HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2009.10.22. 07:30 -meg1yard-

A vörös sarokban: Budapest Wolves

Bookmark and Share

Az Árpa, meg a haverjai, a nagypofájú pestiek. Nem verte meg még itthon őket senki, egy darabig még nem is fogja. Vagy mégis? Véget ért az 5. Magyar Bajnokság alapszakasza, jelen sorozatunkban a rájátszásba jutott négy csapatot mutatjuk be a nagyérdeműnek. Összeállításunk első része a Farkasok elődöntőbeli ellenfeléről itt olvasható.

Dirty Dogs

Az amerikai futball 90-es évek elejére datálható rövid hazai pályafutása után a fenti néven alakult a csapat 2004 tavaszán, azonban amire a sportegyesület bejegyzésre került, már a sokkal szalonképesebb Farkasok néven futottak. Miután akkoriban nem volt hazai bajnokság, a Farkasok előbb az osztrák másod, majd első osztályban szerepeltek döntőig, illetve elődöntőig jutva. Az alapítók között olyan ismert személyeket találhatunk, mint Dámosy Zsolt, vagy Árpa Attila, illetve az index kapcsolódó fórumán összeverődött, részint volt Cowboys-os játékosok, illetve a Hajógyári szigetre hóban-fagyban kijáró egyéb fanatikusok. A hazai foci történetéről bővebben ebben a bejegyzésben.

Farkas töri

Az elmúlt öt évben a Farkasok több mint 100 hazai és nemzetközi meccsen léptek pályára. A csapat és alapítói jelentős szerepet játszottak a sportág hazai ugrásszerű elterjedésében és népszerűsítésében, valamint a Magyarországi Amerikai Futball Csapatok Szövetségének (MAFSZ) létrehozásában és a Magyar Amerikai Futball Liga életre hívásában. A Szövetség által kiírt első hazai bajnokságot, majd kupát szinte hiba nélkül hozták a Budapestiek, miközben a csapat igazi kihívást az osztrák bajnokságban keresett. Itt legjobb eredményeik egy elődöntő, illetve a 20+ meccses győzelmi szériával rendelkező Vienna Vikings II megverése volt 2007-ben.

2007-ben indult először a csapat az akkor még SELAF, ma már Central-European Football League (CEFL) néven futó szerveződésben. Ennek a ligának nagy előnye a Farkasok számára az volt az Európai Szövetség szervezte megmérettetésekhez képest, hogy egyrészt hasonló szintű ellenfelekkel mérhették össze tudásukat, másrészt a szokásos gyakorlattól eltérően nem befizetni kellett az elinduláshoz, hanem tarthatták szőrös farkas mancsaikat, melyekbe ha nem is euró kötegek, de azért minden évben komoly pénz hullott. Első szezonjában mindjárt a döntőig menetelt a Wolves, 1:40 másodperc híján meg is nyerték a meccset, ennyi idő alatt sikerült a Lee Hlavka vezetőedzőt egészségügyi okokból nélkülöző csapatnak 13 pontos vezetését leadnia.

2008-ban a bajnoki címvédő Vukovi Beograd az elődöntőben bizonyult jobbnak a Wolvesnál, míg idén a Farkasok az átvariált és bevallottan igen szerencsétlen csoportbeosztásnak köszönhetően nem jutottak a rájátszásba. A Farkasok egy divízióba kerültek a belgrádiakkal, illetve a profi játékosokkal felálló Cineplexx Blue Devils csapatával, míg a másik ágon az igencsak verhető Cowboys-Dukes-Gladiators-Silverhawks négyes szerepelt.

Időközben a Wolves engedve a hazai nyomásnak ismét elindította első csapatát a honi bajnokságban – 2006-ban és 2007-ben a Wolves 2 jutott elődöntőig a MAFL-ben – és felnőtt csapatával visszalépett az osztrák bajnoki indulástól. 2008-ban az alapszakaszban végigverték a mezőnyt, legszorosabb mérkőzésükön 3 TD volt a különbség, el is kényelmesedhettek, mert a döntőfélidejében pikk-pakk 0:14-es hátrányban találták magukat a Cowboys-szal szemben. A második félidőre komolyan megrázták magukat, a támadók három passz TD-t róttak az eredményjelzőre, míg a védők 0 ponton tartották a Tehenészeket, így 20:14 arányban, a hazai AF eddigi legizgalmasabb meccsén diadalmaskodott a Wolves.

2009 a Farkasok éve? Már megint?

Noha a nemzetközi szereplés látszólag nem sikerült úgy, mint a korábbi években, az idei Wolves borzasztóan erősnek tűnik. Az ősidőkben a Farkasok a védelmükre támaszkodva játszották meccseiket – ez ne mis véletlen, Lee Hlavka vezetőedzőnek ez az igazi szakterülete –, azonban ez a 2007-es és 2008-as idényre némileg megváltozott. 2009-ben a csapat részint mentalitásában visszatért gyökereihez, másrészt Hlavka edző elérkezettnek látta az időt a váltásra, és egy sok poszton a korábbinál többet követelő 3-4-es cover 2 védelmi rendszert tett az alapfelállássá. Egyelőre úgy tűnik, az ellenfelek nem nagyon találják ennek az agresszív, 7-8 különböző blitz-cel operáló védelemnek az ellenszerét. TD-t egyedül a Győr vitt a Farkasokra az alapszakaszban, rajtuk kívül csupán a Tigers büszkélkedhet pontszerzéssel a budapestiek ellen. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a korábban futás-orientált, így remek futókkal és fallal támadóegység mára már felvonultat két azonos, bármely hazai csapatban kezdő szintű irányítót, illetve öt kevethető elkapót, valamint egy 35,5 pontos meccsátlagot, nem nehéz belátni, hogy aki meg akarja verni a Farkasokat, annak a labda mindkét oldalán nagyon össze kell szednie magát.

Budapest Wolves – Nyíregyháza Tigers
2009.10.24. Szombat, 13:00
Láng Sporttelep, 1139 Budapest, Rozsnyai u. 4.

1 komment

Címkék: hazai mafl budapest wolves


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr131458452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

predoc 2009.10.22. 09:33:22

Hátha...... :-) :-)
süti beállítások módosítása