HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2008.07.30. 08:00 Valuska

45? 46? 47? 48? Mindegy

Bookmark and Share

Hát, lejátszotta a Bp Grizzlies élete első meccsét, amin 45 (47/48):0-ra kikaptunk a Kistarcsa Firebirds ellen, de az eredmény szinte mindegy. Igazság szerint várható volt, hogy elsőre a néhány fő kivételével rookie-csapatunk kikap, de én ennek ellenére jól szórakoztam. Elég önkritikus vagyok magunkkal, de hát ez van, ha a játékos egyben újságíró is.

A legnagyobb bajunk az volt, hogy az újpesti mezkészítő a megbeszéltek helyett nem készítette el a mezeinket, így az offense-nek az újpesti Bulldogok mezében kellett játszania. A mezkészítő összevissza hadovált, hogy kész lesz a meccsnap délelőttjére, hát nem lett, sőt a kickoffra is csak 20 mez lett meg. A nadrágot annyira elrontották, hogy péntek éjszaka a csapat vezetése Németországba kellett kiugorjon nadrágokért, majd Flexi 19 óra vezetés után állt be a D-line-ba. (Ez a cég a szövetségnek sem szállította le a megrendelt mezeket, állítólag sok pénzzel tartoznak, és ott már nem lesz béés megoldás.)

A Tatai úton játszottunk, ahol nincs normális zuhanyzó se, bár a pályával semmi bajom nem volt. Volt három-négy szép drive-unk, amiket sajnos nem tudtunk TD-re váltani, ez van, lesz ez jobb is. Az egyiknél ráadásul az endzone-ban lopták el a passzt a kistarcsaiak. A galériában az egész lekövethető, mivel az öcsém, aki a képeket készítette, a pálya másik végéből elindult, hogy lefotózza a Grizlik első TD-jét, de végül nem kellett elindulnia, mert mi kaptuk a gólt.

Rengeteg hibával játszottunk, az elején az izgalomtól szinte csak false startos mínusz yardokat gyűjtöttünk, volt, amikor nem indítottuk el időben a játékot (pedig azt hiszem, több időt engedtek a sporik), és volt amikor többen voltunk fent. Csupa kezdő betegség, amik az edzésen nincsenek, itt a szülők és nézők előtt igen.

Szóval: ütközni nem tudok (még tartom az elméletemet, így szart se érek), viszont az kiderült, hogy bár a lelátón ez egy nagyon unalmas meccs volt, a pályán rendkívül szórakoztató, és egyre több kedvem van tanulni és dolgozni az első győzelemért.

57 komment

Címkék: bp grizzlies kistarcsa firebirds


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr33587696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manning/Kreutz 2008.07.30. 12:41:54

Wallace, nem volt unalmas a lelátón sem a meccs,hallottam olyan visszhangokat, hogy szimpatikus csapat vagyunk, meg ahogyan a ZP-os hsz is megemlítette, fogunk mi még nyerni, nem egy meccset, stb...És az a 300 ember, aki kijött, ők élvezték, akik meg elmentek az eslő negyed után, mert "Nincs szinvonal!!!" ,azok életükben nem brusztoltak végig egy meccset sem, mert max a vonal mellett álhattak, kezükben egy flaska víz....

(BTW, kiváncsi lennék azoknak a fanyalgóknak a legeslegelső meccsükre, mennyi volt az eredmény,stb....)

Steelers #76 2008.07.31. 20:07:12

Történetesen mi is edzőpartnert keresünk az őszi felkészülésre, ha gondolod, beszéljük meg privátban.
Az első meccsről meg csak annyit, hogy kezdő csapat - kevés kivételtől eltekintve - leginkább a tapasztalatszerzésre és a meccsrutinra gyúrhat az első meccseken, arra, hogy az edzésen megtanult figurákat, lépéseket, élőben is meg tudja csinálni.
Amikor edzésen odaáll eléd a saját csapattársad, hogy ütközzetek, az SOHA, DE SOHA nem lesz annyira erős, mint amikor valaki egy másik csapatból RAJTAD keresztül akar nyerni. Te sem úgy mész neki a másiknak edzésen, hogy most "megölöd"... De amikor dolgozik az adrenalin, meg feszül az izom, odalépsz a scrimmage-re, a fejedben elhalkul minden, csak a saját szíved dobbanását hallod, meg, hogy SET...HUT... Na az az igazi...

Totya1 (törölt) 2008.08.01. 06:34:21

Külső szemlélőknek is tetszett a mérkőzés....
Voltak már pár mérkőzésen, elmondásuk szerint a miénk legalább mozgalmas volt.
Én csak gratulálni szeretnék mindenkinek, ha a Grizzlies pontokra játszotak volna, úgy komolyabban és nem a gyakorlásra megy el a meccs, tutti nem lett volna 0 a vége.Lehetett volna pontokat hozni ezen a pályán, de ezt majd igazolja a visszavágó egyszer...

GO GRIZZLIES
www.bpgrizzlies.hu

kvak 2008.08.01. 16:17:01

Nos ez több mint mókás!
A csapatot elnézve sima utolsó helyen lett volna a csapat a rookie kupán!
Még szerencse hogy nem a jászberényi csapat ellen játszottak edző meccset!
Mennyi lett volna 100,101,102??

Alex64 2008.08.01. 21:21:40

KVAK!!!!!

Te is nagyon mokás vagy honnan tudod ez a csapat hol végzet volna!!!!!!Te melyik csapathoz tartozol???
Fáj valami nyugodtan mond meg.Szerintem senki sem számitot a Grizzlik gyözelmére de tény hogy szerezhetek volna pontokat,ha rugnak is.
Nem kel szidni egy csapatot mert nem nyert igy mindenki láthatja rajtuk hogy minden játékosuk uj ebben a sportban és nem más csapatal vegyülve akarnak nyerni.Ez a baj Budapesten megfertözi pár ilyen primitiv ember a sportot mert nem nyer egy kezdö csapat amugy lehetet volna 100-200-0 és akkor mi van folytatják amit elkezdtek.Van akik kikaptak 100-0 mégis utána nyerni tudtak tapasztalt évekota együt játszok mégis ugy jártak.Akkor mit vársz egy 6-8 honapos teljesen kezdö gárdátol,én ennyit.

Go Go Go Go Raptors

Steelers #76 2008.08.01. 22:11:12

Már alig várom, hogy amikor Miskolcra jöttök, akkor velem szemben állj, kedves KVAK! Ott majd megmutathatod a 100-0-ádat.
Egyébként is akkor legyen ekkora az arcod, ha már letettél valamit az asztalra. A Rookie kupa nem feltétlenül az, mégsem hencegek vele, hogy egy Div.II-es csapattól mennyire de nagyon kikaptatok volna...

kvak 2008.08.02. 09:15:51

Azt várhatod kedves Steelers, most nagyon mellé nyúltál!!!!!!
Szívesen állok veled szembe, de ahhoz nektek fel kellene jutni a Div 1-be!
Lehet ti nyernétek, lehet nem. Ez a sport máűr csak ilyen :)

Doczi Miklos 2008.08.02. 22:54:35

Kvak!!!!

Akkor a Div 1 csapathoz képes mérlegelheted volna az erő viszonyokat szerencse hogy nem mindenki ilyen bunko mint te. Az új csapatnak támogatás kell nem lehuzás de te biztos nagy ÁSZ vagy a csapatodba.
Felvállalhatnád melyik csapathoz tartozol vagy nem akarod hogy ott meg helyre rakjanak.
UI: Én nem vagyok játékos csak szurkoló.

Hajrá Gladiátorok
Én nekik szurkolok.

Flexi · http://www.bpgrizzlies.hu 2008.08.03. 09:50:01

Látom osztja itt mindenki egymást!!!!

Totya1 (törölt) 2008.08.03. 14:28:14

Hajrá Grizzlies-k...Ők lesznek a legjobbak.....:)

GDI · http://www.birds.hu 2008.08.03. 14:34:01

Lehet hogy a Grizlik kikaptak, de tuti 10x annyit tanultak ebből a mecsből, mint ez előtte levő hetekben edzésen - nálunk is így volt!
Nem olvastam végig ki mit írt, csak annyit fűznék még hozzá, tetszett hogy a Grizlik lelkesedése kitartott még az utolsó negyedben is és okkis odarakták mindenüket.

Köszönjük a meccset!

88as 2008.08.03. 15:53:24

Budapest nem "bír el" ennyi amerikai football csapatot, ezt tudomásul kell venni... Wolves-Cowboys-Titans bőven elég, minden szempontból.

Tightend 2008.08.03. 18:53:33

Már megint ez duma. Rohadtul unom. Mi közöd van hozzá hány csapat van, meg ki hol érzi jól magát? Neked nem mindegy???

Tiltsuk be az összes sportban a III-ad, IV-ed és satöbbi osztályt, Budapest bajnokságot, satöbbit mert akkor a nagyobbaknak biztos sokkal jobb lesz! Nehogymár bárki más jól érezze magát.

Totya1 (törölt) 2008.08.03. 19:03:15

Ez hülyeség..pont az a lényeg, hogy minnél több csapat jöjjön létre.
Mindenki elkezdte valahol....

játékos 2008.08.03. 21:18:05

88-as, amíg 40-50embert foglalkoztatnak addig van értelme új csapatoknak. Márpedig a Vipers, és a Bulldogsnál is ilyen létszámokról beszélhetünk. Ez egy amatőr sport jelenleg Magyarországon, egyik célja az, hogy minél több ember szeresse meg és minél többen kapjanak lehetőséget játékra.

Manning/Kreutz 2008.08.03. 22:26:35

88-asnak meg Kvaknak üzenem,hogy menjen oda arcoskodni, ahova akar....qrva kiváncsi vagyok, ha az ő csapata valami oknál fogva bedől , vagy netalán őt kirakják, akkor milyen jól jön(ne) még pár bp-i csapat, ahova mehetne, és befogadnák őt...
Persze nevet nem ír, mert nem meri felvállalni magát...

Ja, lehet h nagy csapatban játszik mind a kettő, de csak az oldalvonalon álldogáll...

Teledgi úr hozzászólásához: GDI, igazad van, abból a meccsvől 10x többet tanultunk, mint az addigi edzésekből (kicsit sarkítva ugyan)...

Dudás "Manning papa " Péter , C
Grizzlies #68

Zorddd 2008.08.04. 08:34:33

88as nem azért mondta szerintem, hogy sok a csapat, mert hogy kevés ember van egy-egy csapatban, hanem, hogy nagyon megosztják a nézőket. Kevesebb néző->kevesebb bevétel, ami senkinek sem jó.
Hogy ez mennyire igaz, azt viszont én már tudom megítélni.

Tightend 2008.08.04. 09:14:52

Szerinted a Wolves meccseitől hány embert tart távol bármelyik bp-i kiscsapat létezése?

A kisebb csapatok meccseire a haverok és a rokonok járnak ki (meg a többi csapat játékosai) elsősorban, itt még nem a színvonal számít. Ezek az emberek nem mennének ki más csapat meccsére, mivel nem ott játszik a haver, vagy a gyerek, stb.

Viszont ha ott valakinek megtetszik jó eséllyel el fog menni egy komolyabb derbire is, ahol nagyobb a nívó, viszont akkor már magáért a sportélményért.

Adee 2008.08.04. 11:53:31

Sziasztok.

Részemről nem egy kulccsont törést, egyébb kemény sérülést láttam edzésen, sőt nekem is sikerült összeszednem egy szegycsont repedést 3-4 hónapja. Az edzések is lehetnek kemények, a barátság ellenére, sőt.
Az hogy a Grizzlies mekkora zakót kapott, és ha ezt nézzük akkor semmi esélye a rookie kigában arról meg annyit hogy ilyen alapon akkor az Újpest sem kellett volna hogy induljo a Div II-ben az Nálunk(Zp) begyűjtött óriási zakó miatt. Aztán ott a "hatalmas" Div I-es Demons..... a Zp-től szintén zakót kapott akkor vonuljon vissza a Div II-be sőt ha egy Div IIestől kikap akkor inkább csak finoman a Rookieból óvatosan felfelé??? Ez butaság. Kell a vereség. Egyrész elgondolkozik minden csapattag hogy hol voltak a hibák, másrészt csapategységet épít, és kihullanak azok akik nem oda valók (sokan hagyják ilyenkor abba).
Sőt könyörgöm ez volt az első meccsük, élesben játszani amikor a bíró számolja az időt, ahol már a bemozdulást, a holdingot, meg sorolhatnám több bíró figyeli és megállítja, nem hagyja továbbmenni mint az edzők nagy része, de őket sem leszólni akarom mert ott más a cél mint a büntetés minusz 10 yard.
Nem láttam a Grizzliek playbookját, nem tudom mennyi játékot használnak, azt sem látom mennyire tudják de ennek pont az volt a lényege hogy kiderítse ki mennyire tanulta meg!! Edzői részről meg az hogy működik e.
Én támogatom a Grizzlieket, sőt találkozunk ma edzésen!!! :)

GO Predators!!!
GOGOGO Grizzlies!!!

88as 2008.08.04. 13:33:54

Ezért fogunk eljutni a magyar labdarúgás szintjére...

Amúgy hozzáteszem, tényleg jó ötlet a sok csapat, valamilyen szempontból, sok lelkes játékos kipróbálhatja magát, megismerheti ezt a játékot.

Bár kíváncsi lennék ezeknek a csapatoknak az edzői, stb hátterére, minőségére.
Gondolok itt, pl 1 éve még tilos volt a cutblock* használata a magyar ligában. MIÉRT????? Ez a fociban bennevan, egy ALAP blokkolási fajta! És a miértre máris válaszolok: NINCS EDZŐI háttér aki a cutblock elleni védekezést megtanítsa!!!!!

* Cutblock: Térd alatti blokkolás, vállvédővel / sisakkal kiüti a blokkoló játékos az ellenfele lábát.
(Gondoltam ezt célszerű ideírni......

Elnézést a tegnapi gormba beírásomért, sok sikert a rookie csapatoknak!

Adee 2008.08.04. 15:53:00

"Amúgy hozzáteszem, tényleg jó ötlet a sok csapat, valamilyen szempontból, sok lelkes játékos kipróbálhatja magát, megismerheti ezt a játékot."

Csak jönnének már rá hogy oda-vissza vágos rendszer kell!
Akkor lesz mecsrutin, és az elengedhetetlen!

játékos 2008.08.04. 19:14:38

"NINCS EDZŐI háttér aki a cutblock elleni védekezést megtanítsa"

Nemhiszem, hogy ezért volt tiltott, ennyi erővel a sima tackle adást is tilthatták volna.

És wolves #52 megválaszolta már 88-as alapvető problémáit 2cikkel lentebb, új sportág kevés sportolóval, kevés hozzáértővel, kevés nézővel de évek alatt az edzőképzésnek a kiöregedő játékosoknak és a fejlődő managementeknek köszönhetően minden téren előre fogunk lépni.

Aki nem hisz benne, gondoljon arra, pár éve ki hitte volna, hogy 1 másik csapat megtörheti a wolves hegemóniáját, aztán teltek a hónapok és a többit már tudjuk.

Roll 2008.08.05. 09:32:38

Sarkítva három dolog ami egy csapat létjogosultságát adja. Szerintem, aztán lehet ezen is vitázni... :)
1.)Anyagi háttér (tulajdonos, szponzorok, merchandising stb.) Ha nincs pénzed nem tudsz elindulni a bajnokságban legyél bármilyen lelkes, tehetséges stb. Ha van pénzed el tudsz indulni. Ha már 88 felhozta a magyar focit: MTK hazai meccsein több a vendég szurker mégis van zsozsó elindulni és működni az NB1-ben.
2.)Szakmai munka/színvonal: No ez az ami a leginkább fontos, de az első, a pénz nélkül nem megy ugye... Szóval, kell valami normális edzőképzés, képzett edzők. Szarból ők sem feltétlen tudnak várat építeni, de benne van a pakliban. Velük egyenesen arányos a színvonal emelkedése. A tehetségekből ki tudják hozni a maximumot, életképes playeket hívnak stb stb. A határok azért megvannak a sport amatőr jellege miatt. Kell a pénz edzőpályára, edzőtáborra, meccsrendezésre, nevezési költségekre és még sok sok mindenre. Tagdíjból ez nem megy, kell a tulaj, aki erre tud és akar áldozni, kell a szponzor, aki ezzel jobban eladhatónak gondolja az energiaitalát, vagy a verdáját.
3.)Szurkolói támogatottság: Bullshit, hogy a sok csapat megosztja a szurkolókat. A Wolvesnak alapvetően van egy „nagy” média megjelenése, amivel a kicsik nem tudnak versenyezni. Teljesen igaz az, hogy a kis csapatok meccseire, rokonok, haverok, környéken lakók járnak, a nagy csapatok meccseire meg az utcáról is beeshet egy kíváncsi valaki, aki mondjuk hallotta a hirdetést a Roxyban. Én is voltam már DivI és DivII-es meccseken, mert imádom ezt a sportot és kezdőként nem szégyen tanulni. ( a vukovi feka OLB játéka például nagy élmény volt)

Nálam, ez a három tényező adja meg egy csapat életképességét. Pl. ezért nem tartom életképsenek a már említett MTK-t, mert hiába teljesül kettő, ha nincs szurkoló, akiért ez az egész megy...
A Grizzliest jó dolog szidni, mondván mi a szarnak még egy csapat, meg, hogy lúzerek, akik itt játszanak, nem focisták, hanem kisasszonyok meg mit tudom én. De nálunk is van 40-50 ember aki lelkes, aki imádja ezt a sportot, aki képes érte lemondásokat eszközölni az élet más területeiről, aki tovább viszi ezt a sportot.

A focsi nálunk gyerekcipőben jár, még kevesen ismerik, a többség azt hiszi rögbiről van szó stb. De ez nem is fog megváltozni, ha megy a magyaros széthúzás, egymás alatti favágás és aknamunka.

Én a negyedik negyedben is úgy mentem fel a pályára a 4x-0nál, hogy megcsinálom a tacklet, megkergetem az irányítót stb. Pár órával később meg anyáztam és téptem a hajam, hogy az imádott NB1-es csapatom 1-0ás vezetésnél, emberelőnyben a félpályánál alibizik. Ez a különbség, ezért imádom ezt a sportot.

Kicsit hosszú lett... sorry de falra megyek pár kommenttől...

Roll #51

játékos 2008.08.05. 11:44:11

Annyiban nem értek egyett Rollal, hogy az amatőrök nem a szurkolóknak játszanak. Ők nem kapnak pénzt a focijukért, ők pont azért amatőrök mert a saját örömükre játszanak. Persze ha az a játék kívülről nézve is élvezetes, akkor egyre több néző lesz, ami egyre több szponzort jelent(het) akik már elvárásokat fektetnek le a csapat elé ezért szakmailag is fejlődni kell. És így érünk bele a profizmusba.

Bálint BPC #15 2008.08.05. 12:31:27

88as:

ha már ilyen művelt vagy, akkor legalább tudnád, miről beszélsz. a cutblock az nem térd alatti blokk, henem derék alatti.

egyébként több amerikai középiskolai bajnokságban is tiltott a cutblock...

egyébként hogy kell a cutblock ellen védekezni? ezüstgolyó? kereszt? szenteltvíz? szerintem úgy, hogy arra figyelsz, utána fel tudjál kelni s futni tovább, azaz hagyod, hogy kiüssék a lábad...

DarthBalu 2008.08.05. 13:36:29

Bálint szerintem meg te tévedsz
cut az térd alatt (de a szabály könyv nem alkalmazza ezt a kifejezést)

A derék alatt (below waist) az a mély blokk
Rule 9-1-2 e. pontja szabályozza kik hogyan tehetik ezt (azaz a szabályok betartásával lehet azt alkalmazni)
2.3.2 Magyar szabályzat 22. oldal angol 42. oldal általános leírás a blokkról
9-1-2 e magyar 79. oldal angol 108. oldal részletesen kifejtve


A tecsöveden is megnézhetsz rengeteg gyakorlatot ennek kivédésére (sérülés elkerülésével)
- felkészülés a szituációra
- megfelelő technika alkalmazása
bár vannak akik az ezüstgolyóra és "kabalák" alkalmazására esküsznek

Csak hogy ne vezessük félre a nagyérdeműt

Még egy megjegyzés szerintem a labdavivőt nem blokkoják (block) őt ledöntik (tackle)

Bálint BPC #15 2008.08.05. 14:34:42

Darthbalu:

ha a szabálykönyv nem tesz különbséget a derék alatti illetve a térd alatti blokk között, akkor hogyan tiltották a folklórban cutblock-nak hívott tevékenységet? :)

kitartok azon véleményem mellett, hogy a derék alatti blokkolás a cutblock. Ezen kívül van még a clipping, ami csak a free-clipping zone-ban szabad, ott is megkötésekkel. itt megjelenik a térdre illetve ez alá irányuló (9-1-d-1-a, 2007-es NCAA szabálykönyv 117. oldal, www.ncaa.org/library/rules/2007/2007_football_rules.pdf)

ami engem érdekelne, szabályos-e az, ha az QB már kiforgott a zsebből bőven túl a teljes falon de nem lépte át a LOS-t, majd visszafordul és egy OL derék alatt blokkolja a QB-t üldözőt, azaz elveszti-e az offense derék alatti blokkolásra jogosultságát azzal, hogy a QB kiforgott?

előre is köszönöm a választ!

egyébként

DarthBalu 2008.08.05. 17:20:30

A frre-clipping zóna arra vonatkozik hogy meghatározzuk mely játékosok végezhetik ezt a technikát.
Falemberek
+ a T ackle háta mögött vagy beljebb lévő játékos aki nincs mozgásban a labda feladásának pillanatában.
Szokták mondani (biróktól hallottam) hogy csak a zónától elfelé lehet blokkolni (de erre utaló szabálymagyarázatot nem találtam) tehát érvényes a mélyblokk a példádban ,ha nem annak szabálytalan változatát hajtja végre a játékos
A derék alatti blokkolásoknak megvan a szabályos és nem szabályos változata
utánaolvasgatás után arra jutottam hogy
chop és cut blokként emlegetik ezek nem szabályos változatait
-hátulról mélyblokk
- nyíró blokk (két játékos hajtja végre)
- érdekes de a térd alatti blokkolás kifelyezett tiltására nem találtam a szabálykönyvben???

Bálint BPC #15 2008.08.05. 17:32:27

a clip és a below the waist más :) a clipping-ről a 9-1-2-d pont szól, a below the waist-ről a 9-1-2-e pont szól. a 9-1-2-e-1 pontban szerepel:
"Offensive linemen at the snap positioned more than seven yards from
the middle lineman of the offensive formation are prohibited from
blocking below the waist toward the original position of the ball in
or behind the neutral zone and within 10 yards beyond the neutral
zone."

Kedves bírók, akik véletlenül olvassák, legyenek oly szívesek válaszolni a provokatív kérdésemre. számomra kedvező válasz esetén hőbörgés várható! :) nem választ is számomra kedvezőnek ítélem :DD

DarthBalu 2008.08.05. 18:24:06

Ezer boccs de a 2008-as szabályzatban már nagyon jól le van irva én a korábbít olvastam !!!

d.: Nem lehet “clipping”-et csinálni (A.R. 9-1-2-III)
Kivétel:
1. Az a támadó játékos csinálhat szabályos “clipping”-et, aki a „snap” pillanatában a
„scrimmage line”-on volt, azon az 10 yard széles és 6 yard hosszú négyszög alakú
területen belül, amelynek középpontjában a center állt. A “clipping” ezen a területen
belül („free-clipping zone”) szabályos.
( a ) Ezen a területen belül tartózkodó játékos sem blokkolhatja úgy az ellenfelét,
hogy a blokk eredeti iránya a játékos háta mögött és --//az angolban itt van egy "vagy" is ez a magyarból kimaradt tehát angolban és vagy//-- a térde alatt van. (Kivétel:
A labdavivő ellen)
( b ) A zónán belül tartózkodó játékos, miután elhagyta a zónát, már nem térhet oda
vissza szabályosan “clipping”-et csinálnii.
--//Tehát nem az a kérdés te elhagytad e zónát hanem az hogy a blokkoló elhagyta e//--
( c ) A zóna addig létezik, míg a labdát a zónán kívül meg nem érintették, vagy a
labda „fumble”, vagy „muff” miatt a zónán kívülre került.
2. Amikor egy játékos hátat fordít az ellenfelének, akinek a mozgása és szándéka arra
utal, hogy blokkolni fogja Őt.
--//GERY ez csakneked !!!!
tehát ha a védő szándékosan hátatfordít akkor lehet hátulról lökni (blokkolni)!!!!//--

48 2008.08.05. 18:32:00

Vannak technikák a cut kivédésére. Más kérdés,hogy ha nem gyakorlod 15 éve, esélyed nincs végrehajtani meccs szituációban. :D
Vagy lehet én vagyok béna.(Sőt, ehhez inkább biztos!)de részemről hagyom magam becuttolni és próbálok jó irányba esni, majd felugrani és reménykedni, hogy még odaérek.
Egyébként meg parttalan a vita, hogy mi számít annak, kaptam már sípcsontra,térdre,combra.Csinálta már rajtam RB,OL,WR(!!!!!!) és a bírósporik még csak nem is gondolkodtak a sípoláson(nemzetközi sporik).Szal a cutblock totál mókás dolog és színes tőle a játék, kár lenne kihagyni!!!!

Tightend 2008.08.05. 20:05:21

Jól értem, hogy WR semmilyen szituációban (nyilván a posztjáról indulva) sem csinálhat mély blokkot?

Illetve a fentiek alapján a döntőn a 2. Wolves TD-t megelőző OL 61-es hatalmas mélyblokkja sem volt szabályos. Mégpedig azért mert a labdával azt megelőzően a zónából kifutott a QB. Vagy valamit nem értek?

Kalo BC#85 2008.08.05. 21:16:28

Tightend: szerinted miért tette fel a kérdést José barátunk? :)
Egyébként -nálam mélyebb szabályismerettel rendelkező ember javitson ki, ha rosszul tudom, de- elvileg nem csinálhatunk wr-ként cut-ot.

Gary 2008.08.05. 22:19:24

Meg lettem szólítva, úgyhogy arra válaszolok is...
Ha valaki szándékosan hátat fordít a blokknak, akkor a következő helyzetek lehetségesek:
1., fut a labdás után, hogy elérje és szerelje
2., elfutott a labdás, utána fordul de nem megy utána, ergo kivette a játékból magát
3/a., gyáva és fél, nehogy blokkot kapjon, de jóval a blokkolás megkezdése előtt elfordul
3/b., a blokkolás megkezdése után fordul ki de közben folyamatosan tart a blokkolási mozdulat (ilyenkor figyeljen a blokkoló, nehogy holdingot csináljon) mondjuk nagyon nehéz lehet kivitelezni ezt több másodpercen keresztül, folyamatosan :)

Tippem szerint a következők az ítéletek, ha ilyenkor hátulról blokkot kap:
1., Block in the back büntetés 10y
2., Personal foul (Unnecessary roughness) büntetés 15y
3/a., ugyanaz, mint a 2.
3/b., szabályos

Rizsa65 2008.08.05. 22:59:04

Gary:

"2., elfutott a labdás, utána fordul de nem megy utána, ergo kivette a játékból magát"

És ha ezzel 1., szándékosan 2., véletlenül feltartja a blokkolni igyekvő támadó játékost?

Illetve, ha a QB-t meg lehet ütni abban az esetben, ha a mozdulatsort a labda eldobása előtt kezdi meg a védő, akkor a forgolódó védőket is szabályos megütni, ha már nem sikerül kikerülni? =)

Gary 2008.08.06. 08:39:07

Rizsa65:

Természetesen az egyértelmű helyzeteket írtam le.
Az említett példádban nem lesz büntetés, ha nem durvaságból követed el a hátulról blokkolást, hanem csak a játékost érinted. Hidd el, ez sokszor nagyon jól kivehető a mozdulatból, persze csak akkor, ha pontosan látod a teljes folyamatot.

Természetesen a "momentum"-nak nevezett szabály érvényes, tehát a "repülő" játékos nem fog tudni irányt változtatni, amiért nem is lehet megbüntetni. Aki játszott, tudja, hogy még a levegőben is van esély az ütközés "nagyságának" tompítására...Sajnos ennek megítélése is "érzésre" mehet csak, hidd el, nekünk is sokkal egyszerűbb lenne ha az játékszituációk összes eseményét teljesen le lehetne írni feketén, fehéren.
Sok szabálynál, a szabálytalan és szabályos cselekedet között van egy egyértelmű vonal és kevésnél nincs (holding, late hit, unnecessary roughness...). Ezeknél a nem egyértelmű helyzeteknél bíró belátására van bízva a konkrét eset megítélése. Még mindig azt mondom, hogy e téren az amerikai foci sokkal előrébb jár, mint az európai változat, a legtöbb szituáció egyértelműen le van szabályozva, megkönnyítve a csapatok és bírák munkáját.

A további kommunikációt egyelőre hanyagolom, nem szeretném, ha bármilyen okból valaki ezen fórumon össztűz alá venné a zebrákat. Szerencsére eddig kulturált a légkör!

Reményeim szerint lesz megfelelő fórum a szabályok alapján felmerülő kérdések megvitatására, személy szerint támogatnám az ilyen jellegű megfelelő mederben folyó társalgást!

Tightend 2008.08.06. 09:13:01

Szerintem senki sem gondolja, hogy könnyű volna a bírók dolga. Persze a meccs hevében az más téma, meg utólag is könnyű okosnak lenni, de itt elég könnyű hibázni játékosnak, bírónak egyaránt.

DarthBalu 2008.08.06. 10:17:02

Gery én nem mint bírót hanem mint barátot vitapartnert szólítottalak meg .
Te is tudod ezen mennyit beszélgettünk az idén
Megjegyzem ha mi napok óta diskurálunk róla, szerintem nem várhatja el senki hogy a bírók videóbíró nélkül azonnal mindig vitathatatlan döntést hozzanak, még az NFL-ben is van ilyen szabály értelmezési vita.

Engem nem egy megélt szituáció érdekel általában hanem a szabály értelmezése!!
------------------------------------------------------
Az általam vitatott szituáció a következő
A szélső LB a CRK motiont alkalmazó WR-t akarja kizárni a játékból úgy hogy külső vállát előrébb hozza ezzel mintegy a hátát mutatva a WR-nek (egyértelmű hogya WR őt akarja blokkolni ezért fordul ki az LB)
Vannak ahol ezt direkt tanítják!!
Engem meg ez mérhetetlenül boszant, és úgy látom a szabályalkotókat is. Na szerintem ez nálad a negyedik eset és erre kell ezt alkalmazni (ezért párhuzamos az LB válla az SL-el az NFL-ben és az NCCA ban, és ezen szabály magyarországi alkalmazása miatt látható hogy sok szélső LB válla merőleges az SL-re)

Vizi 2008.08.06. 10:57:00

Kedves Mindenki!
Derék alatti blokkolás:
a kérdéses OL61 játékos blokkja szabályos volt (szerintünk!), mert a SNAP PILLANATÁBAN jogosult volt a derék alatti blokkolásra (nem több mint 7 yard, nem motion,...), valamint nem a labda irányába blokkolt, hanem attól távolodva (ezt halotta Balu éles füle:)))))
Sehol sincsen leírva (ehhez a blokkoláshoz!), hogy mi van akkor ha a QB kiforog/elszalad/lefekszik-feláll stb., csak az hogy ki csinálhat ilyet és merrefelé...
A CLIPPING a derék alatti blokkolás egyik formája, mégpedig HÁTULRÓL. Mivel ez rendkívül sérülésveszélyes, ezért ez "personal foul" kategória...

És végül mindenki "megnyugtatására" (kérdés mennyire lesz megnyugtató, de...):
ha megkapom végre az RTL által 1-2 hétre ígért vágatlan felvételeket, akkor abból a vitatott szitukat megpróbáljuk kiollózni és elküldeni a norvég EFAF (Technical Committee)-kontaktnak, mondjon róla Ő is szakvéleményt. Aztán megpróbálunk belőle mindannyian tanulni és egységesen értelmezni a szabályokat...:))))

Üdv!
Vizi

DarthBalu 2008.08.06. 23:18:14

Veled nem mer senki vitatkozni ez nem ér ;-))
Mikor mész külföldi kiküldetésre????

VIZI 2008.08.07. 00:05:47

Bazzzz
Kinyírtam a fórumot:))))))))))))

Valószínűleg csak jövőre. A junior EB-ről lemaradtam a meló miatt.......:(


Ui: BI-BI-BEEE, AZ ÉN APUKÁM ERŐSEBB!!!!!!!:)))

Gary 2008.08.07. 08:39:46

Balu:
A szabály értelmezése egyértelmű...ha valaki hátulról kapja a blokkot, akkor az szabálytalan, függetlenül attól, hogy miért jön hátulról a blokk. Ha valakit hátulról meglöknek és az a hasára esik, akkor az nagy valószínűséggel BitB.
Mint írtam, itt is vannak olyan helyzetek, amik kérdésesek lehetnek.
A helyzet, amit leírtál életszerű, de el kell keserítselek, a WR BitB-t követ el, ha a crack-nél hátulról blokkol.
Véleményem szerint, az az LB, aki váll befordítással védi magát ettől, az pozíciót és sebességet veszít a szélső futással szemben. A WR-t senki sem kötelezi, hogy akkor blokkoljon, amikor az LB hátát látja, megvárhatja, amíg az fut bele vagy felé fordul. Szerintem az összes WR álma egy oldalról kiosztott hatalmas blokk a szélső LB-n! :)

DarthBalu 2008.08.07. 08:54:58

d.: Nem lehet “clipping”-et csinálni (A.R. 9-1-2-III)
Kivétel:
2. Amikor egy játékos hátat fordít az ellenfelének, akinek a mozgása és szándéka arra
utal, hogy blokkolni fogja Őt.
Nem lehet clippinget csinálni -->kivétel -->és ez a lényeg
Szerintem is egyértelmű hogy nem lehet általában, de a szabály azt is egyértelműen megmondja kivéve mikor lehet mégis.
Ebben a szituációban a labdavívő és a blokkoló is előre halad az LB ezen iránnyal közel párhuzamosan áll (a játékban egyértelműen részt vesz hisz az oldalára történik a futás)

Gary 2008.08.07. 09:06:53

ha egy szélső LB a ScrimageLine-ra merőleges vállakkal, arcával befelé fordulva mozog, az nem fogja észlelni, hogy a hátulról érkező WR blokkolni akarja-e őt.
Amúgy értem a helyzetet, amit írsz, igen, ha látja, hogy blokkolják, ergó néz abba az irányba is, akkor arca kifelé fordítva volt ekkor valószínű a válla párhuzamos a SL-al, aztán utolsó pillanatba kifordul (általam korábban leírt 3/b eset), hogy hátulról kapja a blokkot, akkor azt szerintem sem kellene büntetni BitB-ként.
Mint írtam, itt is van egy szürke sáv ami a bíró belátására van bízva, amit igazából csak érzésre lehet megítélni...ha le is lenne írva, hogy a lábak, törzs, karok, fej, váll, mozgásirány, stb függvényében mikor BitB és mikor nem az, akkor sem hiszem, hogy lenne ember, aki erre pontosan oda tudna figyelni és ítéletet hozni max 2 másodperc alatt :)

DarthBalu 2008.08.07. 09:08:39

Ezt a magyarázatot is hallottam már:
"A WR-t senki sem kötelezi, hogy akkor blokkoljon, amikor az LB hátát látja, megvárhatja, amíg az fut bele vagy felé fordul." ezt is tanítom most (sajnos)
de szerintem meg ez nem életszerű odafut megáll és várja hogy lb kiforogjon megmozduljon

-az lb dönti el mikor száll be játékba, elindul hátrafelé, lefordul stb.
- az lb ledöntésével "forgalmi akadályt" lehet képezni a kifelé tartó D játékosok előtt így ez is megszűnik hisz egy álló ember kisebb "helyet foglal" ;-)

(könyörgöm ez egy kontakt sport, ha hülyén áll fel fájon neki mindenféle szempontból egyrészt látványos ahogy elrepül másrészt majd legközelebb figyel rá)

DarthBalu 2008.08.07. 09:10:38

Azt hiszem közelednek az álláspontok ;-))

DarthBalu 2008.08.07. 09:20:41

Szia Vizi azé szóljá ha mész, hogy tudjam hogy nem vagy itt ;-))

Vizi 2008.08.07. 11:17:08

Sajna max jövőre, addig nincs nagy tournament...:(

DE INTERNET OTT IS LESZ TUTI, úgyhogy nem menekülsz!!!!!!!!!!!!!:))))))))))

Troy Aikman 2008.08.07. 14:09:32

Legutóbb láttam v.melyik sportadón egy magyar meccset ebből a bohóc bajnokságból.
Úgy "mozogtak" a pályán, mint a nyugdíjasok, vagy, mint aki telefosta a gatyáját...

Ha jönne v.mi szupervájzör ámerikából betiltaná ezt az egész kuplerájt!

Kalo BC#85 2008.08.07. 15:02:36

(legkevésbé sem) tisztelt előttem szóló: költözz talán át egy másik blogra, ott keménykedj, és szidd a magyar bajnokságot. Vagy fáradj le valamelyik tetszőlegesen választott csapat edzésére, mutatkozz be, vidd magaddal a fenti véleményed. Nagyon fognak neked örülni. Hozzánk pl jöhetsz hétfő-szerda-pénteken, mutasd meg mennyivel jobban csinálnád.

88as 2008.08.07. 18:33:09

Mielőtt elkezdjük ótvar módon szidni troy aikman urat, azért gondoljunk bele, hogy van valami igaszság a mondanivalójában.... (játéksebesség)
Szerintem azonban a kupleráj megnevezés kicsit erősre sikerült, fiatal még ez a sport, jönnek pár éven belül a fiatalok, és meg fog változni az egész. (sebesség, játékfelfogás, akár a play-ek is stb.)
És megemlíteném, ha jönne egy általa megnevezett "szupervájzör", Ő véleményem szerint segítené a munkát, és a fejlődést, nem pedig betiltaná...

De ez az én véleményem!

Tightend 2008.08.07. 20:48:40

Nem tudom hogy tévedt ide ez a Troy gyerek. Lefagyott az emo-s chatoldal?

Végülis csak örülhetünk kiváló hozzászólásának, eddig azt hittem úgy futunk mint Tomlinson. Végre valaki megmondta, hogy nem. Éljen!

Egyébként 15 éve ha lett volna akkor hokis blog, tuti valami hasonló kaliberű szájbergyerek írta volna be oda ugyanezt a dumát. Most meg A csoport, ennyit erről, nem neki kell hinni benne, elég ha azok elhiszik akik csinálják.

Azért egyszer tényleg lejöhetne egy edzésre....nyami.

CYBER · http://index.hu 2008.08.07. 22:46:08

Nekem csak az a kérdésem lenne, hogy miért egy Firebirds-Grizzlies meccs cikkén kell az összes szabályt megbeszélni?Vállalom, hogy csinálok egy szabályismereti vitatkozós fórumot, ahol mindenki vitatkozhat ezeken.

Flexi · http://www.bpgrizzlies.hu 2008.08.08. 00:49:01

Kedves Troy Aikman!!!!!

Olvastam gyönyörű igazán sportemberhez méltó hozzászolásodat.Gratulálok!!!!Gondolm az europai focis blogon is ilyeneket írkálhatsz nagyon sajnáljuk hogy elhagyot a barátnöd mert nem voltál neki elég jó!!! Kemény akarsz lenni megakarod tudni milyen az igazi csapat sport menj le bármelyik Amerikai football klubhoz és állj be egy edzésre és ha végig csinálod ha egyáltalán végigi borod rájöhetsz hogy minden csapat min fáradozik és átértékeled eszt a sportág fogalmát és kicsit megtanulsz egy kis Tiszteletet.Amugy vannak külföldi edzök nem egy csapatnál és még játékosok is és képzeld ök is bizakodoak mint mindenki aki nem fél energiát fektetni ebbe a remek sportba.Szoval menj tollaslabdázni az emosok arra nagyszerüen rátermet emberek és a hajad sem fog zavarni és nem kell félned hogy megizadsz.

Go MAFSZ
Go Grizzlies

48 2008.08.09. 13:49:23

Flexi 4 president! :D:D

Oller 2008.08.12. 09:21:01

Most miért kell szegénynek összetörni a lekét? :( Ha azt mondja, hogy szarok vagyunk, lassúak és kupleráj akkor ugy van a :) Én biztos vagyok benne, hogy az úr egy NFL szakértő azért irkál ien hozzáértő hozzászólásokat!

GO GRIZZLIES

Grizzlies #19

Pehely60 2008.08.17. 00:35:22

a cut block témához játékosként, és elsősorban falemberként annyit szeretnék hozzátenni:
ausztriában a 16-19es korosztályban nincs tiltva ez a block fajta. az osztrák div1-es vagy profiligás csapatok blockoló játékosai 10-9 playben cut blockot csinálnak. lehet hogy nekik feltűnt hogy ez ugyanolyan része a focinak mint a tackle. azt mondani egy falembernek akivel szemben egy 2szer nagyobb, vagy erősebb ember áll, vagy egy passznál blockoló rb nek akinek egy blitzre rohanó lb-t kell megfognia hogy ne cut blockoljon, olyan mintha azt mondanánk egy középen futó fb-nek hogy nem foghatja két kézzel a labdát... egy szónak is száz a vége. ez valóban egy kontakt sport, akinek nem tetszik ne vállalja. ha továbbra is tiltják hogy a magyar csapatok elsajátítsák, nemzetközi szinten nagyon nagy és nagyon kellemetlen meglepetések fogják érni őket.
természetesen egy sportszerűtlen játékos, nagyon nagy károkat tud okozni egy egy cut blockkal. de akinek az a célja hogy sérülést okozzon, meg fogja találni a módját,, ha nem így akkor máshogy
további szép napot mindenkinek, és éljen a foci
Oláh Zoltán "Pehely" WJ#60
süti beállítások módosítása