HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2009.10.26. 13:10 mdi

A tigris, a tehenész, a cápa és a farkas meséje

Bookmark and Share

Amikor a farkas megette a tigrist és a cápa megmenekült a tehenész elől; kicsit sok itt az állat, de hát mire is számítunk egy amerikaifoci meccsen? Illetve kettőn, mivel az idei magyar bajnoki elődöntőkről lesz szó a továbbiakban. Ilyen elemzés féle, de leginkább csak keresetlen gondolatok.

Wolves - Tigers 26:7

Szombaton a Wolves fogadta a Tigers-t. A vezetést talán meglepetésre a Tigrisek szerezték meg, sőt azt akár 10 pontra is növelhették volna, ha rúgójuk egy picit pontosabb csak. A következő három mondatot a védekezés és támadás művészetében kevésbé jártasak nyugodtan ugorják. A Farkas védelem a meccs elején folyamatosan a strong safetyt küldte blitzre. Ezzel csupán annyi probléma volt, hogy az SS Hanász Róberten (#80 Tigrisek), Vasyl Jordan irányító kedvenc célpontján védekezett. Az ukrán QB-nek nem volt nehéz feladat ez a "hot read", míg a kívül felálló split end mélyre ment kifelé megindulva (ez fontos, a cornernek ez a kulcs) - ezzel egyszerre lekötve a corner backet és a free safetyt - Hanász zavartalanul szedegette össze a passzokat a rövid zónában, ahol nem volt senki, aki vigyázzon rá. Az első negyed, mi több az első félidő így meglehetősen szorosan alakult, azonban utána a Farkas defense egyrészt változtatott a blitz sémáján, másrészt egy fokozattal feljebb kapcsolt.

A meccs legkomolyabb játéka. Eric Peterson (Wolves, ex-SMU Mustangs, NCAA Div I): "Nagyon sok focit játszottam már, de ilyet még életemben nem láttam."

A második félidő Ujfalusi Ákos villanásával indult, a fiatal elkapó remek blokkokkal megtámogatva, és megjegyzendő, a szélekre túlterhelő nyíregyházi kick off coverage mellett, kocogott 60 yardot, majd az utolsó 40-re elővette sebességét és 7 pontot tett az eredményjelzőre a játékrész első megmozdulásából. Ez a play nagyjából előre is jelezte a meccs további menetét, a Wolves a továbbiakban kiemelkedően jó játék nélkül, de biztosan hozta a meccset. Megjegyzendő, a Tigers játékosai végig keményen, tisztán és becsülettel küzdöttek, jó és tiszteletreméltó ellenfelei voltak a Farkasoknak. Wolves játékosok körében az a vélemény járja, hogy a Tigers volt a legjobb ellenfél, akikkel idén ősszel játszottak. Ehhez persze lehet döntőbeli ellenfelüknek is lesz egy-két szava.

Képek a meccsről: Simák Gergő, Pej László

Cowboys - Sharks 20:23

A vasárnapi elődöntő épp ellenkező előjelekkel indult, minta szombati. A Cowboys az első félidőben 20:6-ra lépett el, és úgy tűnt sima győzelmet aratnak a kétszeres bajnok Győriek felett. A második negyed végén a Cowbyos megállított egy győri támadást, majd a puntot visszahordójuk elveszítette. A Győr kihasználta a lehetőséget és 20:13-mal vonultak a csapatok félidőre. A budapesti csapatnál talán nem érzékelték, hogy ezzel a Győr visszajött a meccsbe, talán elhitték a szünetben, hogy már behúzták a mérkőzést, vagy Grátz Vilmos vezetőedzőnek sikerült kegyetlenül feltüzelnie csapatát és meglépnie a legjobb változtatásokat, minden esetre a második 30 perc katasztrofálisan alakult a Tehenészeknek.

A lefújáskor a Cowboyok lógathatták a fejüket. Azért a helmet-art nagyon ott van!

Több összetevője volt a Cowboys "leolvadásának", szerencséjük sem volt, de sokat tettek maguk is a verség érdekében. Volt egy defensive TD-jük, amelyet a híresen korán sípoló magyar bírók elvettek tőlük, ez később döntőnek bizonyult, illetve sok egyéni hiba tarkította játékukat. A Cápák nem tűntek feltétlenül jobb csapatnak játékerő szempontjából, azonban fegyelemben, a hibák kiküszöbölésében felülkerekedtek budapesti ellenfelükön. Érdekes jelenet volt, hogy miután Veréb Zsolt (#86 Cowboys) egy gyönyörűen kivitelezett bubble screen végén felköhögte a labdát átadva a támadás jogát a Sharksnak, egyedül ült a padon és egyetlen csapattársa sem ment oda hozzá megveregetni a vállát, osztozni bánatában. Rossz hírem van Cowboyok! A csapat arról szól, hogy együtt a sikerben, együtt a nehéz időkben, máshogy nem megy. Miután a Sharks 20:20-ra egyenlített a Cowboys több lehetőséget puskázott el buta fegyelmezetlenségeknek köszönhetően, ezek közül a leglátványosabb közvetlenül a győzelembe került nekik. Harmadik kísérleten megállították a Győrt a redzone közelében, úgy tűnt visszaszerzik a labdát, amikor is 80-as számú defensive endjük, Kelemen Sándor elkezdett veszekedni a bírókkal, az ellenféllel. Miután most játszottak idén másodszor a Cápákkal, nagyon nem lehetett neki újdonság, hogy a győri támadófal szemrebbenés nélkül holdingol - a bírók eddig se nagyon fújták be, az OL addig fogja csinálni, amíg nem büntetik őket érte következetesen -, értetlenül ültünk a lelátón kirohanása előtt. Amely úgy egyébként 15 yardos büntetést, és biztos mezőnygól pozíciót eredményezett a Sharks számára, akik könyörtelenül kihasználták a lehetőséget, és  beállították a 23:20-as  végeredményt. Ennek ellenére hiba volna akár az ő, vagy bárki ki más egyéni hibájának felróni ezt a vereséget. Ez egy kiélezett küzdelem volt, ahol egy bírói tévedés, illetve a szerencse és a fegyelem hiánya okozta vesztüket.

Képek: krampusz

V. Hungarian Bowl
Budapest Wolves - Győr Sharks
2009.11.07.
BVSC Stadion, Szőnyi út 2.

29 komment

Címkék: hazai mafl budapest wolves budapest cowboys győr sharks nyíregyháza tigers


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr241475877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lelkesz g 2009.10.26. 14:13:43

Egy kérdés amire senki nemt udja a választ: amikor a goal line-on volt a Győr és hat másodperc volt hátra, akkor miért hívott időt a Cowboys?????

mdi 2009.10.26. 14:29:18

@lelkesz g: ?? ezt magyarázd meg, ez nincs meg.

Cowboys69 2009.10.26. 14:39:09

Nem mi kértünk időt, hanem a bírók állították meg az órát számunkra is érthetetlen okból.

kalo bc85 2009.10.26. 14:42:05

Két komment: én speciel odamentem a Zsoltihoz egy vigasztaló szóra, fejpaskolásra -na nem mintha ilyenkor ez sokat segítene, de kell, hogy érezze azt, hogy a csapat mellette van, hiba után is, ez sajnos benne van a játékban.

Másik, lelkésznek: azért kértünk időt, mert annál a goal line helyzetnél 9 mp volt hátra, amikor elindult a play. A defense-ünk a futást, a bírók meg az órát... Hogy miért, azt nem tudom, nem voltam a pályán. Ha nem kérünk időt, abból a playből td-t csináltak, azt próbáltuk "jegelni" és megállítani. Más kérdés, hogy utána is bevitték, 20 centiről azért nem annyira lehetetlen.

kalo

tmt# 2009.10.26. 14:47:26

@kalo bc85: Úgy szólt a magyarázatuk, hogy a play végén megállították az órát, amíg a kupac alól kibányásszák a labdát.

lelkesz g 2009.10.26. 14:50:47

félidőben odamentünk a vezetőbíróhoz megkérdezni és azt a választ kaptam, hogy bár ők sem értették az időkérést (mint most kiderült nem is volt időkérés) de nekik MINDENKÉPPEN le kellett állítani az órát, hogy a qb sneak után kihalásszák a labdát a pile aljáról...
Nem értettük a lelátóról, hogy ez hogy történhet, és a magyarázat után is azt mondom, hogy ez nagyon komoly hiba volt ezúttal... ha nem emgy be a sneak akkor lepörög az óra.... nem állhat meg minden alkalommal, hogy kiszedjék a pile aljáról...7 pont a sharksnak.

lelkesz g 2009.10.26. 14:52:29

akkor volt időkérés végülis..

lelkesz g 2009.10.26. 14:53:28

egyébként a bírók azt is mondták, hogy az időkérés alatti play bent lett volna, szóvaakkor minden stimmel mindkét szemszögből.

kalo bc85 2009.10.26. 14:58:53

@lelkesz g: egyébként szerintem nem állhat meg ilyenkor az óra, de ezt nekik kell jobban tudniuk. Mivel alapvetően futóplay volt, ilyenkor az óra megy... Mi azért kértünk időt, mert hiába próbálta az edzőnk és a csapatkapitány odahívni a főbírót magyarázatért amikor láttuk, hogy megállították az órát, csak kiintegetett, hogy nem... Személyes véleményem szerint ez, illetve a labdaszerzésnél bemutatott bírói "akció" igen komoly hiba, de mindezzel együtt csakis magunkat okolhatjuk a vereségért, egy összeszedett, jó csapatot pár bírói hiba sem küldhet padlóra.

2009.10.26. 15:02:15

Ez az oldal, a MAGYAR amerikaifutballról szól, nem? Akkor miért a pesti csapatokat kell folyamatosan sztárolni, a külsős csapatokat meg lenézni, lesajnálni. Szerintem sokan elismerik azt, hogy az nagy eredmény, hogy ilyen helyzetből fordított a Sharks. Kétszer is... ugyanis a Sharks Juniors egy még izgalmasabb meccsen ugyanezt megcsinálta. Ti meg itt oltjátok a Sharks-t, hogy csak azért nyertek, mert ilyen bírói hiba volt meg amolyan... Ilyenek mindig benne vannak, és benne lesznek. Mikor tavaly kikapott a döntőben a Cowboys, akkor is a bírókra kenték. Nem lehet egyszerűen felfogni, hogy abban az adott pillanatban, jobb volt az az adott csapat? Kissé gyerekes ez az egész a Cowboys részéről...

JSanyo (törölt) · http://jsanyo.freeblog.hu 2009.10.26. 15:21:02

@Token: kalo kommentjének utolsó fél mondata: "de mindezzel együtt csakis magunkat okolhatjuk a vereségért, egy összeszedett, jó csapatot pár bírói hiba sem küldhet padlóra."

plusz ajánlom az előző bejegyzést is.

ugye? na ugye. ja és vidéki vagyok.

kalo bc85 2009.10.26. 15:23:45

@Token: kicst ajánlanám az olvasást, mint szabadidős tevékenység... Ha icipicivel feljebb lapozol ott pont láthatod, amint azt írom, hogy NEM a bírói hibákon múlt... Amúgy sehol nem látok olyat, ahol bárki is lenézné a "nempesti" csapatokat. A Sharks eredménye kétségtelen, ők nyertek, ez önmagáért beszél.

valuska 2009.10.26. 15:25:50

az INT-et nézzétek már meg!

kalo bc85 2009.10.26. 15:33:06

Én élőben is láttam, továbbra is azt kell mondjam, a legszebb elkapás, amit valaha láttam, bármelyik wr-nek becsületére válna...

2009.10.26. 16:14:41

Mikor írtam, kalo bc85 kommentjét nem láttam. A kommentem nagyrésze a cikkhez szólt.Főleg az zavar h azt írták:"a cápa megmenekült a tehenész elől" illetve "nem lehetett neki újdonság, hogy a győri támadófal szemrebbenés nélkül holdingol" valamint "egy bírói tévedés, illetve a szerencse és a fegyelem hiánya okozta vesztüket".Érdekes arról 1 szó sincs h a sharkstól is elvettek 1 TD t a bírók vagy h a saját end zone juk elött pár yardal elvesztették a labdát.Azt hiszem az sokkal fájóbb volt mint pl amikor a cowboys punt returnere vesztette el a labdát.Ez a holding dolog meg röhej...a cápák semmivel se holdingolnak többet mint a többi magyar csapat, de azér sajnáltassuk szegény 80ast."Megmenekült"... bele se merek gondolni miylen cikk íródik ha a döntőbe a cápák nyernek.

braincruiser80 2009.10.26. 16:18:35

nekem csak egy piciny észrevételem lenne a BC-GYS mérkőzéshez:

szerintem amikor a BC cornere kivette a futó kezéből a labdát és azzal elindult a végzóna felé.. majd a bírók lefújták... nahh szeirntem az volt egy oltári blőd bírói valami...

kalo bc85 2009.10.26. 16:37:24

@Token: a bírók nem vettek el td-t a Sharkstól, hanem volt egy elég durva holding, ami miatt a futó el tudott menni, és befújták a szabálytalanságot. Ez azért nem ugyanaz...

Braincriuser: baromira megnézném azt a videót, mert szerintem is teljesen képtelen ítélet volt, de az is igaz, hogy én természetesen elfogult vagyok..

mdi 2009.10.26. 16:41:09

@Token: Token, szerintem te be vagy oltva vidék-Pest ellentétre. Ha a személyes véleményemre vagy kíváncsi, én azért imádkozom, hogy legyen jó football program legalább 4 vidéki városban.

"menkülés": ha valaki 2 TD mínuszban van, majd fordít az megmenekülés. Olvass szaksajtót angolul, ott is ezt a kifejezést használják. Ettől függetlenül a Sharks ezt a meccset azzal nyerte meg, hogy kevesebbet hibázott, mint a Cowboys, nem azzal, hogy valami hihetetlenül felülmúlták őket. Ez pedig fegyelem, ami minden csapat első számú erénye kéne, hogy legyen. Magyarán minden elismerés a Cápáknak!

mdi 2009.10.26. 16:43:47

@Token: Ja és btw, nem tudom feltűnt-e, hogy az elmúlt 3 hétben 4 cikk jelent meg a Níregyházáról. Egy jelent meg a Sharksról, a toborzó, másról egy fél sor anyagot nem adtak, pedig kértük.

predoc 2009.10.26. 20:49:41

Nem akarom tovább szítani a vitát, csak csendben megjegyzem, hogy miért nincs senki hanyatt esve a 43-as Tigers játékos (igaz ukrán) elkapásától, ami szerintem simán veri a Wolf-os elkapást...... sajnos nekem még nincs meg a meccs videón, de egyszer....

NAR 2009.10.26. 22:03:02

Ez a védőjátékos az interception-nel kosárlabdázó volt? Jó nagy keze lehet...

Zaho84 2009.10.26. 23:31:03

A Győr-Cowboys meccsre reagálva (bár az IT hatalmas, és valóban durva, a Nyíregyházának meg max respect. :P ) én is úgy érzem, hogy a cikk elfogult. A pofátlan holdingolást minek felemlegetni, mikor az első félidőben szerintem folyamatosan a Győr ellen és a Cowboys javára hibáztak a sporik? Természetesen a meg nem adott TD (ami tisztán az volt) "momentum changer" volt, de azért ebből a cikkből ha nem lettem volna kint a meccsen, azt látnám, hogy hát vaze a cápáks ezt most bemákolták, mer csak fegyelmezetten játszottak, jobban nem....
Természetesen a bírók hibáznak, benne van a játékban, és a győr fegyelmezett játéka is kellett, de említsük már meg a cikkben, hogy a Cowboys szezonjának legkritikusabb playében, negyedik és hatnál egy középső futásban négy azaz 4 darab miss tackle eldöntheti a dolgot. El is döntötte.

Flood 2009.10.27. 00:33:54

Balunak egy kis baseball is csordogálhat az ereiben, ott szoktak ilyen catch-eket nyomni :)
Mindenesetre nagyon durva

Tightend 2009.10.27. 09:23:10

@predoc: A többség szerintem nem látta a meccset, így nyilván csak annak a megmozdulásnak tudunk on-line tapsikolni amit valaki láthatóvá tesz.

Az INT tényleg Top10 ever.

Az "éhes vagyok ide az uszonyát" arcoskodással a Kovbojok szerintem legközelebb megvárják majd a meccs végét.

predoc 2009.10.27. 09:41:56

@Tightend: Igazad van, de annyira szép megmozdulás volt, hogy igyekszem minél hamarabb közkinccsé tenni... :-)))

Tiger#36 2009.10.27. 13:55:50

Szeretnék még egyszer gratulálni a wolves győzelméhez! Azt hiszem kis csapatunk becsülettel helytállt és ha mögözzünk is hasonló szakmai stáb állna (Edzők)talán mégszorosabb lehetett volna! Balu elkapása elképesztő volt , de cspattársunk Korniev is legalább olyan szép elkapást produkált . Mindkettőjüknek grat! Azt hiszem tiszta és kemény küzdelem volt és nagyon örülünk neki hogy felnőttünk a feladathoz ha csak félidőig de bizonyítottunk hogy itt a helyünk! Gratulálunk a wolvesnak eddigi legjobb ellenfelünknek és sok sikert a döntőhöz!

PK82 2009.10.29. 15:28:38

Az a védelmi TD nem volt könnyű dolog. Vagy 30-szor megnéztem a jelenetet és csak akkor voltam bizonyos a dolgomban, amikor láttam hogy milyen magasságban maradt a labda a védő kezében. Lévén, hogy a győri futó talán a legkissebb a bajnokságban (bocsánat de nincsenek pontos adataim), ha leért volna a térde mielőtt elvesztette volna a labdát akkor a védőnek kb térd-comb magasságban kellett volna fognia a labdát. Mivel ő azonban jól láthatóan has magasságban fogja, így ez "forced fumble" volt. Megjegyzés, hiába van a támadó keze a labdán, ha az forog benne, akkor nem számít birtokolt játékszernek. Iszonyat gyors volt a jelenet, így nem csodállom, hogy a sporik elrontották. Viszont a becsületükre legyen mondva, nagyon gyorsan sípoltak (kb 3-4 lépés után már lehet látni a karlengetés és hallani a sípot), de a nagy zajban nem mindenki hallotta. A sors iróniája, hogy szegény sráctól is ez a bírói crew vett el egy szerzett labdát a tavalyi döntőn (megjegyzem, akkor több alapja volt a támadóknak itélni).
süti beállítások módosítása