézi már rögtön alantas féreg, és nem is szeretheti a sportot? :D Lehet hogy él hal az NCAA fociért, az NFLt pedig nem szereti, mert sabloncsapatok... :P Vagy hogy mást ne mondjak, lehet, hogy imádja játszani, de nem szereti nézni? :)

Ne nézzünk már le ennyire látatlanban minimálinfóval embereket!!!!44

FritzTata 2009.10.15. 09:56:08

@Zaho84: köszi, de szeretem az NFL-t is :-) de pl NBA-vel már így vagyok, mióta gyerekkorom sztárjai visszavonultak, nem tudok egy NBA meccset seem végignézni. Sőt, mióta én sem kosarazom, már semmilyen kosármeccset sem tudok végignézni :-)

@minkomisu: egy icike picikét nézd vissza a hozzászólásokat, én megnéztem, lápi lidérc írta, hogy meglepődött, én nem. Szóval előbb olvass, értelmezz, majd hozzászólót is nézd meg, mielőtt letámadsz valakit :-) a Favre-val kapcsolatos véleményemet meg inkább nem osztom meg :-) Maradjunk annyiban, hogy tiszteltem és szerettem az öreget, amíg GB volt, mióta nem az, az elsőt kevésbé, a második egyáltalán nem :-)

@Michael Collins: Jelzem, hogy nagyon sok országba az aszút ha jól tudom likőrként (asszem, valahol hallottam, nem biztos, hogy így) kell vámkezelni, mert annyira erős. Nem csak szerintem nem bor ;-) amúgy ízlések és pofonok. Nekem, aki egy másik borvidék közepén élek, és aki kifejezetten utálja az édes borokat, az aszú akkor sem lesz bor, ha mindenki másnak az. A száraz szamorodnit ismerem, más kérdés, hogy annyira nem jön be, mint egy jófajta Irsai Olivér vagy Cserszegi fűszeres (szigorúan száraz vagy félszáraz fajta :-))

Michael Collins 2009.10.15. 17:56:36

@FritzTata: Szerintem te a un. likőrborokra gondolsz, ilyen pl. an angolok által nagyon kedvelt sherry is, ami Jerez de la Frontera jellegzetes bora. A legnagyobb különbség, hogy míg a sherryt borpárlattal felerősítik, a tokaji aszúba nem kerül borpárlat.
Egyébként ahol én tanultam - Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Élelmiszeripari Kar - ott borként tartották számon az aszút. Sőt a Tokajban dolgozó borász csoporttársaim szerint is az.

Michael Collins 2009.10.15. 17:59:36

@FritzTata: A vámkezelési eltérések abból is adódhatnak, hogy pl. a jövedéki adót az alkohol tartalom alapján állapítják meg.

FritzTata 2009.10.15. 22:28:54

@Michael Collins: ez utóbbira gondoltam. Tényleg nem értek hozzá nagyon :-) Valahol hallottam valamikor réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban... Szóval hogy az aszúnak magasabb az alkoholtartalma, és amiatt van valami más. De ha őszinte akarok lenni, az alkoholtartalmát nem ismerem, az íze az rettenetes :-)

Szerintem zárjuk le a vitát. Én utálom a tokajit aszút, számomra nem bor. Akinek az, az igyon sokat, egészségére :-)

DPO 2009.10.16. 14:22:24

Indítványozom, hogy legyen egy olyan post, ami arról szól, hogy milyen bor illik a magyar amerikaifutball-hoz!
süti beállítások módosítása