HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2009.01.08. 08:30 mdi

8. lecke: Védők – 1. rész

Bookmark and Share

Roppant meglepő módon a csapatod, ha nem támad, akkor védekezik. Ez mondjuk nem igaz, viszont most a védelem jeles képviselőiről fogunk megemlékezni. Az ember azt hihetné, hogy védekezni utálatos dolog, mert hát ott nem lehet pontot szerezni. Persze ez sem igaz, mert labdaszerzésből piszok gyorsan 6 pont kerülhet az eredményjelzőre. Mégsem ezért szeretjük, mikor kedvenc csapatunk jól védekezik, hanem azért mert csúnyán lebüntetik az ellenfél támadó ficsúrjait.

A védők nem titkolt célja, hogy a támadók előrehaladását ellehetetlenítsék. Titkolt céljuk, hogy börtönbüntetés fenyegetettsége nélkül agyonvághassanak valakit. A támadókat két részre osztottuk, nagy behemótokra és ügyes kis mókusokra. Ebből adódik egy hasonló csoportosítás a védőknél is. A nagyon nagy darabokból három vagy négy közvetlen közelről néz farkasszemet a támadó falamberekkel, a valamivel mobilisabb izomhegyekből három vagy négy pár lépéssel hátrébb helyezkedik el. Az első bandát falembernek hívják, ők az első védvonal, a második bandát pedig linebackernek, ők vadásszák le azokat, akik esetleg átjutnak a falon. Az, hogy melyik anyaszomorítóból mennyi van a pályán, leegyszerűsítve attól függ, hogy a csapat „4-3”-as, vagy „3-4”-es védelmet játszik, de összesen általában heten vannak.

Megjegyzés: Itthon valami megmagyarázhatatlan módon a védelem buzdítására a "Defense Go!" kántálás terjedt el. Ez nemcsak helytelen nyelvtanilag, de a védelem alapvető céljával, azaz a labda előrehaladásának megakadályozásával is ellentétes. Magyarul baromság.

Védőposztok

Defensive tackle: A védőfal közepén helyezkedik, vagy helyezkednek el, pocakjuknak illik külön és előre köszöni.

Defensive end: A védőfal két szélén találhatóak, méreteiket meghazudtolóan gyorsak tudnak lenni.

Linebacker: Hárman-négyen bandáznak a fal mögött és lesnek áldozatukra.

Corner back: Az elkapók kísérői, jó esetben ragadnak rájuk, mint a légypapír.

Free safety: Ő a söprögető. Ha mögé kerülnek a támadók, nagy gebasz van.

Strong safety: Mutáns, félig linebacker, félig secondary.

Megjegyzés: Miután a támadóból kétféle állatfaj létezik, izomagyú troll és gyors gepárd, a védőknél is szükség van srácokra, akik le tudják fedezni az utóbbiakat. Őket hívjuk „secondary”-nek, második vonalnak. Ezen bejegyzésben azonban a fajsúlyosabb bandával, a trollokkal foglalkozunk, folytatás hamarosan.

Defensive tackle (DT)

A támadóknál a tackle a fal szélén áll. A védőknél pont fordítva, ők a belső falemberek. Félrevezető lehet még, hogy a „tackle” szerelést jelent angolul, noha ezek a srácok ténylegesen ritkán visznek földre támadókat. Első számú feladatuk, hogy a belső futások csúfos véget érjenek, azonban ezt leginkább úgy teszik, hogy betömik a lehetséges futósávokat. Ha nem teljesen tehetségtelen futóval állnak szemben, az mikor látja, hogy nincs előtte terület, irányt fog változtatni, és nem szalad a DT karjaiba.

Ezért a DT-k működés közben nagyjából a következőképp írhatóak le: Felállnak valahol a két guarddal és a centerrel szemben. Amikor elindul a labda akkor egymásnak esnek és olyanokat mondanak, hogy „Ugghhh” meg „Áhhhh!”. Így eltáncolgatnak vagy fél percet, miközben egy csomó más játékos fontos dolgokat csinál, aminek tényleges nyoma van a meccs kimenetelének szempontjából.

Azt mondhatják, hogy ez a leghülyébb poszt az összes közül. Ezt igazából nem is vitatom, a DT-k tevékenysége mégis igen hasznos. A center és a guard közötti két területet „A lyuknak”, míg a két guard és tackle közöttit „B lyuknak” hívjuk. A defensive tackle feladata, hogy ezeken ne jöjjön át senki. Ezen kívül persze minden más védőjátékoshoz hasonlóan legfőbb vágyuk, hogy eljussanak az irányítóhoz és megetessék vele a labdát, azonban ez igen ritkán történik meg. Ha mégis, a nézők egyik fele imádkozni, a másik fele ünnepelni kezd.

Amikor jól csinálják a dolgukat: Senki sem fogja a labdát és masírozik vele át a fal közepén anélkül, hogy rövid úton bele ne kóstolna a fűbe.

Amikor nem csinálják jól a dolgukat: Az ellenfél úgy tekint az A és B lyukakra, mint az M1-es autópályára.

Defensive end (DE)

A defensive endek a támadófal hősei, ők játsszák a hő-követő rakéták szerepét. Rendeltetésük, hogy aprófává törjék az irányítót, még mielőtt az bármi értelmeset tudna kezdeni a labdával. Mindamellett az sem árt, ha megakadályozzák a fal széle felé menő futásokat, de a közönség azért imádja őket, mert ők az igazi fejvadászok.

Jó esetben el tudnak futni a támadók szélső falemberei mellett, becélozzák az irányítót, mialatt az próbálja kitalálni, hogy hová is dobja a lasztit és akkor BANG! Palaschinken a la QB, nincs is ennél finomabb egy DE számára. Ha elkapni nem tudják, akkor legalább futkározásra késztetik, ami általában nagyban rontja a dobások pontosságát.

Ahhoz, hogy sikeresen lássák el feladatukat nem csak nagynak kell lenniük, – emlékezzünk, a szélső falemberek a legnagyobb behemótok a támadóknál – de robbanékonynak is kell, hogy legyenek. Jó DE nem terem minden bokorban, így nem véletlen például, hogy Jared Allen a Minnesota Vikings kíváló endje a második legjobban fizetett játékos volt az NFL-ben 2008-ban (21.1 millió $) Ben Roethlisberger (27.7 m) után.

Amikor jól csinálják a dolgukat: Az irányító futkos összevissza, mint egy nyúl, akit agarak kergetnek. Vagy fekszik a földön, mint akit az agarak elkaptak.

Amikor nem csinálják jól a dolgukat: Az irányító békésen álldogál a labdával, megiszik egy kávét, megvárja míg kiszemelt elkapója tökéletes helyzetbe nem kerül, amikor is könnyedén odadobja neki a játékszert.

Linebacker (LB)

Üdvözlet a linebackerek csodálatos világában! Az LB-k a labda indításának vonalától valamelyest hátrébb helyezkednek el, ami számos előnnyel jár. Egyrészt látják, hogy mire is készülnek a támadók, amikor mozgásba lendülnek a dolgok. Másrészt vehetnek egy kis lendületet, mielőtt ezt a mozgást egy hatalmas ütközés formájában elfojtják. Látják, illetve szakszóval „olvassák”, hogy a futó belül vagy a szélen próbál tevékenykedni, és jó esetben ezen tevékeny felhagyására késztetik mielőtt túl sok yardot haladna előre. Leolvassák, ha passz van készülőben, lefedezik a labda indítási vonala utáni 10-15 yardot (ez a rövid passz zóna). Végül, ha az irányítónak esetleg hősködés járna a fejében, és maga akarna futni a labdával, akkor irányító formájú lenyomatot gyártanak a fűben.

Szóval linebackerek figyelnek, látnak és ütköznek. Azonban LB-ből is megkülönböztetünk kétfélét némileg eltérő munkaköri leírással:

Middle linebacker (MLB): A futójáték meglehetősen sok fejtörést okoz a védelemnek. A srácok, akik élő tekegolyóként közlekednek a falon keresztül szorgosan tudják ám termelni a yardokat. Igaz, hogy van 3-4 falember ennek megakadályozására, de a túloldalon van 5-6 ennek elősegítésére. A falon túli terület a védelemé, és ahhoz, hogy ez többé-kevésbé így is maradjon, szükség van a middle linebackerekre. Ők mindig a két defensive end között helyezkednek el és elsőszámú feladatuk, hogy megállítsák azt a futót, aki esetleg átverekedte magát a behemótokon, akiket a falba állítanak.

Outside linebacker (OLB): A támadók között van egy mutáns, a tightend, akiről már szó esett. Falemberként is funkcionál, de (a védelem szempontjából) rossz esetben tehetségesen kapja el a labdát és még futkározik is vele. Na már most ez egy probléma. A probléma megoldása lehet a szélső linebacker. Ráállítják a TE-re, akit nem enged elindulni a vonalról, ha mégis valahogy elszabadul követi mindenhová, a feléje dobott labdákat pedig megkaparintja, de legalábbis megakadályozza az elkapásukat. Másik eset: itt az idő, hogy a szépfiú irányító megfizessen összes bűnéért. Ilyenkor a szélső LB rablógyilkos üzemmódba vált, a TE-vel (ha van) ellentétes oldalra áll fel (ezt amúgy gyenge oldalnak hívják), és célkeresztjébe veszi a QB-t. Ilyenkor, ha az irányítónak nincs egy jó testőre könnyen fűbe ágyazva végezheti.

Amikor jól csinálják a dolgukat: Ha a labda kísérletenként négy yardot halad, akkor csinálják a dolgukat, de nem túl jól. Amennyivel kevesebbet halad előre ennél, annál jobban dolgoznak.

Amikor nem csinálják jól a dolgukat: Teljesítményükkel fordítottan arányos a labda előrehaladása.

12 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr9864432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FritzTata 2009.01.08. 09:55:30

Ez jóra sikeredett, vicces volt olvasni a saját posztomról :-) De tény, hogy a földbe döngölt irányítónál szebb látvány nincs is a világon :-D Ha ráadásul ezt a látványt en idéztem elő, az már maga a világ egyik legszebb műalkotása számomra :-)

JSanyo (törölt) · http://jsanyo.freeblog.hu 2009.01.08. 16:02:48

"A defensive endek a támadófal hősei" vagy elírtátok, vagy én nem értem a poént :)

amúgy nagyon jó írás, nekem is vicces volt olvasni a posztomról.. főleg a "Palaschinken a la QB", az igen jó poén :)

88as 2009.01.08. 18:13:38

Nekem jobban tetszett az Offense-nél! ;) Gratula!
Hozzátenném Mo-n szinte mindenki 44-es D#-t játszik az egyoldalú (rush-rush-rush-rush-pass) playcalling miatt...

Tightend 2009.01.08. 18:44:28

Akárhogy nézzük a legkritikusabb a legtöbb csapatnál a QB kérdése. Ahol nincs igazán jó (magyar szinten) jobbára kár sokat kísérletezni passzal, igazán jó QB meg alig-alig van.

mdi 2009.01.08. 18:55:27

Azért vannak csapatok itthon is, ahol kiegyenlített a játékok hívása. Nem sok, de van.

A QB-k túlértékeltek, jó fallal egy közepes irányító is sztár lehet. Ha viszont nincs fala, akkor csak futkos mint a mérgezett egér.

Dawk 20 2009.01.08. 21:11:04

Jó kis cikk, jönnek fel az emlékek, ó a junior bajnokság óóó.: )

tarsolya 2009.01.09. 06:08:41

Forrást igazán kiírhatnátok és az eredeti írások poénjainak erőltetett fordításait is lehetne sajátokra cserélni, sokkal kevésbé lenne izzadtságszaga az egésznek.

www1.phillyburbs.com/football101/

Flankerr 2009.01.21. 01:55:26

Nekem nagyon tetszik így is a sorozat ,csak így tovább! Találkozunk a Super Bowl képernyője előtt..:)

Blowfly 2009.11.04. 17:11:08

Már bocs, de a DT-nek sem szabad egy izomagyú troll lenni jó esetben, mert itt is nagyon sok dologra kell figyelni. Úgyhogy légyszíves ne szidjál senkit, aki ezen a poszton játszik.

mdi 2009.11.05. 10:51:41

@Blowfly: Nem igazán sikerült a sorozathumoros jellegére rákapnod. Képzeld azt sem gondolom komolyan, hogy a bírók mind vakok :D.

Blowfly 2009.11.05. 14:29:35

@mdi: Bocs, de nem humoros kedvemben olvastam el.
süti beállítások módosítása