HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2009.10.23. 13:00 -meg1yard-

Látlelet I.

Bookmark and Share

Az amerikaifutball.hu remek képregényeinek szerzője megosztja velünk gondolatait az 5. Magyar Bajnokság alapszakaszával kapcsolatban. Talán kicsit kevésbé lesz humoros, mint a Comix csapat, de annál pontosabb helyzetértékelést olvashatunk Rácz Lászlótól.

Klikk a nagyításhoz!

Véget ért a 2009-es Divízió I. „alapszakasza”, már ha lehet ezt mondani egy öt szereplős bajnokság esetében. Jöhetnek a rájátszások, ahova négy csapat kvalifikálta magát az eddigi teljesítménye alapján. Az ötödik csapatnak már nincs több meccse hátra, csöndben figyelheti a rájátszást, ahogy gyakorlatilag azt eddig is tette, nullás szezont összehozva.

A Budapest Titans gazdagította a magyar amerikaifutball történelmét avval az eddig példátlan rekorddal, hogy egy egész szezon alatt nem sikerült pontot szerezniük! Se touchdownt, se field goalt. Ettől függetlenül a Titánok mindent megtettek, amire képesek voltak. Ez sikerült nekik, ennyire futotta a csapatnak, nem DIV I-be valók.

A Budapest Cowboyst és a Győr Sharksot figyelve örömteli tényként lehet kezelni, hogy megtalálta a zsák a foltját. A szinthez mérve kiválóan játszik mindkét csapat, és roppant izgalmas mérkőzést produkáltak egymás ellen. Ennek a megfejtése, hogy mindkét csapat nagyon jó „running skill”-lel rendelkezik, megvan hozzá az elméleti tudásuk, és az emberanyaguk is.

A Nyíregyháza Tigers újoncként a divízióban teljesítette a rá mért feladatot, csodát senki nem várt tőlük, ellenben a tisztes helytállást hibátlanul kivitelezték! Olyannyira, hogy a Titans-szel ellentétben igen sok pontot össze is hoztak, látszott rajtuk, hogy képesek helytállni a Divízió I-ben, nem véletlenül kerültek fel oda.

A Budapest Wolves, mint eddig minden szezonban, idén is kimagaslik a magyar közegből, lámpással mutatva az utat a többieknek.

Ezen furcsa 5 csapatos Divízió I-t, és a mérkőzések eredményeit figyelembe véve időzzünk most el elméleti szinten a magyar bajnokság, a magyar csapatok, és az amerikaifutball asztalánál.

Holnap kezdődik a rájátszás, amit sokan a hazai amerikaifutball „király kategóriája” –ként tartanak számon.  Semmi kétség nem fér hozzá, négy erős csapatot tartalmaz - akiket a többi huszonvalahány csapatból csak egy vagy kettő tudna megszorítani -, de sajnos óriási különbségek mutatkoznak ezen négy csapat  között is. Toronymagasból nézelődik lefelé a Wolves, egy szinten van a Sharks és Cowboys, és kullog utánuk a Tigers.

Ami még ide tartozik:
A Wolvesról sokat nem kell mesélni, ők nem valók jelenleg a magyar bajnokságba, vagy a magyar bajnokság nem való a Wolves-nak. A Sharks dunaújvárosi – 2009 DIV II bajnok - játékosokkal van összefoltozva, a Cowboysnál két nagyon jó amerikai edző\játékos van, míg a Nyíregyháza ukránokkal van felerősítve.

Láthatjuk tehát, hogy a magyar amerikaifutball királykategóriájába bekerülni hogyan lehet! Csak és kizárólag megfelelő külföldi szakértelem segítségével, illetve két csapatnyi emberből válogatva. Ez jelenti a csúcsot.

A receptet tehát ismerjük, magunk előtt láthatjuk a követendő példát. De milyen is az? Az ország többi huszonvalahány csapatának hogyan lehet elérni, hogy meg tudják valósítani valamelyiket a kettő közül? Valljuk be őszintén, úgy, hogy nincs társadalmi háttere az amerikaifutballnak, hogy nincsenek normális stadionok, hogy nincsen pénz benne, hát igen nehezen. Óriási szakadék tátong, és ez a szakadék nem objektív fokmérő mentén ásattatott meg.

A hatalmas szintkülönbségek oka a folyamatos csapatalakulásokban keresendő, hiszen sokat számít, hogy hány éve edz már egy csapat. Nem azonos feltételekkel léteznek az egyesületek, nem azonos tudással rendelkeznek az edzők, és ebbe még beleszól a rendezés is mindenféle elvi szempontokat figyelmeb véve. Ebben a korai szakaszban a fejlődéshez azon kell elgondolkodnunk, hogyan lehet „felhozni” a gyengébb csapatokat, hogyan lehet elérni azt az általános fejlődést, amiről mindenki beszél?

Az 5 csapatos DIV I-ről eddig is sokan mondták, hogy nincs értelme, most már a gyakorlatban is láthatjuk. Egy csapat azon nyomban kipottyant, a másik négy közül pedig a Cowboys és a Sharks az, aki fel tudja venni a kesztyűt egymással. Jövőre ez az állapot tarhatatlan! A 2009-es szezon lezárultával igenis újra kell gondolni a teljes magyarországi amerikaifutball rendszerét, kiváltképp, hogy az egész DIVIZIÓ I egyetlen kérdése az, hogy a Sharks, vagy a Cowboys a jobb csapat, illetve hivatalosan lenémítva, de mindeki ordibál a „kölcsönvételi” szerződések, és az átigazolási szabályok miatt!

A 2009-es év Divízió I-es bajnokságának közepén tehát tökéletes alkalom mutatkozik felvenni a látleletet az amerikaifutballról:

  • Újra át kell gondolni a bajnokság menetét, újra át kell gondolni a rendszert; kölcsönadási szerződés, átigazolási szabályzat, wild card valami. Amenyiben ez nem történik meg most, és mindig csak toldozzuk, foltozzuk, megtámasztjuk a düledező házat, nem fogunk eljutni sehova! Lesz egy összevissza dőlöngélő, minden irányból megtámasztott ház, ami alapok nélkül csak azért nem esik össze, mert a bentlévők saját kezükkel tartják a tetőt.

Folytatás következik...

Rácz László / amerikaifutball.hu

4 komment

Címkék: hazai mafl comix amerikaifutball.hu


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr191469585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.10.23. 14:13:57

Én egyetértek vele... :)

predoc 2009.10.23. 17:16:16

Kár, hogy nem az arra illetékesek agyalnak ezen már egy ideje.....
Minden csapat érdekében remélem, súlyosan tévedek ezzel a véleményemmel......

predoc 2009.10.23. 17:18:34

Remélem minden csapat érdekében, hogy az illetékesek is olvassák a blogot.....

mdi 2009.10.23. 18:52:32

@predoc: Amúgy meglehetősen hasonlóan agyalnak az "arra illetékesek". Nem az én tisztem, és nem is tehetem, hogy bemutassam terveiket, reméljük ők majd megteszik, mi megadjuk a lehetőséget.
süti beállítások módosítása