HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2009.10.30. 17:30 mdi

Pompon lány? Mit nem csinál ő? - III. rész

Bookmark and Share

Sorozatunk első két részében külföldi és hazai cheerleadereket kérdeztünk erről az izéről. Megtudtuk mi a szép, mi a jó, mi a nehéz ebben a műfajban. Most elérkeztünk ahhoz a részhez, ahol egy picit segíteni próbálunk a hazai cheer csapatoknak.

Miután rock-n-roll nickkel író olvasónk remekül ráérzett a folytatásra, változtatás nélkül leközölöm kommentjét. Köszönöm rock-n-roll, megspóroltál nekem vagy negyed órát!

Először is:
Remélem elolvassák a hazai cheerleader csapatok tagjai vagy inkább koreográfusai vagy bárki, aki szót ért az előbbiekkel azt, amit most le fogok írni.

Nagyon jó ha szórakoznak a lányok a meccseken és imádják amiket csinálnak, de megnézett közülük bárki is egy high school, college, NFL, európai szintű amerikaifoci meccset? Illetve azt, amit ezeken csinálnak a lányok..
Merthogy a CHEERLEADER (aki irányítja a szurkolást) nem azért van, hogy háttal álljon a NÉZŐKNEK és néha beszálljon a defense go kiabálásba, hanem azért, hogy feltüzelje a nézőket, rávegye őket a szurkolásra és az olyan hülyeségeket, mint az offense go (nem is merem leírni) kiiktassa. Nyilván, ha 12 néző van a pálya szélén, akkor felesleges próbálkozni, akkor oda és úgy állnak a lányok, ahogy akarnak, de egy párszázas lelátó előtt nevetséges, hogy a lányok a nézőktől legtávolabbi csücsökben ácsorognak, háttal, beszélgetve, néha táncolgatva stb.
Akkor minek ez az egész???

A mostani DIV1 volt a legfeltűnőbb ebből a szempontból. A wolves lánykái évek óta képtelenek szembe fordulni a nézőkkel, pedig a Farkasok szurkolótábora még hajlandó is a szurkolásra, olyan hangulatot lehetne csinálni, amilyenre igazán szüksége lenne a hazai focinak.

Nem kell sok hozzá, tényleg csak az a 180 fok.

Pár megjegyzéssel egészíteném ki a fentieket:

  1. A "defense go", egy bődületes baromság (ahogy az offense go is). Akkor alakulhatott ki, amikor még senkinek halvány lila gőze sem volt erről a sportról itthon. A védelemnek a menés ritkán célja, ők pont azt akarják megakadályozni. De ha még azt is szeretnénk, hogy menjenek (mondjuk bltizre, vagy egy megszerzett labdával a célterület felé), akkor próbáljuk meg nyelvtanilag helyesen: go defense!
  2. Ha már itt tartunk, miért kell angolul szurkolni? Nem Magyarországon vagyunk? Ez annyira adja magát, hogy még a Wolvesban játszó amerikaiak is ezt kérdezték tőlem! Egy "HAJ-RÁ CÁ-PÁK, HAJ-RÁ CÁ-PÁK, HAJRÁ CÁPÁK, HAJRÁ CÁPÁK, ..." egyre gyorsuló ütemben ezerszer hatásosabb lenne, a közönséget is könnyebben be lehetne vonni.
  3. Nagyszerű dolog a táncolás, meg a trükkök, de ha tényleg a csapat hasznára szeretne válni egy cheerleader csoport, akkor egy kis kreativitással könnyen ki lehet találni a nézőket feltüzelő, szórakoztató rigmusokat is(, és sokkal kevesebb gyakorlásra van hozzájuk szükség!) Erre a legegyszerűbb példa a "Ki a jobb? TIGRISEK!" kérdezz-felelek a nézőkkel, kicsit összetettebb volna mondjuk a "Kik vagyunk mi? FARKASOK! Ellenségünk? COWBOYOK! És a Farkas mit csinál? ÜT, VÁG, PUSZTÍT, A COWBOY MEG BECSINÁL!"
  4. No meg persze az alapszabályok: 1) Mindig a nézők felé! 2) Ha annyira kell koncentrálni a koreográfiára, hogy a lányok közül akár csak egy is nem bír mosolyogni, akkor még tessék gyakorolni, élesben nem megy! 3) Akkor is mosoly, akkor is lelkesedés, ha éppen 0:45-re áll a csapat. Lehet, hogy nem lesz őszinte, de ha átragasztod a komorságod a szurkolókra, akkor teljesen megkérdőjelezed az egész létedet.

Az alábbi videón a hazaiakhoz hasonlóan teljesen önkéntes, középiskolás cheerleaderek - tehát nem profik, nem egyetemi ösztöndíjért szurkolnak - láthatóak és a kilenc perc alatt igazán komoly repertóárt mutatnak be szurkolásból. Érdemes példát venni róluk!

14 komment

Címkék: cheerleader pompon lány


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr951487202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.10.31. 12:38:03

az a szó helyesen továbbra is pompoM. minden nyelven.

Zaho84 2009.10.31. 13:34:22

flegman és akkor az amerikaifocit is inkább americanfootienak kéne mondanunk, mert "American Football"?

Smaug111 2009.10.31. 14:19:19

flegman:
a minden nyelven egy kicsit erős

pl oxford dictionary szerint:
pom-pom : automatic quick firing gun

pompon : origin french word "pompon" meaning tuft or topknot
1)decorativ tuft or ball on hat or shoes, etc
2) dahlia etc with small tightly-clustered petals

pompom : variation of pompon

a larousse szerint
pompon:
1) Touffe serrée de fibres textiles, sorte de houppe arrondie servant d'ornement dans l'ameublement et dans l'habillement.
2) En apposition, désigne une variété de rose, de chrysanthème ou de dahlia à petites fleurs aux nombreux pétales.

pompom:
na arra nincs találat

ugyhogy két nyelv már ki is esett :-)))

mdi 2009.10.31. 14:32:00

@Smaug111: Köszönöm, nekem már nincs energiám ezekre a vitákra. Aki rajzfilmekből tájékozódik, azzal nincs értelme érvelni.

Smaug111 2009.10.31. 15:28:42

@mdi: én csak azt nem értem, hogy jó, nem megy neki fejből (nekem se) és lusta elmenni a könyvespolcig, de ha már amúgy is ott ül internet előtt ül, miért nem irja be a keresöbe és nézi meg legalább az első 10 találatot.... :-)

Santos35 2009.10.31. 22:53:04

ki nem szarja le, hogy az angol vagy a francia helyesírás szerint melyik a jó?
www.magyarhelyesiras.hu/

Footballfever 2009.11.01. 10:01:51

Én azt nem értem (őszintén) hogy míg pl. NFL cheerek simán táncolgatnak amolyan fürdőruha szerű alsóban ( csak hogy a kedvenc csapatomat említsem:
www.fotbalamerican.ro/wp-content/uploads/2008/02/patriots_cheerleaders2.jpg vagy

bhanks.encblogs.com/wp-content/uploads/2009/10/100209-patriots-cheerleaders.jpg
) addig szinte az összes magyar cheer szoknyában. Mitől félnek? :) Szerintem így látványosabb lenne, persze ez csak magánvélemény. Szerintem a cheer azért (is) van hogy amije van, megmutassa :)

lightning9 2009.11.01. 12:52:33

Mondjuk a Sharks-Cowboys meccsen mekkorajó ruhájuk volt a cheerleadereknek. :D

Smaug111 2009.11.01. 15:57:45

@Santos35: hm. erre a találatra gondolsz? :-))))))
Keresett szó: pompon
2 találat.

* pompon
* pomponlány

Bővített keresés eredménye

Keresett szó: pompom
1 találat.

* pompom helyesen: pompon

Zaho84 2009.11.01. 19:25:25

A pomponlányok ruhájára egy apró hozzászólás.

Lee Hlavka kommentárja interjún kívül a hazai cheer szokásokra: az oké, hogy sokmindent nem úgy csinálnak ahogy odakint, de odakint nem is öltöznek k***vának közben... Lehet, hogy nem a szoknyás lányokra gondolt. :)

Tightend 2009.11.02. 08:28:46

Gondolom nem az NFL-es bigékre gondolt Mr. Hlavka, ha valaki elhelyezne egy fémrudat a közelükben szerintem működne a feltétlen reflex és egymást taposva kezdenének tekeregni rajta. Szerencsére :D

predoc 2009.11.06. 07:44:18

Na mondjuk a most hétvégi Miami meccsen a lányok...hát nem egyszerűen voltak levetkőzve...
Mi az abszolút miniszoknya? Aminek ha meghúzod a rojtját, fáj.....:-)))))

cowgirls 2010.04.25. 18:36:15

Sziasztok!
Én edzem a Cowboys cheerleaders csapatát és csak annyit fűznék hozzá,hogy:
-a lányok ruhája szerintem tökéletes.Ha ennél alulöltözöttebbek lennének,már gáz lenne.
-aki fikázza a csajokat,mutassa meg,hogyan kell.Könnyű köpködni,oda kell állni.Személy szerint mindenkit szívesen látok(iwiw: Budapest Cowgirls)
Az,hogy szemben,vagy háttal,még az NFL-ben is változik,de ezentúl majd minden második gyereket megfordítok.
-Pompom-vagy ponpon-vagypompon...nem mindegy? Irígylem azt az embert,akinek nincs más gondja...
Üdvözlettel: Horváth Zsóka
süti beállítások módosítása