HTML

Még 1 Yard!

Amerikai foci: nincs döntetlen, nincs színészkedés, nincs rinyálás, ütközés van. Írd meg nekünk, mi történt a falban, milyen a punter magányossága vagy miért jó 4 WR-rel felállni.

Facebook

még1yard on Facebook

Utolsó kommentek

Kickoff

Nincs megjeleníthető elem

2008.11.26. 09:41 -meg1yard-

Az olvasó megmondja (kritikával építve 3)

Bookmark and Share

A blog egyes bejegyzései révén kialakult heves, reményeink szerint építő szándékú vita nyomán arra jutottunk, hogy ideje összegyűjteni azokat a dolgokat, amelyek nehézséget jelentenek a csapatoknak, azokat a véleményeket, amelyek a jobb együttműködést és a fejlődést szolgálják, illetve a tisztánlátás végett rögzíteni azokat a tényeket, amelyek meghatározzák az egyesületek lehetőségeit. A témajavaslatokat és a véleményeket ide várjuk.

Sorozatunk első két bejegyzésére 70-nél is több komment érkezett, úgyhogy eljött az idő, hogy csokorba szedjük ezeket, jól megmondjunk, ellentmondjunk, vagy éppen helyeseljünk.

Mosolygó Róbert MAFSZ titkár vette a fáradságot, és szigorúan magánemberként a kommentek közt reagált a posztra. Köszönjük megjegyzéseit és kiegészítéseit, ezek alapján javítottuk alábbi anyagunkat. Ugyanakkor megjegyezzük, hogy a posztban nem feltételeztük, hogy a MAFSZ feladata lenne ", hogy eltartsa az egyesületeket, vagy legalábbis ingyen pénzhez juttassa őket". Mosolygó úr amúgy - szerintünk - pontos kritikát fogalmaz meg a szövetség munkájával szemben, amikor azt írja, hogy: "... az egyesületek már most is havi akár 60-100.000 forint bevételhez vagy megtakarításhoz juthatnának. Ugyanakkor ezen programok kihasználtsága nem éri el a 10%-ot sem".

1. A Div II nevezési díja még belefér, a Div I-é már komoly visszatartó erő.
2008-ban a két osztály nevezési díja között 285 ezer forint volt a különbség (330, ill. 615 ezer), és ehhez még hozzájött a kötelező junior indulás költsége az első osztályban. A szövetség által nyújtott szolgáltatás annyiban különbözött, hogy a Div I-es csapatok legalább egyszer bekerültek a Touchdown Magazinba (SportKlub), illetve komolyabb döntőt szerveztek az első osztályban. Véleményünk szerint a Touchdown Magazin lehetetlen időpontja (szombat 08:30, min. egy héttel a meccs után) miatt nem érte meg a csapatoknak, a döntő rendezési költségének a csapatokra terhelését már korábban elítéltük. A résztvevő csapatok átlagosan 2,75 meccset rendeztek, ennek bírói költsége hozzávetőlegesen 250 ezer forint, a nevezési díjnak nem illene ettől nagyban eltérnie. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a 2009-es nevezési díjakról még nincsenek információink.

2. Jó volna a szövetség költségvetését látni.
A szövetség mérlege és éves beszámolója, valamint közhasznúsági jelentése cégbíróságról a Fővárosi Bíroságról kikérhető.

3. 2500 néző volt a Div I döntőn, 1300 volt a jegy, az 3,25 M bevétel.
A hivatalos nézőszám valóban 2500-2600 körül volt, azonban ez nem a fizető nézőszám. Jegyeket sorsoltak nyereményjátékokon, osztottak iskolákban és támogatóknak, a tényleges fizető nézőszám valahol 1200-1500 között lehetett. Ez 1,5-2 M forint bevétel. Józan ésszel ebből ennek a rendezvénynek a költségei bőven fedezhetőek lettek volna, így teljesen indokolatlan volt az megfizettetni a csapatokkal. Azonban (sajnos) figyelembe kell vennünk, hogy a döntőt főként olyanok szervezték, akik ebben kevésbé jártasak. Míg egy Budapest Cowboys, vagy Wolves szervez egy évben minimum 10-15 meccset, addig a szövetség tisztségviselői jó, ha kettőt-hármat. Kevesebb tapasztalat, kevesebb kapcsolat, drágább kivitelezés. Megjegyzés: A kommentekben említett profi cég a döntő előtt és alatt tartott "Western Show"-t szervezte, nem magát a rendezvényt.

4. Akinek nem tetszik, elmehet más bajnokságba, van Rookie Cup, stb.
Sajnos már nem. A MAFSZ maholnap sportági szakszövetség lesz, ami azt jelenti, hogy itthon más nem szervezhet amerikai footballt, mi több még mérkőzést sem játszhat bejelentés nélkül. Arra mondjuk kíváncsiak lennénk, hogy lépnének fel egy Rookie Cup ellen, hogyan vezényelnék ki a „karhatalmat”.

5. Challenge Cup vs. CEFL téma
Ezt többen is említették a kommentekben, azonban ez a csapatok és a szövetség olyan szintű belügye, hogy egyelőre nem szeretnénk részleteiben foglalkozni vele. A lényeg annyi, hogy a magyar, a lengyel és a szerb szövetség az EFAF (európai ernyőszervezet) életre hívott egy Challenge Cup elnevezésű, a magyar, a szerb és a lengyel szövetségek EFAF (európai ernyőszervezet) által támogatott ligát, azonban jelenleg úgy tűnik, mind a Cowboys, mind a Wolves marad a CEFL-ben, a Challange Cupban a Győr Sharks fogja képviselni hazánkat.

6. ”… messze lévö csapatoknál be lehetne vezetni, hogy a nevezési dij olcsóbb.”
Ezt csak, mint a sok átgondolatlan javaslat egyikét említjük meg. A messze definícióján nagyvonalúan túllépve csak megjegyeznénk, hogy nem csak Nyíregyházától van messze Dunaújváros, de fordítva is.

7. Miért nem adja a TV?
Röviden azét, mert a tévéközvetítés drága mulatság. Összehozni egy elfogadható 2-3 órás közvetítést milliós kiadás, és akkor még csak a gyártásról beszéltünk, a képernyőre kerülésről nem is. Ehhez képest a német másodosztály meccseit fillérekért kapják meg a sportadók és nézettségben talán még jobban is teljesítenek. Amúgy ezt a költséget a CEFL egyik szponzora felvállalta és az IKO Balkans-szal (Sport Klub adó tulajdonosa) kötött szerződése alapján jövőre a Cowboys és a Wolves több nemzetközi meccse is adásba kerülhet itthon.

8. Miért nem kap az amerikai foci állami pénzt?
Mindmáig azért nem kapott központilag támogatást, pályázatokon eddig is lehetett indulni, mert nem volt sportági szakszövetség. Mostantól elviekben kaphat, ennek rendszere még számunkra sem világos, de amennyire értjük a taglétszám, az utánpótlás nevelés és a nemzetközi szereplés után kaphat támogatást/költségtérítést a szövetség. Ettől a támogatástól azonban ne várjuk a megváltást, évi 3-4 millió forint nem hozza el a kánaánt.

9. Csapatok létszámának limitálása
Na ez egy nagyon kényes téma. A blog szerkesztői között van olyan, aki „kiscsapatban” edző, aki kiscsapatban játékos, és olyan is, aki „nagycsapatban” játékos és tisztségviselő. Egyetértésre itt nem lehet számítani. Egyrészt érthető a szövetség részéről, hogy fejlődni akar, ami legegyszerűbben a csapatok és az igazolt játékosok számában mérhető. Másrészről ugyancsak érthető, hogy bárki gondolhatja úgy, hogy csapatot alakít. Ugyanakkor be kell látni, hogy az amerikai foci veszélyes üzem. Az, aki nem tapasztalt, a mesterségét értő edzőtől tanul, nagyon könnyen tolószékben végezheti. Az is, aki igen, de annak kisebb az esélye erre. A félreértések elkerülése végett, a MAFSZ jelenlegi szabályozása szerint is csak az lehet edző, aki megszerezte az ennek megfelelő képesítést a TF-en. Ugyanakkor sajnálatos módon nem biztos, hogy ez sok mindenre garancia. Valószínűleg mondjuk egy Lee Hlavka mellett eltöltött 3-4 év messze többet ér egy kétféléves képzésnél. A valóban hozzáértő edzők száma kevés. A képzett játékosok száma ugyancsak. A nézők száma limitált, a szponzoroké még inkább. Az, hogy jelenleg Budapesten és vonzáskörzetében 8-10 csapat működik, egy vicc. Ugyan ez a szám Belgrád esetében 2, a 25 éves football múlttal rendelkező Bécs esetében 3(-4). Valószínűleg ez le fog tisztulni idővel. A játékosok rájönnek, hogy az edzők, akik okítják őket, nem sokkal értenek jobban a játékhoz, mint ők maguk, a kevésbé életerős társaságok szétszélednek. Az idő sok mindent megold, csak félő, hogy előtte még sokan csalódnak, ne adj isten, komolyabban megsérülnek. Amúgy a csapatok számának limitálása nem lenne idegen a focitól. Amerikában mind az egyetemi conference-kbe, mind az NFL-be csak a résztvevők egyetértésével léphet be új csapat. A hatályos sporttörvény alapján nálunk a szövetség ugyanakkor nem utasíthatja vissza senkinek a jelentkezését, aki elfogadja szabályzatát és megfelel egy sor feltételnek.

10. Amerikai edzőt akarunk!
Egyrészt, tessék menni regisztrálni az europlayers.com-on, havi pár ezer euróért bárki kaphat amerikai edzőt, csak ki kell gazdálkodni. Másrészt had oszlassunk el egy félreértést, ami felmerült a kommentekben. A fent említett Hlavka mester nem pénzért tréningezi a Wolvest, hanem szerelemből. Van olyan csapat Magyarországon, ahol áttételesen, vagy közvetlenül fizetnek külföldi, vagy hazai játékosnak/edzőnek, de pont az idei magyar bajnoknál nem.

11. Legyenek dupla meccsek, közös rendezések
Ez ugye leginkább Budapesten megoldható, ahol több csapat is tevékenykedik. A Cowboys-Wolves közös rendezés valóban sikeres volt a tavasszal, 2009-ben ez az együttműködés valószínűleg folytatódni fog. Persze a pályán ettől még igazi rivális marad a két csapat. Amúgy a közös rendezés nem minden esetben csökkenti nagymértékben a kiadásokat. Ahol óradíja van a pályának, ott az egyetlen nagyobb tétel, ahol ez igazán számít, az a promóciós költség.

12. Div I vs. Div II
2009-ben várhatóan a csapatok 70%-a a másodosztályban indul, számszerint 17-19-en, míg csupán 6 csapat jelezte első osztályú részvételét. Ez lehet a jele, hogy a MAFSZ 2008-ban elszámolta magát a Div I terheit illetően. Más oldalról azonban be kell látnunk, hogy szétszakadt az első osztály, a csapatok között sajnos osztálykülönbség volt. A BPC és BPW külön kategóriát képzett, a Győrrel, a Titnas-szal és a Szolnokkal még tudtak együtt játszani, ugyanakkor a Vipers, Demons, Gladiators hármas 2-13 kombinált mérlege magáért beszél. Reméljük a szűkebb első osztály jövőre szorosabb meccseket tud egymással játszani. Ősszel. Merthogy a legújabb hírek szerint a bíróhiány miatt elképzelhető, hogy a Div I ősszel kerül megrendezésre.

12+1. Tagdíjak (csapatoknál)
TAGDÍJAT PEDIG FIZETNI KELL. RENDSZERESEN. MINDENKINEK. A csapatok sajnos még sokáig ebből fognak megélni, aki nem fizet, az a saját csapattársaival szúr ki. Megjegyzés: Mosolygó úr által említet támogatások/megtakarítások sajnos csak elenyészően kis százalékát jelentik a csapatok költségvetésének, fenntartjuk, hogy az egyesületek fő bevételi forrása továbra is a tagdíjbefizetés.

22 komment

Címkék: hazai mafl mafsz


A bejegyzés trackback címe:

https://meg1yard.blog.hu/api/trackback/id/tr14789025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FlipperÖcsi 2008.11.26. 12:40:53

MEGHALT FLIPPER ÖCSI!

leslieke 2008.11.26. 12:57:59

Hogy lehet ősellenség 2 olyan csapat, amik csak néhány éve léteznek??

Szerintem a rivális szó helyesebb lenne..de ti tudjátok.

Tightend 2008.11.26. 13:35:34

Korrekt összefoglaló rizsa nélkül, tetszik.

Döme 2008.11.26. 13:46:35

Rookie Cup most volt először és utoljára, az összes csapat belépett a szövetségbe. Ergo nem lesz, aki csinálja jövőre.

KelAki 2008.11.26. 14:22:06

Nagyon korrekt. Már csak azt kell elérni, hogy Nyíregházától Dunaújvárosig mindenki olvassa a blogot.

RoboGó 2008.11.26. 16:49:37

Az összefoglaló korrekt, csak alapvető tévedésekkel, feltételezésekkel, hallomásokkal van tele, ráadásul a megközelítés is hibás. Bár válaszom nem hivatalos, és az nem feltétlenül egyezik meg az MAFSZ hivatalos véleményével, a pontokra válaszul az alábbiakat kívánom hozzáfűzni. Ugyanakkor kérem a blog szerkesztőit, hogy legközelebb, ha egy ilyen összefoglaló készül, legalább a kérdéssort legyenek szívesek megküldeni az MAFSZ felé, hogy az esélye meglegyen a reagálásnak. Ez így egyoldalú, és mint látható, korántsem fedi mindenben a valóságot.

1.
Az MAFSZ soha nem kér olyan pénzt senkitől, aminek a másik oldalát ne biztosítaná. Legyen az havi tagdíj, vagy nevezési díj. Az MAFSZ jelenleg is több olyan központi programmal rendelkezik, amely bevételt és/vagy megtakarítást eredményezhet az egyesületeknél. Mindezt nagy összegű befektetések, vagy külön anyagi ráfordítás nélkül. Ilyen például -a teljesség igénye nélkül- a ruhaprogram, a mobilflotta, a Mueller sportegészségügyi termék program, pályázati tanácsadó program, egyéni szponzorációs program és akár a Veritas szponzorációs szerződés is ide sorolható. Ezen programok megfelelő használata esetén az egyesületek már most is havi akár 60-100.000 forint bevételhez vagy megtakarításhoz juthatnának. Ugyanakkor ezen programok kihasználtsága nem éri el a 10%-ot sem. Erre az MAFSZ-en belül konkrét szímítások is készültek, melyeket folyamatosan megosztunk az egyesületek vezetőivel. Az MAFSZ feladata nem az -a feltételezésekkel ellentétben-, hogy eltartsa az egyesületeket, vagy legalábbis ingyen pénzhez juttassa őket. Az MAFSZ-t az egyesületek hozták létre, és nem fordítva. Hibás az a feltételezés, hogy az MAFSZ kötelessége az egyesületek problémáinak megoldása. Az MAFSZ feladata, hogy minél kedvezőbb lehetőséget biztosítson minden téren, minden egyesületének egyformán, de nem tehet lépéseket az egyesületek helyett, nem feladata, hogy helyettük dolgozzon.
A Touchdown magazin szintén egy olyan lehetőség, amely egyrészt a sportágat hivatott népszerűsíteni, másrészt lehetőséget teremt az abban megjelenő egyesületeknek, hogy a tv-s megjelenést kihasználva szponzorokhoz jussanak el, és értéknövelő tényezőként ezt is betehessék a portfoliójukba.
A döntő rendezésének költségeit két részre kell bontani. Egyik az a költség, amivel egy mérkőzés minimálisan lehozható (pálya, játékvezetők, mentő), valamint az érmek, trófeák díjai, másik pedig a mérkőzéshez kapcsolódó egyéb költségek (hangosítás, biztonsági szolgálat, reklám, műsor, stb.) Míg az első rész került beépítésre a nevezési díjba, a második részt tisztán a jegybevételekből finanszírozta az MAFSZ. Ennek magyarázata, hogy a minimális költségek azért kerülnek beépítésre a nevezési díjba, mert az a bajnokság elengedhetetlen részét képezik. Ha egy néző sem lesz a döntőn, azt akkor is ki kell fizetni. És mivel az MAFSZ az egyesületekből tartja fenn magát, így is, úgy is tőlük lesz elvonva ez az összeg. A második rész, vagyis a körítés az már az MAFSZ saját kockázata, de arra nem is a nevezési díjból, vagy a havi tagdíjakból különít el összegeket.

2.
Az MAFSZ költségvetésének sarokszámai nyilvánosak, sőt a közhasznúsági jelentése is lekérhető. Az már csak egy adalék, hogy mindezt a cégbíróságtól várni felesleges, ugyanis az MAFSZ nem cég, hanem társadalmi szervezet. A jogi felügyeletet az ügyészség látja el, és a Fővárosi Bíróság.

3.
A döntő bevételeiről már fentebb esett szó. Két dologgal egészíteném még ki. Az első, hogy rendezvények terén megfelelő tapasztalattal rendelkezik az MAFSZ szervezete, egyrészt, mert profi, erre szakosodott cég végzi a döntők szervezését, melyben az a Tóth Nikolett is dolgozik, aki immár 4. éve a Wolves hazai mérkőzéseit is szervezi, másrészt pedig egy újabb alapvető különbségre hívnám fel a figyelmet. A Szövetség nem Egyesület. Míg egy egyesület a könyvelésébe sehol be nem vezetett tagdíjaiból tud "gazdálkodni", valamint játékosai ismerettségét kihasználva tud "fű alatti" dolgokkal operálni egy rendezvény kapcsán -számla nélküli megrendelések, zsebből zsebbe fizetések, baráti szívességek, stb.-, addig az MAFSZ ilyet nem tehet meg. Hozzá minden egyes fillér bevétel számlásan érkezik, operatív tagsága nincs, ismerősi segítséget nem vehet igénybe. Így mindenütt piaci, vagy ahhoz közeli áron kénytelen minden szolgáltatást -számlásan- igénybe venni. Apróbb feladatokra megkérhet egyesületek játékosait, de mint az bebizonyosodott, mivel ezek nem saját egyesületi rendezvények, az így megkért játékosok nem megfelelő alapossággal és lelkiismeretességgel végezték el a rájuk bízott munkát, a jövőben tehát nem számíthat rájuk az MAFSZ.

4.
Az MAFSZ nem "karhatalom", eddig sem, és ezt követően sem tilt semmilyen, sőt szorgalmaz minden egyéni, vagy csoportos kezdeményezést, amennyiben annak célja összeegyeztethető és megfelel az amerikai football értékeivel, elveivel, valamint nem ütközik törvénybe. Példa erre az épp emlegetett Rookie Kupa, vagy az évente megrendezésre kerülő Aréna Kupa.

5.
A Challenge Cup az EFAF saját kezdeményezése, és nem a fent említett három országos szövetség egyéni akciója. Az MAFSZ az egyedüli országos szövetség, akinek tisztázottak a viszonyai a CEFL -lel, egy kétoldalú szerződés alapján. Ez a szerződés jelenleg is él, azt az MAFSZ nem kívánja magától, egyoldalúan felbontani. A lehetőség minden MAFSZ tag egyesület számára nyitott, bármely versenysorozatban való indulásra most, és a jövőben is.

6.
Ezzel a ponttal egyetértek. Valóban átgondolatlan javaslat.

7.
Élő TV közvetítésről beszélni, mikor a fél órás összefogalaló költségeit is megfizethetetlenül magasnak találják némelyek, némi ellentmondást hordoz magában. Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a jelenlegi mérkőzések szinvonala még Divízió I. esetén is csak ritkán üti meg a TV közvetíthetőség határát. Egy fél órás műsort egy unalmasnak mondott mérkőzésből is össze lehet vágni izgalmasan, de többet nem. Idővel ez is változhat, amennyiben a játék képe is változik.
A CEFL mérkőzések közvetítéséről nem tudok nyilatkozni, jelenlegi partnerünk a SporKlub hivatalosan nem tud erről a dologról. Legalábbis itt, Magyarországon.

8.
Az állami költségvetéstől várni a megváltást a problémákra, szintén rossz megközelítés. A Nemzeti Sportszövetség honlapján megtalálható az a számítási mód, mellyel pontosan kiszámolható, hogy az MAFSZ a 2008-as adatokat figyelembe véve kb. 3-3,5 millió forint támogatásra jogosult. A gazdasági válság miatt ez az összeg csak csökkenhet 2009-ben. Ugyan el lehet osztani ezt immáron 23 felé, így "segíteni" a csapatokat 120-150.000 forinttal, de egyrészt így elaprózni valamit teljesen értelmetlen, másrészt a fent említett szövetségi programok ennek többszörösét hozhatják, már most is. Ez a pénz egyben visszaforgatva az oktatásba, képzésbe, nemzetközi kapcsolatokba sokszorosan megtérülhet.

9.
Ehhez a ponthoz nincs hozzáfűzni valóm, valóban így van. Törvényileg nem lehet gátat szabni a jelentkezésnek. Ez ellen az MAFSZ nem tehet semmit.

10.
Az edzők kérdése minden egyesület magánügye, abba az MAFSZ eddig, és ez után sem kíván beleszólni. Ugyanakkor biltosítja a lehetőségét, hogy aki akar, az itthon is megfelelő képzésben részesüljön. A megfelelő képzés kialakításához idő kell, ennek is törvényi és egyéb akadályai vannak. Amit lehet, megtesz az MAFSZ.

11.
Mivel eddig is volt rá példa, az MAFSZ nem zárkózik el a jövőben sem a dupla mérkőzések elől. De ez is tisztán egyesületi belügy.

12.
Az hogy ki hol indul, az egyrészt egyesületi belügy, másrészt a szabályok adta lehetőség. Hibás az a megközelítés, vagy egyszerűsítés, hogy a divíziók között csak anyagi különbségek léteznek, vagy egyes egyesületek csak anyagi indokok miatt döntenek az alacsonyabb osztályban való szereplés mellett. Az MAFSZ tudatosan hoz olyan szabályokat, előírásokat, amely megkülönbözteti egymástól az osztályokat. A szabályoknak nem csak visszatartó vagy egyenlőséget biztosító erejük van, hanem magukban hordozzák a fejlődés kényszerét, valamint irányát. Ha ezek nem léteznének, bizonytalanságba, anarchiába sodornák a sportág működését. Bár jelenleg a különbségek a divíziók között kicsik, a jövőben fokozatosan nőni fognak. A Divízió I. már most is kiemelt figyelmet élvez. A benne szereplő csapatok lehetőségei nagyobbak, a figyelem és a média nagyobb szeletét kapják. És ennek ára van, ami nem csak a nevezési díjban mutatkozik meg. Ugyanakkor ne feletkezzünk meg a kitüntetett helyzettel járó kötelezettségekről sem. Szintén nem csak a junior csapat indítási kötelezettségről beszélek. Hanem arról az erkölcsi, szakmai kötelezettségről, amit példaként állítanak a feltörekvő csapatok elé. Az ő véleményük mindig nagyobb erőt képvisel, mögéjük sorakoznak fel a többiek. És ez elkerülhetetlenül felelősség. Aki lemond a magasabb osztályról, az a jogok mellett erről a felelősségről is egyszersmind lemond. A játéktudás nem minden.

12+1.
Egyetértek azzal, hogy fizetni kell, azzal viszont nem, hogy hosszú távon nincs más lehetősége a csapatoknak a megélhetésre. Lásd a fent említetteket.

Mosolygó Róbert

Tightend 2008.11.26. 17:36:49

Dunaújvárosban olvassák a blogot, biztos forrásból tudom :) a Nyíregyházáért nem vállalok felelősséget.

Amúgy most már mindenki tudhat mindent.

tak10 2008.11.26. 18:59:37

hello!
mosolygo robi valaszait is erdemes atolvasni. mindket oldalnak igaza van, a cel a minel hamarabbi megegyezes a realitasok talajan.
nemsokara felkerul a reklam/marketing/szponzoracio otletborze memoja.
udv,
agota

RoboGo' 2008.11.26. 21:17:33

Akkor további pontosítások.

Újfent említem, hogy hozzászólásomban magánvéleményemnek adtam hangot, nem titkári minőségemben írtam. Éppen ezért a kommentek közé helyeztem el véleményemet, és nem hivatalos levélnek álcázva, e-mail -en, vagy postai úton juttattam el a szerkesztőségbe.

Véleményemben nem minősítettem senkit, csak bárki által elérhető, és nyilvános tényeket közöltem. Ha a fenti, szövegkörnyezetéből kiragadott félmondatot kritikaként is lehet értelmezni, az egyértelműen nem az MAFSZ munkája elleni kritika.

Az összefoglaló 3. pontjához fűzött megjegyzés újfent csak félinformáció. A fent nevezett profi rendezvényszervező cég a döntő teljes lebonyolításában, annak majdnem minden részletében már a tervezési szakasztól kezdve részese volt, beleértve természetesen -de nem kizárólag- a Western Show-t is.

ZZ Top 2008.11.26. 23:08:06

Na, ha ennyire rendben van minden, akkor én már csak azt mondhatom amit Panglos mester mondott Candidenak:
"...ez a világ, minden létező világok legjobbika..."
:P

Sárkány 2008.11.27. 14:26:12

leslike!

a blogon hátrébb megtalálható a höskor
meg1yard.blog.hu/2008/07/09/tojaslabda_pannoniaban

ha jól csipegettem össze az infókat, 1994-ben volt vala A Cowboys, majd csöndesen elhalt

2004-ben az öregfiúk+mások újramegalakultak wolves-ként.
2006-ban (vagy már 2005-ben) kiváltak belőlük néhányan és újra megalapitották a cowboys-t és mintha innen lenne származtatható az "ősellenségeskedés"

Ha hülyeséget mondtan volna, javítsatok ki!

mdi 2008.11.27. 17:21:31

Nem mondtál hülyeséget, amennyire lehet hinni az ősi regéknek, ez így volt. :)

Pisti 2008.11.27. 17:54:02

Mosolygó úr pontjaira reflektálva, szóval az én véleményem:
1. Az említett programok papíron tényleg jók. A valóságban produkálhatatlan az az eredmény ami papíron "tiszta" körülmények között jön ki. Talán az említett összeg 10 százaléka ami bejöhet belőle, ahogy az említve is van! Hogy miért? Mert amikor megszületett az ilyen fajta kártyás bizniszelés ötlete már akkor is halott volt! És aki csinálta az tudja, hogy a várt eredmény 10 százaléka a maximum!
2.
Valaki kérja már ki.
3.
Egy történet ugrik be erről: egy haverom rendezgetett ilyen olyan rendezvényt. Aztán kellett nekem egy hivatalos rendezvény papírokkal, számlákkal, stb. Megcsináltuk dupla költségen, majd osztoztunk.
7.
Irreálisan magasak a tv-s közvetítés díjai, és a színvonal sem olyan amilyet le lehetne adni tv-ben. Akkor minek? Nem kell tv-s közvetítés, és már is kevesebb az egyesületeket terhelő költség!
Semmi nem fog változni attól, hogy nem lesz tv közvetítés pláne ha abból indulunk ki, hogy még egy jó darabig nem lesz fizetős szponzora a focinak. (Ellenben internetes összefoglalók, rádióközvetítés, stb...)
10.
Komoly hiba! Igenis a szövetségnek olyan lépéseket kéne tennie, ami elősegíti az edzők minőségbeli változását.
12.
Nincs értelme DIV I-nek jelenleg! Pláne jövőre 6 csapattal! Jelenleg csak egy felfújt lufi, hogy a DIV I az a DIV I. Nem ér semmit maximum annyit, hogy a Farkasokkal lehet mérkőzni. De őket holtszezonban is ki lehet hívni :D

Enn :) 2008.11.28. 16:03:08

Kedves Pisti!

A 3. pontra referálva, mint a fentebb többször is említett érintett: Ne haragudj de még a feltételezés is sértő számomra!

„Egy haverom rendezgetett ilyen olyan rendezvényt”-re reagálva egy két adat a cégünkről röviden:
20-év –amióta a főnököm egyben kollégám és édesapám rendezvényeket szervez, az első rendezvényszervező cégek között alakult az övé.
7-év amióta én rendezvényszervezéssel foglalkozom.
4-év amióta a wolves-nál mérkőzéseket szervezek, Sajnos nincs időm most utánanézni és pontos hazai rendezésű mérkőzés számot mondani neked, de minimum 40...
3-év amióta a döntő szervezésében részt veszünk.

Gondolod, hogy 4 éve, ingyen dolgozom a Wolves-nak minden hétvégén szívvel lélekkel mert, szeretem ezt az egész mindenséget, tisztában vagyok a csapatok katasztrofális anyagi helyzetével, és majd pont a mi cégünk (aki az első évben a Wolves rendezvényeihez ingyen biztosította a sátrakat, bútorokat mert ) ad olyan árat ami dupla költség???? Ráadásul gondolod, ha esetleg tényleg ilyen árajánlattal állnék elő nem lenne senki aki észrevenné a szövetségnél, hogy kicsit magas az összeg?! Ja persze szerinted észrevennék, de osztozunk. :)

Nem tudom ki vagy Te és mivel foglalkozol, de ha hiszed, ha nem vannak becsületes emberek még Magyarországon is!

Tóth Nikolett

CYBER · http://index.hu 2008.11.28. 20:55:50

Emberek!

Mindenki itt tépi a száját, folyik a szájkarate, viszont amikor egy szövetségi gyűlésről van szó, nem megy el! Ha egy magán kezdeményezésről van szó, nem megy el!Ha jól számolom, több mint 20 csapat van Magyarországon, ehhez képest voltunk az ötletbörzén tízen!Természetesen elhiszem, hogy nem tud mindenki eljönni, de ha a főnök nem tud eljönni, keressen egy képviselőt, akinek elmondja, milyen álláspontot képviseljen és jöjjön el. Nagyon sok ember pénzt és időt nem sajnálva dolgozik, hogy egyre jobb dolgok történjenek.

Én sem mondom azt, hogy mindaz, ami most megy jó, sőt, vannak nagyon rossz dolgok. De könyörgöm, ne ez a fórum legyen az, ahol mindenki "megmondja a magáét"!

Aki befolyásos, tegyen, aki nem befolyásos, dolgozzon azért, hogy ez a sport eredményesebb legyen. Koordináljuk ezt össze, ebből rossz dolog nem sülhet ki!

ÉS VÉGKÉPP NE ÍROGASSUNK NÉV NÉLKÜL!!!

Környei Balázs

wolves80 2008.11.29. 09:53:52

felőlem bármi lehet, én már a tavaszi opening kick-off-ot várom :-)))))
ÉS A NEVEMET NEM ADOM!!!:D

fighting 2008.11.29. 21:19:24

Nincs kedvem megkeresni, hogy melyik cikkben van szó az utazott kilométerekről, de egy dolgot tudok, hogy én és a többi edző a wolves juniornál idén több mint 8500 kilométert utaztunk. Valamint a játékosaink is 5000 kilométer környékén járnak. Ezt csak azért írtam mert egy kicsit zavar, hogy mindenki arról beszél, hogy milyen sokat kell utaznia. Ezt sajnos ebben a sportban vállalni kell.

Amúgy meg Cápa vagyok, csak a Fightingnál Georgia-Georgia Techet nézünk. Utána Florida-Fsu. És azután NOTRE DAME-usc-t.

88as 2008.12.02. 18:49:33

Tudom nem feltétlenül jó helyre írom, de a r***** SPORT1 TV mi a *********** este 10:00 kor adja a Monday Night Footballt?????????
Eddig érdekes el tudták kezdeni 7-8kor úgy h emberi időben legyen vége... =S
Most meg nesze nézzél gurulós focit angol 3. osztályból, meg nyomi kézilabdát!
Böszmeség....

Tightend 2008.12.02. 20:30:44

Eddig azt hittem élőben megy. Emlékeim szerint meg szinte mindig 22-től kezdték, de lehet nálam van a hiba. Amúgy egész nap csak NFL-t kéne adjon!

XTaki 2008.12.03. 06:52:19

a hetfo esti meccset kedd este 8kor adtak le szinkronnal...

88as 2008.12.03. 16:17:17

Ja mindig kedd hajnal 3kor volt eredeti kommentárral, majd pedig este 8tól szinkronnal...
Az elmult 2-3-4 hétben meg nézzed 22:00kor :S
Hajnal 1re vége, aztán másnap keljél korán :D

Tightend 2008.12.03. 18:17:21

Videjó...occsó, jó, csak mire megnézem már tudom az eredményt és az rossz.
süti beállítások módosítása